A jövő elkezdődött: megszorítások brit módra

2010. október 21.

George Osborne brit pénzügyminiszter tegnapi parlamenti felszólalásában ismertette a közvéleménnyel a konzervatív-liberális koalíciós kormány elkövetkező parlamenti ciklusára érvényes gazdasági megszorító csomagját. A legszembetűnőbb intézkedések között találjuk az állami intézmények költségvetésének átlag 20 százalékos csökkentését és a mintegy fél millió közalkalmazott elbocsátását, de ez közel sem mond el mindent az ország második világháború óta megismert legszigorúbb gazdasági megszorításáról.

 
Ahogy várható volt a tegnapi nap folyamán George Osborne és bejelentése váltotta ki a legnagyobb érdeklődést az Egyesült Királyságban. Minden fontos újság, tv-csatorna és persze maga a közvélemény is feszült figyelemmel kísérte a június óta lélegzetvisszafojtva várt megszorító csomag elemeinek bemutatását. Osborne nem is maradt adós. Bár tény, hogy a nyáron kiadott rendkívüli költségvetésben foglaltakhoz képest sok újat nem mondott el a pénzügyminiszter. Ettől még a frissen bejelentett gazdasági csomag jelentőségét ez nem csökkenti, hiszen a költségcsökkentés most mindenkit érint a brit társadalom szereplői közül, legyenek akár kis- és középvállalkozók, bankárok, tanárok, orvosok, vagy nyugdíjasok. Éppen ezért az Osborne-csomag minden elemét nehéz lenne pontosan bemutatni, de mivel néhány terület még így is kiemelkedik a többi közül, ezeket fontosnak érezzük bemutatni.
 
(Osborne a bejelentéskor, forrás: www.thisislondon.co.uk)
 
Belügyminisztérium (Home Office): Minden bizonnyal a tegnapi nap három legnagyobb vesztese közül az egyik a drasztikus megszorítások elé néző Belügyminisztérium. Az intézmény összköltségvetését kb. 25 százalékkal vágják vissza az elkövetkező négy év során (ez azt is jelenti, hogy a rendőrségtől kb. 20 százalékot von el a kormány – szerk.).
 
Igazságügyi Minisztérium (Ministry of Justice): Az igazságügyi tárca költségvetési szintén mintegy 25 százalékkal fog csökkeni 2015-ig bezárólag, ami a legoptimistább feltételezések szerint is durván 14 ezer dolgozó elküldését eredményezi majd.
 
Külügyminisztérium (Foreign Office): A külügyi szolgálat 24 százalékos megszorításra számíthat, ami szakértők szerint részben jó néhány nagykövetség bezárásával és még inkább a londoni minisztérium diplomata állományának komoly leépítésével fog járni.
 
Államapparátus (Whitehall): Az állami kiadások csökkentése volt a kormány koalíció egyik legfontosabb ígérete a választók felé és ezt maradéktalanul betartották, hiszen a tény, hogy majdnem fél millió állami munkahelyet szüntetnek meg az elkövetkező parlamenti ciklus folyamán és, hogy átlag majdnem 20 százalékkal csökkentik az állami intézmények kiadásait, mind-mind hozzájárul ahhoz az érzéshez, hogy a konzervatív-liberális tandem tényleg nem a levegő beszélt a megszorítások bejelentésékor.
 
Az éremnek természetesen két oldala van és ezt a legtöbb szakértő és elemző is elismeri, de tény, hogy az út, amire a kormány most rálépett, elkerülhetetlen volt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy sikerrel is fog járni, amint arra az Institute of Fiscal Studies (az egyik legnevesebb brit gazdasági kutatóintézet – szerk.) nemrég kiadott átfogó kutatásában rámutatott: „a tegnap megismert csomag könnyen visszafelé sülhet el és gazdasági talpra állás helyett ismét visszaesést eredményezhet.” Ezt a bizonytalanságot egyrészről talán a kétség szüli, hiszen igazán senki sem biztos abban, hogy az ilyen mértékű megszorítások elérik-e a céljukat, másrészről pedig ott áll az, hogy az Egyesült Királyság az első az EU kormányai közül, amely közvetlen kényszer nélkül is meg merte lépni a brutális költségcsökkentést.


Azt tehát, hogy a brit konzervatív-liberális kormány sikerrel jár-e még egy jó darabig nem lehet megmondani, de az viszont kétségtelen, hogy ők legalább képesek voltak meghozni azt a döntést, amit a legtöbb adósságban úszó Uniós kormánynak, köztük Magyarországnak is, már rég meg kellett volna hozni, hiszen a görög helyzet még mindig felettünk lebeg.

 

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr572388046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Steve123 2015.09.12. 07:54:40

Nagyon érdekes lenne látni egy új cikkben, hogy 5 év távlatából mi valósult meg a brit megszórításokból.
süti beállítások módosítása