Csehország: Protokolláris összecsapás az Egyesült Államokkal

2015. április 07.

Bár a magyar-amerikai kitiltási botrány hullámai mára majdhogynem teljesen elültek a közéleti diskurzusban, régiónk egy másik vezető államában csak most kezdődik valami hasonló. Milos Zeman cseh elnök és az ottani amerikai nagykövet közötti szócsörte azonban sokkal kisebb hatással lesz a két ország viszonyára, mint a magyarországi események – foglalkozni vele azonban érdemes.

A két fél egymásnak feszülésének egy pár nappal ezelőtti interjú adott alapot, amelyben Andrew Shapiro, az Egyesült Államok prágai nagykövete kijelentette: Milos Zeman cseh elnök lehet az egyetlen uniós államfő, aki május 9-én részt vesz a moszkvai, a második világháború befejezésének a 70. évfordulóján tartandó ünnepségeken. A nagykövet ezt „eléggé kényes” helyzetnek minősítette, ám hozzátette: nem az ő feladata megmondani a cseh elnöknek, mit tegyen vagy ne tegyen. Shapiro nyílt véleménye valódi protokolláris lavinát indított el, Zeman már a hétvégén szükségét érezte, hogy reagáljon a megfogalmazottakra: „Nem tudom elképzelni, hogy a washingtoni cseh nagykövet tanácsot adna az amerikai elnöknek, hová utazzon. Külföldi útjaim terveibe semmiféle nagykövet nem fog beleszólni”.

("Régmúlt idők mosolya" - Zeman fogadja 2014-ben a Prágába érkező Shapirot; f.: praguepost.com)

A cseh elnököt ért kritikák egyik oldalról megalapozottak, hiszen az egyre közeledő moszkvai eseményre eddig rajta kívül csupán két másik uniós vezető (Alexisz Ciprasz görög és Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök) igazolta vissza, hogy ott lesz Vlagyimir Putyin mellett a tribünön. Több állam – köztük Magyarország – még nem jelezte végérvényesen, hogy mik is a szándékai, hiszen egyértelmű, hogy a jelenlegi orosz-ukrán konfliktus miatt a részvétel sokkal többről szól, mint a második világháborúról való megemlékezés. Azon államfők és magas rangú politikusok, akik ott lesznek a Vörös téri megemlékezésen egyértelműen elutasítják azt az általánosnak hangoztatott uniós álláspontot, miszerint a mostani orosz politikát minden téren izolálni kell a világpolitikából mindaddig, amíg nem látszik egyértelműen az orosz visszavonulás a kelet-ukrán térségben.

Másrészről Zeman kifakadása az amerikai nagykövetre bizonyos szempontból érthető, bár reakciója alapvetően túlzó. Az elnök ugyanis kijelentette, Shapiro előtt bezárultak a Hradzsin (az elnöki palota) kapui, Zeman nem hajlandó a 2014-ben Prágába delegált nagykövettel négyszemközt találkozni a jövőben. Ilyen szintű protokolláris harcot indítani az alapvetően minden téren szövetséges Egyesült Államokkal alsó hangon is hibás lépésnek tekinthető, amiből látszik, hogy az elnök erősen túlnő alapvetően ceremoniális feladatain. Ez abból is adódik, hogy Milos Zeman előzőleg miniszterelnöki* pozíciót töltött be a cseh kormányban, érdeklődése és szakmai tapasztalata így sokkal aktívabb politikai részvételből táplálkozik.

AFP PHOTO / MICHAL CIZEK

("Baráti átvonulás" - amerikai páncélosok erődemonstrációja Csehországban; f.: AFP)

Kritikát azonban nem csak külső oldalról kapott az elmúlt időkben, tervezett moszkvai útja ugyanis több helyi párt számára is nehezen elfogadható lépés volt. Zeman tervezett útját ugyanis élesen ellenzi a cseh ellenzék és a kormánykoalíciós pártok több politikusa is. Bohuslav Sobotka miniszterelnök azonban kijelentette, a kormány nem lát problémát az elnök moszkvai látogatásában, azt a külügyminisztérium is jóvá fogja valószínűleg hagyni. Ennek ellenére több cseh emberjogi szervezet figyelmeztet arra, hogy az elnök Vlagyimir Putyin egyik leghangosabb szócsöve a kontinensen – amely címet az elmúlt hónapok során sokszor a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor is megkapott már.

Nem érdemes azonban túl nagy súlyt hangsúlyt fektetni a szavak szintjén zajló csörtére, hiszen látható, hogy az Európai Unión belül koránt sincs egységes fellépés az orosz agresszióval kapcsolatban. Bár hivatalosan mind Brüsszel, mind Washington szeretné erősíteni a teljes orosz izoláció hatását, a valóságban egyre több állam kacsint ki a gazdasági szankciók és a politikai hátraarc mögül. Ezt főleg azon tagállamoknál tapasztalhatjuk, amelyek gazdaságilag nem állnak olyan erős lábakon, mint Németország vagy Franciaország, és így az orosz piac kiesése súlyos csapást jelentett nekik az elmúlt időszakban. Közülük többen – például az olasz Matteo Renzi – ezt a kettős játszmát valószínűleg ügyesebben viszik végbe, mint a csehek: egy moszkvai privát út után vagy annak tervezésének fényében a május 9-i rendezvényt könnyedén elutasíthatják.

Milos Zeman felelőtlen lépése tehát kizárólag saját országa számára biztosít támadási felületet, amivel valószínűleg többet veszít, mint amennyit nyer. Kihátrálni láthatóan nem fog mögüle a jelenlegi kormány, azonban egyértelmű, hogy a mostani helyzetben, valamint az erős szövetségi szálak figyelembevétele okán az oroszokkal való kapcsolattartást sokkal finomabb eszközökkel lehet csak fenntartani.

Mészáros Tamás

*: A cikk előző változatában tévesen Zeman külügyminiszterként szerepelt. Köszönjük az észrevételt Árpád nevű olvasónknak!

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr597347016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.07. 11:55:57

Bravó a bátor elnöknek. Remélem, Orbán tanul a példából, s elküldi Ádert Moszkvába.

féregirtó 2015.04.07. 12:48:40

@maxval bircaman szerkesztő: Ostobaság lenne. Tapsikolni a vereségünknek és a több, mint 40 évig tartó idegen megszállásnak; hazaárulás. Az, hogy a CIA világszerte oroszellenes hangulatot kelt, még nem ok arra, hogy helybe menjünk a lófaszért. Május 9-én nincs mit ünnepelnünk. Épüljön meg Paks, foglalják el Kijevet, de május 9-én ne képviseltessük magunkat a parádéjukon! Legyen már bennünk büszkeség!

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.07. 13:30:57

@féregirtó beszéd:

10 éve még nem ezt a nótát zengték a ballibek. Akkor még lelkesen tapsolni kellett a szovjet 1945-ös győzelemnek, s fasisztának minősült mindenki, aki nem nevezte felszabadulásnak Mo. elfoglalást a szovjet haderő által. De most már más a helyzet, Washington manapság barátkozik az ukrán neonácikkal, s jött az ukáz Washingtonból, hogy nem szabad dicsérni a szovjet hadsereget semmilyen formában.

Jövőre ilyenkor a magyar ballibek követelni fogják, hogy legyen 10-méteres Horthy szobor a Kossuth téren, hiszen Horthy is a barbár oroszok ellen lépett hadba.

♔batyu♔ 2015.04.07. 15:39:17

Bravó csehek, csak így tovább. Mégis mi a faszt képzelnek ezek? MInden évben adnak egy listát hová mehet egy MÁSIK ország miniszterelnöke? Mekkorát néznének ezek, Orbán átadna egy listát, amin nincs rajta Kuba. (Most tervezi az USA felvenni a diplomáciai kapcsolatokat Kubával).

Régen a KGB? ma a CIA. Le kellene már válni ezekről.

Egyébként tegnap néztem egy dok. filmet Kubáról, a CIA ott is úgy kezdte, hogy korrupció, majd "diákok", "civilek". A módszer mára nem változott.

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.04.07. 15:42:56

" A nagykövet ezt „eléggé kényes” helyzetnek minősítette, ám hozzátette: nem az ő feladata megmondani a cseh elnöknek, mit tegyen vagy ne tegyen."

Ezek szerint nyilvánosan provokálta a cseh államfőt.

Vagy túllépte a hatáskörét a szarházi jenki hivatalnok?

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.04.07. 15:45:22

"Több állam – köztük Magyarország – még nem jelezte végérvényesen, hogy mik is a szándékai, hiszen egyértelmű, hogy a jelenlegi orosz-ukrán konfliktus miatt a részvétel sokkal többről szól, mint a második világháborúról való megemlékezés. "

Remélem, Orbán is ott lesz, és megmutatja, hogy a magyar kormányt nem rángathatják dróton Washingtonból. Éppen eleget tűrünk a Nyugatnak így is, de ha tovább feszítik a húrt, könnyen lehet, hogy rábasznak.

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.04.07. 15:52:47

"az Európai Unión belül koránt sincs egységes fellépés az orosz agresszióval kapcsolatban"

Miféle orosz agresszió?

1. A Krím SOSE volt semmiféle önálló Ukrán állam része a szovjet idők előtt.

2. Már csak azért se, mert a szovjet idők előtt önálló ukrán állam se létezett.

3. A szovjet időkben Ukrajna nem önálló állam, hanem szovjet tagköztársaság volt, nem volt jelentősége, hogy közigazgatásilag a Krím hová tartozik.

4. A Krím el AKART szakadni Ukrajnától, mert az ott élő orosz többségnek tele lett a töke azzal, hogy az USA körei államcsínyt szervezve eltávolították a legitim ukrán kormányt, külföldi állampolgárokból felállították a saját bábkormányukat, amerikai és izraeli zsoldosokat szabadítottak az országra és elkezdték felfegyverezni az oroszgyűlölő ukrán széljobbot.

5. Donyeck és Luganszk ugyanezek miatt az előzmények miatt vált ki Ukrajnából.

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.04.07. 15:56:47

"Milos Zeman felelőtlen lépése tehát kizárólag saját országa számára biztosít támadási felületet, amivel valószínűleg többet veszít, mint amennyit nyer. "

Nehogy már egy független és szabad állam kormányfője, államfője, minisztere ne utahzasson szabadon abab az országba, amelyikbe akar, olyan protokoll eseményre, amilyenre akar.

Egyelőre Csehország független és szabad ország, nem pedig az USA protektorátusa vagy gyarmata.

♔batyu♔ 2015.04.07. 16:08:41

"Az athéni kormány visszautasította kedden mindazokat a bírálatokat, amelyek Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök szerdai moszkvai látogatása miatt érték a görög vezetést. "

empoftla 2015.04.07. 16:24:11

@maxval bircaman szerkesztő: Egyetértek, Ádert el kell küldeni! Csak utána mehet majd ENSZ főtitkárnak (amit ezzel a bátor lépéssel tuti bebiztosít)

kovács józsef 2015.04.07. 18:31:05

@S tökéletes a történelmi látásod, mindenben igazad van. Most amerika bábjai vagyunk, régen az oroszoké voltunk. Legyünk már szabadok és álljon ott az emelvényen minden kis ország vezetője mely orosz befolyás alatt volt . Nem
akarom látni megint, hogy nem veszünk részt olimpián mint 1984-ben részem benne.

hlomo a halott zsidó terrorista:

N48 2015.04.07. 20:51:15

Azt is megéltük, hogy a Sztálin-csatlósok akarnak valakit eltiltani a győzelem napjától.

chepunk 2015.04.07. 21:33:33

Ennyi merhát a cseh elnökkel együtt akiknél egyszerre indul meg a pavlovi reflex...

Egyrészt a nagykövet leszögezte, hogy: "nem az ő feladata megmondani a cseh elnöknek, mit tegyen vagy ne tegyen". De idáig már biztos az elnök úr el sem olvasta mert már vörös volt a feje! A nagykövet meg csak simán elmondta a saját szabad véleményét, jól tette!

Az elnök úrban meg még egy reflex is beindult ezek szerint: Moszkvába kell menni f izé talpat nyalni mint kis komcsi korában tette!

chepunk 2015.04.07. 21:56:30

@Shlomo a halott zsidó terrorista:

Ennyi hülyeséget honnan szedsz?

1, Kit érdekel a Krím kié volt hajdanában? Az orosz törvénytelen agresszó előtt Ukrán volt ez a lényeg.

2, De létezett, sőt Kijevi rusz is létezett, másrészt István előtt meg Magyarország sem létezett... És? Sőt Oroszország sem az idők kezdetétől klétezik és?

3, És?

4, Nem volt államcsíny hanem a földönkívüliek leszámolása volt :-). Ezt az ökör államcsíny dumát csak azok ragozzák akik már arra sem emlékeznek mi volt múlt héten, végig kell olvasni az akkori történésket az akkori hírek szerint időrendben 2013 októberétől! Szó sem volt álamcsínyről, csak amikor már kezdett az orosz báb alól kicsúszni a talaj akkor próbálták meg a ruszki (álatluk pénzelt) BERKUT egységek vérbe fojtani az egészet csak nem sikerült. Izraeli amerikai zsoldosok, na ja mért nem egyből ufók? Pont a szakadárok büszkék az orosz (ők azok az orosz katonák akik csak a szabadságukon harcolnak Donyeckben és viszik magukkal a tankot, AK-t szabadságra mert ott az így szokás... na ja), csecsen, tadzsik, francia, barzil, szlovák, szerb, stb. zsoldosra... Krími népszavazás? Ez valami vicc akart lenni? Géppuskákkal terelt emberek, ja ráadásul felségjelzés és rangjelzés nélküli orosz katonai alakulatok (nettó katonai bűnözők...), amikről putyin diktátor egyvégtében hazudott össze-vissza (hol a támaszpont katonái, hol a military boltban bevásárolt helyiek, hol orosz biztonsági cégek emberei, akiket hol janukovics hol az új krími vezető hívott stb...), akárcsak a népszavazás 124%-os eredményéről... Véletlen meg kiderült, hogy a kutya sem szavazta meg! Úgyhogy ez így nagyon gyenge! Ja és Budapest memorandum? Így köss szerződést a ruszkikkal... Vagy visszadják az Ukrán atomfegyvereket? USA helyében eljátszanák a gondolattal, végül is mért is ne? Ha már a ruszkik az álatluk aláírt szerződést felrúgták.

5. Donyeck és Luhanszk megyékben már jó rég elkezdődött a csürhe feltüzelése orosz nem is helyben lakó furcsa emberek úgynevezett agitátorok által, régi orosz megoldás, még nálunk is működött valamikor régebben, lett is Tanácsköztársaság belőle... Most épp ezen megyékben is pont olyan jó az élet mint akkor nálunk, semmi új.

chepunk 2015.04.07. 22:01:53

@Shlomo a halott zsidó terrorista:

Csak nem orbánt hívták hanem Ádert... Na nem baj látom figyelsz... De legalább mindent tudsz. Szóval igen remélhetőleg Áder elmegy és haza sem jön, hanem ott marad emigrációban mint rákosi elvtársa úgysincs sok eltérés kettejük között! Ja és foglalhat szállást a orbánnak, lázárnak, habonynak, meg sok-sok fidesznyiknek, szavazónak, hazatérhetnek a sztyeppékre, nem fognak hiányozni senkinek Európában, nem kell idegenek között lenniük!

Krisz11 2015.04.07. 22:29:54

@chepunk:
"másrészt István előtt meg Magyarország sem létezett... És?"
Most meg már a korábban Ukrán (nak nevezett) Krím nem létezik... És? Sírjunk miatta? :D

tisztapista 2015.04.07. 22:34:58

Amikor mi voltunk fasírtban a nagy usával, akkor kimagyaráztuk. Kíváncsi vagyok, mit csinálnak Milosék. Kicsehezik? Szerintem épp elég csehül érzik magukat...

Aztán hátha felébrednek már a politikusaink, és rájönnek, hogy az "átkosban" sokszor kívánt, Nyugathoz való tartozás kötelezettségekkel is jár. A NATO pedig nem a sarki homokozó, ahonnan átjárunk Szásához mérleghintázni. Nem lehet ide is, oda is mosolyogni, akármit is ígért Putyin Kárpátaljáról. Ezt a NATO csatlakozás előtt még őszintén be lehetett volna szopni (persze semmi nem lett volna belőle), de most, NATO tagként már a hülyeséghez való jogunk sincs meg. Meg sem hallgathatjuk Putyin mézesmázas szólamait.

Krisz11 2015.04.07. 22:36:58

Azt azért látni kell, hogy az úgynevezett "ukrajna" beszippantott egy fél méteres bránert. Átlagnyugdíj: 9.000,-ft/hó, minimálbér: 10.000,-ft/hó. Ukrajna menni európa. Vissza is mentek 50 évet a múltba! Sikeres volt az euro atlanti integráció ... megérte.
A hülyék... :)

Krisz11 2015.04.07. 22:42:32

@tisztapista: "Nyugathoz való tartozás kötelezettségekkel is jár. A NATO pedig nem a sarki homokozó"
Mondod ezt a hülyeséget, mint valami vallásos mantrát. Belegondolni, hogy mit mondasz meg nuku. Arra szövetkeztünk, hogy ha megtámadnak egy NATO tagországot, akkor közös erővel lépünk fel. Megtámadtak nato tagországot? Nem. Akkor meg miről beszélsz?

BelAmi 2015.04.07. 22:46:44

Egy "apró" különbségre azért felhívnám a figyelmet: Magyarország a hitleri Németország szövetségeseként, vesztesként élte meg a "Győzelem Napját" (amire ugye május 9-én fognak Moszkvában megemlékezni), Csehország, az akkori Csehszlovákia részeként gyakorlatilag a kezdetektől fogva a háború befejezéséig megszált és NEM csatlós állam volt. A magyar köztársasági elnök moszkvai meghívását ilyen kontexusban éppenséggel megalázó rovokációnak lehet tekinteni.

tisztapista 2015.04.07. 22:47:03

@Krisz11: "Megtámadtak nato tagországot? Nem. Akkor meg miről beszélsz?"

Az orosz titkosszolgálat fizetett ügynökeiről beszélek...:)

Egyébként arról beszélgethetünk, hogy milyen "bölcs" ötlet volt Putyin előszobáját megkínálni egy kis NATO tagsággal. Mert szerintem nem volt bölcs. Szegény ukránok ennek a levét isszák. A Majdant széttrolkodták a CIA ügynökök, aztán amikor balhé lett, akkor szépen visszavonultak. Ukrajna magára maradt, pedig mindenki válogatott erősséggel boxol bele a levegőbe Putyin orra előtt néhány méterre, ahol még biztosan nem talál be az ütés, de a szándék már elég fenyegető...

féregirtó 2015.04.08. 00:45:24

@maxval bircaman szerkesztő: Ez legyen a ballibek baja!

@laborpatkany90: Hogy sittre vágják a jelenlegi „ukrán” vezetést.

luis5 2015.04.08. 07:30:48

Nem szól bele a nagykovet, de keretlen jotanacsot azert ad nyilvanosan. Jovore meg szobra lesz Hitlernek Washingtonban mert az oroszok ellen harcolt?
Sz amcsik annyira ostobak es erzeketlenek hogy döbbenet. A sarki zoldsegesnek tobb diplomaciai érzéke van

luis5 2015.04.08. 07:35:36

Az ukranok meg olyan agymosottak hogy hihetetlen. A vagyott EU egyenlore 5x gazarat hozott, total nyomort meg az orosz piac elveszteset. Es meg csak az elejen tartanak az Eu- IMF "reformoknak". A legngyobb ukran olajcegben viszong mar az amcsi alelnök fia a tulaj. Az USAnak mar megerte.

chepunk 2015.04.08. 07:51:36

@Krisz11:

Meg lassan Magyarország se lesz. És? De akkor minek is kardosokodunk meg pofázunk?

chepunk 2015.04.08. 07:52:20

@luis5:

Nana! Diplomáciában nálunk lejebb nincs!

chepunk 2015.04.08. 07:58:27

@luis5:

Az oroszok is ugyanekkora gázárat hoztak volna sőt. tekintettel, hogy az ukrán fogyasztó a gáz beszerzási árának töredékét fizette a gázértm, ez azért érthető, hogy tarthatatlan így is, úgy is. De látom te is azon kádárkomcsi vagy aki szerint az országok csak úgy veszik a pénzüket a levegőböl vagy csak úgy nyomtatgatják, meg vannak országok akik csak úgy szívjóságból traktálnak másokat, je és pont a ruszkik ilyenek... Na ja. Goto az előző hsz-em...

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.04.08. 11:03:59

@chepunk:

"Egyrészt a nagykövet leszögezte, hogy: "nem az ő feladata megmondani a cseh elnöknek, mit tegyen vagy ne tegyen". De idáig már biztos az elnök úr el sem olvasta mert már vörös volt a feje! A nagykövet meg csak simán elmondta a saját szabad véleményét, jól tette!"

Nézd, te egy hülye vagy :)

Nem tanultatok Goodfriendetek pofázásából?

A külföldre akkreditált diplomaták jogait és kötelességeit a Bécsi egyezmény szabályozza.

A Bécsi egyezmény 41. cikke pedig egyértelműen kimondja, hogy a diplomatának TILOS beleugatni a fogadó ország belügyeibe. Nem csak hivatalos formában tilos, de MAGÁNVÉLEMÉNYT se mondhat a fogadó ország belügyeivel kapcsolatban semmiféle nyilvános formában.

Csehország áljon a sarkára, és seprűzze ki ezt a gyökér jenkit az országból a pofázása miatt. Úgy, ahogy mi is hazazavartattuk a mi nyakunkba ültetett gyökér jenki zsidót a pofázása meg a lázítása miatt.

Danubium 2015.04.08. 11:48:14

Egy nagyhatalom követe, aki a világ majd' összes terrorszervezetét pénzelő, nőcsomagoló, buzikövező Szaúd-Arábia vezérének szó szerint még kezet is csókol, "kényesnek tart" egy történelmi megemlékezést.

Miket hallunk.

Hóhányó 2015.04.09. 10:47:31

A cseh elnök nyilván öregségi elbutulásban szenved ami kitűnő alkalom lehet OV számára, hogy kisomfordáljon a bizonytalan szövetségesi bélyeg alól és másokra terelődjön a figyelem. A csehek szilárd szövetségesek és hamar meg fogják oldani az elbutult elnök problémáját. Máskülönben csak a legelvetemültebbek lesznek hajlandóak együtt mutatkozni az észak-kóreai emberzabálóval.
süti beállítások módosítása