Az Európai Unió tagállamain csattanhat az oroszok ostora

2014. augusztus 05.

Az Orosz Föderáció húsbavágó válaszintézkedéseket helyezett kilátásba a maláj gép feltételezett lelövése miatt, alig egy hete ellene bevezetett új amerikai-európai büntető szankciókkal szemben. A kiemelten az energia-, pénzügyi és hadászati szektorokat érintő nyugati lépések várhatóan komoly gondot okoznak majd az egyébként sem túl acélos orosz gazdaságnak. Fontos azonban megjegyezni, hogy minden jel szerint az erre adott putyini válasz is sokaknak fog fájni. Függetlenül attól, hogy erről az Egyesült Államok és az Európai Unió vezetői meglepően keveset beszélnek.

Szűk egy hónappal ezelőtt írtam arról, hogy meglátásom szerint az oroszok G8-ból történő kizárása, valamint a Barack Obama amerikai elnök által mostanában megütött egyre keményebb oroszellenes hangnem, nem kifejezetten szerencsés fejlemény a világpolitika jelenlegi állását látva. Hiszen talán még említés nélkül is sokak számára egyértelmű, hogy például Irán, Irak, Szíria, Ukrajna ügyeinek megoldásában Vlagyimir Putyin és az Orosz Föderáció megkerülhetetlen tényező. Ez persze nem jelenti azt, hogy az oroszok sok esetben agresszív nemzetközi ténykedését nem kell kellő komolysággal kezelni, vagy ha arról van szó, akár markáns büntető intézkedésekkel szankcionálni. Véleményem szerint azonban egy dolog, hogy bizonyos orosz lépésekre hogyan reagál a Barack Obama vezette Egyesült Államok, és egy teljesen másik, hogy hogyan mi, európaiak. Anélkül, hogy ezzel kapcsolatban szóról szóra idézném az első mondatban hivatkozott cikkemet, abból most csak a lényeget emelném ki: hosszú távon minket, európaiakat, nem Amerika és nem a NATO, hanem saját magunk tud megmenteni az oroszoktól. Ezt a konklúziómat pedig a mostani esetben is fenntartom.

junkcer-obama-orosz.jpg

("Ma még ketten mosolyognak, holnap már lehet, hogy csak egyikük" - Juncker és Obama)

Ennek viszont, nem úgy kellene történnie, mint ahogy az most látszik, vagyis, hogy Washingtonban születik egy döntés, hogy ti. milyen területeken büntetik az oroszokat, majd erre válaszul Brüsszel is meghozza saját, ám az amerikaival – hogy-hogy nem – megegyező döntését. Hanem sokkal inkább úgy, hogy az Egyesült Államok szankcióinak súlyával megegyező mértékű, de nem feltétlenül azonos fókuszú intézkedéseket foganatosít az Európai Unió. Példa lehet erre, hogy amíg az orosz energiaipart kipécéző amerikai szankciókra adott orosz válasz az ottani energiabiztonságot csekély mértékében, vagy egyáltalán nem, addig ugyanezen intézkedések európai következményei a helyi energiabiztonságot nemhogy jelentősen, hanem sokszor akár alapjaiban rengetheti meg. Emlékeztetőül érdemes egy másik korábbi cikkünkben hivatkozott statisztikát elővenni, az egyes uniós tagállamok orosz gázfüggőségéről. Ez azt mutatta, hogy a balti- (Litvánia, Lettország, Észtország) és visegrádi országok (Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország) mellett Bulgária, Görögország, Szlovénia, Ausztria és Finnország is éves gázszükségletének több mint 50 százalékát orosz importból fedezi. 12 ország. És ha ezek mellé még felsorakoztatjuk például Németországot (37 százalék), Olaszországot (29), Romániát (24) és Franciaországot (16), akkor a 28 tagból 16-ot kapunk, köztünk több óriást is. Az orosz válasz, amennyiben érkezni fog, és kétségünk ne legyen, szinte biztosan fog, az EU gazdaságainak több mint a felét súlyosan érintheti – érdemes itt külön kiemelni, hogy bizonyos válaszintézkedések, amelyek például a németeket sújthatják, minket, közép-európaiakat, duplán érinthetnek, hiszen amíg egyrészről függünk az orosz energiától, másrészről hozzá vagyunk láncolva a német gazdaság teljesítményéhez is. Nem a legjobb kilátások.

Felmerülhet persze a kérdés: vajon a most bevezetett szankciókat az amerikai és európai vállalatok valóban komolyan veszik? Röviden a válasz, hogy úgy tűnik, igen. Az egyik nagy francia olajcég (Total) például már bejelentette, hogy szünetelteti eddigi részvényvásárlását az orosz Novatekben, míg a Rosznyeft igazgatótanácsának vezetője jelezte, hogy az amerikai Exxon mérlegeli annak a lehetőségét, hogy felfüggessze szoros együttműködését cégével. A lehetséges büntetések azonban az orosz oldalon is elkezdtek körvonalazódni, aminek értelmében felerősödhet az olyan nyugati nagyvállalatok hatósági vegzálása, mint például a Facebook, az Apple, vagy az SAP. Ezek a válaszlépések pedig csak erősödhetnek, ha a legnagyobb orosz (állami kötődésű) bankokat, mint például a Sberbank-ot és a VTB-t, valóban kizárják az európai tőkepiacokról, mint ahogyan azt most tervezik.

putyin-orosz.jpg

("Egy minden bizonnyal indokolt elnöki félmosoly" - Vlagyimir Putyin)

Összefoglalva elmondható, hogy amíg egyfelől Oroszország elmúlt hónapokban mutatott attitűdjét és lépéseit valamilyen módon szükséges szankcionálni, addig másfelől, közel sem biztos, hogy Európa számára a legjobb megoldás vakon követni az Egyesült Államokat. Természetesen a döntések már megszülettek, visszavonni őket egyhamar nem fogják, főleg, ha az oroszok viszontbüntetnek majd. Ettől függetlenül nem ártana, ha Európa a katonai mellett gazdaságpolitikailag is végre a saját sarkára állna a világpolitikában, és megfogalmazna önálló gondolatokat, amelyek jobban szem előtt tartják a szövetség érdekeit, mivel a mostani út szerintem csak a tagállamok között már meglévő törésvonalakat mélyítik tovább, amellett, hogy közben könnyen megroggyanhatnak több uniós gazdaságot is, hála az ezek nyomán érkező orosz válasznak. Lehet tehát, hogy Obama és az amerikai politikusok ma úgy érzik, hogy az oroszok méltó büntetést kaptak, sőt, megkockáztatom, hogy az EU vezetői is hasonlóan gondolkodnak. Egy dolgot viszont talán elfelejtenek: nem az amerikai választók fognak megfagyni télen, ha az oroszok esetleg úgy döntenek, hogy elzárják a gázt, hanem EU-s állampolgárok. De persze az ő véleményük most még talán kevesebbet számít a Brüsszel fűtött termeiben üldögélő uniós vezetőknek.

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr66574451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.08.05. 09:23:02

Orosz Föderáció helyett Oroszországi Föderáció.

mrZ (törölt) 2014.08.05. 11:11:02

Ha európának választania kell az oroszok és az amerikaiak között akkor egyenlőre az utóbbi a nyerő.
Jelenleg a dollár és a us army biztosítja az olaj és gáz kereskedelmét, a nyugati világ energia ellátását.
Megfagyás nem lesz, legfeljebb lejjebb tekerjük a termosztátot.

Én egyfajta tesztnek látom ezt, képes-e európa a nehézségben összetartani, valódi egységgé kovácsolódni, khmm... birodalommá válni? És ebben az amiknak teljesen igazuk van, ráuntak a tutyimutyi tempóra, és beledobták az úniót a mély vízbe.

Éhes_ló 2014.08.05. 12:34:20

Üdv a valóságban poster.
Ha a cár megharagszik az eu megfázik és az ipara recesszióba fordul.
Ugyan ez a harag a volt szu övezetben megfagyást és leállást eredményez.
Akkor már késő lesz felébredni.

Közeleg a tél, jópofák.
Lesz itt még fogaknak csikorgása.

Németh Áron Attila 2014.08.05. 12:40:35

@mrZ: Részben egyetértek a felvetéseddel: valóban lehet egy olyan olvasata ennek, hogy az amerikaiak bedobtak minket a nagymedencébe, mert elegük lett belőlünk és a tökölésből. Fontos viszont kiemelni, amit írtam is, hogy amíg a mostani szankciókra adott orosz válaszok az USA-nak, illetve a nyugat-európai államok jelentős részének nem okoznak majd problémákat, minket például padlóra küldhetnek.

Éppen ezért én úgy gondolom, hogy az amerikaiak kész helyzet elé állították vezetőinket, amivel szemben azok nem mertek megfogalmazni saját ötleteket, hanem a könnyebb út felé indulva a készen kapott verziót egyszerűen elfogadták.

Ez pedig hosszú távon hibás döntés, mert sem az EU-t nem határozza meg önálló világpolitikai aktorként, sem a tagállamok közötti szolidaritást nem erősíti.

Laikus Érdeklődő 2014.08.05. 16:46:51

@Németh Áron Attila: "Ez pedig hosszú távon hibás döntés, mert sem az EU-t nem határozza meg önálló világpolitikai aktorként, sem a tagállamok közötti szolidaritást nem erősíti."
Szomorú igazság.

Szerinted van egyáltalán esélye egy önálló Európának Eurázsia és Óceánia között?

Alfax 2014.08.06. 11:09:13

Szabolcsban már most nagyon nagy probléma, hogy az almaexport és almatermelés leállt. Néhány éve indult újra sok év szünet és nyomor után, oroszország felé.

Most leállt.

Egyébként nagyon úgy tűnik, az USA fegyveres konfrontációt is akar, és nem főleg az EU hanem Kelet-EU fogja megszívni. mint mindig.

Pobjeda elvtárs 2014.08.06. 11:23:31

Észre kéne venni, hogy az USA nem szövetségese az EU-nak hanem vetélytársa. Az USA-nak az is pozitív fejlemény ha az EU-nak kára keletkezik.

Félre kéne tenni az évtizedes beidegződéseket és az USA vak követése helyett önálló külpolitikát folytatni.

Különösen igaz ez a jelen helyzetre - aminek kirobbanásában vastagon benne van az USA keze is, lásd Nuland telefon - hiszen ha az igazolhatatlan, és forrásértékkel nem rendelkező könnyen hamisítható, - hamisítják is - közösségi médiás anyagokat félre tesszük, a komoly bizonyítékok mindegyike Kijevre nézve terhelő, azaz jelenleg esélyesebb hogy Kijev lőtte le a repülőt, és nem az orosz barát ellenállók.

Kakimaki0123456789 2014.08.06. 11:49:14

Rovid tavon biztos rossz lesz az orosz kereskedelmi haboru, viszont hosszu tavon vegre megteremtheti az EU energia fuggetlenseget, ami minden penzt meger.
Az oroszoknak sokkal tobb vesziteni valojuk van; az EU rosszul jar, az o gazdasaguk teljesen tonkre mehet.
Jobb lenne ezt elkerulni, mindket felnek, de akkor engedjuk meg hogy a reszben orosz lakta teruleteket Putyin - csak hogy megrokkant nepszeruseget felturbozza - sorra fegyverrel elfoglalja? Es miert gondolja barki is hogy itt meg fog allni? Ha most nem lep semmit az EU akkor Putyint az Atlanti-ocean fogja csak megallitani, az orszaghatarok nem.
A baj az orosz politikai rendszerrel van, amit Putyin epitett es Orban lelkesen utanoz; maga a rendszer megallithatatlanul korhad belulrol es ezt csak fegyveres konfliktus(ok) szitasaval lehet megallitani a recept szerint, na most egy korhadt rendszer vajon ki fogja-e allni ezt a probat?

STIRLITZ 2014.08.06. 12:19:29

Jó kis poszt, remek összefoglaló! Csak egyet érteni lehet vele! Ám egy kis súlypont eltolódás azért én érzek benne:

Az orosz gazdaság labilis, kiszolgáltatott és törékeny két okból is. Az egyik, hogy kétharmadában bizonyos ásványkincsek (földgáz, olaj ... stb) exportjára épül, másrészt mert néhány éve abszolút prioritással a hadsereg fejlesztésre fordít mindent (lásd: Szergyukov-haderőreform). Ebből pedig az következik, hogy Putyin országát a lehető legkomolyabban válságba taszíthatja egy elhúzódó kereskedelmi-pénzügyi embargó. Putyin nem fejlesztheti haderejét, lemarad a versenytársaktól és búcsút mondhat agresszív, expanzív jellegű nagybirodalmi külpolitikájától is. Ezt nem fogja engedni.

Végkövetkeztetések:
1.) Oroszországnak nagyobb szüksége van az EU -ra mint fordítva
2.) Putyin csak rövid, vagy középtávon engedheti meg a nyugattal való gazdasági szakítást. (Mondjuk Közép-Európának már ez is elég egy válsághoz.)
3.) Fél-egy éven belül mindkét fél közeledni fog egymáshoz. Oroszország az eddig felvázolt okokból, Európa pedig a fejlődési (és fejlesztési) tendenciák megtartása miatt.

STIRLITZ 2014.08.06. 12:22:03

Ami a haderőt illeti, egy jó kis anyagot ajánlanék:

vilagesemenyek.blog.hu/2014/08/04/a_vilag_nagy_hadseregei_fegyveres_szervezetei

Bemutatja az orosz hadsereg-fejlesztések mai helyzetét és a nemzetközi katonai erőviszonyokat!

Alick 2014.08.06. 12:48:34

@mrZ: "a us army biztosítja az olaj és gáz kereskedelmét"

Irakban és Líbiában remek munkát végeztek az anarchia és az iszlám fegyveres mozgalmak életre keltésében...
:(

Alick 2014.08.06. 12:49:43

@STIRLITZ: a ruszkiknak is aggasztóan sok nuke-juk van...

STIRLITZ 2014.08.06. 13:07:06

Még egy érdekes adalék, idézve a tanulmányból:

" ... az Európai Unió 2012 -ben a GDP -t illetően 16,7 millió dollárt "teljesített", míg az USA esetében 16,2 millió, Kínát illetően 8,22 millió, Oroszországnál pedig alig 2 millió dollár ez a szám! Mindez két lényeges dolgot árul el. Egyrészt azt, hogy Oroszország gazdasági súlya lényegesen kisebb, mint az a szerep, melyet hadereje alapján foglal el a világban, másrészt, hogy egy esetleges gazdasági versengés (vagy embargó), netalán háborús helyzet esetén az összeomlása sokkal hamarabb következhet be az orosz államnál, mint a nyugati szövetségeknél."

Adatok: m.cdn.blog.hu/vi/vilagesemenyek/image/gdp.jpg

Globetrotter2014 2014.08.06. 13:15:21

@Éhes_ló: te se nagyon láttad még közelről a gazdasági világatlaszt, látom.

@Alick: egy (elég alacsony) szinte felett mindegy mennyid van. Flehasználni úgy se tudod, csak biztosíték. Egy orosz általános mozgósítás elég vicces dolgokat eredményezne, mondjuk kdierülne hogy mennyi mindent passzoltak el a katonák kéz alatt a papíron meglévő dolgokból.

Alick 2014.08.06. 13:49:35

@STIRLITZ: nukleáris robbanófej

mrZ (törölt) 2014.08.06. 15:21:32

Ezt a gyenge orosz gazdaság dumát nem értem.

Az úniónak volt 300mrd exportja az oroszokhoz. Akkor kinek fog hiányozni a bevétel?
Az orosz olajat és gázt továbbra is vesszük, 20mrd értékű importot korlátozunk. És nekik van a föld legnagyobb készletei nekünk meg csak az adósságból van nagy. Még az ellenségekből is nekünk van több, a föld nagyobbik fele nyilvánosan az oroszok mellé állt.
70 éve készülnek a következő eu támadásra, minden előkészítve. Mi mire vagyunk készen?

Úgyhogy én az oroszokra teszem a pénzem, legfőképp arra hogy lesz közös magyaro-oroszföderáció határ.

Éhes_ló 2014.08.06. 15:51:17

@ZF2: no majd tőled megtanulom mi a frankó.
Gáz van?
Mert nem lesz nemsokára, ahogy kőolaj se...

Firefly2009 2014.08.07. 07:52:05

@Németh Áron Attila: Őszintén szólva egyetértek "Laikus Érdeklődő" félmondatával,hogy minden abba az irányba mutat,hogy Európa (vagy legalábbis az Európai Unió) egy igen belátható időn belül megszűnik önálló tényező lenni. Ha ez a konfliktus pár évvel korábban történik,akkor még talán másképp történnek az események (bár ez már akkor se lett volna biztos),azonban most már több mint nagy az elköteleződés az Egyesült Államok mellett. Erre pedig az egyik legnyilvánvalóbb bizonyíték a lassan de biztosan életbelépő "Transzatlanti szabad kereskedelmi egyezmény",ami lényegében egy EU-USA egyezmény,de szerintem gyorsan ki lesz terjesztve,oly módon,hogy összevonásra kerül majd a NAFTA-val.

en.wikipedia.org/wiki/Transatlantic_Trade_and_Investment_Partnership

Most itt kommentben nem fejteném ki,hogy ez jó-e vagy sem,a lényeg annyi,hogy egy igen komoly függő viszony fog kialakulni az Egyesült Államokkal viszont ebben nem Európa lesz a domináns fél (már csak a piacok nagyságát tekintve is),és ahogyan már most is látható az ilyen fajsúlyos ügyekben már most is az amerikaiak véleménye a mérvadó és nagyon úgy fest,hogy ez a jövőben még inkább így lesz.

Németh Áron Attila 2014.08.07. 08:17:18

@Laikus Érdeklődő: Ha arra gondolsz, hogy Eurázsia és Óceánia szomszédságában, merthogy a közöttben nem szeretnék belegondolni, akkor azt kell mondanom, hogy papíron lenne esélye Európának.

A gyakorlatban viszont nekem úgy tűnik, hogy amíg Keleten sokan kitalálták magukat (vadkapitalizmus + diktatúra), az Egyesült Államok pedig, ha ügyel-bajjal is, de múltjának és politikai-gazdasági berendezkedésének köszönhetően ellavírozik valahogy, addig mi itt Európában padlóra kerültünk: vagy, ahogy az Economist szokta írni, Európa az "elbelgiumosodás" útjára lépett. És én ezzel maximálisan egyetértek. Nem tudjuk, hogy kik vagyunk és, hogy mit akarunk. Már pedig enélkül nehéz lesz a elindulni a jövőbe.

Németh Áron Attila 2014.08.07. 08:29:22

@Firefly2009: Osztom a véleményedet. A TTIP a végén - minden bizonnyal - valóban amerikai pozíciókat fog erősíteni, övék lesz a domináns szerep. Meglátásom szerint ez azonban nem azért következik (majd) be, mert nincsenek komoly ütőkártyáink, vagy, mert az USA annyira ellentmondást nem tűrő, hanem azért, ahogy a mondás tartja rólunk, magyarokról: 2 ember, 3 vélemény. Ez pedig úgy hiszem, messzemenőkig igaz az Európai Unióra is. Mindenki mást akar. Senki sem akar összefogni. Mindenki különutasat játszik.

A fentiekből szerintem az következik, amit már többször magam is megírtam, hogy az EU politikai egységesítése a mai helyzetben értelmetlen, mert teljes kudarcra ítélt.

Laikus Érdeklődő 2014.08.07. 17:06:36

@Firefly2009: "Európa lesz a domináns fél (már csak a piacok nagyságát tekintve is),és ahogyan már most is látható az ilyen fajsúlyos ügyekben már most is az amerikaiak véleménye a mérvadó és nagyon úgy fest,hogy ez a jövőben még inkább így lesz."

??? Tudtommal Európa a GDP tekintetében egy kicsit a lakosság számában pedig nagyon megelőzi Amerikát. Ráadásul mi szebbek is vagyunk. Nem lehet, hogy itten a nyúl viszi a puskát?

Laikus Érdeklődő 2014.08.07. 17:18:33

@Németh Áron Attila: "Európa az "elbelgiumosodás" útjára lépett. És én ezzel maximálisan egyetértek. Nem tudjuk, hogy kik vagyunk és, hogy mit akarunk. Már pedig enélkül nehéz lesz a elindulni a jövőbe."

Sajnos egyetértek. Az EU már több mint 20 éve létezik, de még a zászlót se sikerült elfogadtatni a lakossággal (nyugaton sem), a többség azt sem tudja, hogy létezik európai himnusz, stb... Hol vagyunk még a közös nyelvtől vagy az egységes fociligától...

Firefly2009 2014.08.07. 19:05:31

@Németh Áron Attila: Szerintem nem is teljesen az a gond,hogy itt képtelenek lennének összefogni (bár az abszolút igaz,hogy maga az egész EU-s rendszer is úgy van felépítve,hogy rendkívüli mód képes gátolni mindennemű összefogást),hanem az,hogy valahogy mégis mindig azok kerülnek pozícióba akik ilyen vagy olyan okok folytán erős szimpátiával viseltetnek az Egyesült Államok irányába és képesek ennek alárendelni az Európai Unió közösségi érdekeit is. Viszont ebben a helyzetben valóban én is osztom azt a nézőpontot,hogy sok értelme tulajdonképpen nem lesz a politikai uniónak az EU-ban,mert mire odáig eljutna az integrációs folyamat az ilyen TTIP-k meg hasonlók miatt az egész EU is be lesz integrálva az Egyesült Államok alá (persze hivatalosan még egy ideig lehetünk "partneri" kategóriában,ami sok ember számára talán azt sejteti,hogy egyenrangú felek lennénk,de senkinek se legyenek illúziói,hogy ez mit is fog jelenteni valójában).

Firefly2009 2014.08.07. 19:12:42

@Laikus Érdeklődő: Igazad van,de talán nem is ezek a fennálló legnagyobb problémák (bár kétségtelen,hogy már ez jól mutatja,hogy az EU még az ilyen szimbolikus ügyekben is milyen csekély eredményeket tudott elérni),hanem az,hogy az eszméletlen sok pénzbe kerülő,rendkívül bürokratikus (és ezáltal módfelett körülményes) politikai struktúrát is képtelenek voltak úgy igazán megreformálni. Az egész EU leginkább azért olyan amilyen mert egyszerűen nincs egy hatékony döntés hozó szerve és amíg ez nem változik,addig ez a "tudathasadásos" állapot fenn is fog maradni.

Firefly2009 2014.08.07. 19:38:23

@Laikus Érdeklődő: Bocsi,fentebb a későbbi hozzászólásodra reagáltam a korábbira most válaszolok.

Természetesen az igaz,hogy lakosság számban és nominálisan a GDP tekintetében is az Európai Unió jelen pillanatban előzi az Egyesült Államokat.

Azonban egy gazdaság erejét nem igazán ez mutatja.
Közgazdasági szempontból sokkal fontosabb a vásárlóerő paritáson (Purchasing Power Parity; PPP) egy főre mért GDP. Egy gazdaság erejét leginkább ez a szám mutatja meg és ebben a mutatóban Egyesült Államok mindig is sokkal jobban teljesített az EU-nál.

www.indexmundi.com/facts/indicators/NY.GDP.PCAP.PP.CD/compare#country=eu:us

A másik probléma pedig ahogy fentebb is mondtam az osztott hatalmi struktúra. Az Egyesült Államokban sokkal gyorsabban és határozottabban tudják érvényesíteni a politikai akaratukat és már bégre is hajtják amit akartak mire itt egyáltalán kitalálják,hogy mit is szeretnének (és ezen még egy névleges politikai unió sem változtatna,amennyiben lényegesen nem változtatják meg az eddig fennálló politikai struktúrát,ami nem tűnik könnyűnek az eddig látottak alapján).

Szóval sajnos nagyon is az EU számít a "nyúlnak" és még csak nem is ez a "nyúl" viszi a puskát.

toyoda 2014.09.11. 10:28:18

@STIRLITZ: borzasztó egyoldalú cikk amit linkelt. Inkább higgyen a szemének mint kitudja milyen forrásból összeollózott blognak.:
2013 orosz katonai expo
www.youtube.com/watch?v=-bLHGZwQ_5w
Nem nagyon észlelhető ez a technikai elavultság amit említenek a blogon -ráadásul a számok is megkérdőjelezhetőek.
Ha már az idézett blog, annyit Merkavázik (csúcstechnológia), akkor megemlíthette volna az új orosz tandemfejes páncéltörőt (www.youtube.com/watch?v=RzVEduKGUws) is, ami a libanoni-izraeli 34 napos háborúban a 400-tanból 50-et lőtt ki -ami ennyi idő alatt rengeteg. A GDP önmagában pedig nem mond semmit, a hadi költségvetés sem. Vásárlóerő paritáson kellene ezt nézni, mert az áru-, és munkaerő kínálat nem egy árszínvonalon áll! Az oroszok gőzerővel álltak rá a katonai technológia fejlesztésre pl: tengeralattjárótól: K-560, borej955, légierő: Szu-37, T-50, yak 130-131, védelem: S-400, s-500, P 800 oniks és még lehetne sorolni. Ezt a konfliktust a NATO csak az újságokban és blogokban nyerné meg de nem a valóságban.

toyoda 2014.09.11. 10:58:39

pár gazdasági adat
GDP: 2096 mrd $
Fizetési mérleg: 2002-től többlettel zár (GDP 2-,10%-ka),
Kereskedelmi mérleg 1999-től többlettel zár (5 -20 mrd $),
Külső adósság a GDP 34%-ka, 720 mrd $ amivel szemben 480 $ devizatartalék áll -ez elég jó. A kőolaj és földgáz kereskedelem tovább foglya biztosítani a devizabevételt.
Államadósság a GDP 8%-ka! (ezért nem szabad hinni a kötvénypiaci rémhírnek),
Összes adósság (total debt, vagy összes szektor adóssága) a GDP 72%-ka, Oroszország nettó finanszírozó és nem nettó finanszírozott! olyannyira hogy a londoni city sem nagyon akarja az orosz konfliktus fokozását, mert félő az orosz tőkekivonás, ami jelentős megingás lenne.
süti beállítások módosítása