Ki lesz Obama ellenfele?

2011. június 20.

Hat férfi és egy nő küzdött meg egymással a múlt héten a republikánus elnökjelöltek második nyilvános vitáján. A verseny egyelőre nagyon szoros, a végső republikánus jelölt személye egyáltalán nem eldöntött, a lehetséges jelöltek köre azonban lassan bezárul.  
 
Az elnökjelöltek televíziós vitája hosszú múltra tekint vissza. Ez azonban még csak egyfajta előzetes felmérés, igazi tétje elég alacsony, nem jellemző ugyanis a nagy nézettség az elnökválasztás korai szakaszában. A múlt hét hétfői adást elsősorban véleményvezérek, azaz újságírók, politológusok és persze politikusok kísérték kiemelt figyelemmel. Éppen ezért más szempontokból meghatározó a televíziós vita, mivel a nézők között ott vannak a későbbi adományozók is, akik ebben az időszakban döntik el, hogy a kampány valódi indulásakor kit fognak jelentősebb mértékű összegekkel támogatni.
 
Az este egyértelműen legnagyobb vesztese Tim Pawlenty. A jelölt eddig Mitt Romney legnagyobb ellenfeleként, igazi alternatívájaként pozícionálta magát. A vita során azonban meglehetősen visszafogottan támadta legfőbb ellenfelét. Csütörtökön aztán a Fox News csatornán újra felhozta a Romney elleni legfőbb vádat, egyúttal szinte bocsánatot kért az elszalasztott lehetőségért, hogy jobban kritizálja Romney – tovább rontva saját szavahihetőségét.
 
Legfőbb ellenfelét, Mitt Romneyt ugyanis sokan azzal vádolják, hogy részt vett a republikánusok körében elfogadhatatlannak tartott egészségügyi reform kidolgozásában. A Medicare reformját Obama ugyanis a massachusettsi reformokra építette, amit éppen Romney dolgozott ki kormányzósága idején. A már négy éve is elinduló jelölt ennek ellenére az este legnagyobb nyertese. A várakozással ellentétben a többi jelölt nem támadta őt igazán, sőt, meghagyták neki a lehetőséget, hogy szinte felülemelkedjen a vitán és valójában már Obama ellen kampányoljon. Ezzel sikerült kialakítania a felelősségteljes, egységesítő politikus képét, ráadásul a legtöbb kommentátor szerint humoros, fiatalos oldalát erősítette, amivel Obama valódi ellenfelévé válhat.
 
("A legesélyesebb - Mitt Romney", f: www.dailycaller.com)
 
Továbbra is megosztó jelenség a konzervatív tea party mozgalom alapítója és tényleges irányítója, Michele Bachmann. A legtöbben attól tartottak, hogy Bachmann esetleg újfent beleszalad valamilyen történelmi tévedésbe (januárban például összemosta a rabszolgaság eltörlését a függetlenségi nyilatkozattal, miközben a rabszolgaság az alkotmány után majdnem egy évszázadig fennállt). Nem így történt, az egyetlen női jelölt végig éretten vitatkozott és reagált, sőt, a családjára tett utalásokkal sikerült a női szimpatizánsokat is a saját oldalára állítania.
 
Két további jelöltről még érdemes szót ejteni. Herman Cain, az egyetlen fekete (Cain kategorikusan elutasítja az afroamerikai jelzőt, Obamával ellentétben) jelölt nem teljesített jól, nem hozta a korábbi vitában nyújtott teljesítményét. Newt Gingrich, a Republikánus Párt egyik régóta meghatározó kulcsfigurája számára szintén rosszul sikerült a vita. Majd ezt követően tovább romlottak az esélyei, ugyanis kampányvezetője a héten bejelentette lemondását. Ezzel gyakorlatilag kiesett a jelöltek sorából.
 
(A legellentmondásosabb - Michele Bachmann, f: www.minnpost.com)
 
A Gallup közvélemény kutató cég szerint a lakosság körében a legnagyobb támogatottsággal Mitt Romney rendelkezik, őt Michele Bachmann, Sarah Palin, majd Tim Pawlenty követi. Ugyanakkor még számtalan tényező befolyásolja a végleges eredményt, melyek közül a legfontosabb a kampány finanszírozásának lehetőségei: a saját vagyonból történő finanszírozás és az adományok gyűjtése. Az előbbiben Mitt Romney hatalmas vagyonánál fogva indul helyzeti előnnyel, míg az adományokkal kapcsolatban Michele Bachmann számíthat nagy támogatásokra a Tea Party Mozgalom révén.

 

Tóth Nándor Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr912999813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

31/48 2011.06.22. 13:32:10

Ugyan miért nem lett Ron Paul meg sem említve a cikkben?

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2011.06.27. 16:08:17

Csatlakozom! Hova tűnt Ron Paul????????????????
süti beállítások módosítása