Nemzetközi reakciók az Orbán-kormány nyugdíjreformjára

2010. december 02.

Múlt hét szerdán a magyar kormány bejelentette a nyugdíjrendszer átható reformját, melyre, mondhatni, azonnal felbolydult a nemzetközi sajtó. A vélemények korántsem pozitívak, sőt, mivel a helyzetet nem önálló esetként, hanem a kétharmadot megszerző Fidesz-KDNP kormány folyamatos, „a demokráciát és a szabad államot leépítő” ténykedéseként szemlélik, így erős kritikák érik az ország vezetését.

 
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által elmondottak alapján a következőképpen alakítanák át a rendszert: az eddigi három pillérből egyet – a kötelező magánnyugdíjpénztárakat – kiveszik, így csupán az állami és az önkéntes magánnyugdíjpénztári marad. Ennek értelmében a pénztártagoknak dönteniük kell, átlépnek-e az állami rendszerbe, vagy maradnak eddigi nyugdíjbiztosítójuknál. A kormány nagyon szoros határidőt szabott minderre, idén december közepétől 2011. január végéig kell jelezni a döntést a pénztárak felé. Konkrét cselekvésre csak akkor van szükség, ha valaki maradni szeretne, értesítés hiányában a pénztártag automatikusan átkerül az állami kasszába. Valószínűleg azonban kevesen fogják a maradást választani, hiszen mindezzel az egyén „kiszerződik” az állami társadalombiztosítási rendszerből, tehát a munkaadója által fizetett 24 százalékos nyugdíjjárulék utáni összegből nem részesedik (ami a nyugdíj kb. 70 százaléka), csupán a saját maga által fizetett 10 százalékból. Emellett viszont az állami rendszerben a befizetéseket nem lehet örökölni, az eddig elért reálhozamokat pedig a személyi jövedelemadónak is alá kell vetni. Az így állami kézbe került összegeket a kormány a költségvetési hézagok betömésére fogja használni.
 
Mindez természetesen óriási felháborodást váltott ki mind belföldi, mind külföldi elemzők körében. Az egyik legmeghatározóbb véleményt a Bloomberg hírügynökség szolgáltatta, mely szerint a magyar kormány ezzel a lépésével az argentin példát követi, melyből jól tudjuk milyen következmények származtak. Hasonlóan negatív vélemények származnak a Merrill Lynch, a Guardian valamint a különböző bankok közgazdászaitól, elemzőitől. Egyes vélemények azt hangoztatják, hogy az elmúlt hónapok cselekedeteivel az Orbán-kormány mostanra elérte azt a szintet (pl.: az Alkotmánybíróság jogkörének csökkentése, a Költségvetési Tanács büdzséjének minimálisra csökkentése), melyre az Európai Uniónak hathatósan reagálnia kell. Ez – részben – meg is történt, a hétfői nap folyamán az Európai Bizottság gazdasági előrejelzése a kormány által kiadott tervezetnél sokkal kevésbé derülátó, mind a gazdasági növekedés, mind az államháztartási hiány lefaragásának terén. Matolcsy György nem fogadta el az EB elemzőinek véleményét. EU-s segítséget, konkrétabban ombudsmant várna a nyugdíjpénztárakat tömörítő szervezet, a Stabilitás Pénztárszövetség is. A gazdasági stratégia hibáira hívta fel a figyelmet az Economist blogja is, mely figyelmeztet, hogy ezek a lépések tovább csökkenthetik a befektetői bizalmat, növelhetik az országban rejlő rizikófaktort, melynek konkrét hatása lehet a gazdaságpolitika sikerességére.
 
("Bejelentik - Szijjártó Péter és Matolcsy György", forrás: www.magyarhirlap.hu)
 
A negatív vélemények ellenére a legtöbb elemző egy dologban egyetért: a régió számára jelenleg valóban kardinális probléma a nyugdíj-ügy. A rend kedvéért tekintsük át, miképp is alakul a helyzet a többi visegrádi államban. A V4-ek tagjai voltak annak a végül elutasított kezdeményezésnek, amely az EB-t szerette volna meggyőzni arról, hogy a magánnyugdípénztári befizetéseket bevételi oldalon könyvelhesse el az állam. Ezzel ugyanis csökkenthették volna költségvetési hiányukat. Szlovákiában a Fico-kormány két alkalommal is megpróbálta átvezetni a pénztártagokat a magánkasszákból az állami rendszerbe, azonban ott az átlépés hiánya nem vont magával ilyen kemény negatív következményeket, így az átszerződők száma jóval elmaradt a várttól. Lengyelországban szintén nagyon aktuális jelenleg a kérdés, elemzők sokáig úgy vélték, hogy a kormány államosítani fogja a magánkasszák bevételeit, azonban pár napja Donald Tusk miniszterelnök kijelentette, hogy erről szó sincs. A hiányok kipótlására ehelyett inkább hosszú lejáratú nyugdíjkötvényeket bocsátanak majd ki. Csehországban viszont épp most vitáznak a kötelező magánnyugdíjpénztári pillér létrehozásáról, tehát pont az ellenkezőjéről, mint itt Magyarországon. Látható tehát, hogy valóban sehol sem működik tökéletesen a rendszer, a magyar példa azonban valószínűleg nem fog sok követőre találni a napokban a világgazdaság szemében, a tőzsdéken és devizapiacokon tapasztalt esés után.

 

Mészáros Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr472487903

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Matolcsy György és az állami garanciavállalás 2010.12.03. 10:59:01

- Mindketten tudjuk, hogy valójában szó sincs döntési szabadságról. Miért nem húztak egy vonalat január elsejével: akkortól mindenki visszakerül a tb-be, oszt jónapot.- Mert az államosítás lenne, az pedig ellentétes egy konzervatív polgári kormány közg...

Trackback: Jótevőim 2010.12.03. 09:45:40

Mindenki szeret engem. Mindenki nekem akar jót. Most dr. Selmeczi Gabriella segít, hogy tisztán lássak nyugdíjajánlatok között. Nézzük az ajánlatokat és gondolkodjunk dr. Selmeczi Gabriellával.           Ajánlat és kritik...

Trackback: A kibic kormány meséje 2010.12.03. 07:21:33

életmese Atyafiak, most van, bár ne lenne! Nagy kártyacsata zajlik biza mai napság is a kormányunk köreiben, ahol leültették a népünket is az asztalhoz. Igazi pókerarccal ülnek velünk szemben, és képesek azt mondani, hogy miközben az utolsó filléreket ...

Trackback: Nyugdíjaink jövője 2010.12.02. 23:33:35

 Az állami nyugdíjrendszerben is vannak kockázatok és tisztán látszik, hogy a napjaink demográfiai folyamatai mellett nem tartható tovább az a tévképzet, hogy az állam majd jólétet biztosít nekünk öregkorunkra. Aki nyugdíjba vonulása után nem akar...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.12.02. 22:31:28

Koszonom szepen a Fidesznek, hogy a keserves munkaval osszekuporgatott magannyugdijam elveszik tolem.

Dubito 2010.12.02. 22:37:13

Én is hálás vagyok. Érdeklődöm, miként tudnám lányom, fele házam, 6 tyúkom és 20 kiló paradicsomot felajánlani a köz érdekében.

Steppenwolf 2010.12.02. 22:41:05

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Csodálkoznék, ha te azt úgy kuporgattad volna össze, ugyanis ezt az állam kötelezően, járulék formájában levonta a béredből, amit továbbutalt a mnypénztáradnak.

Tita nick 2010.12.02. 22:44:01

Jajj, de boldog valaki, hogy külföldről fikáznak minket.... húzzál ki a picsába, ott jobb lesz neked.

akakukk 2010.12.02. 22:49:52

Szeretnem megjegyezni, hogy a magannyugdijpenztari befizetes csak latszolag (es persze jogtechnikailag) a tied. Azert lehet a tied, mert kozben az allam hitelbol kipotolta a hianyat a nyugdijkasszaban. Ez jocskan hozzajarult a magyar gazdasag hianyanak kialakulasahoz, es a koltsegvetes kamatterheihez. Ugyhogy erkolcsi alapja nincs senkinek szidni a Fideszt. Sajnos a gorog es az ir valsag miatt mar nem tudjuk fentartani az atallast, ugyhogy visszacsinaljuk. Kar anyazni.

asola 2010.12.02. 22:53:53

@Tita nick
Senki sem örül neki, hogy fikáznak minket, mivel azt mindenki tudja, hogy ebből lesz a 350Ft-os euró és a 250 forintos svájci frank.

Mindössze annyit mernének itt néhányan halkan megjegyezezni, hogy valószínűleg nem az Orbánéknak van igaza ezzel a kommunista jellegű nyugdíj államosító einstanddal, hanem rajtuk kívül mindenki másnak (például minden mértékadó külföldi elemzőnek, gazdaságpolitikai véleményformálónak), aki azt mondja, hogy ezzel hatalmas hibát követnek el.

@Steppenwolf
Az teljesen lényegtelen, hogy ki vonta le, attól még az ő nehezen megkeresett bruttó béréből vonták le a nettó fizetése kárára és tették be a magánnyugdíj pénztárba. Attól nem lesz kevésbé az övé hogy automatikusan levonták és betették helyette. Azaz pontosan, hogy ő kuporgatta össze és igaza van abban, hogy ideges, hogy az újkommunisták most el akarják einstandolni tőle.

röhögő 2010.12.02. 22:57:43

@akakukk: Igy van. Csak nem így kellett volna csinálni.

Zozi79 2010.12.02. 22:58:06

Jaj istenem, meddig rugóztok még ezen a témán? Miért nem lehet felfogni, hogy kurvára nincs más megoldás? Amit a Horn-Gyurcsány-Medgyessy kabinet elkúrt, az mind most ömlik a nyakunkba. Ha ezt nem lépné most meg a Fidesz, pár év múlva nem hogy állami nyugdíjad nem lenne, hanem csődbe jutna az ország. Aztán számolgathatnád a manyup nyugdíjadat, amit mindösszesen kapsz, te okostóni.

HellsAngel 2010.12.02. 23:01:16

@akakukk: Ja, szörnyű, hogy a pénzt a kormánynak félre kellett tennie, és nem tudta egyből eltapsolni.. ilyen borzalmat! Pedig olyan okosak a vezetőink, hogy minden pénzt megérnek.

Zozi79 2010.12.02. 23:01:30

@asola: "nem az Orbánéknak van igaza ezzel a kommunista jellegű nyugdíj államosító einstanddal, hanem rajtuk kívül mindenki másnak (például minden mértékadó külföldi elemzőnek, gazdaságpolitikai véleményformálónak)"

Te meg szimplán egy tök vagy.

Neménvoltam! 2010.12.02. 23:05:51

@Steppenwolf: Úgy kuporgatta össze, hogy rendesen, bejelentve dolgozott, így volt minek a 10%-t odautalni.

Pedig nyilván többet költhetett volna plazmatévére, ha minimálbéren van bejelentve, a többit meg zsebbe kapja.

Qrvára unom már, hogy a csaló gazemberek, akinek egy fityingje sincs a manyupban, a rendesen fizetők megtakarításaira ácsingóznak.

asola 2010.12.02. 23:06:00

@Zozi79: Vagy pedig csak szimplán háromszor annyi eszem van mint neked. Mondjuk ez a kommentjeink szinvonalából is kitalálható.

Nádasi Balázs 2010.12.02. 23:06:52

@Tita nick: Mintha nem értenéd a nemzetközi világ összefüggéseit és folyamatait.

Roppant egyszerű az eleje. Tetszik, nem tetszik, gazdasági értelemben világméretű összefonódások és összefüggések vannak. Minden állam üzletel egy csomó más állammal, és nemzetközi cégekkel is. Na már most, vannak olyan intézetek, amelyek gazdasági előrejelzéseket adnak ki, érdemes-e egy bizonyos állammal üzletelni, merthogy képes-e az a bizonyos állam a jelenlegi politikai, költségvetési helyzetében garantálni pld. az államkötvényei kifizetését, vagy akár a saját nyugdíjasai kifizetését, a saját köztisztviselői kifizetését, stb. Ha egy állam olyan trollmód, durcás kisgyerekként viselkedik, mint Magyarország jelenleg, akkor a minősítők leminősítik, ezáltal ezt az államot elképesztő méretű anyagi hátrány éri.

"Ha csak azt tételezzük fel, hogy a KT kiiktatása miatt a piac szemében kicsit vált kockázatosabbá Magyarország, 0,1 százalékpontos hozamemelkedést tulajdonítunk ennek az akciónak, akkor is éves szinten húszmilliárd forintos pluszkiadást generált saját magának a kabinet" -- index.hu/gazdasag/magyar/2010/12/02/a_kormany_a_roman_peldat_koveti_az_angol_helyett/

Ha ezek után egy magyar ember amiatt aggódik, hogy talán nem jófele mennek a dolgok, mert már a külföld is bekeményít, és erre felhívja embertársai figyelmét, akkor neki a célja nem az volt, hogy közhírré tegye, hogy ő milyen boldog, mert "külföldön fikáznak minket", hanem konkrétan az, hogy figyelmeztessen, hogy már a külföld is látja azt, amit egyébként mi mindannyian látunk. Amennyiben a külföldi figyelmeztetések hatására Szeretett Vezérünk és a jobbkeze meg a kisujja meg a pincsije és a bajsza stb. végre változtatnak a magyar államra káros tevékenységükön, megérte.

De semmiképpen nem azért írta a szerző ezt a cikket, hogy te, tudatlan, tanulatlan sötét paraszt, elküldd őt a picsába, főleg úgy, hogy majdnem mindenkinek, aki ki tud menni nyugati országokba, és ott el tud helyezkedni, valóban jobb, mint itthon maradni ebben a folyamatosan romló országban.

Neménvoltam! 2010.12.02. 23:07:05

@Zozi79: Kedvelem az értelmes kommenteket a hívőktől. Komolyan mondom, kár a bitekért.

döncike1 2010.12.02. 23:08:13

@Steppenwolf: 3 éve van, hogy apehen keresztul megy a pénz, azelott 10 évig kozveteln mnyp számlára fizetett at ember, csakhogy tudd

Zozi79 2010.12.02. 23:12:28

@Neménvoltam!: Ilyen baromságra legfeljebb ennyit érdemes írni.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.12.02. 23:12:37

A Magyarországi Európa Társaság (MET) - amelynek elnöke Hegedűs István szociológus, aki 1994-ig a Fidesz országgyűlési képviselője volt - hétfőn közzétett és a társaság honlapjának nyitólapján olvasható állásfoglalásában súlyos aggodalmát fejezi ki a magyar uniós elnökség küszöbén a kormány politikája miatt, amely a társaság szerint veszélyezteti az ország EU-elnökségi sikerét.

A Külügyminisztérium csütörtökön közölte: a Magyarországi Európa Társaság (MET) külügyes tagjai elhatárolódnak a MET-nek a magyar EU-elnökséggel kapcsolatos állásfoglalásától, amely a szaktárca szerint "kemény belpolitikai támadás" a kormánnyal szemben.

A minisztérium szerint a MET nyilatkozata "olyan elemeket és megfogalmazásokat tartalmaz, illetve olyan véleményt fejt ki, amelyek egyértelműen a belpolitikai küzdelmek szereplőjévé teszik a szervezetet". A tárca emlékeztet rá: a MET eredeti célja - mint honlapján olvasható -, hogy "civil, a politikai pártoktól független szervezetként" tevékenykedjen.

röhögő 2010.12.02. 23:14:11

@Zozi79: "Te meg szimplán egy tök vagy. "

- Te meg egy hülye.

Zozi79 2010.12.02. 23:16:04

@asola: miért égeted magad? :-)

Csore60 2010.12.02. 23:20:25

Pápá 3,5 milla!!! Milyen szép is az, amikor okos felnőtt állam bácsi eldönti helyettem, hülye kiskorú és gyenge elméjű alattvaló helyett, hogy mi a jó nekem...Emberek, hej, de ismerős ez az érzés!

pifta · http://developers.blog.hu 2010.12.02. 23:23:13

@Zozi79: Szóval kurvára nincs más megoldás? Hát... akkor nézük csak miért is van szükség minderre:
- 16%os adó (csak annak jó aki jól keres, az átlagnak nem oszt nem szoroz)
- az adó átalakítása miatt emelni kell a közalkalmazottak alsó rétegeinek bérét mert kevesebbet keresnének
- 10% os társasági adó 500 millióig nem 50-ig.
- Magasabb médiahatósági költségvetés
- általános nyugdíjemelés
- 40 év utáni nyugdíj a nőknek
így hirtelen ez jut azonnal eszembe...

Ennek ráadásul nagy része biankóra megcsinálva, mert bíztak benne ezek a szerencsétlenek, hogy az mnyp befizetéseket elszámolhatják, vagy korábban hogy feljebb tolhatják a hiányt. Miután ez befürdött persze hogy nem maradt más hátra mint a manyupok lenyúlása mert azt nem lehetett volna beismerni, hogy sajnos a nemzetközi környezet ezt mégsem engedi nekünk, így marad a szoros szíj, és ahogy növekszünk, úgy majd engedjük.

Na ez a hülyeség, az hogy szaladtak előrefelé hogy az idióta csak nagyon sok feltétel együttállása esetén teljesíthető ígéreteiket teljesítsék minél gyorsabban, ahelyett hogy kiderítették volna hogy vajon a feltételek adottak-e...

Csotvázak a költségvetésben egy darab se volt, de ezeknek sikerült egy hatalmas nagy lyukat baszni rá, úgy igazán kulturált módon, most meg a manyuposok fizessenek, mert más nincs aki fizethetne... gratulálok... kurvára nincs más megoldás mi? Csak gondolkodni kellene, és folytatni azt amit már egyébként ők is megdícsértek... nem hullámvasutaztatni a forintot, meg kedveskedni az idiótáknak, meg a gazdagoknak... kíváncsi vagyok a bejelentéseik közben mennyit shortoltak forintra ők és a barátaik...

Mystes 2010.12.02. 23:26:05

Én azt szeretném megkérdezni a Blogírótól, hogy a magyar lépéseket bíráló országok közül melyikben van hárompilléres nyugdíjrendszer? Ha egyikben sincs, akkor vajon miért nincs? Ha pedig így van, akkor milyen jogon fejtenek ránk ki tisztességtelen nyomást olyan pénzügyi intézményeken keresztül, amik felett ők diszponálnak? Ők ezt hogyan értékelig etikailag? Ki ennek a haszonélvezője? - mert mi biztos nem.

stratez 2010.12.02. 23:27:23

Tulajdonképpen már nem is a szocibloggerek kezdenek szánalmasak lenni, hanem az Index, amelyik láthatóan pénzt és fáradtságot nem kímélve, főleg az előbbit, biztosít teret nekik. Napi kábé tíz kormányfikázó blog tulajdonképpen már egymást oltja ki, és még a politikában legjáratlanabb netező is gyanút fog, hogy most akkor merről merre is gurulnak a forintok.

freegr 2010.12.02. 23:27:48

@Zozi79: Te most egy hülyéskedő okos vagy ? Vagy inkább egy okoskodó hülye ?
Nem hiszem, hogy sokat szántottad volna a közgazdasági iskolákat...
Miért a Horn-Medgyessi-Gyurcsány qrta volna el a kötelező magánnyugdíj-pénztári (KMNYP) rendszert ?!

A KMNYP 1998 óta van...a FIDESZ-nek 1998-2002-ben esze ágában sem volt megszüntetni ezt, mivel ők is tudták (csakúgy mindenki más épeszű....), hogy 2020-ban 1 dolgozóra 1 nyugdíjas fog jutni, azaz az akkori nyugdíjasok byugdíját már nem fogja fedezni az akkori dolgozók után befizetett nyugdíjjárulék. Ergo: már most (értsd: 2000-ben, 2010-ben) a myugdíjjárulékok egy résztét (kb. 1/4-ét) félre kell tenni, hogy 2020 után legyen 100 % nyugdíj...és ez a helyzet 2040 táján még sokkal rosszabb lesz !!

A költségvetés már 12 év óta úgy készül, hogy a nyugdíjalapba bekerül a központi költségvetésből a KMNYP tagdíjak miatt kieső öszeg; ez 2010-ben mintegy 380 milliárd Ft (tehát nem igaz, hogy a nyugdíjkassza hiánya 900 milliárd Ft !!).

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.12.02. 23:29:23

@Zozi79: "Miért nem lehet felfogni, hogy kurvára nincs más megoldás?"

Már hogyne lenne. Az egyik első lépése az lenne, hogy a hozzáértőket nem rúgják ki. Megszorításnak nevezik a megszorítást, és elmondják pontosan előre, hogy mit akarnak csinálni. Biankó számlára magántulajdont elvenni, és lószart se mondani arról, hogy mire kell, az nem pálya. Még az is simán tisztességesebb lenne, ha ugyanennyi forintot beszednének adóban. Ahhoz még alkotmánybíróságot sem kellett volna herélni.

Plusz egy jótanács: ha valaki azzal érvel, hogy "nincs más megoldás", és nem épp egy halivúdi filmben vagy, akkor ne hallgass rá. Hangzatos meg minden, csak épp arra nevel, hogy ne gondolkozz, mert a végén még rájössz, hogy mégiscsak van jobb megoldás.

Antiviola 2010.12.02. 23:29:33

@Nádasi Balázs: Balázska támogatom felvetésedet, ezért húzz el a sunyi picsába, vidd magaddal a cikkírót is (gondolom már régen összecsomagoltatok), de ne felejtsétek el a határon leadni az állampolgárságról lemondó nyilatkozatotokat, és soha többé ne merészeljetek ide visszajönni.

Neménvoltam! 2010.12.02. 23:33:52

@flugi_: Jaja! Pl nem verünk el 10 milliárdot stadionra.

Sok kicsi sokra megy. Mindenhol csak egy picit kellene megtakarítani.

Az egy dolog, hogy biankó programra meg lettek szavazva, dehogy biankóra elvenni a zsetont...

pifta · http://developers.blog.hu 2010.12.02. 23:33:59

@Antiviola: Ezzel csak az a baj, hogy ha mindenki aki nem azt gondolja amit te mehetne a sunyiba állampolgárság-leadással, akkor nagyon gyorsan a határon kívül tudnád azon emberek nagyrészét akik ma adót fizetnek, manyup megtakarításuk van, és termelik a gdp jelentős részét... de persze gondolom ez téged nem zavar.

Neménvoltam! 2010.12.02. 23:36:53

@Antiviola: Szerinted ha pl én, aki a 10 éve versenyszférában erősen átlag feletti bérért, teljesen bejelentve dolgozom, és emellett egy kisebb vagyonnyi adót fizettem be, ha én ás a hozzám hasonlóak elhúzunk, akkor ki a fasz fog adót fizetni.

Ki fogja eltartani nem csak a nyugdíjasokat, hanem a többi ingyenélőt is?

freegr 2010.12.02. 23:38:21

Magyarország demográfiai trendje a legrosszabb Európában...ha nem kezdtük volna el a MNYP rendszerét 1998-tól kiépíteni, akkor 2020-2040 között akkora hiány lenne a nyugdíjalapban, amit az állami költségvetés sem tudna pótolni (és akkor összeomlana a nyugdíjrendszer), vagy ha mégis pótolná, akkor az állami költségvetés drasztikus hiánya tönkrevágná a magyar államháztartást (és ezzel párhuzamosan a nemzetgazdaságot)

KONKLÚZIÓ: azért kell a KMNYP rendszere, hogy a demográfiai helyzet okozta nyugdíjhiányt az évek hosszú sora alatt osszuk el, mert különben egy egyszeri krach úgy 2020 táján hazavágna bennünket...

Zozi79 2010.12.02. 23:40:04

@pifta: Kérhetném hogy folytasd az ötletelést, hogy ha nem így, akkor hogyan kellene beindítani a gazdaságot, de igazából nem érdekel a "baloldali" megoldás. Elég volt belőle 8 év gyakorlat. Viszont a "baloldalon" valószínűleg még nem hallottak arról, hogy a nyugdíjasok egyre többen vannak, egyre tovább élnek (hála Istennek), egyre jobb (és drágább) az egészségügyi ellátás. Mindeközben egyre kevesebb a fiatal, egyre kevesebb a foglalkoztatott, tehát az aktívak aránya (és száma).

Nos, miután a kedves elvtársaid 1990-ben 0, azaz nulla forinttal adták át a nyugdíjkasszát, innentől kezdve ezeknek a csökkenő arányú aktívaknak a jövedelméből kell fizetni a nyugdíjakat, ami még önmagában nem is lenne tragédia, csak hogy 1998-tól bizony a befizetések egynegyede magáncégekhez vándorol. (Amivel ők tőzsdézgetnek, aztán vagy bejön vagy nem, ha nem, hát széttárják kezüket és közben levonják a hatalmas működési költségeket, jah hogy téged ez nem zavar, oké, térjünk vissza.) De ezt a kisett egynegyedet viszont pótolnia kell az államnak, mert basszus, most is mennek nyugdíjba emberek. Éppen ezért javaslom neked ennek a grafikonnak az értelmezését:

www.google.com/publicdata?ds=jnhjj7mtl7cmt_&met=gd_pc_gdp&idim=eu_country:HU&dl=hu&hl=hu&q=%C3%A1llamad%C3%B3ss%C3%A1g

meg úgy általában próbáld meg elképzelni, hogy mi lesz, ha a Ratkó-gyerekek nyugdíjasok lesznek és mi lesz 10-20-30 év múlva, ha az államadósság ugyanilyen mértékben nő?

Sajnos az általad felsorolt kiadások összesen sincsenek az idei manyup pénzek közelében sem (Médiahatósági költségvetés, muhaha), viszont a gazdaság beindításához sajnos nemzetközileg bevált eszköz az adócsökkentés, tudom, rossz hír ez számodra.

A forintárfolyam változása meg egyszerű spekuláns beavatkozás, elmondom neked, hogy a manyupok alapkezelői szívatják a kormányt, de hidd el, hetek kérdése és visszaáll "normál" szintre.

Antiviola 2010.12.02. 23:44:23

@pifta: Nem hiszem, ezek csak bérrettegők, eszük ágában sincs elmenni, csak csinálják a hangulatot. Mindenkit maradásra buzdítanak a manyop-ba, de ők lesznek az elsők akik átlépnek. De nem is erről kéne beszélni, hanem arról, hogy miért 4,5 % a pénztárak működési költsége a nyugaton szokásos 0,2% helyett, illetve hol van ez a pénz? Én megmondom, a pénztárak a szoci korifeusok parkoló helye, akik megszállták a pénztárak ig. tanácsait és felügy. bizottságait. De ez nagyon sok pénz (3000 milliárd kb 4 %-a az 120 milliárd, úgy hogy bőven jut ebből a tilos pártfinanszirozásra is. Hát ezért ágál a kormány intézkedése ellen az egész ballib média, illetve az általuk feltüzelt "független" külföldi "szakértők".

röhögő 2010.12.02. 23:44:38

@stratez: Jajajaj... fogalmad sincs hogy mi a blogok válogatási elve az Indexen. Ha egy bizonyos téma fut, akkor hagyják. Amikor kezd kifulladni, feltesznek egy másik hasonló témájút. Tehát az hogy sok ilyen van fenn, ahhoz te és hasonszőrű elvbarátaid nagy mértékben hozzájárultok.

Ppix 2010.12.02. 23:44:38

@akakukk:
"Ugyhogy erkolcsi alapja nincs senkinek szidni a Fideszt. Sajnos a gorog es az ir valsag miatt mar nem tudjuk fentartani az atallast, ugyhogy visszacsinaljuk. Kar anyazni.
"

Már hogy a picsába ne lenne erkölcsi alapom anyázni. Nem azt mondták, hogy visszaviszik a pénzt az állami nyugdíjalapba, vagy egyszerűen kifizetnek pár milliárd dollár államadósságot. Ezekre szó nélkül visszaadnám, visszalépnék.
Ehelyett 2 hónapja hazudoznak össze-vissza, de most ott tartunk, hogy katonák korkedvezményes nyugdíjára, közalkalmazottak béremelésére meg jól keresők adócsökkentésére eltapsolnák a pénzt. Magyarul meg akarják venni a következő választásokat lényegi reformok nélkül, az ország maximális további elkúrásával. 3 év múlva ugyanitt leszünk mint most, csak nem lesz újabb 2700 milliárd ellopható pénz.
Milyen erkölcs van emögött? A cinikus hatalommániás néphülyítők erkölcse?
Ennyire hülyének néztek, vagy tényleg ennyire hülyék vagytok???

Zozi79 2010.12.02. 23:45:12

@stratez: Tökéletesen egyetértek.

röhögő 2010.12.02. 23:49:21

@Antiviola: "De nem is erről kéne beszélni, hanem arról, hogy miért 4,5 % a pénztárak működési költsége a nyugaton szokásos 0,2% helyett, illetve hol van ez a pénz? Én megmondom, a pénztárak a szoci korifeusok parkoló helye, akik megszállták a pénztárak ig. tanácsait és felügy. bizottságait."

- Neked annyi eszed van mint egy marék lepkének. Az OTP szoci parkolóhely 800 ezer manyup taggal, igaz?
A nyugati pénztárakban pedig sokkal több pénz van, így más a költség arány. Olyan egyszerű vagy, hogy a homokóra hozzád képest frankfurti atom óra.

Zozi79 2010.12.02. 23:49:30

@freegr: "A KMNYP 1998 óta van...a FIDESZ-nek 1998-2002-ben esze ágában sem volt megszüntetni ezt"

Akkor nem volt a Fidesznek 2/3-a.

"A költségvetés már 12 év óta úgy készül, hogy a nyugdíjalapba bekerül a központi költségvetésből a KMNYP tagdíjak miatt kieső öszeg"

Pont ezt mondom én is. Ezért van kurvára elbaszva a rendszer; állami pénzből kell pótolni a manyupoknak átvezetett lóvét.

Zozi79 2010.12.02. 23:50:42

@röhögő: Tehát te erkölcsösnek és korrektnek tartod a 4,5%-ot. Szegény manyupok, azért van még mit enniük? Nem kéne a nemzeti segélyvonalat az ő megsegítésükre beindítani?

pakesz (törölt) 2010.12.02. 23:53:52

Orbaneknak nem kellett volna az utobbi 8 evben a csulat csak felfele kopkodni mert most a kibaszott kurva fajtajukat ugy latszik hogy nem ok allnak ala, bevallva, hogy hat ezt elkurtuk hulyek vagyunk nem tudtuk hogy ossze-vissza hulyesegeket beszelunk, hanem ENGEM es a tobbi manyupost allitjak a sok csula ala...

pakesz (törölt) 2010.12.02. 23:55:15

@Zozi79: debilkem legalabb tudjal mirol beszelsz...
a 4.5 es 0.2 az MAST jelent
nezz utana okosodj mashol sokszor leirtak

Nyers Fa 2010.12.02. 23:55:49

Úgy látom egy pár kérdés tisztázásra szorul.
1. A magánnyugdíj befizetésemet az én fizetésemből vonják, ezért én megdolgoztam, nem jogtechnikailag az enyém, hanem ténylegesen, ez az én pénzem!
2. 2013-tól a magánnyugdíjpénztárak kifizetőhelyek is lettek volna, már ekkortól csökkentve a költségvetés terheit.
3. Hozamuk volt, és még a 0,000000001 százalék is több, mint az állam által fizetett kamat, az ugyanis /0/ abszolút zérus.
4. Ha holnap meghalok(remélem nem), a fiam örökli az általam eddig befizetett összeget.
Még egyszer hangsúlyozom, azt amiért megdolgoztam, ami az enyém!

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.12.02. 23:55:50

tán azt is lehetett volna, hogy a nyugdíjakat csökkentik annyival, amennyi a hiány (havi 30 milliárd Orbán szerint, az az évi 3000 milliárdból egy nyolcad, tehát az átlag nyugdíjastól havi 11000, kb.).
Na most az én maradék nagyszüleimnek röhögve kipótolok annyit zsebből, ha másból nem, akkor a 16%-os, egykulcsos adócsökkentés (lol) miatt a zsebemben maradó pénzből.
De nem is kell kipótolni: a mai nyugdíjasoknak meg kell érteniük, hogy vagy tőlük veszünk el kicsit, vagy a jövőbeliektől sokat.

freegr 2010.12.02. 23:58:03

@Antiviola: a 3000 milliárd Ft nem az általunk befizetett tagdíjak összege (azt 220 milliárd Ft-ra teszik), hanem a nyup vagyon értéke. Egyébként sehol sem 0,2 % a működési hányad, az a világon mindenhol 3-5 % között van. Ha az eddigi 13 év működési költségei kb. 65 millárd Ft-ra rúgnak, akkor ez cca. 5 millárd Ft-ot jelentenek átlagban (persze most ennél nyilván valamivel több)ez az összeg oszlik meg a 18 pénztár között, tehát átlagban párszázmilliós nagyságrend. Na most ez nemcsak az adminisztrációs költségekre fedezet, hanem a vagyok kezelésére is (pl. befektetési tevékenység), valamint a amgyar állam (egész pontosn a PSZF) is elvon (!!!) évente úgy 2-3 milliárd Ft-ot a pénztáraktól felügyeleti díj címén.

Egyébként: ha a kormány meg sokkalja a 4,5 %-os működési költséget, akkor nagyon egyszerű a megoldás: írjon elő a pénztártörvényben mondjuk 3 %-ot !! DE: ne a pénztárakat szüntesse meg, mert azokban a mi állam által (eddig) szavatolt (pénz)tulajdonunk van !!!!

Zozi79 2010.12.03. 00:02:06

@Nyers Fa:

1. "nem jogtechnikailag az enyém, hanem ténylegesen, ez az én pénzem!" Ha a te pénzed lenne, akkor tudnál vele szabadon rendelkezni. Tudsz? Ezen logika mentén tiéd a befizetett SZJA-d is. A tiéd, valóban?
3. "Hozamuk volt, és még a 0,000000001 százalék is több, mint az állam által fizetett kamat, az ugyanis /0/ abszolút zérus." Most éppen. De ha valaki a 2028-as válság idején megy majd nyugdíjba, amikor éppen veszteséges a pénztár, nos akkor mi lesz a "pénzeddel" ?

pifta · http://developers.blog.hu 2010.12.03. 00:02:09

@Zozi79: Nah akkor azt te is belátod hogy egyre több a nyugdíjas, egyre kevesebb az aktív kereső... Mi adódik ebből, vagy tartalékolunk a mai aktív keresők nyugdíjára, vagy nem fogunk tudni nekik nyugdíjat adni az aktívak által megtermelt pénzből. Nah pont ezt csinálta a magánnyugdíj-pénztári rendszer... tartalékot képzett... Mit is csinálnak Orbánék? Ezt a tartalékot felélik 3 év alatt, hogy mire azt hosszan lehetne sorolni. (gondoltam hogy a médiahatóságot nem írom bele, mert abba fogsz belekötni, a többi tétel cserébe nem annyira elhanyagolható... de mint írták már előbb sok kicsi sokra megy, ezért bennhagytam a felsorolásban)

És hogy a balos dolgok hova vezettek? Hát a piacok elég nyugodtak voltak, a trendek kezdtek kedvezőre fordulni, és kb a manyup pénzek egy évre történő megvonásával(ahogy az észtek csinálták) 2012-re kinőttük volna azt a 200 milliárdos hiányt ami akkor lett volna, ha semmihez nem nyúlnak hozzá, ez pl egy terv ami működhetett volna, de ezen felül is lehetett volna sokmindenen finomítani, ami mondjuk kisebb költségen is sokat jelenthetett volna... (pl.: bürokrácia csökkentése, közszféra működésének összehangolása, adminisztratív terhek csökkentése, Uniós források hatékony felhasználása)

Az adócsökkentés önmagában nem növeli a versenyképességet, és nem teremt munkahelyeket... Ez egy hablaty... az hogy mitől jön ide több tőke és több munka nagyon sokmindentől függ olvasgass közgazdasági elemzéseket erről, lehet segítene tisztán látnod...

freegr 2010.12.03. 00:03:44

@Zozi79: a pénztártörvény sosem volt 2/3-os...de hogy a FIDESZ is mennyire hitt (eddig) a MNYP-ben: Matolcsy (de szerintem a legtöbb FIDESZ-vezér is) a mai napig MNYP.tag !! És nem léptek vissza, noha az elmúlt években erre kétszer is megvolt a lehetőségük !!!!

Azaz: nem a rendszer hibája miatt akarják megszüntetni a KMNYP-t, hanem valami más ok miatt ... (és ez nem a nyugdíjkassza hiánya, hiszen arra a költségvetésben eddig is megvolt a fedezet más adónemekből történt elvonás révén !!)

M_Runcájsz 2010.12.03. 00:03:49

@akakukk: ó baszd meg, a te drága fideszed mondogatja 12 éve, hogy az állam majd mindent megold. OLDJA MEG BAZMEG! De csak ami az övé! Például kellett megnyitni újra a veszteséges vasútvonalakat is, mi?!
Ha meg csak ilyen módszerekkel tudja megoldani, akkor meg el lehet húzni a picsába!

Nahát... 2010.12.03. 00:07:06

@stratez:
Szerintem meg a rohamsisakos csenevész figura a szánalmas az index véleményformáló, befolyásoló erejével szemben. :D

Talán érdemes lenne nem a hülye fejed után menni.
Mert.
Ha valami úgy totyog, mint a kacsa és úgy hápog, mint a kacsa. Akkor az egy kacsa.

Aranyszabály, mindig az ellenzék véleményét kell figyelembe venni, persze fenntartásokkal.
De a kormánypártit soha!!!
Marketing.

pifta · http://developers.blog.hu 2010.12.03. 00:08:15

@Antiviola: Azt én értem hogy nem mennek el mindannyian, de ha a logikád szerint elindulnának akkor aki marad az kb baszhatná... csak erre hívtam fel a figyelmed...

A működési költségeket meg hagyjuk, az engem is felbasz... a szabályozásoknak hála lehetetlen volt értelmes hozamokat produkálni, és nem valósult meg a legfőbb célja a dolognak a kockázatok diverzifikálása... ez meg a kormányok hibája... Értelmes hozamok mellett nem is lenne akkora a működési költség arány, de persze ezt is lehet ezerféleképpen magyarázni. Igen sok, de folyamatosan csökkent, a 4.5% pedig jogszabályi határ...:) Ajánlom figyelmedbe: www.privatbankar.hu/cikk/hircentrum/aranyos_koltsegek_csokkentek_a_nyugdijpenztarak_dijai_39345

Zozi79 2010.12.03. 00:09:22

@freegr: Tudom, hogy nem 2/3-os tv., de feltehetően az AB megvétózta volna. Az pedig már megbocsáss, de számomra nem érv, hogy ők tagok. Szerintem aki annyit keres, mint ők, azok kb. le se szarják, hogy a várható nyugdíjukat számolgassák ilyen módon.

"Azaz: nem a rendszer hibája miatt akarják megszüntetni a KMNYP-t, hanem valami más ok miatt ... (és ez nem a nyugdíjkassza hiánya, hiszen arra a költségvetésben eddig is megvolt a fedezet más adónemekből történt elvonás révén !!) "

Meg az államadósság folyamatos növelése révén.

ehja 2010.12.03. 00:10:12

@Zozi79: "Akkor nem volt a Fidesznek 2/3-a." Nem édesem. Akkor vidáman minden Fideszes belépett a manyupokba. Semmi köze sincs ennek a fülkeforradalomhoz.

"De ha valaki a 2028-as válság idején megy majd nyugdíjba, amikor éppen veszteséges a pénztár, nos akkor mi lesz a "pénzeddel" ". Miért a magyar állam a 2028-ban milyen nyugdíjt fog majd fizetni? Fog egyáltalán? És akkor mi lett az oda befizetett pénzemmel? Na meg a tieddel kis bogaram?

layo 2010.12.03. 00:13:11

@pifta: Kurvajól leírtad a lényeget Zozinak, aki látszólag semmit sem ért.Én még azt tenném hozzá, hogy elég gusztustalan így megzsarolni és kibaszni a néppel, a zemberekkel, velünk magyarokkal, azok után, hogy az EU beintett nekik mnyp-ügyben néhány hónappal ezelőtt.A többiről ne is beszéljünk: Nenyi, sajtószabadság , lefizetett kontár bérencek stb... Gáz van.

ehja 2010.12.03. 00:13:46

@freegr: "nem a rendszer hibája miatt akarják megszüntetni a KMNYP-t" Igen ez a lényeg ahogy írtad.
Azért akarják megszüntetni mert ott VAN pénz. A mi pénzünk. Mert ott legalább maradt valami abból amit befizettük. Ellentétben az állammal. Ilyen egyszerű, csak a fanatikusok nem látják át. De ők meg adják be a közösbe minden vagyonukat. Akkor hinni fogunk nekik.

freegr 2010.12.03. 00:14:18

@Zozi79: ne próbálj meg okosabbnak lenni, mint amilyen vagí !!

1. a nyugdíjjárulék JÁRULÉK (tehát nem adó), ami azt jelenti, hogy ezért te, ha nyugdíjba mész ellenszolgáltatásra (ez a JÁRADÉK, a nyugdíj) leszel jogosult !!!

2. az adóbefizetésnek soha nincs ellenszolgáltatása !! ez nem a tied, ez a társadalom közös költségeinek fedezetére megy !!

3. a magánnyugdíjpénztári tagdíj speciális járadék: olyan levonás, amelyért egyrészt természetesen majd valamikor ellenszolgáltatásra leszel jogosult (a nyugdíjad kb. 1!4-ét fogja adni), másrészt az állami nyugdíjjárulékkal ellentétben nem a nyugdíjkasszába megy a jelenlegi nyugdíjasok kifizetésére, hanem a te ÖRÖKÖLHETŐ TULAJDONOD lesz !!!!

Zozi79 2010.12.03. 00:14:27

@ehja: "Miért a magyar állam a 2028-ban milyen nyugdíjt fog majd fizetni? Fog egyáltalán? És akkor mi lett az oda befizetett pénzemmel? Na meg a tieddel kis bogaram?" Ha addig még párszor hatalomra kerülnek a szocialisták, akkor semmi nem lesz belőle, ez tuti. Kis bogaram.

Zozi79 2010.12.03. 00:22:40

@pifta: "Az adócsökkentés önmagában nem növeli a versenyképességet, és nem teremt munkahelyeket."

Ezen vitatkozhatunk így, hogy szerinted nem, szerintem meg igen, nem, igen, nem, igen, stb. De azért józan logikával könnyű belátni, hogy ha egy cégnek kevesebbet kell befiezetnie a közösbe, tehát több marad nála, akkor fejleszteni fog. A fejlesztés pedig előbb-utóbb munkahelyek létrehozását hozza magával.

freegr 2010.12.03. 00:25:46

Nagyon csodálkoznék, ha a két markáns tábor (bár az egyik "tábor" úgy látom mindössze 2-3 bozótharcosból áll....) meg tudná egymást győzni. Úgy hogy jobban járunk, ha megyünk aluszikálni....

Csak egy konklúziót engedjetek meg:

ha a kormány sokalja a KMNYP-k (egyébként törvény által maximált !!) működési költségét, akkor módosítsa úgy a pénztári törvényt, hogy mondjuk a MŰKÖDÉSI HÁNYAD A TAGDÍJAK 3 %-A LEGYEN !!!!legyen.

Nem jó ez zárszónak ?!?!

Fideszman 2010.12.03. 00:27:03

látom kezdenek előbújni a fideszes trollok a szartenger alól amit az utóbbi hetekben kapott a szeretett vezér és pártja a narancssárga kommunista párt. Jó lenne egyszer igazán pofán verni egy ilyen hír tv-n meg lánchíd rádión nevelkedett majmot.

pifta · http://developers.blog.hu 2010.12.03. 00:27:51

@Zozi79: Igen, ez az itt lévő cégekre lehet hogy igaz... Csak azok fejlődésének is van egy felső korlátja, ha a környezet változatlan. Márpedig nem látszik hogy javulna az infrastruktúra az országban, hogy csökkenne a bürokrácia, hogy minőségi fejlődés állna be az oktatási rendszerünkben, hogy csak három legalább olyan fontos dolgot említsek mint az adóterhelés... De ha vársz egy kicsit majd mindjárt keresek neked olvasnivalót is a témában...

batman1971 2010.12.03. 00:28:03

Azon lehet vitatkozni, hogy ez a lépés jó vagy rossz. De az a cinizmus, amivel matolcsy hozzááll a dolgokhoz roppant felháborító. ("az emberekre van bízva a választás"). Mondták volna, hogy államosítanak és kész.
Gyors kalkuláció: 33 helyen lehet bejelenteni, ha maradni akarsz. Vegyük, hogy pik-pakk megy 1 helyen 1 nap 150 embert lerendeznek (ez szvsz illúzió) cca 30mnap. Vagyis 33*150*30 =148.500fő. Ez a kapacitás. Korrekt?

freegr 2010.12.03. 00:32:39

@batman1971: hm...ebben sok igazság van...

Zozi79 2010.12.03. 00:34:29

@batman1971: "De az a cinizmus, amivel matolcsy hozzááll a dolgokhoz roppant felháborító."

Ebben van némi igazság.

"Gyors kalkuláció: 33 helyen lehet bejelenteni, ha maradni akarsz. Vegyük, hogy pik-pakk megy 1 helyen 1 nap 150 embert lerendeznek (ez szvsz illúzió) cca 30mnap. Vagyis 33*150*30 =148.500fő. Ez a kapacitás. Korrekt?"

Biztosan nem lesz ennyi "maradó". Felesleges lenne ezzel a nem várható problémával foglakozni.

Micocicó 2010.12.03. 00:38:26

Zozi79! Remélem annyi eszed azért van hogy 2 számot megértesz.
Ma 3 millió nyugdijjast tart el 3.5 millió munkavállaló! Szar nyugdijjakkal.
20 év múlva 3.5 millió nyugdijjast fog eltartani 3.5 millió ( és most rendes voltam mert Szinten tartottam a keresök számát a remélt növekedés miatt) dolgozó! Szerinted mennyit kell majd fizetniük hogy normális nyugdijj legyen? Ezt fel bírod fogni te vakfideszes?

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2010.12.03. 00:40:59

@pifta: segítek, a hülye hívőknek hiába állsz elő a számokkal, amik alátámasztanak mindent, nekik ez olyan, mintha az ördögtől való lenne, csakis a Szent Vezír szava a lényeg, és ha OV azt mondja, akkor hiába picsog az egész világ (külföld), akkor is egyből az egész világ hülye.

ez alaptétel, ha agymosott droidot akarsz visszahúzni a helyes irányba.

ezeknek már mindegy, nincs önálló gondolkodásra alkalmas agysejtsük.

és ennek megfelelően kell őket kezelni. :)

pifta · http://developers.blog.hu 2010.12.03. 00:42:48

@holex: tulképp le is szarom:) csak én is szeretek néha vitatkozni egy kicsit, a vakhívőkkel meg lehet...:) Hogy nem fogom meggyőzni azt tudom... De tulajdonképpen jól szórakozom:)

Nelson Muntz (törölt) 2010.12.03. 00:45:54

@stratez: pofa sulyba! te ezert kapod a fizetesed a szargyarto petitol, hogy megvedd oket. ne dumalj, dolgozz!!!

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2010.12.03. 00:46:16

@Antiviola: igen, és mennyire fogunk örülni majd, amikor Ti továbbra is szívtok mi meg nem... istenem, de rossz is lesz magyar állampolgárság nélkül! asszem a világ nem is fog tovább forogni a tengelye körül... jah, de. fog.

Micocicó 2010.12.03. 00:47:31

Miért ne lenne annyi megmaradó pénztártag. Majd ha viktor eltakarodik megszünik ez a " kiirta magát a rendszerböl" és már kap is nyugdijjat az államtól!maradjon mindenki aki tud! Akinek bent van 4-5 milliója annak 20 év múlva kamatos kamatok miatt több mi 20 gurigája lessz!

pifta · http://developers.blog.hu 2010.12.03. 00:50:13

@Micocicó: jah csak evvel is érdemes vigyázni, épp most emelik az inflációs célt... aztán majdcsak elinflálják azt is:)

batman1971 2010.12.03. 00:52:56

sajnos szerintem egy-két helyen még lincshangulat is kialakulhat (ahhoz csak annyi kell, hogy 300 ember legyen a 100-150fős kapacitásra). Majd ők lesznek a "szabad sajtóban" a csőcselék. (igazából az ügyintézőket sajnálom majd)

pakesz (törölt) 2010.12.03. 00:54:07

en is azon filozom hogy a 20 evemet megkapom innen, megmarad a manyupom, es hat akkor nyugaton kezdenek uj eletet

elvegre ha kiirom magam a nemzeti eyuttmukodes rendszerebol, akkor olyanba akarok beiratkozni ahol agymosottak nincsenek...
ertem gabika, ma tolcsy, szijjhasito meg ilyen agyilag zolkni

Exploiter 2010.12.03. 01:00:09

@Zozi79:

Válaszolj már a kérdésre, pöci.
Mi lesz 10 év múlva? Nem 30, nem 20. 10.
Mi lesz akkor?

Te nyugdíjas vagy? Akkor is az leszel még.
Csak nem lesz nyugdíjad hozzá. Én meg dolgozok még vígan valahol, úgyhogy pont le is szarom, csak nem tudom miért örülsz ennek ennyire.

layo 2010.12.03. 01:00:20

@holex: áhh, ide nem számok kellenek, hanem józan ész. Ennyi elég, van akinek nem adatott ez meg.

Mystes 2010.12.03. 01:03:41

Én ismételten azt szeretném megkérdezni a Blogírótól, hogy a magyar lépéseket bíráló országok közül melyikben van hárompilléres nyugdíjrendszer? Ha egyikben sincs (pedig állítólag ez egy nagyon jó dolog), akkor vajon miért nincs? Ha pedig így van, akkor milyen jogon fejtenek ránk ki tisztességtelen nyomást olyan pénzügyi intézményeken keresztül, amik felett ők diszponálnak? Ők ezt hogyan értékelig etikailag? Ki ennek a haszonélvezője?

stefan75 2010.12.03. 01:05:19

Orbánnak kell a pénz, mert 8 évig az önkormányzatokból szívták a pénzt, azok meg már a csőd szélén állnak.

Most betakarítja a magánnyugdíjpénztárakban tárolt magánvagyont, és hamarosan egy új Széchenyi terv keretében kiosztja a narancsos önkormányzatoknak meg cégeknek, hogy ne derüljön ki a turpisság.

A rossz hír, hogy ez a pénz már rég el van költve.
Ebből élt a Fidesz 8 évig.

Zozi79 2010.12.03. 01:07:42

@Exploiter: válts vissza az eredeti nickedre, nincs kedvem végig bogarászni, hogy mi a kérdés, amire válaszolnom kéne.

layo 2010.12.03. 01:11:08

@stefan75: + ki kell fizetni a 8 évig anyagilag támogató oligarchákat is.Pl.a kurva költséges, de vesztes 2006-os választási kampányt... És mindezt rajtunk akarja bevasalni. Hát kösz szépen.

stefan75 2010.12.03. 01:14:41

@Mystes: Ha egy kicsit figyelmesebben olvasol, láthatod, hogy nem a nyugdíjrendszerünket bírálták, hanem az államosítást.

A nyugdíjrendszerünket szabadon változtathatjuk, de ha egyszer az állam hozzányúl a magántulajdonhoz, abban a befektetők nem fognak bízni, és ennek ára van. Ami ennél is rosszabb, hogy amíg a mostani aktív generáció él, addig az emberek sem fognak bízni a magántulajdon szentségében. Magyarán itt most 30-40 évig nem lesz kapitalizmus.

Devil 2010.12.03. 01:22:58

@akakukk: Baszki így is megkapják a fizum 24%-át, csak a nyugdíjasok, meg még had ne mondjam meg hány % megy SZJA-ba, legyen nekik ennyi elég. Valójában ezek a járulék- és adóterhek irreálisan magasak - ez sem újdonság - és erősen kontraproduktív; (jó nagy részben) azért van ennyi feketemunkás, ál-minimálbéres vállalkozó, alacsony foglalkoztatottság, munkanélküliség, gazdasági pangás mert ilyen eszeveszetten magas terhek vannak a munkán, egyszerűen túl drága a cégek számára a fizu.
Közben 400.000 rokkant nyugdíjast tartunk el, nonszensz.
Ja és akkor még nem beszéltünk arról hogy mekkora az állami bürokrácia - állítólag majd lesznek leépítések kérdem én, mikor ha eddig nem? - tovább működnek az állami pénznyelők mint a MÁV, BKV, a korrupció virágzik, a sokezer önkorményzat, kisposta, anyámkínja - miért nem spórol az állam saját magán, miért a mi megtakarításainkra fáj a foga?

Bebes 2010.12.03. 01:23:38

@Antiviola: Ez az, fiúk, először a lámpát! A te Magyarországod az lenne, ahonnan elhúz mindenki, aki kritikusan mer gondolkodni, aki bármilyen anyagi vagy szellemi értéket teremt s utána még pofátlanul abba is beleugatna, hogy az az érték miként hasznosul az ország javára, avagy miként végzi kiskakasok szemétdombján.
A te eszményed nyilván a százas szögek Magyarországa, ahol mindenki ujjongva, de legalábbis mély kussban fogadja, ha pártunk és kormányunk tövig beleveri a fába. Nem kívánom - nem neked, hanem elsősorban a hazámnak -, hogy megvalósuljon az álmod, mindenki elhúzzon innen, akit te elhajtanál (milyen alapon is?) és egy reggel arra ébredj, hogy immár magatok közt vagytok (te és azok, akik szerinted maradhatnak), immár a te gazdasági teljesítményed adja a magyar GDP-t, a te IQ-d és kulturális értékteremtésed jelenti a magyar szellemi életet.

Devil 2010.12.03. 01:28:59

És tulajdonképpen mi a fene baj volt az SZJA-ból levonható vagyonadóval? Ha ekkora a baj miért nem csökkentik a kiadási oldalt, miért vállalnak nagyobb hiányt? Azt mondják óriási fellendülés lesz de az már biztos hogy nem matolcsy programjától - akkor mitól, behívják az oroszokat vagy a kínaiakat? És az jó lesz nekünk, ők nem kérnek majd semmit cserébe?

Mystes 2010.12.03. 01:31:11

@stefan75: Nagyon sokat beszélnek a magántulajdon szentségéről. A köztulajdon szentségéről viszont egyáltalán nem. Rendben van ez így? Lehet ott kapitalizmus, ahol a köztulajdon nem szent? Érdemes arról itt beszélni, hogy a kmnyp pénz nem 'magántulajdon', mint ahogy az önkéntes viszont az?

Mystes 2010.12.03. 01:34:17

@stefan75: Tudomásom szerint a Kmnyp Pénztárak vagyona túlnyomórészt kötelezően magyar államkötvényben kell legyen. Akkor kik is azok a (külföldi) befektetők, akiknek 'megrendül a bizalma'? A Magyar Állam?

Devil 2010.12.03. 01:34:49

@Bebes: Mi lenne ha inkább Orbán húzna el és mindenki más maradna?

Devil 2010.12.03. 01:41:16

@Mystes: A lopást ez nem indokolja. A lopást semmi sem indokolhatja. Ha kell nekik a pénzem, szépen kérjék kölcsön, adjanak érte államkötvényt, önkéntes alapon. Ha nem adom, tanuljanak meg takarékoskodni!
És hogy mennyit árt ez az országnak? A különadókkal együtt? Soha többet senki sem fog egy árva fillért sem idehozni, vagy szépen perkál a fidesznek hogy olyan törvényeket hozzanak ami pont rá nem vonatkozik (lásd CBA) és konzerválják a pártállami dikktatúrát - te ilyen országban akarsz élni?

batman1971 2010.12.03. 01:50:08

@Mystes: A megrendült bizalom az államosítás miatt van. Nincs garancia innentől, hogy mást nem vesznek "közös tulajdonba". Zárolják a devizaszámlákat (ideiglenesen)vagy akármi (sajnos nem vagyok olyen kreatív, mint ők) Az alkotmány nem tiltja (ha mégis, megváltoztatják, vagy felesleges, mert nincs alkotmánybírósági hatáskör)
ne legyen igazam.

ui: a nyugdíjpénztárak külf tulajdonban vannak (kivéve a legnagyobbat - OTP)

Mystes 2010.12.03. 01:50:11

@Devil: Lopásról csak akkor beszélhetünk, ha magántulajdonról/köztulajdonról, bármilyen tulajdonról van szó. Jelen esetben kötelező járulékról van szó. Vagy van esetleg bármilyen olyan jogi aktus, szöveg, AB határozat, bármi, ami "magántulajdonként" határozta volna meg a kötelező járulékot?

Mystes 2010.12.03. 01:55:01

@batman1971: Nem az a kérdés, hogy milyen tulajdonban vannak, hanem, hogy miben tartják/kell tartaniuk a pénzüket. A tulajdonosi kör indifferens. (Hacsak nem annyiban számít, hogy a kiemelkedően magas kezelési költség haszna a külföldiek zsebébe vándorol. Ja, így már értem, hogy mi a bajuk a külföldieknek! Otthon csak 0,1%-ot tehetnek ugyanazért a tevékenységért zsebre, mint amiért nálunk 4%-ot!)

batman1971 2010.12.03. 02:01:15

@Mystes: éppen ezért írtam csak utóiratban. nem ez a fő ok. a tulajdon egyébként számít. A miben tartják a pént kevésbé. mit érdekel egy GE-t, vagy a Nestlét, hogy kinél vannak a részvényei? vagy a francia államot, hogy kinél van állampapírja?

batman1971 2010.12.03. 02:09:28

@Mystes: matekpélda: állami nyugdíj kezelési ktg 1% (bár ez csak bürokrácia, hiszen begyűjt, feloszt, ad abszurdum egy számítógép is meg tudja oldani) 1080MRD folyik be évente =10,8MRD KMNYP 4% 360Mrd*4%=14,4MRD. Azért nem olyan nagy különbség. És ahogy nő a vagyon, úgy csökkent volna az egységnyi ktg is.

És ezt plusz zsét az állam majd cca 20-30MRD "kezelési költséggel" fogja megoldani.

borzzz 2010.12.03. 03:37:38

@Mystes: A köztulajdon és magántulajdon fogalma, viszonya, értékelése fontos kérdés (lenne). Ami a magántulajdont illeti, ennek a "szentségét" ideológiai alapon már sokan kétségbe vonták (vö. "minden tulajdon lopás"), és születtek is különféle elméleti és gyakorlati lépések a meghaladására. Így történelmi tanulságként bátran állítható, hogy a magántulajdon megszüntetésének eddigi kísérletei nem teremtettek igazságosabb vagy méltányosabb tulajdonviszonyokat. Mivel Magyarországon a XX. században mindig mindenkitől elvették azt, ami az övé, így minden nemzedék és család a nulláról kezdhetett gürcölni azért, hogy a gyerekeinek továbbadhasson valamit, nagyon is érthető, ha érzékenyek vagyunk a jgos tulajdont fenyegető lépésekre.
Viszont nem pontosítottad, mit értesz köztulajdon alatt. Azt a történelmi tulajdonformát, ami a közlegelő volt, vagy pl. a múlt rendszer szakszervezeti üdülőit, amelyek egykori magántulajdonból váltak "köztulajdonná", vagy gyárakat, mint a Weiss Manfréd és a Ganz... Tisztáznod kéne, milyen típusú köztulajdont tartasz megvédendőnek.

Mercel 2010.12.03. 04:02:32

Hello!

Halkan megjegyzem, hogy nekem a Nagymamám elmesélte, hogy ő egy olyan korszakban élte le a fél életét, ahol megmondták neki mit csinálhat, mit nem csinálhat, amit csinálhat hogyan csinálhatja..
Egy olyan korszakban élt, amelyben kétszer fordult elő, hogy mindenüket elvették.
Egy oyan korszakban élt, amiben volt egy "Kedves vezető" aki azt mondta - Aki nem velünk az ellenünk van!
Egy olyan korszakban élt, ahol ha újságot olvasott, a valódi hírt, vagy mondanivalót a sorok közül kellett kiolvasni - és az újságíró sokszor egzisztenciáját kockára téve a sorok között elrejtve tudta csak kimondani valódi véleményét.
Ezt a korszakot magyarországon kommunizmusnak hívták.

Nem volt egy kellemes időszak, de erről leginkább azok tud(nán)ak mesélni akik elejétől a végéig megélték.
Ők ma már nagyon öregek - De jól emlékeznek.
A kommunizmusban volt az, hogy a "Kedves vezető" mindig megmondta a tutit - a széles néptömegek meg elhitték.
Akinek más volt a véleménye annak rendkívül kényelmetlenné tették az életét.

Kubában, Kínában, és Észak koreában ma is kommunizmus van.
Megmondják mit tehetsz és mit nem - de leginkább mit nem.
Elveszik mindened, ha az államnak "szüksége van rá"
Nincs sajtószabadság.
A vezetőket hosszú időre "választják"
Ha kimondod a véleményed, és ez esetleg nem cseng egybe a mindenkori hataloméval - akkor rosszul jársz.
Túl hosszú lenne mindent felsorolni.

Ha esetleg valaki egybecsengést találna a kommunizmusban előfordult disznóságokkal, és a mai kommunista államokban tapasztalható morális, és gazdasági anomáliákkal akkor szeretném biztosítani róla, hogy mindez csak a véletlen műve lehet..

Ezt a pár sort a néhány gondolkodó embernek írtam.
A megrögzött fidesznyikeknek csak annyit mondanék, akik csápoltak a hatalomnak annak idején többnyire ugyanúgy megszívták mint az elégedetlenkedők.
Viszont ők utólag még tükörbe se nagyon nézhettek.

"Frigyes"

Mercel 2010.12.03. 04:05:23

Hello!

Halkan megjegyzem, hogy nekem a Nagymamám elmesélte, hogy ő egy olyan korszakban élte le a fél életét, ahol megmondták neki mit csinálhat, mit nem csinálhat, amit csinálhat hogyan csinálhatja..
Egy olyan korszakban élt, amelyben kétszer fordult elő, hogy mindenüket elvették.
Egy oyan korszakban élt, amiben volt egy "Kedves vezető" aki azt mondta - Aki nem velünk az ellenünk van!
Egy olyan korszakban élt, ahol ha újságot olvasott, a valódi hírt, vagy mondanivalót a sorok közül kellett kiolvasni - és az újságíró sokszor egzisztenciáját kockára téve a sorok között elrejtve tudta csak kimondani valódi véleményét.
Ezt a korszakot magyarországon kommunizmusnak hívták.

Nem volt egy kellemes időszak, de erről leginkább azok tud(nán)ak mesélni akik elejétől a végéig megélték.
Ők ma már nagyon öregek - De jól emlékeznek.
A kommunizmusban volt az, hogy a "Kedves vezető" mindig megmondta a tutit - a széles néptömegek meg elhitték.
Akinek más volt a véleménye annak rendkívül kényelmetlenné tették az életét.

Kubában, Kínában, és Észak koreában ma is kommunizmus van.
Megmondják mit tehetsz és mit nem - de leginkább mit nem.
Elveszik mindened, ha az államnak "szüksége van rá"
Nincs sajtószabadság.
A vezetőket hosszú időre "választják"
Ha kimondod a véleményed, és ez esetleg nem cseng egybe a mindenkori hataloméval - akkor rosszul jársz.
Túl hosszú lenne mindent felsorolni.

Ha esetleg valaki egybecsengést találna a kommunizmusban előfordult disznóságokkal, és a mai kommunista államokban tapasztalható morális, és gazdasági anomáliákkal akkor szeretném biztosítani róla, hogy mindez csak a véletlen műve lehet..

Ezt a pár sort a néhány gondolkodó embernek írtam.
A megrögzött fidesznyikeknek csak annyit mondanék, akik csápoltak a hatalomnak annak idején többnyire ugyanúgy megszívták mint az elégedetlenkedők.
Viszont ők utólag még tükörbe se nagyon nézhettek.

"Frigyes"

Mercel 2010.12.03. 04:09:26

Hello!

Halkan megjegyzem, hogy nekem a Nagymamám elmesélte, hogy ő egy olyan korszakban élte le a fél életét, ahol megmondták neki mit csinálhat, mit nem csinálhat, amit csinálhat hogyan csinálhatja..
Egy olyan korszakban élt, amelyben kétszer fordult elő, hogy mindenüket elvették.
Egy oyan korszakban élt, amiben volt egy "Kedves vezető" aki azt mondta - Aki nem velünk az ellenünk van!
Egy olyan korszakban élt, ahol ha újságot olvasott, a valódi hírt, vagy mondanivalót a sorok közül kellett kiolvasni - és az újságíró sokszor egzisztenciáját kockára téve a sorok között elrejtve tudta csak kimondani valódi véleményét.
Ezt a korszakot magyarországon kommunizmusnak hívták.

Nem volt egy kellemes időszak, de erről leginkább azok tud(nán)ak mesélni akik elejétől a végéig megélték.
Ők ma már nagyon öregek - De jól emlékeznek.
A kommunizmusban volt az, hogy a "Kedves vezető" mindig megmondta a tutit - a széles néptömegek meg elhitték.
Akinek más volt a véleménye annak rendkívül kényelmetlenné tették az életét.

Kubában, Kínában, és Észak koreában ma is kommunizmus van.
Megmondják mit tehetsz és mit nem - de leginkább mit nem.
Elveszik mindened, ha az államnak "szüksége van rá"
Nincs sajtószabadság.
A vezetőket hosszú időre "választják"
Ha kimondod a véleményed, és ez esetleg nem cseng egybe a mindenkori hataloméval - akkor rosszul jársz.
Túl hosszú lenne mindent felsorolni.

Ha esetleg valaki egybecsengést találna a kommunizmusban előfordult disznóságokkal, és a mai kommunista államokban tapasztalható morális, és gazdasági anomáliákkal akkor szeretném biztosítani róla, hogy mindez csak a véletlen műve lehet..

Ezt a pár sort a néhány gondolkodó embernek írtam.
A megrögzött fidesznyikeknek csak annyit mondanék, akik csápoltak a hatalomnak annak idején többnyire ugyanúgy megszívták mint az elégedetlenkedők.
Viszont ők utólag még tükörbe se nagyon nézhettek.

"Frigyes"

SzaGyu 2010.12.03. 04:34:54

"Söprik az utcát az utcát seprők...
söpörnek, söpörnek..."

tisztaorultekhaza 2010.12.03. 05:57:32

A nyugdíjvédelmi megbízott elvtársnő vagyonát kéne először elvenni! Sőt ajánlja be a közösbe!
Jesszus! Emberek ébredjetek! Mi a túróért volt akkor ez a sok hercehurca anno?! Nem egyszerűbb lenne ma is kommunizmusban élni? Mert afelé megyünk! Ma a nyugdíj, holnap a bankszámlám. A médiahatóság sem véletlen lesz. Kussoljon mindenki aki mást mond!
Azzal egyetértek, hogy a jelenlegi helyzetben nincs sok alternatíva, de akkor mutassanak példát az elvtársak. Adják be a közösbe először ŐK a vagyonkájukat, kezdésnek pl Selmeczi elvtárs úrhölgy és a utána a többiek, aztán majd én eldöntöm akarok e a szolidaritásból melléjük állni.
Csak hát rohadtul nem akarja egyik sem a példát mutatni, max a középső ujját. Van itt pénz csak el kell venni azoktól akiknek van és akik nem 8 órás munkában keresték meg azt!!! Nagyon nem tetszik ami itt folyik! Persze Feri nem mondott hülyeséget "el lehet innen menni". Ja és megnéztem volna, ha ugyanezeket az MSZP csinálta volna, akkor mi lenne most! Égne az ország! Megjegyzem FIDESZre szavaztam! Más alternatíva nem volt.

tisztaorultekhaza 2010.12.03. 06:06:51

És ez a videó mindent elmond a jelenlegi kabinetről és a terveikről. Azért pl Navracsics Tibor arca sok mindent elárul! Kb: Bekaphatja mindenki, szarunk a fejetekre!

kpityu2 2010.12.03. 06:18:18

Jujjuj. Felbolydult a nemzetközi sajtó! Meg a Merrill Lynch, meg "különböző bankok közgazdászai". Mea culpa, mea maxima culpa!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.03. 06:36:53

a jóistennek hála már szinte itt van az új médiatörvény, ami majd jól móresre tanít, amiért a Pártot és a Kormányt szidalmazod.

a katona fehérben 2010.12.03. 06:47:20

@stratez: Mi van, a Fideszügyelet szerint most az ellenségképet és a paranoiát kell nyomatni? Mondtam már, hogy nem tudsz EGYETLEN blogbejegyzést se mutatni a blog.hu-n, ami nem "fikázza" ezeket a döntéseket, képzeld, még a jobboldali blogokon is hasonlókat írtak. Amúgy meg ha annyira fájna, nem lenne kötelező olvasni, pláne nem kommentelni, de te ugyebár ide vagy beosztva :-) Észre kéne venned, hogy már egyetlen blogban sem vesznek komolyan, annyira átlátszóan nyomod.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.12.03. 06:49:14

...és a zindexen is megmonták az értelmiséggiek, hogy diktatúra van, ezt mindenki tuggya :((

fakopács 2010.12.03. 07:00:11

@wmiki: Mi van Fidesz droid? Kezdődik a munkaidő?

pioker1933 2010.12.03. 07:01:23

A sok balfasz, narancskomcsitól megkérdezném: Ha ezek a balfaszok mindenkit nyugdíjba küldenek (40 év munka után a nőket és 17 év után az 5 gyerekeseket) akkor mitől lesz fenntarthatóbb a rendszer? A fellendülő gazdaságtól? Látszik, hogy az eddigi bejelentések hatására, csak úgy ömlik a gazdaságba a tőke, mindenki itt akar munkahelyet teremteni, mert itt aztán olyan a gazdasági törvénykezés, ami kiszámíthatóvá teszi a hosszú távú termelést. De ha még így is lenne, nincs annyi ember, akit meg lehetne adóztatni.

Ha menetrendszerűen összeomlik az állami nyugdíjrendszer (mert kétségtelenül össze fog, ha a fideszen múlik), akkor csak a magánnyugdíj pénztárban gyűjtögetett forintjaidat tudod számolgatni.

Italo Balbo 2010.12.03. 07:02:23

@stratez: Amikor ilyen későn is a pártnak dolgozol, olyankor adnak legalább plusz juttatást? A manyup pénzekből futja, szóval ne hagyd magad átverni!

fakopács 2010.12.03. 07:03:07

@Mercel: Nem fogják ezt fel a Fidesz droidok. Én azóta nem értem ezt a személyi kultuszt Orbán körül, amikor először hatalomra jutott. Amikor 98-ban az MSZP megnyerte a választást, de Orbán összeállt Torgyánnal a hatalomért.

dömpike 2010.12.03. 07:03:50

Egy másik kommentben olvastam de szinte minden ov-al kapcsolatos hirre igaz: "Nem izlik a forradalom?" Ti választottátok meg ezt a rabló bandát tessék itt van amit akartatok. Elhittétek, hogy van ötletük arra hogyan csináljanak 1 gazdag NAGYMAGYARORSZÁGOT pedig ők csak azt mondták van de azt nem mondták meg mi az. Hát tessék itt van ez az. Jelzem a világon mindenhol megbénították volna az országot a népek ennél sokkal kevesebb szemétségért. De ti illetve mi még erre sem vagytok/vagyunk képesek, sőt még tapsoltok is hozzá. Gyerekkoromban láttam utoljára ilyet április 4-én a hősök terén. Üdvözlöm az összes magyarkodót akik pajzsukra emelték a cideszt és a jobbikot. Pofa befog és nyeljétek amit a szátokba vernek. Én léptem innen. Mától Ugandai állampolgárnak tekintem magam, ott is több a demokrácia mint itt.

fakopács 2010.12.03. 07:08:56

@pioker1933: "Látszik, hogy az eddigi bejelentések hatására, csak úgy ömlik a gazdaságba a tőke, mindenki itt akar munkahelyet teremteni, mert itt aztán olyan a gazdasági törvénykezés, ami kiszámíthatóvá teszi a hosszú távú termelést. "

Jaja. Gondolom ironikusan mondtad. Ahány vállakozó ismerősöm van, mind azt mondja, hogy jó, innen kezdve minimálbér, aztán szevasztok, pénz külföldi számlára, beruházás semmi. Van olyan telcom cégnél dolgozó ismerősöm, ahol a tulajdonjogot kiviszik Hongkongba, kifizetik a minimumot amit kell, berendezéseket lizingelik.
Mindenből a minimumot fizetik. Még az emberek is minimálra bejelentve, a pénzük megy kínai bankba.
A könyvelőjük kiszámolta, hogy az állam így sokkal rosszabbul fog járni. Kínai céggel meg nem mernek majd baszakodni a magyarok.

nu pagagyí 2010.12.03. 07:27:11

@Mystes: Természetesen az mnyp-ben felhalmozott összeg magántulajdon, ezért is kell ilyen sunyi módon és nem pl. egy kormányhatározattal rávenni az embereket arra, hogy a visszalépéssel utaltassák át pénzüket a feneketlen bendőjű Állam bácsinak. Az mnyp-ben valódi pénz gyűlik, és az nem csak egy szám a monitoron. Ha netán felhalmozási időszakban elhaláloznál, ezt az összeget az örökösöd kapja meg egy összegben. Persze van aki rosszul járhat: pl. aki nem járulékfizetéssel gondoskodik öregkoráró hanem mindenféle "jogszerző" időszakkal, a magánpénztár nem támogatja az 50 éves nyugdíjasokat sem. Arra viszont kiváló, hogy az emberekben tudatosodjon a most befizetendő járulék és a majdani nyugdíj összefüggése: aki most adót, járulékot csal az majd azt kapná vissza. A felosztó-kirovó rendszer ellenben arra jó, hogy vazallus tömegeket állítson elő, jutalmazni lehessen a mindenkori hatalomnak kedves rétegeket.
A TB.nyugdíjkasszába egyébként nem kéne adót pakolgatni, egyszerűen akkora nyugdíjjárulékot kell megállapítani, amennyi fedezi a kifizetéseket. Az adóval meg bánjon az állam takarékosan, ne költsön hülyeségre oligarchia finanszírozásra. Nem szükséges havi egy milliárd jövedelemből is csak 16%-ot vonni, nem kellene korlátlan örökösödési illeték mentességet adni, nem kéne horribilis gyerekkedvezményt juttani azoknak akik nem szorulnak rá, és persze a nagy vagyonokra ki lehetne vetni vagyonadót stb.

igényes 2010.12.03. 07:41:08

@pifta: Ki kell egészítened még:
-Tek évente 13 milliárd
-Orbán zsebpénz 90 milliárd
-Debrecen stadion 13 milliárd
-Pálinka főzés, jövedéki adó kiesés 8 milliárd
-Hülye bejelentések miatt 100 -200 milliárd (Kósa-Szijjártó)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.12.03. 07:47:14

@fakopács: egyetértek veled a fidesz hívek ostobák, csak mi szdsz szavazók vagyunk értelmesek

Kálmánbátyám 2010.12.03. 08:23:32

@wmiki: Apukám,te csak azért szoktál időnként valami humorosnak tűnő dolgot idebüfizni,hogy a entellektüel blogodat reklámozd ?

CubE 2010.12.03. 08:29:13

@Zozi79: egy kicsit gondolkozz, amit én befizetek a manyupba, azt a pénzt odaadja a pénztár az államnak, ennek fejében kapok egy biankócsekket, amit majd 20 év múlva beválthatok, ...ha! akkor hol is van a pénzem!!!
Igy most az állam duplán lenyúlja a pénzt!!!

pioker1933 2010.12.03. 08:29:43

@Mercel: Hihetetlenül frappáns összehasonlítás. Gratulálok. Mindezzel csak az a baj, hogy először olvasni kellene megtanítani az embereket, hogy aztán, ha már elég profik, akkor tudjanak a sorok között is olvasni.

Az egészben az a legfájóbb, hogy már most látszik hogy megint elvesztegetünk 4 évet és még tizenvalahányat, amíg helyrehozzuk ennek az ámokfutásnak az eredményét.

nemecsek ernő áruló 2010.12.03. 08:36:37

Csak kíváncsiságból: hol tudok az Argentin következményeknek utána olvasni?

nemecsek ernő áruló 2010.12.03. 08:42:05

@batman1971: "Az alkotmány nem tiltja"
Ugyanmár. Az új alkotmányban, amit Pozsgay elvtárs felügyel, említést sem tesznek a magántulajdonról.

pifta · http://developers.blog.hu 2010.12.03. 08:42:49

@kpityu2: Hat pityukam az a baj, hogy ha a nemzetközi sajtó Argentínához hasonlít minket, vagy Venezuelához, és a nemzetközi hitelminősítők meg közben az ország papírjait a bóvli kategóriába sorolják, akkor az a 3-400 milliárd amivel a kamatterhet pl csökkenteni szeretnék abból amit elvesznek, már nem is lesz elérhető, hiába megy le az államadósság 70%-ra GDP arányosan, ha közben a piaci finanszírozás megdrágul. Mert akkor a kettő kioltja egymást, és a gazdasági növekedés is esik lefelé közben újabb problémákat generálva.
Az meg egy másik kérdés hogy ezenközben a befektetők sem jönnek majd ide 1 millió munkahelyet csinálni, de országon belül mi sem leszünk rá képesek. Kis ország kis piac, a nemzetközi porondon meg a problémás gazdasági háttér miatt komolytalanok lesznek a magyar cégek is.

Ebbe belegondoltok mikor leszarjátok mit mond a külföldi gazdasági sajtó?

Dr. Verőköltő 2010.12.03. 08:43:46

A legnagyobb baj kedves kommentelők, hogy még a sorban állással is szopni fogunk!

Dr. Verőköltő 2010.12.03. 08:45:02

@Gerzsonka: Az indexen rákeresel a régi cikkek között. Amúgy államcsőd lett a vége meg több napos pénzügyi káosz!

nemecsek ernő áruló 2010.12.03. 08:45:11

@stratez: Te vagy fidesz képviselő vagy, vagy elképesztően ostoba...

Sadist 2010.12.03. 08:46:41

@Kálmánbátyám: Az ilyet angolul úgy hívják, hogy attention whore.

czinaf 2010.12.03. 08:46:44

Én tökéletesen egyetértek hogy megszüntetik a sok manyupot. A Magyar Emberen élősködő csőcselék mind. Vegye is vissza a pénzt az Állam, hisz ott fiadzani fog. Már kínából megrendelték az 10000000 új munkahelyet, azt mondják év végére legyártják. Én örülök hogy a Vezér átvette itt a hatalmat, csak azt várom hogy az új média törvénnyel a sok lázadó bérrettegő külföldi bankbérenc is bekussoljon. Akkor majd csend lesz itt és nyugalom.

czinaf 2010.12.03. 08:47:13

@verőköltő bodobács: Nem fognak itt sokan sorban állni..több itt az agymosott mint gondolnánk :(

pifta · http://developers.blog.hu 2010.12.03. 08:48:31

@fricczi: Jaja, és pont ilyen kommenteket fogunk olvasgatni mosolyogva:)

czinaf 2010.12.03. 08:50:59

@pifta: De kedves Pifta. Nem kell nekünk kommentezés. A Vezérnél jobban úgysem tudnánk megfogalmazni gondolatainkat. Esetleg lesz Like gomb, amit ugye meg sem kell nyomni, az automatikusan aktiválódik mikor elolvasod a cikket.

pifta · http://developers.blog.hu 2010.12.03. 08:53:54

@Mystes: Az a 4.5% egy törvényileg szabályozott szám, lehet rajta vitatkozni hogy miért ennyi, de a tendencia szerint ez folyamatosan csökkent. Ez a működési költség, a teljes befizetésekhez képest... Ezt mikor mással hasonlítod össze akkor érdemes ezeket forintosítani, és úgy hasonlítani... Ja hogy úgy nem lenne hangzatos? A picsába hogy ez a százalékosdi olyan hogy függ valamitől...:)

A vagyonkezelési költség meg mióta pénztárak vannak csökken... Akkor most mi a probléma? Indulási költség, ja hogy te erről még nem hallottál, mert sose vállalkoztál, vagy mert ha vállalkoztál akkor úgy kezdted hogy valahonnan lett valami, aztán most épp törleszted itt?

Kálmánbátyám 2010.12.03. 08:55:23

@Sadist: Kösz :-) Megint tanultam valamit ...

pifta · http://developers.blog.hu 2010.12.03. 08:55:41

@fricczi: Nemhiszem... a Vezér szereti a dicsérő szavakat, mostanában azért stresszel mert mindig csak basztatják ezek a blogok, szerintem ezért is sietnek még karácsonyi ajándékot adni a népnek a médiaalkotmánnyal, meg a manyup szabályozással

czinaf 2010.12.03. 08:58:09

@pifta: Igaz, majdnem megfosztottam Vezérünket a dicsérő szavainktól. Én most akkor kiléptem a Nemzeti Együttműködés dicső rendszeréből?

czinaf 2010.12.03. 09:01:31

Amúgy azt én sem értem, hogy ha drága szerintük a MNYP működési költsége, miért nem módosítják a törvényben meghatározott 4,5%-ot.

Bassus mintha drága lenne a kenyér, úgyhogy megszüntetjük a pékeket, a liszt meg mehet állami tulajdonba. (Trolloknak: igen, tudom hogy sántít a hasonlat de leszarom)

pifta · http://developers.blog.hu 2010.12.03. 09:06:26

@Mystes: 1997. évi LXXXII tv. a magánnyugdíjról és a magánnyugíjpénztárakról

Ajánlom figyelmedbe a 4. paragrafus 2. bekezdésének c, d, e pontját, melyet ha elolvastál és megértettél, akkor utána még fussa át a szemed az 5. paragrafus 4. bekezdését.

Lasombra 2010.12.03. 09:08:33

@Gerzsonka: "Te vagy fidesz képviselő vagy, vagy elképesztően ostoba... "

nem igazán látom a különbséget a két halmaz között.

pifta · http://developers.blog.hu 2010.12.03. 09:08:37

@fricczi: Hát én a helyedben kezdenék aggódni... főleg ha megáll valami nagy fekete audi a ház előtt:)

Dr. Verőköltő 2010.12.03. 09:09:39

@fricczi: hát nekem a bloggokból meg a kommentekből nem így tűnik

nemecsek ernő áruló 2010.12.03. 09:11:04

@Lasombra: Jó, hát nem kizáró vagy... :D

czinaf 2010.12.03. 09:11:46

@verőköltő bodobács: Szeretném ezt hinni. De félek tőle, hogy mi csak a hangosabbik kisebbség vagyunk. Az ember hajlamos beleolvadni a tömegbe, a magyarokban meg a birkaviselkedési gén különösen erős...

De kívánom hogy neked legyen igazad!

manipul 2010.12.03. 09:12:46

Ezek nem belügyek lennének? Érdekes, hogy a külföldi sajtót mennyire érdeklik ujabban a belügyek. Balmenetű kormányok alatt viszont igencsak félrenéznek.
Ennek azért oka van:
www.gondola.hu/cikkek/3027-Kontroll_Csoport__Magyarorszag_kulfoldi_sajtokepe.html
Érdemes elolvasni, sokmindent megért belőle a gyanútlan olvasó

pifta · http://developers.blog.hu 2010.12.03. 09:14:12

@Mystes: a manyupok pénzének nagy része állampapírban van. Annak van egy értéke, van egy CDS felára, meg van egy névértéke. Na a névértéket az állam írta rá, a többit a piac határozza meg, a piacot nagyrészt külföldi befektetők jelentik, ha megrendül a bizalmuk az mit jelent? Hát azt hogy az állampapír majd hirtelen elkezd szart se érni. Ugyanis a befektetők bizalma nem a magánnyugdíjpénztárakban hanem az államban rendül meg szépen lassan ahogy egyre vadabb dolgokat művelnek vezetőink egyre kevesebb fék mellett.

pioker1933 2010.12.03. 09:15:32

@fricczi: Ugye milyen jó Arankám, hogy már évek óta nem történik semmi?! :)

czinaf 2010.12.03. 09:16:12

@manipul: mert a külföldi befektetőket igencsak érdekli egy demokrácia leépítése. Befektetési szempontból ugyanis fontos, hogy ha valahol befektetsz, azt lehet holnap az állam magáévá teszi. Mert azért legyünk őszinték, ha a nyugdíjpénztárakkal megteszik, ugyan miért ne tehetnék meg a bankszámlával, autógyárral, takarmánnyal, stb. Minden csak az önkontrollon (muhaha) múlik.

peppperpotts 2010.12.03. 09:19:49

egyébként arról miért nem beszél senki, hogy a
demográfiai depressziónak mi az oka? bár a mai helyzetért nyilván múltbeli okok a hibásak, de a rémséges jövőt mi okozzuk ám, akiknek eszünk ágában sincs családosat játszani lehetőleg 30 éves korunkig.
és a nemzetmentő kormány miért nem ötletel valamit az egyresúlyosabb következményekkel járó trend megállítására? én nem vártam/várok tőlük semmit, normális politikus magyarországon nem csinál semmi értelmeset, nem engedik neki, de legalább ezen a téren, légyszi. nem "asszonynak szüli kötelesség, lánynak szülni dicsőség" jellegű projektekre gondolok, de nehogy már az legyen a legnagyobb ötlet ezen a téren, hogy visszaállítjuk a 3 éves gyest, wow, micsoda hatalmas ötlet, hogy ez eddig senkinek nem jutott eszébe?!!

czinaf 2010.12.03. 09:20:56

És még az EB elemzői is ellentmondanak a Vezérnek. Szerintem nyugodtan hadat üzenhetnénk az EU-nak (Amerikának ennél kevesebbért is megtettük...).

Dr. Verőköltő 2010.12.03. 09:21:32

Ju eszem'! Leszen birkaperkelt díszvacsora! Egy azaz 1 millió munkahely und 1 milló kinder!! Bruhaha!!

pifta · http://developers.blog.hu 2010.12.03. 09:22:41

@manipul: Jó a következő bajom van evvel: 2002-es egyrészt, másrészt valóban leír egy képet arról, hogy a politikusainkat hogy mutatja be a világsajtó... az a kép nem szép. Viszont ebben a kérdésben pont nem ez a lényeges a cikkből hanem a következő: "A gazdasági hírekben a pozitív említések kétszer gyakoribbak a negatívnál, a külpolitikában pedig hatszor (!) több a kedvező értékítélet." Nah most pont a gazdasági hírekkel van a probléma...

A másik ahol egy pillanatra meg elbizonytalanodtam a cikk megbízhatóságában az majdnem az első mondat a lényegből: "A Kontroll Csoport 385 cikket feldolgozó, tehát reprezentatív felmérése szerint,..." na egy felmérés nem attól reprezentatív hogy hány cikket olvastak el a világsajtóból... Tehát köszi a linket, csak semmi értelme nem volt.

czinaf 2010.12.03. 09:23:29

@verőköltő bodobács: Kínában úgyis divat a gyerekmunka. Így meg is van, hogy ki fogja betölteni azt az 1 millió munkahelyet...az 1 millió gyerek.

igényes 2010.12.03. 09:25:23

Nevetséges az unios zászló negligálása orbán részéről, mekkora baromság így tudtára adni az országnak és a világnak, hogy óvodás értelmi szinttel rendelkezik a magyar miniszterelnök.

Marha nagy bosszú a 10 magyar zászló és egyetlen uniós zászló sem.

igényes 2010.12.03. 09:26:57

Nagy pofátlanság, hogy az országhatáron belül lakókat likvidálja a kormány és a határon túli magyarokat meg behozza rabszolgának.

czinaf 2010.12.03. 09:27:05

Egyébként én az egész intézkedés miatt nem szólnék egy kurva szót sem. Ugyanis leszarom hogy ki lép vissza. Annyit kéne mondani, hogy jó, ha maradni akarsz, maradhatsz, nem kapsz egy fillér nyugdíjat sem az államtól. De a munkáltató által fizetett járulék is megy akkor a magánpénztárnak.

Aki akar az teljesen átmegy az államiba, aki meg maradni akar az marad teljesen és 100%-osan a magánban.

midnight coder 2010.12.03. 09:29:45

@fricczi: Igen, egy kitétellel: nincs állami garancia, minimálnyugdíj, de még segílyke sem. Ha a manyug csődbe megy, esetleg meglép a pénzeddel, akkor mehetsz koldulni a Keletibe.

Dr. Verőköltő 2010.12.03. 09:30:16

@fricczi: ha lesz! De honnan lenne? Akiknek van rá pénzük azoknak fontosabb a karrier, akiknek fontosabb a gyerek azoknak nincs rá pénzük!

czinaf 2010.12.03. 09:31:01

@midnight coder: ok, én belemennék. De sajnos nem adták meg ezt a választási lehetőséget.

pifta · http://developers.blog.hu 2010.12.03. 09:33:33

@fricczi: Ez a teljesen átmegy dolog ez sajnos nem állja meg a helyét... Ilyen szinten van igazuk, ugyanis abból még csomó minden mást finanszíroznak... Rokkantsági nyugdíjat, árvaellátást, özvegyi nyugdíjat például amiknek egy részére ráadásul nem is te szerzel jogosultságot... De nyilván valamilyen arány-t képviselnek ezek a 24%-ból, igazságos tehát az lenne ha ez az arány számítható lenne, és azt ami kb öregségi nyugdíjra fordítódik megkapnád. Csak ebben az esetben is összeomolna a rendszer...

Az megoldás lehetett volna, hogy ahogy egyre többen kapnak mnyp-ből pénzt egyre inkább tölni el a megtakarítások felé a nyugdíjat, hogy az államon nyugvó teher egyre kevesebb legyen, ezáltal csökkentve a bérköltséget... Ugyanis a felosztó kirovó rendszer legnagyobb baja hogy felosztó kirovó, nem pedig megtakarításokon alapszik. Ha megtakarításokon alapulna nem lenne gond mennyi nyugdíjas és mennyi aktív kereső van egy adott időszakban.

Atisz 2010.12.03. 09:36:25

Volt már olyan, hogy a "nyugati" sajtó pozitívan nyilvánult volna meg Orbánékról (1-2 The Times cikktől eltekintve)?
Miért is lettek odaát hirtelen ennyire empatikusak a leendő nyugdíjasokkal szemben, azok akik néhány hónapja ugyanilyen hevesen tiltakoztak Simor jegybankelnöki gigafizetésének megkurtítása ellen?
Sokkal logikusabb egy hazáját kiárusító kormányt propagálni, mint egy nemzeti beállítottságút. Különben is irigykednek a demokratikus 2/3-ra :P

Azt pedig, hogy kitől származik a cikk, már nem is kommentálnám (azért mégis - elég csak megnézni az ATV-n izzadságszagú, folyamatosan a nemzeti oldalt ekézni próbáló ténykedéseit és az ember máris tudni fogja hová tenni).

Bánki Donut (törölt) 2010.12.03. 09:40:26

Ezt a Szíjjártót nagyon meg kéne verni. Túl vastag a nyaka a fejéhez képest.

czinaf 2010.12.03. 09:41:07

@pifta: de gyanítom hogy a 24% nagy része a nyugdíjra megy. Tehát ha pluszba fizetnem kéne még pár %-ot mondjuk (ami már nem járulék lenne hanem adó) az egy igazságos dolog lenne.

De ezzel az egésszel azt akartam mondani, hogy meg lehetett volna oldani ezt az államosítást úgy, hogy valóban legyen választási alternatíva. Az ember leül, számol és megnézi hogy megéri-e neki vagy sem. Természetesen a magánban maradásnak lenne igen nagy kockázata, de nem látok benne kisebbet mint az államiba átmenni. Az ugyanis össze fog omlani hacsak valami drasztikus demográfiai trend változás nem következik be.

Engem főként ez a pökhendi zsarolás háborít fel, hogy tetszelegnek az emberek megmentőinek, a nyugdíj megmentőinek szerepében. Közben meg süt az egészről hogy szarban vannak, és a populizmus és pillanatnyi népszerűség oltárán feláldozzák az én és a te nyugdíjadat/megtakarításodat.

FeketeLeaves 2010.12.03. 09:41:27

Milyen gyenge poszt... olyan, mint egy MTI hír. Semmi újságírói vélemény, semmi következtetés, semmi. Összeollózott, száraz tényközlés, de még abból is csak az, ami már máshol (egy hete basszus!) megjelent.

czinaf 2010.12.03. 09:44:26

@Atisz: szerintem külföldön pont leszarják a nyugdíjasokat. Itt az intézkedésekről van szó, hogy valaki valahol már próbálta, államcsőd lett a vége, erre mi is megpróbáljuk.

Ne érts félre, az embernek mernie kell újítani, de ha egy autópályán azt látod hogy mindenki veled szemben jön, el kéne rajta gondolkozni, hogy ki a hülye.

Azt meg ugye nem gondoljuk hogy az összes külföldi elemző mszp bérenc?

pioker1933 2010.12.03. 09:45:40

@pifta: Ez tény, hogy hosszú távon, csak az öngondoskodás a fenntartható, és szépen fokozatosan át kellene tolni mindenkit egy jól szabályozott magánnyugdíj rendszerbe.

Az esetleges csődkockázat miatt például kötelezni lehetne a pénztárakat biztosítás kötésre is.

Mint ahogy most is van.

pifta · http://developers.blog.hu 2010.12.03. 09:47:02

@fricczi: Evvel így egyet értek maximálisan:)

Dr. Verőköltő 2010.12.03. 09:47:52

@fricczi: nem fog történni! Még az 1 millió gyerek sem állíthatná meg a népesség csökkenést!

czinaf 2010.12.03. 09:48:02

@pifta: akkor már ketten vagyunk, alapítsunk pártot :D

czinaf 2010.12.03. 09:49:43

@verőköltő bodobács: várj, összezavartál. Most az állami összeomlása nem fog megtörténni? :)

gorillka 2010.12.03. 09:52:03

@peppperpotts: jön az abortusztilalom, ne aggódj

érdemes átnézni a nyolcadikos törikönyv Magyarország az I. és II. világháború között c. szakaszát is

Olyan deja vu érzés lepi el az embert...

czinaf 2010.12.03. 09:52:57

@gorillka: nézd a jó oldalát, előre tudod mi fog történni :D

pioker1933 2010.12.03. 09:56:02

@fricczi: nem ér, én akartam pártot alapítani! :) Már a nevet is kitaláltam hozzá.

pifta · http://developers.blog.hu 2010.12.03. 09:56:27

@Atisz: A jegybank és a kormány közti csatározással is csak az a baj, hogy a jegybanknak függetlenül kell működnie a kormánytól, és abból hogy az elnök fizetését csökkenteni akarják, meg úgy egyébként a szabályoktól eltérően vagy bármi áron eltávolítani annak az az üzenete, hogy a a jegybank függetlenségét akarják gyengíteni. Na ezen háborgott a nemzetközi sajtó kisbarátom. Ki nem szarná le mennyit keres a jegybank elnöke ha ez az egész nem az ellehetetlenítéséről szólna úgy általánosságban nem pedig csak és kizárólag a fizetéséről.

Másrészről meg persze rögtön kezdjünk konteokat gyártani arról, hogy a nemzetközi sajtót is az mszp fizeti, netán ha nem az mszp, akkor meg a mögötte álló nemmondom milyen vallású pénzemberek... Muhahahaha Orbán egy arrogáns kis pöcs volt, az egyetemi évei elején is (erről biztos forrásból tudok), mióta politikus lett és kultusza van(bár lassan nevezhetjük szektának is) azóta meg aztán különösen nő a szüklátókörúsége és az arca... Akkor mit várunk, miért szeressük?

De tudod mit, még szeretni is tudnám, ha kiállnának és elmondanák egyszer hogy mit miért tesznek, és mi a terv, nem pedig minden héten kiállnának kétszer és elmaszatolgatnának valamit arról hogy mit miért tesznek éppen, és aktuálisan mi a terv.

pifta · http://developers.blog.hu 2010.12.03. 09:58:25

@pioker1933: @fricczi: Én benne vagyok...:) alapítsunk pártot, 10 ember kell hozzá, egy alakuló ülés egy működési szabályzat, meg egy bírósági bejegyzés:) Merthogy ennek a lehetőségnek én már utánajártam, és hoznék még vagy 3 embert biztosan.

Dr. Verőköltő 2010.12.03. 09:59:04

@fricczi: "Az ugyanis össze fog omlani hacsak valami drasztikus demográfiai trend változás nem következik be." nem fog!

bierkamp 2010.12.03. 10:01:09

ORBÁN TAKARODJ! Igazi Forradalom jön!

czinaf 2010.12.03. 10:02:34

@pifta: @pioker1933: ok, a 2014-es választást megnyerjük és visszaadjuk magunknak a nyugdíjat :D

mojoking77 2010.12.03. 10:04:48

Jo reggelt,

Ha mindenki lehiggadt, abbahagyta az idegbeteg frocsogest, akkor feletennem a leglenyegesebb kerdest:
Honnan lehet beszerezni/letolteni a magannyugdij penztarban maradashoz szukseges dokumentumokat?

Azt lassuk be, a Fidesz fanokat ugysem lehet meggyozni. Hagyjuk oket, hadd oruljenek. Fogjuk fel ezt a 25% -ot , mint segitsegnyujtast az allamnak. Hasznaljak egeszseggel.
Ha par ev mulva kormanyvaltas lesz, akar meg vissza is kaphatjuk. Ha nem, legalabb megmarad az a tudat, hogy ha megdoglok 60 evesen, legalabb a gyerekeim visszakapnak egy kicsit abbol, amit befizettem.

Udv:

gorillka 2010.12.03. 10:05:02

@pifta: most még
de ha nem sietsz, akkor 5000 ember kell hozzá , +50.000 aláírás, és a bivalybasznádi közjegyző előtt kell személyesen mind az 50.000 támogatónak igazolni a személyazonosságát minden szökőév május 32-én.
viszont aznap hosszított nyitva tartással üzemel a hivatal

igényes 2010.12.03. 10:05:43

Kedves FIDESZ!

Semmi eredmény nincs, csak elterjedt a világban, hogy van egy orbán Magyarországon. Nagyon kérek minden FIDESZ szavazót, váltsátok le orbánt. Jöjjön az értelmes, egészséges FIDESZ.

KandurB 2010.12.03. 10:06:11

ha mar megir valaki egy cikket a kulfoldi sajto reakcioirol, miert nem kepes egyetlen linket se tenni bele ?

pifta · http://developers.blog.hu 2010.12.03. 10:06:59

@mojoking77: Úgy tudom még nincs kihirdetve a törvény, és majd a törvény határozza meg, bár az is lehet, hogy nem lesz ilyen nyomtatvány, de a megfelelő nyomtatvány nélkül majd nem lehet maradni:)

fakopács 2010.12.03. 10:08:16

@igényes: "Nevetséges az unios zászló negligálása orbán részéről, mekkora baromság így tudtára adni az országnak és a világnak, hogy óvodás értelmi szinttel rendelkezik a magyar miniszterelnök."

- Főképp hogy januártól mi vagyunk a soros elnökök.

pioker1933 2010.12.03. 10:08:19

@mojoking77: sehonnan, mert amíg nem fogadják el a törvényt, addig a nyufi is csak vonogatja a vállát. Ha elfogadják, akkor is csak személyesen lehet nyilatkoznod.

pifta · http://developers.blog.hu 2010.12.03. 10:08:20

@gorillka: hát akkor majd jó gyorsan csináljuk, mielőtt még jön a regula, és mehetnénk bivalybasznádra:)

pioker1933 2010.12.03. 10:09:09

@pifta: szerintem nem lesz probléma összeszedni azt a pár józan jobb oldali embert, és felőlem mehet a buli.

fakopács 2010.12.03. 10:10:07

@Gerzsonka: "Te vagy fidesz képviselő vagy, vagy elképesztően ostoba."
- nem annyira ostoba, bérkommentelő.

ZX 2010.12.03. 10:10:48

@pioker1933: Én azért bízok benne, hogy van még értelmes élet országunkban, és nincs az a megkötözött kezű alkotmánybíróság amelyik ne meszelné el.

manipul 2010.12.03. 10:11:50

@pifta: Érzékelem az "elutasítás" szándékát, nem is lep meg, a szokásos. Azonban téved: A reprezentatív csak annyit jelent, hogy a "minta" képviseli a sokaságot. A megbízható minta nagyságának van egy matematikai egyenlete 385-ös véletlenszerűen választott mintaszám már nagyon jó.
Szóval ebben nem kell kételkednie. Ez a külföldi sajtó. A "mértékadó"

Nézzük a másik kifogást. Elsősorban gazdasági kifogások vannak. Ez sem így van, bár érthető lenne, ugyanis teljesen más most a gazdasági helyzet, mint 1998-2002 között. Közte ugyanis történt valami, amit NEM KIFOGÁSOLTAK ezek a métékadó lapok. Erre azért érdemes felfigyelni. Csak, hogy lássa mire nem "figyeltek": index.hu/gazdasag/magyar/2010/07/30/nyolc_eve_egy_helyben_toporgunk/

Ám nem a gazdasági ügyek a fő témák a FAZ-ban, Paul Lendvainál stb. Mindenhol a "diktatúráról" nyüszögnek. Érdekes módon a valódi külföldi közgazdászok sokkal megértőbbek Orbán irányában.
Szóval úgy érzem, hogy nem felesleges ez a sajtótanulmány, legfeljebb Önnek nem tetszik. Ehhez meg joga van.

pioker1933 2010.12.03. 10:12:55

Hol és mikor legyen az alakuló ülés?

manipul 2010.12.03. 10:14:44

@fricczi: Mi a szösz, talán ezért bővít az Opel, az Audi?
Na és akkor meséljen a fő sirámról a demokrácia leépítéséről. Mi épült le, mikor, hogyan? Azért ne feledkezzen meg az azonosítószám nélkül lövöldöző rendőrökről se. Talán már diktatúra van nemde?

Pirandellus 2010.12.03. 10:16:12

OFF: a több blogot is szerzőként jegyző Mészáros Tamás azonos az ismert újságíróval? Mert ha nem, illenek megkböztető betűt használnia cikkíráskor. Ez valami régi illemszabály. Állítólag.

sirsteve 2010.12.03. 10:17:51

És mit fog csinálni drága kormányunk, ha az EU nem fogja elszámolni az államadósság csökkentésére az mnyp-től lenyúlt állampapírokat? Mert akkor egyéb megtakarítások államosításából származó vagyonnál sem fogja. Akkor majd jön a békekölcsön?

motoszka 2010.12.03. 10:18:31

@tisztaorultekhaza: "Megjegyzem FIDESZre szavaztam!" Akkor miért nem gondolkodtál egy kicsit?

"Más alternatíva nem volt."
Hagyjuk ezt a dumát. Nem csak 1 párt volt azon a lapon, így mindegyik alternatívát nyújtott volna a jelenlegi helyzet elkerülésére!

MészárosTamás 2010.12.03. 10:18:42

@Mystes: A legnagyobb európai államokban (Franciaország, Spanyolország, Németország, Olaszország stb.) 3 pilléres nyugdíjrendszer működik, a legtöbb kisebb állam pedig ezt a példát használta fel saját rendszerének kiépítésében. A mostani gazdasági-pénzügyi krízis előtérbe hozta a pillérek esetleges reformját, de azok megszüntetésére nem igazán van példa (hangsúlyozom: jelenleg, hiszen a drasztikusan eladósodott államoknál, mint Görögország például, elképzelhető, hogy radikális átalakítást eszközölnek a jövőben a hitelek nemzetközi hitelek visszafizetése miatt).

pioker1933 2010.12.03. 10:21:15

@manipul: te nem szoktál újságot olvasni?

MészárosTamás 2010.12.03. 10:21:56

@Pirandellus: Nem, a cikk írója nem azonos az újságíró Mészáros Tamással. ha többekben is felmerül az összetéveszthetőség gondolata, akkor természetesen orvosolni fogjuk a dolgot, köszönjük a jelzést!

pioker1933 2010.12.03. 10:23:43

@motoszka: Sajnos azt kell hogy mondjam, hogy valóban nem volt a választásokon alternatíva. A fidesz sem volt az. Normális jobboldali párt nem volt a szavazólapon.

Netuddki. 2010.12.03. 10:23:50

Persze azt tegyük még hozzá (ha jól rémlik), nem is olyan régen az EU nem engedte, hogy a magángyugdíjpénztári befizetéseket le lehessen írni a költségvetési hiányból.

Persze ettől még a fidesz a politika "gumicsizmás parasztja". Ezt komolyan, jobbító szándékkal írom hátha átmegy és megpróbálnak változtatni rajta. Mindannyiunk érdekében...

ZX 2010.12.03. 10:25:20

@manipul: "Érdekes módon a valódi külföldi közgazdászok sokkal megértőbbek Orbán irányában."

Leszarom a külföldi közgazdászok mit mondanak. A piac diktál, és jelenleg a befektetők menekülnek mint patkány a süllyedő hajóról. Minden más csak porhintés.

sirsteve 2010.12.03. 10:25:38

@pifta: A tervezet szerint a regionális nyugdíjbiztosítónál lehet nyilatkozni. Olyan meg január 1-től nem is lesz, mert megyei kormányhivatalok lesznek. A december végéig beadott nyilatkozatok majd az átszervezés során elkallódnak, a januárban leadottakat meg az átszervezés miatt nem sikerül határidőre iktatni. Február 1-jén meg lefoglalják a manyupok összes vagyonát, és még aznap el is tüntetik, de ők felajánlottak a szabad választás lehetőségét. :)))

motoszka 2010.12.03. 10:27:19

@manipul: Az Audi és a Mercedes nem tegnap kezdte el a bővítést! 2008-ban dőlt el, hogy pl. a gyárat ide fogják építeni.

pifta · http://developers.blog.hu 2010.12.03. 10:31:16

@manipul: Igen, csak az nincs leírva hogy véltelenszerűen választott cikkekről beszél a cikk.

Most így hirtelen azért egy-két cikkre emlékszem amik felhíták a figyelmet a folyamatosan növekvő államadósságunkra, vagy épp a túlzottdeficit-eljárásunk, vagy az euro bevezetési dátumunk miatt sajnálkozik. De még olyan is rémlik ami a kimagasló korrupció, vagy a magas bürokratikus költségek miatt született. Szóval nem értek egyet hogy nem kaptunk kritikát az elmúlt években, igenis kaptunk. De mint lezártad mondandódat, jogom van hozzá, neked is jogod van hozzá hogy másképp gondold... (viccesen jegyezném meg: még jogunk van hozzá ;) )

motoszka 2010.12.03. 10:34:03

@pioker1933: a fidesz jelenelgi többsége könnyen szétporlasztható lehetett volna a pártok között és most nem volna ekkora probléma. Ezt magyarázta az mszp is, de őket mondjuk hivatalból nem hallgatta meg senki. Simán lehetne az lmp és a jobbik is magsabb arányban a fidesz helyett.

igényes 2010.12.03. 10:34:20

Nem védeni akarom Bakonyit, de ez hogy lehet? Nincs itélet és már árvereznek? Mi van, ha kiderül, hogy terroristák hajtották végre a rongálást?

Több mint tíz, zár alá vett ingatlant árverez el a bírósági végrehajtó Bakonyi Zoltán Mal-vezérigazgató vagyonából - értesült a Magyar Nemzet. A vagyontárgyak a bejelentett kártérítési igények fedezetéül szolgálnak.

igényes 2010.12.03. 10:35:26

Eléggé ciki a Bakonyinak, hogy nem mer kiállni mellette se párt se senki, de még a jog mellett sem.

dreamblog 2010.12.03. 10:36:31

Sokan megkérdőjelezik azt, hogy a magánypt-ban összegyűjtött pénz az egyéné-e, azzal érvelve, hogy ha igen, akkor a befizetett szja is vajon az egyes embereké-e? Szerintem itt fontos látni a különbséget, hogy a magánnypt-i (és az államnak fizetett és önkéntes pt-i) befizetések fejében szolgáltatás jár - ti. nyugdíjat kapsz. Míg az szja összegből a szociális juttatásokat fedezi jellemzően az állam - tehát annak fejében nem vagy jogosult konkrét szolgáltatást igénybe venni (ti lehet, hogy Juci néni a szomszédból kap szoc segélyt belőle).
Vagyis a különféle nyugdíjpt-i befizetések fedezetét te gályázod össze, a te pénzed - jogszabályban van "megígérve" hogy megkapod ennek fejében a nyugdíjad. Az szja-t is te gályázod össze, de azért nem kapsz cserébe ígérvényt semmilyen szolgáltatásra, így nem a te pénzed. Ez nagy különbség!

manipul 2010.12.03. 10:38:12

@motoszka: Nocsak annyira nagy volt a demokrácia, vagy annyira fényes volt a gazdasági helyzet?
Aztán vissza is léphettek volna látván a nagy diktatúrát.

sirsteve 2010.12.03. 10:38:25

@igényes: Elvben Bakonyinak mint ügyvezetőnek személyes és objektív felelőssége is van az általa vezetett veszélyes üzem által okozott károk megtérítésére. De nem vagyok jogász, úgyhogy nem biztos.

gorillka 2010.12.03. 10:38:33

@igényes: ezen én is meglepődtem
legalább a látszat kedvéért, gyorsított eljárásban elítélhették volna...

Kalmár 2010.12.03. 10:39:00

@MészárosTamás: Azt hiszem jó példa Görögország.
Pont azért kell nekünk is ilyen drasztikusnak lenni, mert katasztrofális az adósságállomány.
sajnos "valaki" rekord adósságot halmozott fel.
Az adóterhek pedig olyan magasak, hogy arra már nincs út.
Minden elvonás és az adósság is maximális szinten van.
A szocik kinmerítették ezt a 2 eszközt.
Emeltek és fölvettek, sajnos a befolyt pénzeknek látjuk mi lett az eredménye......
Most más próbálkozik, de esélytelen lenne a "hagyományos módszer". Remélem az új irány hoz eredményt.

manipul 2010.12.03. 10:39:00

@pifta: Hát az arányokat érdemes nézni, erről szól a tanulmány is.

ehja 2010.12.03. 10:41:00

@manipul: "Érdekes módon a valódi külföldi közgazdászok sokkal megértőbbek Orbán irányában." Konrétabban kik azok? Valódi külföldiek? Valódi közgazdászok? Név szerint?

pifta · http://developers.blog.hu 2010.12.03. 10:41:47

@manipul: Rendben, nézném én, de lassan dolgozni is kell, mert valakinek a gdp-t is meg kell termelnie...:) Szal ha van hasonlo kutatásra linked ami mondjuk az elmúlt 5-6 évet vagy csak mondjuk a 2010es évet vizsgálja szívesen ránézek, és revideálom az álláspontom, de keresgélni már csak este fogok ilyet.

manipul 2010.12.03. 10:42:03

@ZX: Milyen befektetők? És mire is fektettek be, merthogy nem igen látom a lázas építkezéseket...Vagy a King Cityt, az Álomszigetet sajnálja?

igényes 2010.12.03. 10:45:00

@gorillka: Én nem értem, de az alábbi hír érdekes:

Csökkentette a politikusi fizetéseket a szlovák parlament
A szlovák parlament csütörtökön este jóváhagyta azt a koalíciós képviselői javaslatot, amelynek alapján a jövő évben mintegy 10 százalékkal csökkenne a vezető politikusok bére.

manipul 2010.12.03. 10:46:04

@pifta: Nem érdemes keresni, ugyanis bármily meglepő a Kontroll csoport tevékenységét Orbán nagyon nehezményezte mondván, hogy ne bántsuk a sajtót, írjon azt, amit akar. Ezek az egyetemisták befejezték, a balmenetűek pedig el sem kezdték. Utoljára Medgyessy mondta 2002-ben, hogy a külföldi sajtó korrekt. Na ja.. Hát vele "korrekt" volt, mint most Paul Lendvai-val, korunk hősével.

manipul 2010.12.03. 10:48:42

@pioker1933: Szoktam újságot olvasni, de nem szoktam le a gondolkozásról.

czinaf 2010.12.03. 10:49:09

@manipul: Azért a nagybefektetéseknél nem egyik napról a másikra történnek a dolgok. De most a Deutsche Telekom be akar fektetni, mi vagyunk versenyben meg Csehország azt hiszem. Itt már lehet figyelgetni hogy mit dönt a "nagytőke".

Mi épült le és hogyan? Alkotmány Bíróság, KT, Média törvény, pucsító köztársasági elnök...és fél éve vannak hatalmon.

Azért az azonosító szám nélkül lövöldöző rendőrök és egy 2/3-os többségben lévő kormány (aki minden kontroll-t leépített maga körül) között érzek némi különbséget. Ugyanis az azonosító szám nélküli rendőröket meg lehet büntetni, meg lehet akadályozni hogy még egyszer megtörténjen. Nos a fidesz pont ezt kontroll-t igyekszik megszüntetni.

Tehát még egyszer: nem önmagában ezek az intézkedések a problémásak. Majd azok lesznek problémásak, amiknek bevezetéséhez le kellett építeni az ellenőrzést (azaz a java még csak ezután jön).

És tisztázzuk mielőtt megkapom a bérretegő, kommunista, zsidóbérenc cimkéket: A Fideszre szavaztam, mert láttam rá esélyt hogy a 2/3 lehetőségével fognak tudni élni és tényleg normális irányba terelik az országot. Jelentem megbántam, látom hogy nem tudnak sajna...

ZX 2010.12.03. 10:49:13

@manipul: Ne legyél ostoba, azok a befektetők, akik Forintba, magyar államkötvényekbe és magyar cégek részvényeibe fektetnek be. Vagy szerinted mitől gyengült a Forint és a BUX?

pifta · http://developers.blog.hu 2010.12.03. 10:51:00

@manipul: akkor maradnak nekünk a saját nem reprezentatív felméréseink alapján keletkezett érzéseink...:) Cserébe nem kevés bírálatot találtam a Kontroll Csoport munkája kapcsán... ez számomra igazolni látszik a rossz érzéseimet és fenntartásaimat a munkájuk kapcsán..

motoszka 2010.12.03. 10:53:19

@manipul: Általában egy ekkora cég, amelyik még szorult helyzetben is bármikor képes a magyar adósságok, akár többszörösét is letenni az asztalra, azokat nem hiszem, hogy érdekli a magyar demokrácia sorsa. Pusztán egy a lényeg. Ahova letesz egy eurót onnan legalább négyet tudjon felvenni és ha ez veszélybe kerül azonnal leoltják a lámpát és összepakolnak. Szóval, hogy ez még nem történt meg (és reméljük nem is fog), attól nem hiszem, hogy a bővítést/építést a kormány pozitív számlájára kellene írni.

fakopács 2010.12.03. 10:55:04

A MAL Zrt vezetőjének a zár alá vett ingatlanjaiz el kezdte értésíteni a bírósági végrehajtó.

Hogy is van ez? Van már jogerős bírósági döntés hogy ők a hibásak?

Lacdelo 2010.12.03. 11:08:36

www.ft.com/cms/s/0/2eba8142-fd79-11df-a049-00144feab49a.html#axzz172aMoSr5

Ez nem jo hogy minden kulfoldi gazdasagi temaju ujsagban, a kormany stabilitas veszelyezteto lepeseirol szamol be. Ez komoly problemakat fog eloidezni rovid es kozeptavon.
1. BUX es a forint mar most is esett jelentosen,
2. CDS felar az allamkotvenyekre nott,
3. 0,25 alapkamat emeles es tovabbi emeles kilatasban.
4. a magyar allamadossag lassan bovli befektetesi kategoriaba kerul az S&P-nel es a tobbi hitelminositoi intezetnel se sokkal jobb a helyzetunk.

Ezek mind bizonytalanito tenyezok, egy nagyon erzekeny nemzetkozoi hangulatban.

Egy komolyabb kulfoldi befekteto ketszer meg fogja gondolni, hogy melyik regios orszagba fektessen be. Sajnos a Fidesz fele inkompetens, felelotlen gazdasagpolitika komoly problemat okozott (fog okozni) Magyarorszag nemzetkozi befektetoi megiteleseben.

MATOLCSY MONDJON LE!

ecoline.hu/piac/20101103_bovli_leminosites.aspx
hvg.hu/gazdasag/20100906_milliardos_tetek_magyar_allamcsod

Lucernaböde 2010.12.03. 11:10:22

Aha, az nem zavarta a tisztelt nyugatot, hogy MO államadósságát egy gyökér rezsim majdnem megháromszorozta 8 év alatt. az nem volt baj mi ? az, hogy a valóban kaszinólogikára épülő mnyp-i rendszert megszüntetik az meg zavarja. Aki bedől ennek az egyébként mo-ról balról stafírungozott nyugati cikkhalmaznak az ostoba.

JT_Biopower 2010.12.03. 11:10:41

"nyugdíjrendszer átható reformja"
Ez yo ;)

Lucernaböde 2010.12.03. 11:12:21

Baloldali szakemberek is elismerték, hogy a kötelező mnyp.-ak rendszere úgy ahogy van rossz konstrukció. Pont.

Lucernaböde 2010.12.03. 11:14:06

Magyar mnyp-i rendszer = kaszinólogika.
(Tudom mit beszélek, tőzsdézek régóta, tudom mi az a portfolio...)

ZX 2010.12.03. 11:19:36

@Lucernaböde: Majd Orbán Viki megmondja. Ő sosem hazudik, egy igazi Grál lovag, aki majd kihúzza az országot a szarból.
Hányéves vagy? És még hiszel a mesékben?

Lucernaböde 2010.12.03. 11:27:54

@ZX: 43 éves vagyok, Angolul beszélek, műszaki diplomám van, multi cégeket vezettem, elég komoly betekintésem van abba, hogyan működnek a vállalati rendszerek és a gazdaság. Nem hiszek a mesékben ezért sem hittem el GYF egyetlen szavát sem, te aki minden bizonnyal Gyurcsányra szavaztál 2006-ban egy szóval sem illethetsz engem, mert te lejártál mint egy 10 éves konzerv.

pioker1933 2010.12.03. 11:30:04

@Lucernaböde: Ez igen. Ha már tudod mi a portfólió, akkor a következő dolgokat is javaslom ismerkedésre:
Magánnyugdíj pénztár
Állami nyugdíjrendszer

Tedd fel a kérdéseket mindkettőnél:
Kik? Hogyan? Miért?

Kulcsszavak:
Befizető, vagyon, hiány, költségvetés, elöregedő társadalom, járulék fizetők, csökkenő születésszám

Ha valamit nem értenél, kérdezz bátran!

Lucernaböde 2010.12.03. 11:34:07

Mellesleg jellemző az itteni minősíthetetlenül ostoba felhozatalra, hogy a "vezérezésen", meg a "sosemhazudtam" mantraszerű ráolvasásán kívül érdemi szellemi megnyilvánulásnak nyoma sincsen. A mnyp-ak konkrétan portfolio-kezelő szervezetek akik igencsak drágán működtek. A legnagyobb probléma nem is a drága működés - bár el nem hanyagolhatjuk - hanem a kaszinólogika amely mögé azért jól jön az állami segítség, ha szar van. Három feltételnek kellene megfelelniük a mnyp-aknak:

1. Garantálják, hogy tisztes (>7%, jelenlegi kamatszint mellett értelmezendő a 7 %) reálhozamot biztosítanak.

2. Mindezt állami garanciák nélkül legyenek képesek megtenni.

3. OLcsók legyenek (nyugdíjakról van szó ugyanis).

Nos, a fenti feltételek közül soha egyetlen egyet sem voltak képesek teljesíteni.

Pont. A köt. mnyp-i rendszer egy rossz, pazarló és biztonságot önállóan nyújtani képtelen rendszer.

Lucernaböde 2010.12.03. 11:36:05

A fentiek miatt Orbánéknak teljesen igazuk van, hogy megléptek egy olyan lépést amelyet már régen meg kellett volna lépni a mindenkori kormányoknak.

Lucernaböde 2010.12.03. 11:37:30

@pioker1933: Akkor ne felsorolásszerűen, hanem érdemben írd le az ellenvetésed. Mellesleg a felsorolt fogalmakkal tisztában vagyok, az nem nagy bravúr...

kirsten 2010.12.03. 11:39:58

@Lucernaböde: Téged is lejáratott a nagyvezíred, mert össze-vissza hazudozott a választások előtt, és a 8 év ellenzikéségében, habár ő nem sokat beszélt, a marionett figurái mondták el a véleményét. Miért nem mert eddig is kiállni az emberek elé ? Gyáva féreg.
Minket meg lejáratott az egész világ előtt.
ORBÁN TAKARODJ !!!

Lucernaböde 2010.12.03. 11:42:05

Másik:
12 év alatt az átlag magánynyugdíjpénztári hozam 0,75% volt. Ez átlag, tehát van akinek konkrétan KEVESEBB LETT A PÉNZE. Ez az összehasonlíthatatlanul biztonságosabb állampapírba fektetés által boztosított hozamtól kisebb, úgy, hogy közben egy bármilyen válság esetén vagy negatívba fordul a hozam - vagyis veszik el a befizetők pénze és ez bármikor előfordulhat - vagy az állam nyújt segédkezet. Az állam tehát mindenképpen az utolsó és erős védőbástya a mnyp-ba fektetett pénzek értékének megőrzésében. A magánnyp-ak tehát képtelen bármit is garantálni önállóan s közben 5%-os - papíron - költséggel működnek.

Lucernaböde 2010.12.03. 11:44:00

@kirsten: Nézd, mit mondjak a végtelen butaságodra... Szavaidban fröcsögés, parttalan indulat, és az ostobaság bűzlő lehellete árad. Sorry, de egyetlen érved sem volt, csak a nagy "toleráns", "humanista" magyar baloldal végtelen szellemi sivársága...

Lucernaböde 2010.12.03. 11:45:43

A magyar, azon belül is az MSZP által reprezentált baloldal olyan sötét, hogy arra nincs érdemi jelző...
Lehet, hogy van értelmes baloldali MO-on, de hogy az nem MSZP tag és szimpatizáns, az tuti...

Lacdelo 2010.12.03. 11:46:13

@Lucernaböde:

"Magyar mnyp-i rendszer = kaszinólogika.
(Tudom mit beszélek, tőzsdézek régóta, tudom mi az a portfolio...)"

Egy nagyon egyszeru kerdest teszek fel neked.
Miert tozsdezel olyan regota, ha nem szereted a kockazatot?

Te ezek szerint rendszeresen tozsdezel, szereted a kockazatot a magasabb profit remenyeben nem allampapirt veszel. Tehat neked kellene a legjobban tamogatni az Mnyp megtartasat, mivel ez az allami rizikot diverzifikalja meg ha csak 25%-os mertekben is. Egyebkent a tozsdei hozamok hosszutavu atlaga az magasan meghaladja az allamkotvenyek kamatait kb. 4-5%-kal evente. Viszont a hozamok nagyon ingadoznak.

Ezeket te mind valoszinuleg tudod is, mivel ha nem akkor nem tozsdeznel.

Teljesen ellentmondasban vagy onmagaddal. Uljel le egy percre es gondolkodjal el ezen.

ZX 2010.12.03. 11:48:29

@Lucernaböde: Hát erre nagyon rábasztál, mert 2006-ban senkire nem szavaztam, mivel GYF-et ki nem állhatom, de Orbán elvtárstól is kiráz a hideg.

ZX 2010.12.03. 11:51:16

@Lucernaböde: És erre a megoldás nem a jobb szabályozás, hanem az ott lévő pénzek ellopása. Értelek.

Lacdelo 2010.12.03. 11:54:28

@Lucernaböde:

"43 éves vagyok, Angolul beszélek, műszaki diplomám van, multi cégeket vezettem,..., te aki minden bizonnyal Gyurcsányra szavaztál 2006-ban egy szóval sem illethetsz engem, mert te lejártál mint egy 10 éves konzerv."

"Nézd, mit mondjak a végtelen butaságodra... Szavaidban fröcsögés, parttalan indulat, és az ostobaság bűzlő lehellete árad. Sorry, de egyetlen érved sem volt, csak a nagy "toleráns", "humanista" magyar baloldal végtelen szellemi sivársága..."

Ahhoz kepest hogy milyen komoly karrier palyad van mogotted, eleg gyerekesen ervelsz. Biztos nem igy reagaltal az uzletfeleid kerdeseire, ha meg kerdeztek valamirol. Ezek utan elegge nehez komolyan venni. Ha ilyen az igazi magyar ertelmiseg, amilyen te vagy az elgge siralmas lenne. :(

Lucernaböde 2010.12.03. 12:00:40

@Lacdelo: Nos, te legalább érdem megpróbáltál válaszolni, de ne haragudj, ha kénytelen vagyok nagyon nagy butaságnak minősíteni amit írtál.

Ad1: az állami kockázatot nem diverzifikálja a mnyp. Alapvető fogalmi és értelmezési zavarban vagy. A mnyp. a saját portfólióján belül a saját (ill a vele szerződő) kockázatát diverzifikálja amikor több pénzügyi instrumentumból alakítja ki a portfoliót. Ezen a ponton akkora hülyeséget állítottál, ne haragudj hogy így fogalmazok, de akkora hülyeséget mint ide Lacháza.

AD2: Tőzsdézem, de nem szeretem a kockázatot, nem azért tőzsdézem mert szeretek rettegni, hogy elmegy pénzem, hanem azért, hogy extra kockázat mellett ennek megfelelő extra nyereségre tegyek szert. Ugyanezt nyugdíjcélú megtakarításokkal tenni nem helyes (enyhén szólva).

AD3 : a tőzsdei hozamok hosszútávú átlaga egészen valóban magas hozammal bírt de nagy kockázat mellett egészen 2008-ig. Majd hirtelen veszteségbe csapott át, mintegy igazolva a magsa kockázat jelenlétét. Én egy xxxbankos portfolión 4 milliót buktam a válság során, holott a világ legnagyob bankjának legjobb befektetői csapata esküdözött, hoyg az általuk kínált portfolió nagyon biztonságos. Nos, a mnyp-ak ugyanezt teszik az oda befektetőkkel, csak az állam bácsi kénytelen lesz segíteni ha mégiscsak negatívba fordulnak a hozamok.

AD4: az állami nyp-i rendszer nem diverzifikál semmit, mert nem pénzügyi instrumentumokkal operál (maximum állampapírokkal, azzal meg nincs semmi baj) mint a mnypak.

AD5: fentiek miatt a mnyp-i rendszer kockázatos. Egyéb célú egyéni megtakarítások kezelésére és kockázatos fialtatására alkalmas - lásd nem kötelező mnyp-i rendszer, ami nincs megtiltva, egyéni hajlandóság alapján, egyéni kockázatvállalással nyitott a lehetőség -, ám tömegek nyugdíjának biztosítására nem.

AD6: Balos szakértők is elismerték már nem egyszer, hogy a köt. mnyp-i rendszer rossz.

Lucernaböde 2010.12.03. 12:02:29

@ZX: Akkor meg kicsit meghasonlott apolitikus alkat vagy, ideges, frusztrált ember, aki indulatból érvel.

motoszka 2010.12.03. 12:04:12

@Lucernaböde: A baj az, hogy az olyan emberek osztják az észt, mint te, akinek a fenti állításaiból az szűrhető le, hogy teljesen hidegen hagyja a nyugdíj kérdés, mert valószínűleg nem kenyérre fog majd kelleni.

43 év az még pont a határeset, de mi lesz azokkal akik 60 körüliek? Nekik már nincs idejük vagyonokat összehordani és ennek az egész "szerencsejátéknak" ők isszák meg a levét, ha nem jön be. Az igaz, hogy az mnyp nem túl jó ötlet, de ilyen fűnyíró elven nem lehet egy szinte mindenkit érintő kérdésben dönteni főleg a megkérdezés és felhatalmazás nélkül. Most én mondom, hogy a kormány ezen tette teljesen ILLEGITIM!

Hozzáértő embert szerenék látni ezen a területen!
Selmeczy nem is értem, hogy került oda?

Lucernaböde 2010.12.03. 12:05:01

@ZX: Nem, semmit nem loptak el, ezért én egyébként úgy beperelném az MSZP prominenseit mint a szél. Semmit sem lopnak el, mert a mnyp-i összegek - mint kiderült ráadásul névreszólóan - fognak az állami rendszerbe átkerülni. Az, hogy ellopták, az parasztvakítás, ordenáré mocskos hazugság.

Lucernaböde 2010.12.03. 12:06:02

@motoszka: Na, te már elismerted, hogy a mnyp-i rendszer úgy szar ahogy van. Köszi... Bizony ez a helyzet...

CubE 2010.12.03. 12:08:52

Még sokan mindig nem értik, a mnyi pénzek kb 50%-a már rég az államnál van, hisz nekem mint befizetőnek, államkötvényem van helyette.

Lucernaböde 2010.12.03. 12:09:51

KÉrdés a kétkedőkhöz:

Szívesen teszed nyugdíjjárulékodat mnyp-ba amely pénztárak olyan országok cégeinek részvényeit is elhelyezhetik az általad befizetett összgekből a neked nyújtott portfoba mint Írország, Portugália, Görögország ? Vagy külön mindig ki fogod kötni és figyelni fogod, hogy mik a kockázatos országok ill cégek ? Persze ez csak elvi lehetőség, de bizony benne van a pakliban ? Szívesen teszed ezt vagy inkább a lehető legkisebb kockázatú állampapír vásárlását választod a nyugdíjcélú megtakarításod értékének megőrzése érdekében ????

Lucernaböde 2010.12.03. 12:11:20

@Lacdelo: Nem hiszem, hogy gyerekes lettem volna. Egyébként roppant érdekes, hogy az általam minősített elvtársad tényleg végtelenül egysíkú és buta hozzászólását - szerintem ezzel te is egyetértesz, ha visszaolvasod őkelmét - még véletlenül sem minősíted, de az én válaszomat már igen.

Lucernaböde 2010.12.03. 12:12:16

@CubE: Igen, csak a másik 50 % részvényportfolió - ennélfogva kockázatos.

Lucernaböde 2010.12.03. 12:13:48

@motoszka: A probléma gyökere ott van, hogy a kommunista barbárok 90-ben nulla, azaz : NULLA forinttal adták át a nyugdíjkasszát. Ellopták, szétszedték kész passz...

motoszka 2010.12.03. 12:14:36

@Lucernaböde: Igen, de szerintem nem jól érvelsz. Szerintem a jelenlegi mnyp rendszer közelebb áll a befektetési portfóliókhoz kötött életbiztosításokhoz! Sőt, ha valaki nagyon ragaszkodik az mnyp szerű rendszerhez, akkor simán lehet életjáradékos biztosítást kötni és, ha jobban bízik abban a rendszerben, akkor simán el tudom képzelni, hogy lemond az állami részről. (Persze ez a 30 körülieknek abszolút nem okoz dilemmát, mivel semmiféle állami nyugdíjra nem lehet majd számítani) De azt továbbra is fenntartom, hogy egy demokráciában senkinek semmi joga elvenni azt ami nem az övé. Ezt a törvények remekül körülírják.

ZX 2010.12.03. 12:14:39

@Lucernaböde: Magadról beszélsz?

"Semmit sem lopnak el, mert a mnyp-i összegek - mint kiderült ráadásul névreszólóan - fognak az állami rendszerbe átkerülni."

Ahhahahahahahaha. Nagyon vicces vagy, de komolyan.
Tegnap már sokszor idéztem Selmeczi szavait.

"Mindenkinek nyitunk egy egyéni számlát...követelést nem alapoz meg, csak tájékoztató jellegű."
Ezzel ugyebár ki is törölheted.
Tudod mit? Nyitok én is neked egy számlát, adsz nekem 1 millió Forintot. A számlán lévő pénzt elköltöm a hiteleim kifezétésre, és cserébe megígérem, hogy ha majd egyszer részletekben kifizetem. A számla nem a lapoz meg majd követelést, csak tájékoztató jellegű lesz, hogy neked ott van virtuálisan 1 milliód.
Na? Megbeszéltük?

Lucernaböde 2010.12.03. 12:14:55

@motoszka: Oh, persze, senki sem ért hozzá, Selmeczy sem nyilván, csakis te...

sirsteve 2010.12.03. 12:16:35

@Lucernaböde: Bocs a kérdésért, de most mennyi megtakarítás van az állami nyugdíjkasszában? Az elmúlt 20 év kormányai mennyit is takarítottak meg?

CubE 2010.12.03. 12:17:16

@Lucernaböde: igen, csakhogy választhatsz portfóliót! De azt te is beláthatod, hogy az állam így kétszeresen lenyúlja a pénzt. Ugyanis már egyszer ott van a pénzem, és másodszor amikor visszaveszi az államkötvényeimet és piacra dobja.

ZX 2010.12.03. 12:20:00

@Lucernaböde: Nem garantálja senki, hogy nem vesznek görög részvényeket. De! Azért ott sem ostoba emberek ülnek, a pénzzel is el kell számolniuk, tehát kockáztathat, de azért gondolom ésszel teszi.

vakvarju 2010.12.03. 12:22:50

@Atisz: Melyik nemzeti oldalt?
@Lucernaböde: amennyiben rossz konstrukció, akkor azonnali hatállyal meg kell szüntetni úgy, hogy a mnyp. tagjai a BEFIZETETT PÉNZÜKET AZ UTOLSÓ FORINTIG VISSZAKAPJÁK. Ez ilyen egyszerű.
@sirsteve: nem a békekölcsön jön, hanem azoknak a milliárdosoknak a vagyonát kezdik el államosítani, akik állami cégeket privatizáltak félpénzért. És ez így helyes. Mert Orbán őr is megmondta, csak onnan lehet elvenni, ahol van.

Lucernaböde 2010.12.03. 12:24:19

@ZX: Ez szerződés, mem ígéret. Ígéret az a mnyp ígérete, hogy majd nagy reálhozamot hoz neked, amit persze nem tart be. Nem is tartott be, mert nagyjából nulla reálhozamot biztosított az elmúlt 12 évben.

A másik kérdés pedig az, hogy a jövő évi 3% alatti hiány teljesítése lehetséges-e úgy, hogy egyébként állami számlákon nyilvántartható összegeket egy pazarló, rendkívül kockázatos magánszektornak adja az állam, így saját magát - ergo az országot - téve ki fölös kockázatnak, miközben nem teljesül az a feltétel, hogy esetleges negatív hozamk esetén a mnyp-i szektor segít önmagán és nem az állam fogja ilyen esetben szanálni.

2700 milliárdot a Medgyessyék odaadtak a magányszektornak akik kaszinólogikával vagy hozamot termelnek vagy veszteséget. Ez az állami számlákról hiányzó összeg, az államot gyengíti, a központi büdzsé hiányát növeli miközben a nyugdíj kérdését nem oldja meg önállóan és biztonságosan. Egy rossz rendszert szüntet meg tehát a kormány.

Másrészt várd meg a végét, szerintem lesz névre szóló állami számla. Előre mit károgsz ?

Lucernaböde 2010.12.03. 12:26:37

@ZX: "Azért ott sem ostoba emberek ülnek, a pénzzel is el kell számolniuk, tehát kockáztathat, de azért gondolom ésszel teszi."

Gondolod ? Mennyi tapasztalatod van ? Nekem a világ legnagyobb bankjának "szakemberei" ajánlottak majdnem eskü alatt tuti portfoliot. Rábasztam. 4 millióm bánta.

CubE 2010.12.03. 12:27:37

@Lucernaböde: a Csehek miért akarnak mnyp-akat létrehozni????

Lacdelo 2010.12.03. 12:29:19

@Lucernaböde:

Alapveto szovegertelmezesi problemaid vannak ezek szerint. De mivel te egy ertelmisegi vagy ezert szerintem te biztos tudod hogy en hogy ertem, csak ugy akarod beallitani neked legyen valahogy igazad. Ugyes, jo kis jobb oldali ertelmisegi gondolkodasmod. Teljesen jellemzi a Fideszes logikat. Tudjak, hogy sok mindent rosszul csinalnak, de valahogy meg is megprobaljak logikusan megervelni csak hogy az atlag embernek ugy tunjon hogy mindent amit csinalnak az ugy van jol.

Csak nem erted a problemat az allami (inkabb nem akarod)nyugdijjal kapcsolatban. Az allami nyugdij kifizetesek nagyon problematikusak lesznek 20-30 ev mulva, valoszinuleg ismered a magyar demografiai trendeket. A kevesebb inaktiv nem fogja tudni eltartani a nagy szamu nyugdijast. Az allamnak ki kell tolni 75-80 evre a nyugdijkorhatart, hogy ne boruljon fel a koltsegvetes, nyugdij csokkentest kell bevezetni.

A Mnyp 25%-kat fedeztek volna a nyugdijkiadasoknak, ami elotakarekossag es tehermentesitese lett volna a jovo koltsegveteseinek. Az allam 75%-ot fizetett volna nyugdijkent, Mnyp 25%-ot. A csak allami rendszerben semmi kockazat megosztas nincs, hiszen nyugdijat az allam fizet, raadasul aktualis bevetelekbol ami egy gazdasagi valsag idejen jelentosen megcsappan lasd. Gorogorszag 30% nyugdij lefaragas. A 3 pilleres rendszerben diverzifakalod a kockazatot, ami az allami es Mnyp-i kozott megosztodott volna 75-25% aranyban.

Ezt most a Fidesz kiosztja 3-4 ev alatt. Raadasul ugy hogy allamadosagot nem fog lenyegeben csokkenteni belole. Plusz a nemzetkozi negativ hangulat hatasara az allamadossag meg csak noni is fog es a gazdasag lassul az elmaradt befektetesek es toke kivonasok miatt. (Multi ado, bank ado)

"1. BUX es a forint mar most is esett jelentosen,
2. CDS felar az allamkotvenyekre nott,
3. 0,25 alapkamat emeles es tovabbi emeles kilatasban.
4. a magyar allamadossag lassan bovli befektetesi kategoriaba kerul az S&P-nel es a tobbi hitelminositoi intezetnel se sokkal jobb a helyzetunk."

Szerintem ezt te mind tudod, hiszen vezettel multi cegeket, akkor buta ember nem lehetsz. Azt latom hogy szereted a Fideszt es barmit amit ok tesznek azt foggak-korommel vedeni fogod. Nem artana, ha mint "ertelmisegi" tudnal politikan folul is gondolkodni es figyelembe venni hogy mi jo Magyarorszagnak. Addig is Magyarorszag nem fog felemelkedni csak egy periferian vergodo orszag leszunk, habar az a Fidesz politikajanak kedvezne.

MATOLCSY MONDJON LE!

Lucernaböde 2010.12.03. 12:36:24

@CubE: Nyugaton miért nincsen kötelező mnyp ??

ZX 2010.12.03. 12:37:44

@Lucernaböde: "Ez szerződés, nem ígéret"
És ki garantálja? Kérd majd számon OV-n, 30 év múlva, mikor ő már a Bahamákon issza a koktélt a többi tolvajal együtt.
"nagyjából nulla reálhozamot biztosított az elmúlt 12 évben." Nagyjából nincs igazad, mert relatíve elég jó reálhozam került a számlára, megnéztem. De még ha csak inflációkövető lenne akkor is jobban járnék vele, mint a kifosztó-megrovó rendszerrel.
Szerintem ments le az internetről egy korfát és kezdd el elemezgetni. Aztán mikor végre rájöttél, hogy 1 aktív ember adójából mennyi nyugdíjra számíthat 4-5 inaktív akkor szólj majd.

"Egy rossz rendszert szüntet meg tehát a kormány."

És miért nem csinál job rendszert ha ez annyira szar? Ha tényleg rossz Matolcsy miért lépett be önként? Miért nem lépett ki mikor többször volt rá lehetősége? A Fidesz miért nem 1998-ban szüntette meg amikor még alig volt befizetés?

Ha kihúztad a fejed OV seggéből értesíts.

Lacdelo 2010.12.03. 12:39:34

@CubE:

Mert mindenki mas idiota, csak a Fidesz tudja hogy mi a helyes.

gorillka 2010.12.03. 12:40:24

@Lacdelo: köszönöm, hogy közérthetően leírtad, bár nyilván kevesen fogják elolvasni és még kevesebben megérteni.

CubE 2010.12.03. 12:42:13

@Lucernaböde: Itt is csak a pályakezdőknek volt kötelező!! Én szabad akaratomból léptem be!! Nyugaton? azt nem tudom , de attól még jól müködhet, ha valami nem nyugati! Itt is jól müködne, ha a "drága" politikusaink a lobbis társaságukkal együtt, nem a saját zsebükre dolgoznának. Egyébként pedig 2000 md forint be nem fizetett adó van az országban. Erre kellett volna törvényeket hozni!!!

CubE 2010.12.03. 12:44:59

@Lacdelo: Kénytelen vagyok egyetérteni!

Lucernaböde 2010.12.03. 12:49:24

@motoszka: "De azt továbbra is fenntartom, hogy egy demokráciában senkinek semmi joga elvenni azt ami nem az övé."

Aha.Tehát az állam továbbra is kötelezze az embereket - esetlegesen saját akaratuk ellenére, mint ahogy legalább 50 %-a az embereknek ezt gondolja -, hogy egy pazarló, kockázatos kaszinólogikával működő rendszerben tárolják nyugdíjuk összegeit. Az, hogy hozzászoktál ehhez mert 12 éve így van, az zavar meg. A választás szabadságát vették el tőled amikor betoloncoltak a kockázatos mnyp. rendszerbe, csak nem akarod észrevenni ill. elismerni. Ezt egyébként BALOS KÖZGAZDÁSZOK SZAKEMBEREK IS ELISMERIK.

Megértem az érved egyébként, méltányolandó érv valóban.

Felhívnám a figyelmedet, hogy az állam - nagyon helyesen - TÉNYLEG MENTI A NYUGDÍJAKAT jelen esetben, és TÉYNYLEG VISSZAADJA A VÁLASZTÁS SZABADSÁGÁT, bármennyir enem akarod elhinni, de így van. Lehetőség lesz mnyp-be megtakarítani vagy az állami rendszerbe visszatérni. Te választasz. Mi ezzel a baj ? Nem kényszerít az állam. Amennyiben nem veszik el a pénzed amit összegyűjtöttél a mnyp-ban - erre az állam jelen pillanatban garanciát vállal - akkor semmiféle sérelem nem ér. Persze, ha izomból gyűlölöd Orbánt akkor ezt soha nem fogod elismerni, ha értelmes vagy akkor meg kénytelen leszel előbb utóbb belátni, hogy így vav.

Ha az állam nem nyúl most hozzá és jön egy 2008-ashoz hasonló krach megnézheted a nyugdíjad értékét. Természetesen ha éppen soha nem látott konjunktúra jön akkor az állami nyugdíjad lehet, hogy kevesebb lesz mint a mnyp-i esetben de mi a garancia arra, hogy olyan fellendülés jön ami ennyi pénzt ki fog termelni neked ? SEMMIFÉLE GARANCIA NINCS. Az egyetlen ami tényszerűen megállapítható, hogy az állami rendszer nagyobb biztonsággal működik és így-úgy számonkérhető, a mnyp-ak meg - krach esetén - egyszerűen leléphetnek a színről, persze ekkor az állam segítene, az állam vállalna kötelezettséget magára, tehát végsősoron a kockázat kiszűrését a rendszerből az állam végezné el, nem a mnyp.

Mégegyszer mert mindig elsikkad: a mnyp-ak önállóan nem képesek a pénzed értékét megőrizni az állam segítsége nélkül hosszú távon. Ill azt csak nagyon kockázatos portfoliók kezelésén keresztül próbálják megvalósítani ami nagyon kockázatos.

Lacdelo 2010.12.03. 12:50:12

@Lucernaböde:

"A probléma gyökere ott van, hogy a kommunista barbárok 90-ben nulla, azaz : NULLA forinttal adták át a nyugdíjkasszát. Ellopták, szétszedték kész passz..."

Koszonjuk hogy 0-val adtak at es nem minuszban. Az elvtarsak ugyesen csinaltak.

A feloszto-kirovo, csupan allami nyugdijrendszerben az allam nem kepez megtakaritasokat. Magyarul: nem tesz felre penzt a jovo nyugdijainak kifizetesere, hanem a folyo nyugdijkiadasokra koltik. Ez a problema. A Mnyp felretett 3000 Mrd Ft pont azert, hogy legyen megtakaritas. Most a Fidesz is ugyanezt tervezi allamadosag csokkentes es folyi nyugdijkiadasok fizetese. Mar most problemak vannak a rendszerben szerintuk kepzeld el mi lesz 30 ev mulva. Tudom teged nem erdekel, de rajtad kivul meg sokan vannak az orszagban. Lehet hogy neked is vannak rokonaid, meg lehetnek gyerekeid is.

En orulni fogok, ha Orban fele allami nyugdij rendszer kijon majd 0-ra 30 ev mulva. Csak sajnos oriasi hiany alakulna ki a kedvezotlen domografia trendek hatasara, hacsak nem emelik meg a nyugdijkorhatart 75-80 evre es/vagy nyugdijat csokkentenek.

Sajnos a jobb oldali ertelmisegi erveid egyre silanyabbak.

MATOLCSY MONDJON LE!

pioker1933 2010.12.03. 12:50:53

@motoszka: Az a gond, hogy a 20-30 évesekkel basznak ki a legjobban, mert őket hozzák a legrosszabb helyzetbe.

Vagy visszalépnek az állami rendszerbe és 40 mulva az állam széttárja a karját, és azt mondja: Bocsika, nincs pénz nyugdíjra, mert nincs bevétele.

Vagy maradnak a manyup rendszerben és egy életen át eltartják az állam felelőtlen, pazarló nyugdíjpolitikáját, cserében csak azt kapják, amit a manyupban összekuporgatnak.

Lucernaböde 2010.12.03. 12:51:35

Az állam vehet föl hitelt, csak nagyon nagyon végső esetben dől be egy magáncég pedig sokkal sérülékenyebb és sokkal enyhébb kényszerek hatására is bedőlhet, csődbe mehet.

Ez is fontos szempont ha már hosszútávú nyugdíjmegtakarítást célzó befizetési rendszerekről beszélünk.

Lacdelo 2010.12.03. 12:51:38

@gorillka:

Nem banom ha copy/paste-lsz abbol amit leirtam. Nem foglak beperelni. :)

Lucernaböde 2010.12.03. 12:53:11

@pioker1933: "Vagy maradnak a manyup rendszerben és egy életen át eltartják az állam felelőtlen, pazarló nyugdíjpolitikáját,"

Orbitális tévedésben vagy. A mnyp-ak 5%-os költséggel dolgoznak az állami kb 2 %-al. A mynp-i költségek tehát az államiének két és félszerese.

Ez tény.

CubE 2010.12.03. 12:55:14

Úgy látom ide már fölösleges írni, a Fideszesek fujják a magukét, befogják a fülüket és szajkózzák a hülyeségeiket.

Lucernaböde 2010.12.03. 12:56:02

@Lacdelo: nem hinném hogy silányak lennének az érveim. Te ott tévedsz alapvetőan, hogy a demográfiai problémát állítod be úgy mintha a mnyp-i rendszer azt meg tudná oldani de az állami nem.

Nos, ez nem különbségképző faktor, mert egyik sem tudja megoldani. Azt csak te tudod megoldani ha gyereket gyártasz, meg én meg a többiek is.

Ezt felróni az állami rendszer hibájának nagy logikai hiba. A mnyp-i rendszer a demográfiai PROBLÉMÁT UGYANÚGY NEM OLDJA MEG MINT AZ ÁLLAMI RENDSZER.

Az ellenkezőjét hinni nagy tévedés.

ZX 2010.12.03. 12:56:26

@Lucernaböde: A propaganda lila ködje lebeg a szemed előtt?
"TÉNYLEG MENTI A NYUGDÍJAKAT" Megmenti tőlünk a saját zsebére. Az a pénz már most el van költve mikor be sem zsebelték.

"TÉYNYLEG VISSZAADJA A VÁLASZTÁS SZABADSÁGÁT" A zsarolást választás szabadságának hívod? Mert az nem választás, hogy vagy visszalépsz vagy kibaszok veled. Ráadásul úgy, hogy nyilatkoznod kell a maradásról, csakis személyesen, csakis 70 km-re a lakóhelyedtől (mellesleg nagyobb megyeszékhelyen élek mint ahova mennem kell). (Hol van OV ígérete, hogy a polgár bármelyik hivatalban bármit elintézhet?)
Az erre kiszabott határidő meg egyszerűen nevetséges.

pioker1933 2010.12.03. 12:59:22

@Lucernaböde: Te tényleg elhiszed azt az agyament narancskomcsi propagandát.

ZX 2010.12.03. 13:03:33

@Lucernaböde: "A mnyp-ak 5%-os költséggel dolgoznak"

ING: 80 000 Ft befizetés felett 3% működési ktg.

hozam:

nettó hozam / 10 éves nettó hozam
a 10,63% 6,47%
b 11,93% 5,75%
c 20,43% 6,42%
d 27,66% 7,37%

Lacdelo 2010.12.03. 13:03:46

"TÉYNYLEG VISSZAADJA A VÁLASZTÁS SZABADSÁGÁT, bármennyir enem akarod elhinni, de így van. Lehetőség lesz mnyp-be megtakarítani vagy az állami rendszerbe visszatérni. Te választasz. Mi ezzel a baj ? Nem kényszerít az állam."

Ugyes erveles. Matolcsy senkit se fenyegetett meg azzal, hogy a 75%-at a jovobeni nyugdijanak ado formajaban elvonjak, ha a Mnyp mellett dont, amihez raadasul kulon igenyelni kell, mert ha nem akkor automatikusan atkerul. Ha mindeki a Mnyp-t valasztana akkor 265 evig kellene sorban allniuk az igenyloknek. Ez tenyleg teljesen korrekt europai demokratikus jogallami intezkedes.

Egyebkent ha valaki mnyp-i tag marad, akkor a jovo kormanyai ugyis karpotolni fogjak, azokat akik most kiszerzodnek az allami nyugdijbol. Ilyet semmilyen demokratikus kormany nem tehet meg a sajat allampolgaraival szemben.

MATOLCSY MONDJON LE!

Lucernaböde 2010.12.03. 13:06:02

@Lacdelo: "Magyarul: nem tesz felre penzt a jovo nyugdijainak kifizetesere, hanem a folyo nyugdijkiadasokra koltik."

Ja, csak a helyzet bonyolultabb: a mnyp-i rendszer nem oldja meg a demográfiai problémát és kockáztatja a megtakarításokat - ez utóbbi tény, mert részvényportfoliókkal operál. Pont. S mindezt teszi 5%-os költséggel. Tehát ha reálkamatot akarsz akkor az 5% plusz az infláció (mondjuk 4%) felett kell hozamot produkálnia. Az 9% feletti bruttó hozamelvárást jelent. A legjobb és legszerencsésebb portfoliók tudnak a legjobb időkben 12-15 %-ot hozni és a 15%-os hozam már részvénytúlsúlyos - tehát nagyon kockázatos - portfolióknál keletkezik. Még mindig , bár moderáltabb kockázat mellett jön ki kb 8-10 %-os bruttó hozam egy portfolióra. Ebben az esetben nincs reálhozam sőt enyhe negatív hozam van.

Egy hajszálon múluk és az enyhe negatív hozam brutális negatív hozamba minősülhet át, ha mondjuk a mnyp-i portfolikezelőd félrenyúlt. A pénzed egy része elveszett és annyi nyugdíjad sem lesz amennyit az állam biztosítana. Akkor meg persze majd nagy hanggal indulsz az állam bácsihoz, hoyg segítsen rajtad mert téged megloptak.

Na ez a probléma. Vagy képes a mnyp rendszere az államtól függetlenül garanciákat vállani - pl: a pénzed reálértékét megőrzésére vonatkozóan - vagy nem.

Nos, NEM TUD ILYET VÁLLALNI A MNYP ÖNÁLLÓAN, az állam azonban jelenértéken mindig tud nyugdíjat adni, aminek összege biztosan nagyobb egy félresikerült mnyp-i portfolión megcsapolt befektetés alapján folyósított összegnél.

Lucernaböde 2010.12.03. 13:07:31

@Lucernaböde: Másrészt az egyetlen megoldás: gyereket kell gyártani !!!!

ZX 2010.12.03. 13:08:33

@Lucernaböde: Ó te nagyon egyszerű. Akkor leírom, hogy értsd.

"A mnyp-i rendszer a demográfiai PROBLÉMÁT UGYANÚGY NEM OLDJA MEG MINT AZ ÁLLAMI RENDSZER."

Nagyon tévedsz. Ha a pénzt felhordod a padlásra, hogy majd abból élj öregkorodra, akkor kurva mindegy hány gyereket csinálsz, a pénz akkor is a padláson lesz. A felosztó-kiróvónál viszont azt osztod szét, ami befizetés van a gyerekeidtől unokáidtól. Capisco?

Lucernaböde 2010.12.03. 13:09:21

@ZX: Mit ért az ING nettó hozam alatt ? Pontosabban fejtsd ki a listát valamint azt is milyen évekre vonatkozik. Köszönöm.

A mindössze 0,75% 12 éves reálhozam egyébként TÉNY.

ZX 2010.12.03. 13:14:01

@Lucernaböde: Nettó hozam: a vagyonarányos költségek (letétkezelési és vagyonkezelési költségek), a kereskedési és tranzakciós költségek levonása után számított hozamráta. A tíz éves átlagos hozamráta a vagyonkezelői teljesítményt jellemzi. (1999-2008)

Lucernaböde 2010.12.03. 13:14:18

@ZX: "Ha a pénzt felhordod a padlásra, hogy majd abból élj öregkorodra, akkor kurva mindegy hány gyereket csinálsz, a pénz akkor is a padláson lesz. A felosztó-kiróvónál viszont azt osztod szét, ami befizetés van a gyerekeidtől unokáidtól. Capisco? "

ja, ez így van, de nem a padlásra hordtad, hanem portfolióba fektetted. Nagy különbség. Rossz esetben a pénzed fele elmegy mint a szél. Ilyen esetben a padlással jobban jársz...

A padlásra hordással pedig egy esetleges válság esetén felgyorsuló inflációnál simán elvesztehted a pénzed felét megintcsak, sőt válság nélkül is az elmúlt 12 évben majdnem elment volna pénzed fele.
Lehet konoknak lenni, az állami rendszer a legbiztonságosabb megoldás. Ez biztos.

Másrészt korlátosan gondolkodsz, mert hosszútávon a te logikád mindenkinek veszteséget okoz. Annak is aki a padlásra hordja annak is aki az állami rendszerben marad és annak is aki mnyp-ba fizet be. A társadalmi problémára egységes és kielégitő megoldást csak a gyerekszületések számának növekedése jelenti, semmi más.

Lucernaböde 2010.12.03. 13:15:24

@ZX: Akkor te jól jártál. Másnak meg vesztesége keletkezett. Az ING-nél jó portfoliókba fektettek. Ennyi. Mázlid van.

manipul 2010.12.03. 13:16:56

@motoszka: Nem kell a pozitív számlára írni, Isten ments, hová jutnánk akkor..
De a negatívra se.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.12.03. 13:20:14

@Kalmár: Ugyan már, persze hogy nincs út. Nem annak a jó 3M adófizetőnek a terheit kéne emelni, hanem átstrukturálni. SZJA-ból leírható vagyonadó, luxusadó, nem emelünk nyugdíjat meg közalkalmazotti béreket, szétkapjuk az állami vízfejeket, elbocsátjuk az összes nélkülözhető köztisztviselőt (a léhűtőket pl.), állami kiadásokat (képviselői költségtérítés kezdetnek jó lesz), politikusok álláshalmozását megszüntetjük, rokkantnyugdíjakat felülvizsgáljuk, segélyezési rendszert megreformáljuk, egészségügyi pénznyelőket kiiktatjuk. Csak így kapásból. Nem sokat látok ebből aminek nekimentek volna. a 2/3-tól kb ezt vártam volna, nem ezt a fülkeforradalmas ötletelős maszatolást. Töketlen balfaszok, csak olyan dolgokat mernek bevállalni, amiért nem fog tiltakozni a magyar. Mert hogy nézne ki az, hogy a fülkeforradalmárok tüntetni mennek az utcára? Neeem... ezt drasztikusnak nevezni ezért elég eufemizmus.
Egyébként te milyen új irányt látsz? Semmi más nem történik, mint a bevételek növelése, csak kicsit más forrásból. Holott a világ boldogabbik felén elég régóta tudják, hogy a legjobb takarékosság az el nem költött pénz. Nem pedig a végletekig növelt bevétel. Hol van itt takarékosság?

Lucernaböde 2010.12.03. 13:20:36

@ZX: @Lacdelo: Érdekes, hogy én örömmel megyek át az államiba, nem érzek semmiféle kényszert. Az apám 10 éve mondja, hogy mihelyst tehetem azonnal menjek vissza az államiba.

KopaszMercis 2010.12.03. 13:20:53

@Lucernaböde:
igen es amikor bevandoroltak arpadek az elso ejszaka a kozakok elloptak az osszes birkajukat...

Lucernaböde 2010.12.03. 13:21:41

@KopaszMercis: te egy szerfelett értelmes ember lehetsz.

ZX 2010.12.03. 13:21:46

@Lucernaböde: www.akvizit.hu/hirek/K__zz__t__tel_Hozamok_1999_2008.pdf

Nem tudom, én úgy látom, hogy minden pénztár pozítív volt összességében az 1999-2009 közti időszakban (2010 is pozitív reálhozammal zárul). szóval nem sokan buktak. De ők jól járnak ha visszalépnek, mert majd Matolcsy jól kipótolja nekik virtuálisan. :P

manipul 2010.12.03. 13:22:03

@fricczi: Hát ezek a leépülések lehetnek tények is, de ettől nem a demokrácia épül le. De hogy azért emlékezzünk egy kicsit Szász, Mellár, Járai leépítése is elég hangsúlyos volt. De ettől sem pusztult le a demokrácia, lásd 2010-es választások.
Szerintem is elhamarkodottan szavazott a Fideszre, javaslom az LMP-t, MSZP-t.

Lacdelo 2010.12.03. 13:22:16

@Lucernaböde:

"Ezt felróni az állami rendszer hibájának nagy logikai hiba. A mnyp-i rendszer a demográfiai PROBLÉMÁT UGYANÚGY NEM OLDJA MEG MINT AZ ÁLLAMI RENDSZER."

Az alapveto problemat nem fogja megoldani egyik se ez igaz. Attol hogy a nyugdijrendszer allami vagy vegyes tenyleg nem fog tobb gyerek szuletni, habar lehet hogy lenne olyan szakerto aki ezzel vitatkozna.

A jovobeni nyugdijfinanszirozasi problemat viszont elotakarekossaggal lehetett volna mersekelni. Ez teljesen logikusnak kellene lennie meg egy altalanosiskolat vegzett szamara is. Most takarekoskodsz, hogy a jovoben felmerulo penzugyi problemakat konnyebben tud kezelni. Logikus. Ha nem en nem tudom, milyen multi vezeto voltal (vagy).

Az alapveto problemat a Fidesz a magzat vedelmenek az alkotmanyba valo beiktatasaval probalja kezelni.

Jo kis kereszteny orszag lesz Magyarorszag. Meg a spanyolok es az olaszoknal se tudnak ezt megtenni, pedig ott joval tobb a vallasosok szama. Lehet hogy majd az alkotmany majd kotelezni is fog minket a vasarnapi mise jarasra.

Habar a Fidesz megigerte, hogy 1 millio plusz gyereket akar 10 even belul. Altalaban a magzatot azert szoktak elvetetni, mert nem keszek a lanyok anyanak. Meg fog noni drasztikusan leanyanyak szama, nem tervezett gyerekek szama. Drasztikusan novelni kell az arvahazak befogadokepesseget.

Bar lehet hogy gyerekarusitasbol akarjak rendbe rakni az orszag gazdasagi helyzetet. Madonnanak olcsobb lesz idejonnie, mint Afrikaba.

Szep jovo ele nezunk. :(

manipul 2010.12.03. 13:23:22

@ZX: Mármint mihez képest gyengült, mert az nem mindegy, ugyanis mindegyik volt lejjebb is GYF országlása alatt.

ZX 2010.12.03. 13:23:58

@Lucernaböde: Váljék egészségedre. De akkor tőled is megkérdem, hogy ugye nem haragszol ha majd a kevéske nyugdíjamból nem dobok alamizsnát a poharadba?

Lucernaböde 2010.12.03. 13:24:38

@ZX: engedd meg, hogy csak érdemi felvetésekre válaszoljak érdemben. Köszi.

manipul 2010.12.03. 13:25:41

@pifta: A rossz érzéseiben biztos voltam, de azért nézze meg a Kontroll csoportnak címzett birálatokat. Tipikusan olyanok, mint a Paul Lendvai szégyenletes szerepét leíró cikkekre küldött "bírálatok" semmi valódi ellenérv, csak köpködés.

czinaf 2010.12.03. 13:25:52

@manipul: mszp-vel az a gondom, hogy nekik 8 évük volt rendberakni az országot és mégsem sikerült nekik. Jobbik vicces, szót sem érdemel. Az LMP-nek meg még fel kell nőnie a feladathoz érzésem szerint (van rá 3 évük, meglátjuk hogy sikerül-e nekik).

ZX 2010.12.03. 13:27:41

@manipul: Hát, ha azt vesszük GyF is jön nekem több mint 1 millával, de azért GyF alatt nem volt 230 Forintos CHF, mint az elmúlt 7 hónapban már 2x is.

Lucernaböde 2010.12.03. 13:28:17

@Lacdelo: Na jó. Ha olyan intézkedést hoznak amely növeli a gyermekvállalási hajlandóságot akkor abba is belekötsz. Ez nem állaspont, hanem kötekedés. Eddig az volt a probléma, hogy a gyerekesek költségei nem voltak elismerve. 20 éve először elismerik ezeket a költségeket mégpedig nem 2 fillérrel, hanem busásan. Ezzel meg ami a bajod ? Ne Orbán gyűlöletedből indulj ki ki ha lehet. Valóban az összes fennálló probléma közül a legnagyobb a demográfiai probléma. Egyetlen kormáény sem tett eddig kísérletet ennek megoldására. Most amikor valamelyik kormány ezt megteszi belekötsz. Gratula.

DiploMaci · http://diplomaci.blog.hu/ 2010.12.03. 13:28:36

Kedves Kommentelők!

Először is nagyon köszönjük a figyelmet, illetve minden kritikát és észrevételt, nagyon sokat jelent, hiszen alig 2 hónapja kezdtünk bele ebbe az egészbe, szóval köszi mindent és reméljük velünk maradtok a jövőben is!!

Áttérve a kommentekre, úgy érezzük, hogy néhány dolog azért megválaszolásra vár, tehát:

1) Nem vagyunk sem jobboldali, sem pedig baloldali/balliberális bértollnokok, szimplán külpolitikai elemzők vagyunk, akik kíváncsiak arra, hogy mi zajlik a világban és benne Magyarországgal, legyen az akár pozitív vagy negatív előjelű.

2) Meggyőződésünk, hogy kommentelni lehet értelmesen is, normálisan érvelve, nem kell anyázni, picsázni, kurvázni, fröcsögni, meg takarodót kiáltani rögtön, amikor éppen valami nem tetszik, szóval arra kérünk mindenkit, hogy próbálja megőrizni emberi méltóságát és lehetőleg érveket ütköztetve érvényt szerezni az igazának, nem pedig válogatott szidalmakkal - ha mégsem menne, akkor a "moderálás" életbe lép, bocsi!

3) Bár egyeseknek talán nem tűnt fel, de a DiploMaci egy külpolitikai szakblog, ami ennek megfelelően külföldi híreket, eseményeket elemez, valamint minden olyan a magyar külpolitikával összefüggésbe hozható témát, ami alakítja/alakíthatja országunk nemzetközi megítélését, és mivel a jelenlegi magyar kormány nyugdíjreformja a nemzetközi sajtóban inkább negatív visszhangra lelt, kötelességünknek érezzük, hogy erről pártatlanul beszámoljunk - ez persze nem jelenti azt, hogy nincsenek az Orbán-kormány döntését támogató, vagy legalább is nem nyíltan elítélő külföldi publikációk, de a sajnálatos tény az, hogy a nyugati elemzők és szakértők véleménye inkább negatív hangvételű, ha tetszik, ha nem.

4) A mi szerzőink közt található Mészáros Tamás, nem egyenlő az ATV legendásan "pártatlan" újságírójával, úgyhogy kérünk mindenkit, hogy előbb kérdezzen és csak utána állítson valamit, mivel minden értelmes bejegyzésre, észrevételre szívesen válaszolunk!

Még egyszer köszi a figyelmet!

Üdv,

DiploMaci

Lucernaböde 2010.12.03. 13:29:48

@ZX: Ezeknek aztán magyarázhatod. Ez az Index. Itt beteg orbánfóbok vannak, készülj fel... :)

Ha családosok kapnak plusz 100-et ezek akkor is megmagyarázzák, hogy az miért nem jó a családosoknak és ezzel együtt bravúrosan kimutatják, hoyg az öszödi beszéd milyen nagyszerű igazságbeszéd volt... :)

Lucernaböde 2010.12.03. 13:30:53

@DiploMaci: Huh, azért Mészáros neve olvasatán megállt a szívverésem, de továbbolvasva megkönnyebbültem... :)

Lucernaböde 2010.12.03. 13:32:51

@Lacdelo: Altalaban a magzatot azert szoktak elvetetni, mert nem keszek a lanyok anyanak

És azért szoktak nem leányanya korúak nem teherbe ejetetni magukat mert nincs elég pénzük "megfinanszírozni" a gyermeket. Ezt valahogy kontraszelektiven kihagyod az érveid sorából. Jellemző...

Lucernaböde 2010.12.03. 13:35:20

@ZX: Azért volt a CHF magasan, mert az egész EU-ban a CHF-et vásárolta minden befektető a svájci jegybank hozzáálása és az eus válság miatt. Keress ráa Portfoli.hu-n a vonatkozó cikkekre. A CHF ilyen mértékű gyengélkedésének alapvetően nem hazai okai voltak.

Lucernaböde 2010.12.03. 13:36:08

Egyébként GYF legnagyibb bűnének nem azt tartom, hogy mondjuk 1 hónapig gyengélkedett a forint a CHF-hez képest...

ZX 2010.12.03. 13:36:36

@Lucernaböde: Nah azért mert GYF-et egy hazug csalónak tartom, attól még a tolvaj és megalomániás Orbán sem jobb nála.
Nem hiszem el, hogy 20 év alatt egyetlen normális miniszterelnökünk sem volt. :S

pioker1933 2010.12.03. 13:37:50

@Lacdelo: Ezt kikérem a magam és minden valódi jobboldali polgár nevében. A jobb oldali gondolkodásmód és a fidesz politikája között annyi a hasonlóság mint a disznócsülök és a másodfokú egyenlet megoldó képlete között.

KopaszMercis 2010.12.03. 13:40:00

@ZX:
A kovetkezo 20-ban nem is lesz.. de ezek vagyunk mi.. igy mukodik a rendszer, azert nincsen normalis miniszterelnok, mert nem termel ki ilyet, erre alkalmas embert a magyar tarsadalom.

Garbage in.. garbage out

ZX 2010.12.03. 13:40:34

@Lucernaböde: És még véletlenül sincs köze a a Kósa-Szíjjártó beszédnek meg a manyup pénzek einstandjának ahhoz, hogy a Forint a régió valutáinál jobban gyengült, ugye?

Lacdelo 2010.12.03. 13:45:37

@Lucernaböde:

Gyerekes csaladok adokedvezmenye az jo irany, csak az a kar hogy a Fidesz a jomoduaknak kedvez ezzel. Egy kis vagy atlagkeresetu csalad csak minimalisan tudja ezt igenybe venni. Ez nem megoldas.

Abortusz ellenesseg alkotmanyba iktatasa szerinted az egyetlen jarhato ut? Nem beszelve a rengeteg negativ tarsadalmi hatasokrol ez nem is demokratikus. Nem szeretnek egy leanyanya helyeben lenni, amikor meg mondjak neki hogy meg kell tartania a gyereket minden aron.
1. Karrierjenek kettetorese,
2. Tanulmanyainak be nem fejezese,
3. Gyereket nem szeretik, mint minden problema forrasat latjak benne a szulok, esetleg verik.
4. Arvahazba rakjak,
5. Illegalis abortusz.

Az uj alkotmanyba azt is beleveszik, hogy a csalad alapja egy ferfi es egy no. A melegek nem kothetnek Mo-on a kovetkezo evtizedekben hazassagot. A homofob emberek tovabb pocskondiazhatjak oket, uldozhetik, teglaval dobolhatjak.

Szep kis tarsadalmat epit a Fidesz. En nekem ez mind negativ tenyezo a gyerekvallalasra. Egy normalis ember nem akarhat ilyen korulmenyek kozott elni es gyerekeket nevelni.

A legtobbet a Fidesz a negativ demografiai folyamat megforditasara azzal tehetne, ha egy normalis demokratikus polgari jogallamot hozna letre, ahol az emberek szabadon donthetnenek a sorsuk felol es senki nem mondana meg nekik fenntrol hogy mi a helyes. Egy ilyen tarsadalomban mindenki jobban elne es tobb gyereket vallalna szabad akaratbol.

KopaszMercis 2010.12.03. 13:45:49

@ZX:
Melyik az a Szijjarto? Az aki tulajdonkeppen Orban Viktor gumiovszere?

KopaszMercis 2010.12.03. 13:47:03

@Lacdelo:
Az abortusz tiltasaval az a jo, hogy a fidesz es a jobbik ezaltal nyiltan vallalja azt, hogy a noket is gyulolik..

Lacdelo 2010.12.03. 13:49:59

@pioker1933:

Teljesen igazad van. Csak az a kar hogy az emberek ezt nem tudjak. Ok azt hiszik hogy a Fidesz az jobb oldali. A Fidesz az aktualpolitikai part, ha kell akkor komunista, ha kell akkor szelsojobb, nagyon ritkan meg konzervativ jobboldali is.

Lacdelo 2010.12.03. 13:51:53

@KopaszMercis:

Nem hiszem hogy gyulolik oket, csak mint gyerekgyarkent tekintenek rajuk. Nem akarjak hogy szabadon donthessenek a gyerek kerdeseben sem.

manipul 2010.12.03. 13:59:54

@ZX: Mi az euróövezetben vagyunk, minket az euró érdekel. A svájci frank az Euróhoz képest erősödött, a forint csak ezt követte. De ez nem lenne baj, ha az embereket nem csalják lépre a frankhitelekkel. Ez már a Bajnai kormány főbenjáró bűne, ugyanis ezzel már a lakosságot is kiszolgáltatta. Magasan tartották a ft. hitel kamatát (Simor) aztán orrba szájba nyomatták az "olcsó" frankhitelt, holott tudniuk kellet, hogy a frankot a svájci kormány évtizedek óta alig tudja féken tartani, tehát előbb utóbb erősödni fog. Ráadásul azt a pofátlanságot is megengedték, hogy a bankok a saját árfolyamukat használják, szóval dupla bőrt nyúztak le az adósoktól. A bankok nyeresége meghízott, és mikor Orbán elvette tőlük, akkor még moralizáltak, az MSZP-vel együtt.

German Shepherd 2010.12.03. 14:06:12

Nagyon elegem lett már a sok mellédumából, zsigeri pro és kontrából. És íme, megvan 'a' lényeg és a megoldás. Ennyi. A többi csak hab.

Németh György közgazdász-nyugdíjszakértő (Barikád, 2010. 12. 03.):

A második pillér eddigi működéséről
"(...) A második pillért alkotó magánpénztárak pedig megvásárolhatták azokat az államkötvényeket, melyeket az állam azért bocsátott ki, hogy pótolja a második pillér miatt az első pillérből kiesett bevételeket. Ezzel a pénztártagok elvileg hozzájuthattak ahhoz a kamathoz, melyet az államnak amúgy is fizetnie kellett finanszírozóinak. Könnyen belátható, hogy az állam piaci befektetők által megvásárolt, államkötvényekben megtestesülő, úgynevezett nyílt adóssága nőtt, miközben ugyanannyival csökkent rejtett, a járulékfizetők felé - a majdani nyugdíjfizetési kötelezettségben - fennálló adóssága. Tehát az állam teljes adóssága változatlan maradt, csak összetétele változott."

(...)

Megoldási javaslat
"Ha elfogadom, hogy a nyugdíjjárulék fizetés hitelnyújtás az államnak, a nyugdíjfizetés pedig ennek a hitelnek a törlesztése, akkor el kell fogadni, hogy aki az államot magánemberként — kényszer alapján - hitelezi, az ugyanolyan elbánásra érdemes, mint az állam piaci hitelezői. Tehát a tisztesség úgy kívánja, hogy az állam ugyanazt a kamatot fizesse a magánembereknek, mint piaci hitelezőinek - az egyenlő elbánást akár az Alkotmányban is lehetne rögzíteni. A nyugdíjfizetés pedig nem más, mint a járulék formájában felvett hitel életjáradék formájában való törlesztése. Vagyis azt javaslom, hogy az állampapírok hozamát közvetlenül adjuk oda az embereknek, azok ne pénzpiaci hitelezőkhöz kerüljenek. Egy olyan első pillérre lenne szükség, ahol a nyolc százalékos munkavállalói járulék rákerülne az egyéni számlára. Az állam úgy tesz, mintha állampapírt bocsátana ki, melynek kamatait egy számlajóváírással odaadja az egyéni számla tulajdonosainak."

(...)

A kormány hitelessége vagy hiteltelensége
"... akkor hiteles emberileg, szakmailag és politikailag kritizálni a második pillért, ha az állampapírok hozamának jóváírására egyéni számlán kerül sor. Matolcsy György akkor lenne hiteles, ha azt mondaná, „egy számlaművelet keretében odaadom nektek, amihez eddig a tőkepiacon keresztül jutottatok hozzá". De sajnos nem erről szól a reformjavaslata, ráadásul a nemzetgazdasági miniszter nem tudja a külföld irányába szakmailag hitelesen megmagyarázni lépéseit, amely az utóbbi napok nagymértékű forintleértékelődésének egyik lehetséges oka."

(...)

Egyéni számlák kellenek!
"... A kormány nagy hibát követ el, hogy ügyeskedések és „trükkök százaival" kényszeríti vissza az első pillérbe az embereket. Például a benyújtott törvényjavaslatban nincs szó egyéni számláról, de még csak egyéni nyilvántartási rendszer bevezetéséről sem. Pedig előbbire kellene építeni az új nyugdíjrendszert, s nem az egyénekről eddig szétszórtan meglévő olyan információk központosítására, mint a szolgálati idő, vagy a járulékfizetés alapjául szolgáló bruttó bér.

Talán furcsán hangzik, de a második pillér ily módon történő felszámolásával a kormány egy rejtett „nyugdíjas-adót" vet ki.

__Egy rossz második pillér is jobb, mint a mai első pillér__, ezért van szükség az első pillér reformjára, de ennek nyomát sem látjuk.

ÖSSZEGZÉS
A reális választás lehetősége az lenne, ha az emberek vagy közvetlenül (és biztosan) az állami pénztár keretében megkapnák az állampapírok hozamát, vagy pedig magasabb hozam reményében dönthetnének a magánpénztárak mellett. Ha ezt a helyzetet tisztán látná a társadalom, akkor az emberek 90%-a gondolkodás nélkül visszalépne az állami rendszerbe. Egy ilyen konstrukcióban az elmúlt 12 évben 3-4 százalékos reálhozamot lehetett elérni, míg a második pillér tagjai az 1 százalékot sem érték el, s ez a helyzet a következő negyedszázadban sem fog megváltozni - elemezte a helyzetet Németh György."

manipul 2010.12.03. 14:13:30

@DiploMaci:
Tisztelt DiploMaci!
Önök -teljesen mindegy, hogy milyen megfontolásból- írnak valamit azzal a szándékkal, hogy más elolvassa. Ha elolvassa, akkor hatást keltenek a cikkükkel. Ennek tudatában ne csak a külföldi lapok véleménye mögé bújva közvetítsenek, hanem ha ilyen forrásból idéznek, akkor azt tegyék tárgyilagosan. "Mindez természetesen óriási felháborodást váltott ki mind belföldi, mind külföldi elemzők körében." Mitől természetes az, hogy olyan külföldi elemzők, akiknek semmi közük a magyar belpolitikához, felháborodnak. Önök meg természetesnek veszik. Nem tudom, hogy igaz-e, de beszédes példa: A nagy ukrán éhinség idején meghívták G.B. Shaw-t a Szovjetunióba. Mikor hazaérkezett megkérdezték tőle, hogy milyen volt. Mire ő: életemben nem ettem még akkora bécsi szeletet, mint ott. 8 millióan vagy egymást, vagy semmit sem ettek napok, hetek óta,
Azt hiszem érthető, hogy mire céloztam, az írástudók felelősségére, vagy egyszerűbben a tisztességre.
Ebben egyelőre nagyon gyengék, amit mutat, hogy simán hihető, hogy az a legendásan pártatlan Mészáros Tamás az Önök szerkesztőségét gazdagítja.
A tisztességesebb megoldásra példa:
www.gondola.hu/cikkek/3027-Kontroll_Csoport__Magyarorszag_kulfoldi_sajtokepe.html

Lacdelo 2010.12.03. 14:17:17

@German Shepard:

Nem jok az erveleseid. Rengeteg FUGGETLEN gazdasagi szakember mas velemenyen van, raadasul a kulfoldi, fuggetlen elemzok se osztjak a Fidesz gazdasag politikajat.

Ez a te "gazdasagi" szakertod? Legkozelebb valaki mas szakertotol idezzel, lehetoleg valaki aki kozgazt tanit. Majd ha lesz Kr. e. 5. században Görög társadalomtörténet Görög ephigraphica és papyrológia temakorben kerdesem akkor nyugodtan hivatkozhatsz ra. Addig kerlek ne. Kimerito valaszodat tovabbra is varom.

"NÉMETH GYÖRGY (1956) tanszékvezető egyetemi tanár, MTA doktora Ókortörténeti Tanszék

Oktatási terület: Görög-római történelem Görög ephigraphica, papyrológia
Kutatási terület: Athéni politikatörténet a Kr. e. 5. században Görög társadalomtörténet Görög ephigraphica és papyrológia
Szakdolgozati témakörök: Görög és római történelem Ephigarphica és papyrológia Női szerepek a klasszikus antikvitásban
Publikációk: 18 magyar és idegen nyelvű könyv 74 magyar és idegen nyelvű tanulmány számos ismeretterjesztő cikk és fordítás"

hu-hu.facebook.com/note.php?note_id=152209484823713

KopaszMercis 2010.12.03. 14:25:42

@Lacdelo:
Az abortusz ellenesek no ellenesek

ZX 2010.12.03. 14:27:43

@German Shepard: "Barikád" Ahhahahahaha.

KopaszMercis 2010.12.03. 14:29:39

@manipul:

en vettem fel es fizettem vissza frankhitelt 2 eves reszletre.. persze ugy, hogy orban viktor szoba sem johetett abban a 2 evben a kormanyrud kapcsan.. a reszletem folyamatosan csak csokkent :)

German Shepherd 2010.12.03. 14:37:28

@Lacdelo:

Nem lényeg, hogy ki írta.
Csak az, hogy ez e a helyzet, amit vázol.
És igen, ez.

(A lényeg nem az, hogy állami vagy magán, példának okáért. Egy egyszerű pénzügyi kérdésről van szó. Maga a külön nyugdíjkassza sem lényeges önmagában. Ha a költségvetés fizeti a nyugdíjat, címzetlenül, nekem az is jó, csak fizesse. És a politikusi érvek ne az érzelmekre, hanem az értelemre hassanak.)

[Ez a Németh György nem az a Németh György! Kissé furcsa lenne, nem gondolod?
Amúgy érdekelne, hogy hogy jutottál erre a következtetésre :)]

manipul 2010.12.03. 14:40:11

@KopaszMercis: 2 éves részletre? Hát azok talán megúszták, merthogy a frank az utóbbi fél évben erősödik drasztikusan és tartósan. Nem csak a ft-hoz, hanem a többi devizához is.

DiploMaci · http://diplomaci.blog.hu/ 2010.12.03. 15:09:14

@manipul

Kedves Manipul!

Ezek szerint nem volt teljesen egyértelmű, amit nem is olyan régen írtunk, vagyis az, hogy a DiploMaci egy külpolitikai szakblog és mint ilyen, nem az a feladata és célja, hogy bármilyen belpolitikai kötődést (legyen az akár bal vagy jobb) kielégítsen, hanem az, hogy tárgyilagosan közvetítsen külpolitikai eseményekről, sajnos még akkor is, ha a nemzetközi sajtó éppen elítélően nyilatkozik a magyar kormányról.

A válasz arra, hogy miért olyan külföldi forrásokat idézünk, amiknek a magyar politikához ön szerint semmi köze, szimplán az, hogy mi még mindig egy külpolitikai blog vagyunk - nem mellékesen engedje meg, hogy attól még, mert önnek a The Economist, a The Financial Times, a Bloomberg, vagy a Wall Street Journal nem jelent semmit, higgye el, a nemzetközi befektetőknek nagyon is jelent, mert ők sajnos nem olyan szerencsések, hogy a Népszabadságból, Népszavából, Magyar Hírlapból, Magyar Nemzetből, vagy éppen a Barikádból tájékozódjanak, természetesen nem lebecsülve ezen orgánumok szellemi és társadalmi jelentőségét.

Illetve, hogy Mészáros Tamás se maradjon ki, továbbra is nyugodt szívvel jelenthetjük, hogy az ATV újságírója nem a blogunk munkatársa, és nem is tervezzük felvételét.

Tisztelettel,

DiploMaci

manipul 2010.12.03. 17:47:22

@DiploMaci: Tisztelt DiploMaci!
Ismerem a nemzetközi lapokat és a nemzetközi sajtót is. Az ő cikkeiket vagy közöljék eredetiben és akkor tiszta sor. De csak átabotában idézgetni tök felesleges, ezt megteszi a Népszabadság. Továbbá szeretném felhívni a figyelmüket, hogy Önök magyarul írnak magyaroknak, akik közül igen kevés a befektető.
Ök talán szeretnék tudni, hogy milyen cikk mögött mi rejtőzik, hogy tényleg az FT véleményéről van sz, vagy csak megkérdezték Konrád Györgyöt, ahogy már ezerszer megtörtént. Erre kell egy külpolitikai SZAK! blog. Aztán egy külpolitikai szakblog kitérhetne arra is, hogy azonos jelenségeket, miért teljesen eltérően és tendenciózusan eltérően ítél meg a mértékadó sajtó.
Szóval Hölgyeim Uraim bátran, nem ilyen hétrét görnyedt tápos elemzések kellenek, hanem olyanok, amelyek láthatóvá teszik a láthatatlant. Ugyanis ez a SZAK, a többi csak blog.

zummazumm 2010.12.03. 21:25:10

"A jó polgár csak azon az úton keresi az egyéni boldogulását, ami a köz boldogulásának útja."
Montesquieu

Én mint informatikus egyébként érdeklődésemnek és egyben nemtetszésemnek adok hangot, hogy ugyanarról a címről hogy írogatnak egyesek több nick névvel. Ügyes!
Csak éppen szánalmas.

Atisz 2010.12.04. 14:09:42

@vakvarju: Tudod, az amelyik nem rühelli a hazáját, a koronás címert, a kereszténységet és úgy zusammen mindent ami magyar.

Atisz 2010.12.04. 14:12:39

@fricczi: Tegyük fel fordítva a kérdést: mi van ha az MSZP "külföldi bérenc"? Így azért több ráció van benne, nem? :)

Atisz 2010.12.04. 14:15:20

@pifta: Haha, ez akkor is nagyon gyenge érv volt. A jegybank elnök függetlenségét miért sértené az a tény ha lecsökkentik a fizetését? Nem gondolod, hogy pont akkor lenne aggályos a függetlensége, ha felemelték volna?

Hagyjuk már a betanult szövegeket és inkább gondolkodjunk (legalább néha).

pifta · http://developers.blog.hu 2010.12.04. 14:25:47

@Atisz: Bameg... mintha épp azt próbáltam volna fejtegetni, hogy a fizetésének csökkentése része volt egy a jegybankelnököt ellehetetleníteni akaró manőversorozatnak amit a FIDESZ hajtott végre. A probléma a manőverrel volt. Ami ha sikerül, akkor a jegybank függetlensége igencsak komoly kérdőjel lett volna, miután Simor lemond és odaültetnek valami Fideszes paprikajancsit bólogatni a Matolcsy hülyeségeire...
Persze tolhatod te is a betanult hülyeséget, és ignorálhatod hogy mit is akar a FIDESZ Simorral, és lemondása után a jegybankkal csinálni...

KopaszMercis 2010.12.04. 19:02:25

@Lucernaböde:
szerfeles ertelmes ember "lehetel" nem lehecc.. uristen mar magyarul sem tudol!
süti beállítások módosítása