A szerb kormány vélhetően tudta, hogy hol rejtőzik Mladić

2011. május 26.

A délszláv háború vége óta bujkáló boszniai szerb tábornok – akit a legtöbben csak, mint a srebrenicai tömegmészárlás elrendelőjét ismerik – szerencséje a mai nappal elfogyott, hiszen délelőtt maga Boris Tadić szerb elnök jelentette be letartóztatását. Ezzel Szerbia fellélegezhet, ugyanis Mladić elfogásával nagy valószínűséggel minden korábbi akadály elhárult az ország EU-s csatlakozásával kapcsolatban.

A háborús bűnök – és etnikai tisztogatás – elkövetésének vádjával körözött boszniai szerb tábornok elfogásának híre ma bombaként robbant a világsajtóban. Ratko Mladić egy Nagybecskerek melletti, Belgrádtól mintegy 80 km-re északra fekvő kis faluban, Lazarevón rejtőzött, mégpedig távoli rokonai házában. Hivatalos papírjai egy nem létező személy nevére voltak kiállítva, de ezen kívül semmiféle álcát nem viselt (ellentétben az egykori szökevény, a 2008 nyarán letartóztatott Radovan Karadžićtyal, aki a felismerhetetlenségig maszkírozta magát). Önmagában az a tény, hogy a Mladić és bújtatói között lévő kapcsolati háló meglehetősen egyértelmű, kérdésessé teszi a szerb kormány korábbi állításait, miszerint "fogalmuk sincs a szökevény hollétéről, ha lenne, már elkapták volna". Persze most csak a jelenlegi kormányról beszélünk, hiszen köztudott, hogy a Milošević-rezsim alatt Mladić fel-felbukkant különböző eseményeken. Egyes elemzők szerint egyértelmű, hogy a belgrádi vezetés már régóta pontosan tisztában volt a szökevény tartózkodási helyével, épp csak a megfelelő pillanatra vártak.

("Idejét múlt felhívás", f: www.telegraph.co.uk)

Lássuk, milyen érdekei fűződhettek Mirko Cvetković kabinetjének ahhoz, hogy Srebrenica véres "hősének" kiadatását késleltessék. Először is megjegyzendő, hogy a szerb közvélemény enyhe többsége mind a mai napig ellenzi Ratko Mladić – vagy bármely más szerb háborús bűnös – Hágába szállítását. A kormánnyal amúgy is elégedetlen radikális csoportok akár tömegdemonstrációt is kirobbanthattak volna, ami egy ilyen helyzetben (megszorító intézkedések, vitatott privatizációs lépések stb.) könnyen belpolitikai válsághoz vezet. Arról is szó lehet, hogy Mladić jó időben megválasztott kiadatásával egyfajta alkupozíciót akartak elérni Koszovó és Metóhia függetlenségének kérdésében. A kártyát azonban a nemzetközi porondon máshogy keverték: mint az az elmúlt hónapokban kiderült, a háborús bűnösök felkutatásának elmulasztása a Nyugat szemében sokkal inkább gátja Szerbia európai integrációjának, mint a koszovói konfliktus. Serge Brammertz, a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze a múlt héten, belgrádi látogatása során kijelentette: "Szerbiának már idáig is sokkal többet kellett volna tennie a háborús bűnösök kézre kerítéséért, és sokkal többet tudna megtenni a cél érdekében." Ne feledjük, hogy az ország uniós csatlakozásának legfőbb kerékkötője, az egyébként a srebrenicai mészárlásban – legalábbis a be nem avatkozásban – is érintett Hollandia már jó ideje a Nemzetközi Törvényszék ezirányú véleményétől teszi függővé, hogy valaha is áldását adja-e egy ilyen típusú EU-bővítésre.

Minő "véletlen", hogy az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője (a Lisszaboni szerződés nyomán megválasztott kvázi külügyminiszter), Catherine Ashton épp a mai napra volt hivatalos Szerbiába. Látogatását már hetekkel előre megszervezték, ennek fényében kissé furcsának tűnik, hogy érkezése egybeesett Mladić letartóztatásával. Ez persze erőteljes szerb üzenet is; akárhogy is történt (időzítve vagy sem), a konklúzió egyértelműen így hangzik: "Szerbia mostantól készen áll arra, hogy a legteljesebb mértékben együttműködjön, a tagjelölti státusz mielőbbi eléréséért". Az EU pedig minden bizonnyal még idén ősszel úgy határoz majd, hogy déli szomszédunk jelöltsége nem kérdőjelezhető meg tovább. Ha pedig így van, akkor a 2009 decemberében elfogadott vízumliberalizáció sem kerülhet veszélybe. Szerbia polgárai ugyanis jelenleg vízum nélkül utazhatnak a schengeni térségbe, azonban a politikai menedékjogot kérők nagy száma miatt (elsősorban Németországban, Ausztriában és Svédországban jelent ez problémát) épp a napokban született uniós döntés arról, hogy a nyugat-balkáni országok vízumkényszerét bármikor, előzetes értesítés nélkül vissza lehet állítani. A szerb belügyminisztérium fokozott határellenőrzéseket vezetett be annak érdekében, hogy az ilyen szándékkal külföldre utazók lehetőleg még hazai pályán "horogra akadjanak", ennek ellenére az EU határozott álláspontja továbbra is az, hogy ha a menedékjogot kérők számában emelkedést tapasztalnak, azonnal visszaállítják a 2009 előtti állapotokat. Ez pedig (nyilvánvalóan) a szerb állampolgárok alapvető érdekeit sérti. Ennél fogva leszögezhető, hogy Ratko Mladić letartóztatása (és hágai tárgyalásának megkezdése), valamint a még mindig szökésben lévő Goran Hadžić esetleges elfogása közvetve minden szerb érdekét maximálisan szolgálja, függetlenül attól, hogy a konkrét lépéssel egyetért-e vagy sem.

"bikmakk"

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr552935002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MTi 2011.05.26. 22:08:46

Belgrádban már van egy kis tiltakozás, reméljük ennyiben is marad:
www.blic.rs/Vesti/Drustvo/256301/Protesti-zbog-hapsenja-Mladica-u-Beogradu-i-Novom-Sadu
És van egy tippem, amire fogadni is mernék: Goran Hadžić is meglesz 2011 szeptemberében...
Vagy úriember biztosra nem fogad?

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.05.26. 22:18:09

@MTi: 200 ember, elég komolytalan, mondhatni lófitty. Hál'istennek. Azért állandó kapcsolatban vagyok az ottaniakkal, ha valami nagyobb zavargás törne ki még az éjszaka folyamán, arról valamilyen formában hírt fogunk adni.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.05.27. 00:34:12

@MTi: Most olvasom, hogy Belgrádban viszonylag békés minden, viszont Újvidéken sokkal többen voltak/vannak az utcán, kövekkel dobálták meg a Demokrata Párt helyi székházát és két tüntető megsérült egy kisebb összecsapásban, amikor a Vajdasági Rádió-Televizió épületébe akartak bejutni, de a rendőrök az útjukat állták.

Videó:
www.youtube.com/watch?v=QUSunkCZ-oM

Styxx 2011.05.27. 00:37:36

Hmm, tévéostrom. Toroczkai szaktanácsadóként?

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.05.27. 00:44:52

@Styxx: Á, ő ki van tiltva Szerbiából.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2011.05.27. 05:48:16

@bikmakk: Attól még lehet titkos szerb tanácsos :)

Tamás Varga · http://www.osztondij.net 2011.05.28. 13:27:14

"Szerbia fellélegezhet, ugyanis Mladić elfogásával nagy valószínűséggel minden korábbi akadály elhárult az ország EU-s csatlakozásával kapcsolatban." - ez az írás legnagyobb ostobasága, és még ki is van emelve. Később ugyan sikerül rájönni, hogy tagjelölt státuszról van szó, de arra például már nem, hogy Törökország is tagjelölt már több, mint 10 éve, bár aligha lesz valaha is EU-tag. Ilyen talapzaton áll a várad.
Európának legkevésbé Mladiccsal van problémája, aki a mocskos múlt része ugyan, de attól az még a múlt. Kétségtelen, hogy Európának kapóra jön az "akadékos" Hollandia, de ez alapvetően lényegtelen, mert a jelen arról szól, hogy Szerbia inkább az oroszokkal kooperál és a NATO-hoz való közeledésük sem nevezhető dinamikusnak. Amíg ez nem változik, addig fogdoshatják a háborús bűnösöket kedvükre...
Mladic elfogásának belpolitikai jelentősége van, a külpolitikai status quo-n pedig mit sem változtat.
"a háborús bűnösök felkutatásának elmulasztása a Nyugat szemében sokkal inkább gátja Szerbia európai integrációjának, mint a koszovói konfliktus." - attól még, hogy többször is leírod, ez bizony nem így van.
Viszont pirospont, hogy azt a baromságot nem sikerült átemelni a mainstream médiából, hogy Mladic nevéhez fűződik a második vh. utáni legnagyobb népirtás:)

MTi 2011.05.28. 13:41:01

www.blic.rs/Vesti/Politika/256627/Vikiliks-Vlasti-u-Srbiji-od-2006-znale-gde-je-Ratko-Mladic
@Tamás Varga: ma nyilatkozott Tadić elnök, aki kincstári optimizmussal bejelentette, hogy Szerbia leghamarabb 6 év műlva lehet EU-tag. Ez lefordítva a realitás nyelvére: 10 év....

Tamás Varga · http://www.osztondij.net 2011.05.28. 13:52:38

@MTi: Érdekes arra az emberre hivatkozni, aki nem dönt ebben a kérdésben:) Másrészt szvsz valóban sanszos, h EU-tag lesz Szerbia 10-15 éven belül, a többi balkáni állammal együtt, de ennek semmi köze Mladic elfogásához.
Win-win helyzet van, mindenki elégedett lehet, mert el lehet adni sikerként a sztorit, de közben az integráció kapcsán semmi nem történt. Ezt hívják parasztvakításnak, amihez nem kellene asszisztálni magukat szakembernek tartó tollforgatóknak - pusztán erre kívánom felhívni a figyelmet.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.05.28. 16:05:51

@Tamás Varga:
A kiemelt részt nem én írtam, hanem a szerkesztő, de amúgy a bevezetés minden hosszabb cikkhez a figyelem felkeltését szokta szolgálni, ezért kisebb pontatlanságok megengedhetők benne. Ezek szerint elérte a célját, hiszen végigolvastad az írást. :)

A NATO-csatlakozás Szerbia számára nem cél, ezt több vezető hangoztatta már, több különböző platformon. Ausztria vagy Svédország se NATO-tagok, mégis EU-tagok.

Azzal nagyon nem értek egyet, hogy Mladić vagy Hadžić elfogásának ne lenne külpolitikai jelentősége. És pont hogy a belpolitikai színtéren árt ezzel magának többet a kormány, mint használ.

Tamás Varga · http://www.osztondij.net 2011.05.28. 17:12:51

@bikmakk: Azért olvastam végig az írást, mert ezzel a területtel foglalkozom. Otthon sem voltam híve a hülyeség lead-be (vagy akárhova) emelésének, amit csak azzal lehet menteni, hogy kicsi a magyar piac, meg kell próbálni lecsapni arra a párezer emberre, akit kicsit is érdekelhet a téma. Saját tapasztalatom szerint azonban őket inkább zavarja ez a fajta bulvárosodás. (Most azt ne is feszegessük, hogy akit tényleg megmozgat ez az egész, az simán rámegy az angol nyelvű kommentárokra.) Nem a tag/tagjelölt kérdés a gáz, hanem hogy aszongya "minden korábbi akadály elhárult...". Pont nem így van.

A NATO-t és Oroszországot szembeállítottam egymással. Svédország ritkán kokettál az oroszokkal, úgy rémlik, hogy történelmi távlatban is inkább a háborúk jellemezték a két nép kapcsolatát, de Ausztria sem nagy hódolója a Kremlnek, annyira biztosan nem, hogy ez vélt/valós fenyegetést jelentsen Brüsszelnek:)

Amiről említést tettem, azt pedig remekül összefoglalja az egyik amerikai privát hírszerző szolgálat: "Serbia is likely to receive EU candidate status by the end of the year as a result of the Mladic arrest, which the bloc has long said was a precondition for possible Serbian accession. Tadic probably would seek to capitalize on such a decision by calling early elections — one of the key demands of the nationalist opposition over the past several months — as gaining EU candidacy status should give him a short-term popularity boost." Szívesen;)

A külpolitikai jelentőség hiányát értsd úgy, hogy nem a háborús bűnösök jelentik a valós problémát. Fel van fújva ez a téma, mint a politika minden teátrális epizódja.

Persze elő lehet jönni ideákkal, és kifejezetten örömömre szolgál, hogy az ilyen gazembereket elszámoltatják, de hogy a gazemberség is relatív kategória, még Brüsszelben is, jól mutatja a regnáló koszovói miniszterelnök (és a fél politikai elit) esete. Vagy mehetünk akár Albánia felé is, ha tetszik.

Szomszédos államok, ugyanoda tartanak, mégis az érdekek és egyéb körülmények kettős mércét szülnek velük, és "hőseikkel" szemben. Ennyire jelentéktelen dolog, hogy ki a gazember, ugyanis az nem reálpolitikai kategória.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.05.28. 17:42:55

@Tamás Varga: Én nem csak angol nyelvű forrásokból tájékozódom, hanem szerb nyelvűekből is (tekintve, hogy azt lehet mondani, félig Belgrádban élek), de azért köszönöm a kiegészítést. Amerikai hírszerző szolgálat ide vagy oda, mindenki tudja, hogy a következő választásokat Nikolić és az SNS fogja megnyerni (ha előrehozott, ha nem). Tadić lehet, hogy rövid távon kissé feltornázza a népszerűségi indexét azzal, hogy az ország tagejlölt-státuszt kap, de még az is édeskevés lesz ahhoz, hogy a koalíció újra összekaparjon egy győzelmet. Nikolić viszont egyértelművé tette, hogy az EU-csatlakozásra irányuló lépéseket ők is folytatni fogják. Egyébként pedig a magyarázat nagyon egyszerű: Karadžić annak idején egy nappal azelőtt "lett meg", hogy a hágai főügyész Szerbiába látogatott volna (szintén előre leszervezett utazás volt), most pedig alig egy héttel a negatív jelentése után, Ashton látogatásával egyidőben kapták el Mladićot. Mi ez, ha nem átlátszó és számító külpolitikai taktikázás? Megszoktuk már az ilyesmit az elmúlt 10 évben.

Tamás Varga · http://www.osztondij.net 2011.05.28. 17:52:38

@bikmakk: Ezt örömmel hallom. A témához: ez csak szimbolikus politika, ami gesztusnak elmegy, de többnek nem, valamint erre is csak akkor van lehetőség, ha érdeket szolgál. Egyébként a hágai főügyész hányszor is tárgyalt Belgrádban? Csak azért kérdezem, mert megeshet, hogy rossz az ok-okozati összefüggésed.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.05.28. 18:08:44

@Tamás Varga: Nem tudom, milyen gyakran jön Belgrádba Brammertz, de azért évente 1-nél biztos nem többször.
Az összefüggés egyébként már másoknak is feltűnt (pedig nem beszéltünk össze): goo.gl/guaHo

Tamás Varga · http://www.osztondij.net 2011.05.28. 18:48:13

@bikmakk: Látogatott oda Carla del Ponte is, mégse lett meg Mladic. Pontosan erről beszélek. A témával kapcsolatos látogatások, elmarasztalások etc. sora elég hosszú ahhoz, hogy azt mondjuk: azért kapták el most, mert éppen odalátogattak. Nyilván ez egy szükséges, de nem elégséges feltétele volt az elkapásnak. Én is így (és most) csináltam volna, ha ez otthon valahogyan szolgálhatja az érdekeimet (hosszú évek után végre valahára) - érzékenyen figyelve persze a közhangulatra. Közvetve erről szól a linkelt cikk is.
Másrészt van egy olyan faktor, hogy Európa eljátssza (eljátszhatja...), hogy tele van a hócipője, de alighanem a szerb vezetés is tudja, hogy ez kirakatpolitika. (Valóban tele van a hócipője, de nem Mladic miatt.) 16 éve keresték - de nem Mladicot, hanem a legalkalmasabbnak tűnő időpontot. Puszit kaptak volna korábban is az EU-tól, ez kétségtelen. De most tűnt megérősnek otthon, miután minden tényezőt (a sanszos következményekkel együtt) a mérlegre pakoltak. Még így is könnyen megeshet, hogy tévedtek, bár szerintem nem vagy nem nagyot:)

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.05.28. 19:05:29

@Tamás Varga: Csak azt ne feledjük el, hogy az odalátogatáson kívül odamondogatásról is szó volt. Tehát nem a vizit indokolta az elfogást, hanem a vizitelő elmarasztaló véleménye. 2008-ban szintén ilyesmiről volt szó, akkor is éppen leszálló ágban volt az ország külföldi megítélése. (Kiegészítés: a szerb sajtó egyébként következetesen a "letartóztatták" igét használja az "elfogták" helyett, ezen érdemes elgondolkodni.) Alapvetően egyébként, ahogy látom, egyetértünk; Mladić elővarázsolása mindenképpen időzített esemény volt (megfelelő forrásból származó nem hivatalos információk alapján én még azt is tudom, hogy már decemberben gyakorlatilag tisztában voltak vele, hogy hol van). Te több jelentőséget tulajdonítasz a belpolitikai tényezőknek, én viszont a külpolitikaiakat súlyoznám jobban. Ezen lehet és érdemes is vitatkozni, hiszen ez az elemzők dolga. Egyébként én is leírtam, hogy miért nem állt érdekükben eddig megtalálni: a hazai közhangulat ennek egyik meghatározó eleme volt, az biztos. Nyilván megéri nekik akkor előhalászni, amikor a Šešelj-féle radik népszerűsége durván lecsökkent, nagyszabású zavargások pedig nem várhatók, az előrehozott választásokhoz kapcsolódó botrány is lecsengőben van, a kormányválságnak pedig vége. (Februárban majdnem lemondott a miniszterelnök és át is kellett szerveznie a kabinetet.)
Ezeket ide kapcsolódva írtam:
goo.gl/OI6WM
goo.gl/piVme

Egyszóval: belpolitikailag mindenképp kockázatos volt Ratko letartóztatása (ne feledjük: a többség ellenzi a kiadatását), de nyilván keresték a megfelelő alkalmat ennek mérséklésére. Viszont továbbra is fenntartom, hogy elsősorban a külügyi taktika része volt a lépés. A schengeni vízum visszaállításának belengetése, Brammertz elmarasztaló jelentése, a horvátok közelebb kerülése az EU-hoz mind mind ide tartozik. (Szerbiának sietnie kell, hogy addig kapjon tagjelöltséget, amíg Horvátország nem teljes jogú tag, hiszen utána nem Hága, hanem Zágráb vétózná meg a belépésüket.)

Tamás Varga · http://www.osztondij.net 2011.05.30. 13:43:32

@bikmakk: Ahelyett, hogy ismételném önmagamat; Losoncz Alpár ma az origo komment.hu oldalán egy elég korrekt cikket publikált.
süti beállítások módosítása