A nagyság átka

2018. április 23.

Legnagyobbnak lenni, áldás vagy átok? Nigéria jelenlegi állás szerint inkább az utóbbinak érzi hatalmas népességét. Bár a közel 200 milliós afrikai óriás nemzeti büszkeségének és identitásának is fontos része a nagy népesség, ez a korlátlan növekedés csak akkor nyer értelmet, ha az életminőség is hasonló ütemben nő. A fejlett országok sokszor pozitív jelenségként tekintenek a fejlődő országok városiasodásának növekedésére, és azt a modernitás és a jóléti növekedés hajtóerejeként azonosítják.

Ez azonban csak az érem egyik oldala, mivel az emberek koncentrációját fontos pl. az infrastruktúra, a tudás, a tőke és a technológia koncentrációjának is követni, hogy összességében minőségi városiasodásról és jólétnövekedésről beszélhessünk. A Lagost és a többi nagyvárost övező, és egyre hízó nyomornegyedek népessége esetében azonban egyelőre inkább csak a mennyiségi aspektust láthatjuk. Eze Duruiheoma ezekre a tendenciákra hívta fel a figyelmet az ENSZ Népességi és Fejlődési Bizottságának 51. ülésén. John Campbell, a Council on Foreign Relations magazin munkatársának összefoglalója szerint:

„Eze Duruiheoma, a Nemzeti Népességi Bizottság (NPC) elnöke, egy new yorki konferencián Nigéria jelenlegi népességét 198 millió főre, a városi népesség elmúlt ötvenéves növekedését pedig évi 6,5%-ra becsülte. (…) Felidézte a 2014-es World Urbanization Prospects előrejelzését is, miszerint 2050-re Nigéria népességének 77%-városokban fog élni.”

„A Nigériaiak tudják, hogy messze az ő országuk a legnépesebb Afrikában és erre büszkék is. Az ország lakosságára vonatkozó számítások a Világbank 186 milliójától az ENSZ ügynökségek 205 milliójáig terjednek. Egy pontos népszámlálás nagyon nehéz Nigériában, részben az infrastrukturális elmaradottság miatt. A múltban továbbá két népszámlálás is etnikai és vallási konfliktusokat szított, amit a politikusok kihasználtak.”

„Duruiheoma rámutatott New Yorkban, hogy Nigéria városi lakosságának növekedését nem kísérte „összemérhető mértékű jóléti és infrastrukturális fejlődés”. Általánosságban a gazdasági növekedés nem tartotta a lépést a népességnövekedéssel. Így lettek hatalmas nyomornegyedek a városközpontok körül. Valójában Nigériának nincsen olyan népesedéspolitikája, ami korlátozná a születések számát, továbbá a nigériaiak számára hagyományos érték a nagy család. Mégis, a gyors népességnövekedés, különösen a városiasodott területeken, komoly gazdasági, társadalmi és közegészségügyi kihívások elé állítja az országot. A hatalmas és gyors népességnövekedésből nem származik feltétlenül nemzeti erő.”

A teljes cikket a következő linkre kattintva érheti el:

https://www.cfr.org/blog/nigeria-faces-crippling-population-boom

Nigéria Népessége: https://www.populationpyramid.net/nigeria/2050/

ervin.png

Bejan Ervin

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr2113857446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

David Bowman 2018.04.23. 17:36:11

Nem csak a saját vesztükbe rohannak, hanem a miénkbe is. Azonnal kiherélni minden csecsemőt!
süti beállítások módosítása