Ukrajna és Moldova: Két tűz között

2014. december 09.

Az idei év folyamán két posztszovjet állam is az Európai Unió mellett szavazott: előbb az ukrajnai parlamenti választásokon győzedelmeskedtek a nyugati integráció hívei, majd november 30-án Moldovában is a „nyugatosok” nyerték el a voksok többségét. Az eredmények azt mutatják, hogy mindkét ország végleg szakítana Moszkvával, azonban az orosz érdekszférából történő kilépésnek súlyos ára van.

Ezt az árat Ukrajna többszörösen is kénytelen megfizetni: a keleti országrészek és a Krím de facto elvesztése, a társadalom mély megosztottsága és a teljesen ellehetetlenülő gazdaság egytől-egyig nehezítik az újrakezdést, mind politikai, mind gazdasági értelemben. Az ukrán hrivnya csak az idén közel 50%-ot veszített értékéből a dollárhoz képest, miközben az infláció 20% körül alakul. A kimerülő kincstári tartalékok miatt még az idén veszélybe kerülhet a szociális juttatások kifizetése. A bizonytalanság a mindennapokban is jelentkezik: a keleti országrészekben a lakosság nemcsak a boltokat, de a bankokat is megrohamozta, miután a bankkártyák használatát és a készpénzfelvételt korlátozták.

Ukrajna gazdaságára nézve már önmagában súlyos csapás, hogy a keleti országrészből származott a teljes ukrán GDP 16%-a (és a szénexport 95%-a). Ezt a negatív hatást csak fokozza a külföldi befektetők bizalmatlansága, akik érthető módon évekkel halasztják el befektetéseiket, mondván, a jelenlegi helyzet normalizálódásához még sok idő szükséges, a lakosság vásárlóereje pedig nem hogy nőne, hanem folyamatosan tovább zsugorodik. 

A gazdasági nehézségek ellenére az élet megy tovább a megmaradt területeken, a társadalom többsége továbbra is támogatja az uniós integráció tervét. Azonban ne felejtsük el, hogy a Porosenko-Jacenyuk tandem a hangzatos ígéreteken túl még nem sokat tett le az asztalra. Pedig előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz a szociális transzferek megnyirbálása, az állami szférában dolgozók számának erőteljes lecsökkentése, és ami a legnehezebb, az elszakadt területek elvesztésének beismerése. Utóbbit a katonai erők kivonásával részben már megtette Kijev, ugyanakkor a helyzet véglegességét a mai napig nem ismerte el, mivel ez könnyedén vezethetne Jacenyuk politikai bukásához.

moldova01.jpg

("Német közeledés" - Jacenyuk (jobb szélen) és Merkel ;f.: bbc.com)

Moldova sorsa kísértetiesen hasonló, igaz, a befagyasztott transznyisztriai konfliktus több mint 20 évvel megelőzte a kelet-ukrajnai háborút. A moldovai helyzet feloldását egyedül Oroszország tudná elérni, azonban geopolitikai érdekei a legkevésbé sem teszik indokolttá a független és egységes Moldova létrejöttét. Egyrészt a bizalmatlanság gerjesztése révén fenn tudja tartani befolyását a Fekete-tenger északnyugati részén, másrészt ha elengedné Transznyisztriát, akkor az egyesült moldáv állam könnyedén átbillenhetne az Európai Unió oldalára, maga mögött hagyva az orosz kapcsolatokat. (És akkor még nem beszéltünk a Romániához fűződő komplex viszonyról.)

Így viszont a 2014. novemberi választások eredményei egy megosztott Moldova megosztott társadalmának értékítéletét tükrözik. A szavazás igazi kérdése az volt, mennyire erős a moldovai társadalmon belül a változás iránti igény. Nos, a Moszkva támogatását élvező szocialisták hiába végeztek az első helyen, a 101 parlamenti helyből várhatóan 57-58 jut az uniópárti erőknek (akik három párt soraiból kerülnek ki). Ez sokkal kisebb arányú felhatalmazást jelent az integrációs politika számára, mint az Ukrajnában elért 75% körüli érték. Érdekesség, hogy a választásokon a Moszkva-barát kurzus mellett kampányoló szocialistákkal szembefordultak még a kommunista párt vezetői is, akik inkább az uniós társulási szerződés újratárgyalását szeretnék elérni, de nem feltétlen tartanának ki a végletekig Oroszország mellett.

moldova02.jpg

("Oroszországgal!" - Szocialista plakátok; f.: nytimes.com)

Moldovának lényegében nincs mit veszítenie - az egy főre jutó nominális GDP még az albánnak is csupán a harmadát éri el, nem beszélve arról, hogy az ország önálló ipari teljesítménye is marginális. Ehhez kell hozzáadnunk a transznyisztriai konfliktus költségeit, az elvesztett két évtized gazdasági kárait, valamint a perspektíva nélkül tengődő társadalom elvándorolt tagjai miatt kiesett kereseteket.

Moldova és Ukrajna sorsa tehát számos ponton egybefonódik. Mindkét ország a nyugati integrációtól várja a megváltást, ugyanakkor az orosz behatás és a területi konfliktusok miatt ez a folyamat nagyon nehezen indul be. Másrészt ha sikerül is kitörniük a moszkvai erőtérből, a csekély gazdasági teljesítmény miatt a várva várt csatlakozásig vezető út nem csak rögös, de nagyon hosszú is lesz.

Az sem újdonság, hogy a két gazdaság teljesítménye a mai napig nem éri el a szovjet idők szintjét, a jövedelmi egyenlőtlenség tekintetében pedig a két ország mutatói fokozatosan romlanak. Tény és való, ezek az államok az opportunista (és meglehetősen korrupt) politikai elitek és a putyini külpolitika áldozataivá váltak, ahol az oroszbarát politikai elitet jutalmazó oligarchikus-hűbéri rendszert időről időre megreformálni kívánó politikusokat rendre sikerült félreállítani, és csak most, 23 évvel a Szovjetunió felbomlása után kerültek túlsúlyba a nyugati integráció hívei. A kérdés az, sikerül-e bármit is átültetni a gyakorlatba, vagy a kapott felhatalmazás ellenére sem lesznek képesek kitörni az orosz érdekszférából. Ha minden marad a régiben, akkor az eddig elvesztett évtizedekhez újabbak adódnak majd.

Hámori Viktor

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr896969225

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Taposóaknákkal, szögesdróttal, fegyveres őrökkel tartanák az országban a menekülő ukránokat 2014.12.09. 22:51:20

Gáz, áram, élelem nincs az országban, szögesdrót, vizesárok, taposóakna lesz Ukrajna keleti határán. Uniós pénzen épül az ukrán műszaki határzár. Ukrajna lesz az új Észak-Korea, amire a saját eszméit ha kell, akár erőszakkal is terjesztő Nyugat már az ...

Trackback: Csak így tovább, fiúk! Csókpuszi: Lenin elvtárs 2014.12.09. 22:47:39

Nyugatról hergelik, módszerük a hazudozás, céljuk az erőszakkal történő kormányra jutás. A magyar baloldal ugyanabból a kottából játszik, mint a leninista bolsevikok 1917-ben, amikor német titkosszolgálati segítséggel először az orosz cárt, majd a legi...

Trackback: Ukrajna és Moldova: Két tűz között 2014.12.09. 12:13:02

Mindkét ország a nyugati integrációtól várja a megváltást, ugyanakkor az orosz behatás és a területi konfliktusok miatt ez a folyamat nagyon nehezen indul be.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.09. 11:16:24

"ha elengedné Transznyisztriát, akkor az egyesült moldáv állam könnyedén átbillenhetne az Európai Unió oldalára, maga mögött hagyva az orosz kapcsolatokat"

Ez szerintem pont fordítva van.

Míg a moldovaiak kb. fele-fele arányban nyugat- ill. oroszpártiak, addig a transznisztriaiak szinte teljes egészében oroszpártiak.

Azaz ha a független Transznisztria valahogy Moldova részévé lenne, ezzel növekedne az oroszpárti tábor.

Chris Bolgar 2014.12.09. 17:43:15

A szerző hazugságai, ferdítései és a véletlen "kifelejtett" tények közül csak egyet említenék: a moldovai választáson úgy született "szoros" eredmény, hogy a valóban euroszkeptikus pártot nemes egyszerűséggel kitiltották az indulók közül.

Propaganda az ócskább fajtából.

toportyánzsóti 2014.12.09. 17:50:10

Oroszország blöffje nem jött be gazdasága gyakorlatilag zéró,csak a petrodollárok miatt gurult el a gyógyszerük,összterméke az unió hetede aminek több mint fele azenergiahordozói eladásából jön össze.Sztyeppjeiken csak bukfencet vetnek ezek?

Krisz11 2014.12.09. 20:31:28

"Ukrajna gazdaságára nézve már önmagában súlyos csapás, hogy a keleti országrészből származott a teljes ukrán GDP 16%-a (és a szénexport 95%-a)"
Hagy szopjanak.

"Mindkét ország a nyugati integrációtól várja a megváltást."

A hülyék. Elég lenne, ha versenyképes állapotba hoznák az országot, meg csökkentenék a korrupciót. Kár az EU-tól (tőlünk) várni bármit is, amit kell azt maguktól is megtehetnék. Észtország pl: önerőből lett a világ 32. legversenyképesebb országa. Persze pénzt látnak az EU-ban, hátha az EU birodalom építési kényszerét meglovagolva valakit még onnan le lehet lejmolni.

"a két gazdaság teljesítménye a mai napig nem éri el a szovjet idők szintjét"

Igazán elismerésre méltó teljesítmény! :D

toportyánzsóti 2014.12.10. 17:21:01

@Krisz11: Hülyének itt vagy te elismerten nem kell az ukránokra mutogatnunk.
süti beállítások módosítása