Pro/Kontra: Szijjártó Péter, mint külügyminiszter (2)

2014. szeptember 24.

A tegnapi nappal Szijjártó Péter, eddigi miniszterhelyettes és parlamenti államtitkár foglalta el a Brüsszelbe távozó Navracsics Tibor helyét a Külgazdasági és Külügyminisztérium élén. Ennek kapcsán két cikkben, két szemszögből foglalkozunk a kinevezés hátterével. Ismét Pro/Kontra a DiploMacin!

 

Szijjártó Péter: Kontra – Németh Áron Attila

Még tavaly télen, 2013-as összegző és 2014-es kitekintő cikkemben írtam arról, hogy számomra az idei év egyik legizgalmasabb külpolitikai kérdése a magyar külügyminiszter-váltás lesz. Az elmúlt hónapok fejleményeit látva azonban ez a lelkesedés alábbhagyott bennem. Elsősorban azért, mert a szakma iránt elkötelezett elemzőként bíztam benne, hogy a Martonyi-féle ideológia- és értékalapú külpolitika csinálást egy hasonló kaliberű és gondolkodású személyiség követi majd. Nem mintha Martonyit jó, vagy sikeres szakpolitikusnak gondolnám. Ám tény, számomra ő még mindig inkább megtestesíti azt, amit egy külügyesnek kell, mint a leendő külügyminiszter. Szijjártó ugyanis nekem, ha nem is teljes egészében, de valahol a máig értelmezhetetlen Göncz Kinga vonalat képviseli.

Az előbbi kijelentésemet három állítással igyekszem alátámasztani: 1) Szijjártó soha nem dolgozott a külügyben, nem volt nagykövet, 2014 tavasza előtt nem volt semmilyen kapcsolata a minisztériummal, annak apparátusával és szakértelmével. Adott tehát egy miniszter, aki azokat a kipróbált embereket, akik neki komoly tanácsot adhatnának, nem ismeri. Illetve nem ismeri azokat a külpolitikai stratégiaalkotásban fontos rendszereket sem, ami egy régóta ott, vagy ezen a szakterületen dolgozó számára természetesek, ergo hiányzik belőle a megfelelő tudás és szakértelem. 2) Szijjártó nagypolitikai értelemben tapasztalatlan, mutassanak bármit is kinevezései, hazai médiaszereplései. A volt államtitkár a Külügyminisztérium előtt ugyanis nem volt miniszter, nem irányította és felügyelte több száz ember munkáját, de még csak parlamenti frakciót sem vezetett soha. Egy olyan intézmény élén már pedig, ami elsődlegesen felel a hazánkról alkotott külföldi kép formálásáért – és ami tudhatóan nem mostanában éli reneszánszát – súlyos problémákat okozhat egy olyan politikus kinevezése, aki nem kellően tapasztalat egy óriási szervezet vezetésében. 3) Szijjártó nem egy autonóm személyiség. Ezt persze sokan érdemként említik vele kapcsolatban. Egy olyan helyzetben viszont, amibe manapság hazánk leledzik (ahol a legtöbb rólunk szóló cikk inkább negatív, mint pozitív hangvételű), egy politikus, aki nem képes a mindenkori kormány véleményét árnyaltabban megfogalmazni, ezzel mintegy mediátori szerepet betölteni a miniszterelnök és kormánya, valamint a külföld között, újabb károkat okozhat az országnak.

szijjártó-küm2.jpg

("Magyarország új külügygazdasági minisztere", f: www.valasz.hu)

Persze ezekre ellenérvként felhozható, hogy már pedig Szijjártó szakmailag felkészült, tapasztalt és, hogy egyetlen korábbi külügyminiszter sem volt autonóm, mert a pozícióból eredően nem is lehet. Felkészült, mert évek óta külgazdasági területen tevékenykedik. Tapasztalt, mert 2002 óta országgyűlési képviselő, valamint több, médiafigyelmet vonzó politikai poszt birtokosa. Nem autonóm, de a múlt példáit elnézve ez nem újdonság, elődeivel ellentétben viszont legalább miniszterelnöki bizalmas, kellő kormányzati beágyazottsággal. Ezek ismert és hivatkozható, hiteles tények, ahogy Mészáros Tamás kolléga saját "Pro" cikkében maradéktalanul kitért rájuk. Ezen nincs mit vitatkozni.

Ellenben amivel lehet, az hazánk általános külpolitikai felfogásának változása, amit a miniszterváltás tökéletesen szemléltet. A korábbi euroatlanti elköteleződésű, erősen értékelvű és nyugatos Martonyi helyett stabilan érkezik egy a nyugat-kelet határán egyensúlyozni akaró, ideológiamentes, alapvetően a külpolitikát a csupasz haszonszerzés oldaláról megközelítő fiatal politikus és stratégia. Szijjártó Péter kinevezése tehát az értékelvűséget sutba dobó kormányzati politika újabb fontos fejezete. Ezzel persze sokaknak nem lesz problémája. Ahogy vélhetően azzal sem, hogy Szijjártó külügyminiszterként tulajdonképpen ismét buldózerszerű miniszterelnöki- és kormányszóvivőként fog funkcionálni, mentesen minden önálló gondolattól és véleménytől. De összességében miért is lenne egy olyan országban, ahol Göncz Kingából külügyminiszter lehetett.

Ebben az egészen történetben tehát nem is az a szomorú, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter lehet, miért ne lenne, a miniszterelnök a kormányzati stratégiát maradéktalanul végrehajtó pártkatonákat, nem a diplomácia protokollt jól ismerő önérzetes és karakán értelmiségieket akar, és ennek ő tökéletesen megfelel. Nem számít a tudás, a tapasztalat, csak a fellépés és a lojalitás. Ez is egy felfogás. Hazánk érdeke viszont szerintem egy olyan nemzetközi stratégia lenne, ami nem a nyugat iránti kritikátlan elköteleződés (pl. 2002-2010), vagy a minden nyugatos ideológiától mentes külpolitika-külgazdaság (pl. 2010-2014) primátusában hisz, hanem a kettő okos elegyében. Ez az egyetlen irány, ami szavatolhatná sikerünket a nemzetközi politikában, és ez az, amitől a rendszerváltás óta a legtávolabb állunk. Hívják az aktuális külügyminiszter Jeszenszkynek, Kovácsnak, Martonyinak, vagy Szijjártónak. Nem találtuk ki eddig, hogy kik vagyunk a világban, és ezt az új külügyminiszterrel sem fogjuk.    

A Pro/Kontra cikkek tartalma, érvrendszere nem feltétlenül tükrözi adott szerzőnk tényleges személyes véleményét egy-egy külpolitikai kérdésről, eseményről, vagy személyről, azt ugyanis mint feladatot kezeljük. Ebben a rovatban tehát nem célunk saját gondolataink megjelentetése, helyette azt igyekszünk bemutatni, hogy minden nemzetközi kérdésnek két oldala van, melyek mellett egyaránt lehet érvelni a közismert tények figyelembevételével.

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr166726375

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Semmi 2014.09.24. 14:45:09

Rien  vagyis "semmi" - írta naplójába XVI. Lajos francia király 1789. július 14-én, azon a napon, amikor a nép megostromolta és elfoglalta a Bastille-t.  A mai napon nincs kiemelt esemény.  - írja a külügyminisztérium honlapja azon a napon...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.24. 12:59:55

szakmai múltja nullával egyenlő, mit tud felmutatni? Ő volt Orbán magyar hangja, meg fidelitasosként térdig gázolt a balatonba és ennyi.

vénkujon 2014.09.24. 13:45:53

a jóisten fonjon kalácsot a faszából.
áldás, békesség!

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.24. 13:59:27

Nem látok semmi gondot.

A külögyminiszter feladata a kormány képviselete. Egyetlen követelmény a jó beszédkészség és a nyelvtudás. Ennek Szijjártó maximálisan meg tud felelni.

Hol a probléma?

Annak idején a Göncz elleni szöveget sem értettem, ő ugyanúgy ellátta feladatát.

Baribál 2014.09.24. 14:04:22

@maxval a bircaman: talán azért mert a külügyminiszter egyik legfontosabb ismérve a diplomatikusság. Péterünk számára a kifejezés is ismeretlen.

vénkujon 2014.09.24. 14:04:30

@maxval a bircaman: demegakkor lehetne ő fodbalválogatottunk csatára is nemde? tud focizni, meg minden.

akit még nem tiltottak ki 2014.09.24. 14:06:05

Láthatjátok igazi külügyminiszter lesz a szijjgyártóból,egyből vissza szólt az amerikai elnöknek,hát ki az hogy mindenbe bele szól?????Még focizni sem tud.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.24. 14:12:40

@Baribál:

Hidd el, tök mindegy ki a magyar külügyminiszter. Ami kell, abba meg úgyis beletanul a gyerek. Tele a minisztérium karrierdiplomatával.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.24. 14:13:33

@vénkujon:

Az azért más. Nagyobbak a követelmények egy focista iránt.

Netuddki. 2014.09.24. 14:18:13

@maxval a bircaman: Te csak tudod B+. Onnan Bulgáriából...

Netuddki. 2014.09.24. 14:20:01

index.hu/kulfold/2014/09/24/obama_is_kiallt_a_magyar_civilek_mellett/
"az Amerikai Egyesült Államok elnökének „a magyar civil társadalom kormányzati korlátozására vonatkozó megjegyzéseinek" szerintük "nincsen ténybeli alapja”. „A magyar nép egy szabadságszerető nép, ezért nem viselné el szabadságának semmilyen korlátozását”"

Ezt jobb lesz ha nem felejtik el ezek a fideszes balfaszok!

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.09.24. 14:22:39

@maxval a bircaman: Szerintem egy percig sem gondoltuk, hogy te bármiféle gondot fogsz látni. Akkor sem látnál gondot, ha egy kecskét neveztek volna ki külügyminiszternek, mert neked az a lényeg, hogy a Vezénylőtábornok Tekintetes Úr nevezte ki.

Amúgy a csávó Obamával kapcsolatban azzal a cinizmussal nyitott, ahogy anno szóvivő mp3 lejátszóként zárt.

Netuddki. 2014.09.24. 14:31:55

@Rezsicsökkentő Hapcibenő: Ne mondd már, hogy nem tudtad a birka valójában Bulgáriából kibickedik. Még a határátkelőbe is írt levelet. A sirály, hehe.

envoy 2014.09.24. 14:36:45

Szerintem Szijjártó kinevezése nem rossz döntés. Elfelejtitek, hogy ő Nemzetközi Kapcsolatok szakon végzett, ami a diplomataképzés. Mivel a külügy sokféle szakma átjáróháza lett az utóbbi évtizedekben, ez, hogy szakember kerül az élére kifejezetten jót fog tenni szerintem.
Őszintén: ha azt elvárjuk természetes igényként, hogy ne egy nagykövet operáljon, akkor pl. nagyköveti, stb. diplomata posztra egy orvos sem a legjobb választás, hanem akkor inkább egy szakember. Ez is egy szakma végülis. Nem baj, ha akár még a miniszter is szakember.

Netuddki. 2014.09.24. 14:39:42

@envoy: Nem azzal van a baj, hogy milyen szakon végzett. Csak szólok...

vénkujon 2014.09.24. 14:47:09

@maxval a bircaman: nameg az is fasza, hogy jól vágja a gazdasági tevékenységeket...nem? de lehet, hogy csak fasza meteorológus, és mindig úgy áll a buszmegállóban, hogy a szél belefújja a dzsoginjába a lóvét.

envoy 2014.09.24. 14:59:48

A sajátos szakmai összetételből eredően (is) ez a kül-gazd-ügy max. a 20-30% -át használta ki a annak a potenciálnak, amivel az országot segíteni tudná, ezzel váltással ez akár a duplájára nőhet. Martonyi ugyanis -bizonyára a legjobb szándékkal- de inkább a külföldet képviselte befelé, mint az országot az külföld irányában. Ez pedig a legfontosabb feladat, amiről javarészt lemondott. Most itt az alkalom, hogy az utód az alapvető feladathoz igazítsa vissza a működést.

ob.szerver 2014.09.24. 15:12:43

Nem gondolom, hogy Göncz Kinga a magyar diplomácia történetének legfényesebb csillaga volt. Viszont biztosan nem volt egy velejéig amorális, gátlástalan, műveletlen, takonygericű, seggszájú niemand, és külföldi kollégái körében biztosan nem ővezte ugyanaz a lenézés és megvetés mint Szíjjártót.

envoy 2014.09.24. 15:18:03

Az pedig, hogy a kül-gazd-ügy miniszter harmónikusan tud együtt dolgozni a főnökével nem hátrány, hanem egyenesen követelmény. Gondoljátok el mekkora fejtörést okoz a partnereknek, ha valamit mond a min.elnök és ettől a minisztere akár árnyalatban eltér. Lehet ilyesmit taktikaként alkalmazni, de nem hinném, hogy ennek most lenne az ideje. Ha Péter csak a főnökéhez fog szükségszerűen igazodni az bőven annyi mozgásteret és önállóságot ad neki külső irányban, hogy már fél év alatt sikeresebb legyen elődjénél.

Éhes_ló 2014.09.24. 15:40:15

Mondjuk martonyi és bugyis kovács, a gubancos gönc után nem jelent érdemi változást.
Teszi amit parancsolnak neki a gazdái.

Nzoltan 2014.09.24. 17:08:22

@ob.szerver: Külföldön azt sem tudják, hogy kicsoda. Sokan itthon sem.

nu pagagyí 2014.09.24. 18:31:57

Szijjártó kiváló karrierdiplomata lesz. Eddig is mindenfélét tudott képviselni, amit csak megrendeltek tőle. Nincsenek gátlásai és nincs saját véleménye. Az más kérdés, hogy sikeres lesz-e. Ha a megrendelői hülyeségeket akarnak, akkor nem nagyon.

Larry Silverstein 2014.09.24. 19:26:55

valamit kurvára nem értesz bátya

1) a miniszteri tisztség nem szakértői hanem politikai poszt
2) a miniszteri tisztség nem autonóm tisztség hanem függő pozi

a többit ezek után olvassa el aki akarja

Ppix 2014.09.24. 19:58:50

Vicces lesz, amikor a magyar külügyminisztert OVhoz hasonlóan kezelik. Tehát találkozhat mondjuk a Gazprom elnökhelyettesével, ománi "hercegekkel" és egyéb tekintélyes személyekkel. Nagy esély van arra, hogy komoly helyre nem hívják meg.
Pont mint Áder János, akinek a klímacsúcson az volt most a programja, hogy Albánia, meg valami másik hasonló isten háta mögötti ország elnökével találkozott...
Lenne mit helyrehozni a fidesz rombolásából, de pont viktorka agresszív kismalacának erre esélye sincs.
Ezért nyilvánvaló, hogy kurva szar választás. Martonyinak legalább szakmai tekintélye és függetlenséget sugalló önálló image-e volt. Ezt az ürgét annak fogják tekinteni ami - kifutófiúnak...

Larry Silverstein 2014.09.24. 20:29:57

@Ppix: a választókat aztán qrvára érdekli hogy ki kit hív meg.

Ezért győz mindig az Összefosás!

kacsapuszi 2014.09.24. 21:12:45

"a 167 millió nagy része, 80 millió saját megtakarítása volt, a felesége és felesége szülei is adtak bele 10-10 milliót, Szijjártó szülei pedig 33 milliót. Bankhitelt nem vett fel hozzá, csak 34 millió forint családi kölcsönt, amit vissza kell majd adnia."

Nincs itt semmi látnivaló,

a feleség szüleivel kötött ajándékozási szerződést nyilván benyújtották az adóhivatalnak az illetéktörvény 91. paragrafusának megfelelően,

a NAV pedig már bizonyára le is folytatta a vagyonosodási vizsgálatot a kölcsönadóknál, hogy vajon honnan volt nekik kölcsönadható 34 millió forintjuk,

és a NAV mindent rendben talált.

Bezzeg, ha a Szijjártó civil szervezet lenne ...

,

micsoda? 2014.09.24. 21:30:56

"Szijjártó Péter kinevezése tehát az értékelvűséget sutba dobó kormányzati politika újabb fontos fejezete"

Szerintem ez a megfogalmazás minden körítés nélkül is megmondja a lényeget. Talán Göncz Kingát kihagytam volna a posztból, mert nem javította a Szijjártó Péterre vonatkozóakat:)

jogalany 2014.09.25. 00:38:49

kacsapuszi
A Péter szülei adtak ajándékba is 33 milliót és ezen felül a 34-t hitelbe.
A felesége is adott, és a szülei is adtak. A barátja is adott neki egy miniszteri tálcát.
Ő maga betette a 80 millióját, így aztán csak 11 milliója maradt. De, hogy ne legyen csukva a szánk, hát már folyik is a 167 milliós ház felújítása. Hogy ez a számtan óvodás? hát mit számít ez már. Lopni csak a profik tudnak jól. Pl. a szocik.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.09.25. 11:15:24

@IGAZI_kovi1970: Jó, hát azért túl nagy energiát nem feccölök a trollkövetésbe. 12 egy tucat.
süti beállítások módosítása