Meglepetés választások Törökországban

2018. április 24.

Zia Weise írása a Politico-n jelent meg

Recep Tayyip Erdoğan szerdai bejelentése alapján a Törökországban legközelebb 2019 novemberében esedékes parlamenti választásokra jóval hamarabb, az idei év június 24-én fog sor kerülni. Az előrehozott választások nem titkolt célja az elnöki rendszer mielőbbi bevezetése, ezen felül a szíriai konfliktus okozta rendkívüli helyzettel indokolta a lépést a török elnök.

tomi_1.jpg

Forrás: politico.eu, Getty Images

Elemzők és az intézkedés kritikusai az említetteken túl más motivációkat is látni vélnek a lépés mögött. Az egyik a jelenleg rendkívül nagy hőfokon üzemelő, tavaly 7,4%-os GDP növekedést felmutató gazdaság, amelynek lendülete egyes szakértők szerint nem tarthat ki a jövő év végéig. Ez kulcskérdés lehet a választások szempontjából, hiszen Erdoğan népszerűségét alapjaiban meghatározza a jól teljesítő török gazdaság.

Egy másik tényező, amiért az előrehozott választásokról szóló pletykákat korábban többször elutasító Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) mégis ehhez az eszközhöz nyúlt, az a Meral Akşener közelmúltban alapított ellenzéki pártja, az Iyi Party lehet. Noha a párt támogatottságát jelentős bizonytalanságok övezik, könnyen elképzelhető, hogy képes lenne megugrani a parlamentbe jutáshoz szükséges 10%-os küszöböt (egyes felmérések 20%-ra teszik a párt támogatottságát). Ugyanakkor, ha Törökországban valóban választásokat tartanak június 24-én, akkor nem jelenthet veszélyt az új mozgalom az elnök ambícióira: a hatályos jogszabályok szerint ugyanakkor csak az a párt indulhat a választásokon, amelynek alapítása a választásokat legalább 6 hónappal megelőzően történt. Az Iyi alapító kongresszusának egyesek a párt december 28-ai, mások az áprilisi kongresszusát tartják: a szervezet egyik esetben sem vehet részt a választásokon, ha azokat június 24-én tartják.

A teljes cikk az alábbi linken érhető el:

https://www.politico.eu/article/turkey-2018-election-recep-tayyip-erdogan-surprise/

Mészégető Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr9013859110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kage kyōi 2018.04.24. 11:02:03

Jól teljesít a gazdaság ezért hatalomban tartják újra meg újra ????
elképzelni nem tudom mi lett volna, ha Hitler nem válságban jut hatalomra? Lehet hogy 1955-60-ig is diktátor maradt volna? (világháború nélküli scenario)
süti beállítások módosítása