Hugh Grant, a News of the World és a brit sajtóforradalom

2011. július 14.

A múlt héten a befolyásos brit pletykalap, a News of the World (NotW) körül kirobbant lehallgatási botrány nem csak az Egyesült Királyságot rázta meg, hanem a fejlett világ jelentős részét. Persze a legmélyebb megdöbbenés és a fejek hullásának követelése Londonra koncentrálódik, mégis, érdemes kicsit körüljárni, hogy honnan is indult a lavina, hol tart most és, hogy ennek az egésznek milyen hosszú távú következményei lehetnek.

Ami a száraz tényeket illeti: a világ egyik legpatinásabb és legbefolyásosabb pletykalapja, a brit News of the World múlt vasárnap (több mint 100 év után!) utolsó megjelenését könyvelte el, miután a lapot tulajdonló News International úgy döntött, hogy a kialakult botrány miatt a további működése egyszerűen fenntarthatatlan. Nem telt bele azonban egy hétbe és a korábban még lokális (értsd: szigetországi) probléma világméretűvé dagadt. Ez a fejlemény pedig egyrészről annak köszönhető, hogy a News International a News Corporation brit érdekeltsége, vagyis, a Rupert Murdoch ausztrál médiamágnás vezette sajtóbirodalom egyik óriás vállalata; amely nem mellékesen a News of the World-ön kívül tulajdonol még néhány másik meghatározó lapot az országban, például a The Sun-t (Egyesült Királyság legolvasottabb napilapja) és a The Times-t. Másrészről pedig annak, hogy a mostani botrány után nem sokkal kiderült, hogy a lehallgatási ügyben valószínűleg egy másik murdochi lap, a The Sunday Times is nyakig benne lehet. A kíméletlen üzletember hírében álló Murdoch viszont egyelőre hallgat, annak ellenére, hogy hamarosan a brit parlament előtt kell kérdésekre felelnie; mellette a fia, James Murdoch, valamint a News Intl. vezetője, a NotW korábbi főszerkesztője, Rebekah Brooks is kvázi idézést kapott a parlamenttől. Ne legyen azonban semmi kétségünk, hacsak nem lesz feddhetetlen bizonyítéka a rendőrségnek arról, hogy Rupert Murdoch, a fia, vagy éppen a volt főszerkesztő tudott az illegális újságírói praktikákról, akkor egyikük sem kerül börtönbe.
 
(Rupert Murdoch és Rebekah Brooks, f: www.guardian.co.uk)
 
Természetesen az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, de tény, a médiabirodalmát eddig biztos kézzel irányító idősebb Murdoch, valamint a mostani botrányt okozó 2002-es ügy (egy máig tisztázatlan körülmények között meggyilkolt kamasz, Milley Dowler mobiljának hangpostáját törték fel NotW-ös újságírók – szerk.) idején még javában főszerkesztőként dolgozó Brooks esetében erősen meglepő lenne, ha semmit sem tudtak volna az ügyről. Bár világos, főleg, az eddigi fejleményeket látva, hogy mindketten erre fognak majd hivatkozni; ezt tette amúgy Andy Coulson, David Cameron brit miniszterelnök volt kommunikációs igazgatója és a News of the World egy másik volt főszerkesztője is, akit azonban letartóztattak, mivel felmerült a gyanú, hogy korábbi állításaival, valamint egy jogerős bírósági ítélettel ellentétben nagyon is tudott mindenről.
 
Éppen emiatt a most kialakult helyzet már korántsem csak Murdochról és az ő sajtóbirodalmáról szól, hanem sokkal inkább a teljes brit pletykalap paletta moráljáról és realitás érzékük totális elvesztéséről. (Erre hívta / hívja fel figyelmet a neves brit filmszínész, Hugh Grant is, aki szépen lassan végigtúrázza a teljes szigetországi és nemzetközi médiát, hogy elérje végre a pletykalapok állami szabályozását.) Ezek a lapok ugyanis nem tisztelnek senkit és semmit, nem érdekli őket senki jövője és élete, csak és kizárólag a lapeladási mutatók foglalkoztatják őket és a saját boldogulások, jegyezte meg több helyen Grant; amivel megjegyzem, még nem lenne nagy baj, ameddig a törvényesség kereteit betartják. Ez a botrány azonban nem csak a pletykalapok működésének szörnyű anomáliájára mutatott rá, hanem a helyi rendőrség korruptságára is, lévén, egyre egyértelműbb, hogy a szigetországi védelmi szervek szemet hunytak több lehallgatási ügy felett is, amiért cserébe pénzt, információkat, vagy címoldalt kaptak a lapoktól.
 

("A véletlen forradalmár - Hugh Grant a BBC-n", f: www.youtube.com)
 
De ez még mindig semmi ahhoz képest, hogy Andy Coulsonnal, valamint magával a News Internationallel a botrány végérvényesen elérte a teljes brit politika elitet, hiszen Cameron volt munkatársa előzetesben ül, Rebekah Brooks vállaltan a miniszterelnök barátja, Tony Blair pedig híresen jó kapcsolatot ápolt / ápol Rupert Murdoch-kal, ahogy azt amúgy tette az elmúlt jó 30 év szinte összes miniszterelnöke. Egy szó, mint száz, az elkövetkező hetekben érdemes lesz az Egyesült Királyságra figyelni, mert a News of the World bukása nem csak a pletykalapok, hanem egy legendás médiamogul, a helyi rendőrség és a brit politika elit életében is gyökeres változásokat okozhat.

 

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr503065854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spontan · http://erdekessegek.info 2011.07.14. 19:58:43

Jó lenne itthonra is egy ilyen "véletlen forradalmár", aki már elég pénzt keresett ahhoz, hogy kimondhassa az igazságot a hatalmasokról, és ne érdekelje, ha emiatt megharagszanak rá odafent.
süti beállítások módosítása