Megoldást követelnek már a nagyok is az uniós menekültkrízisre

2015. augusztus 31.

Az Európai Unió három vezető nemzetének belügyminisztere közös nyilatkozatban kérte fel az Unió soros elnökségét ellátó luxembourgi kormányzatot, hogy az haladéktalanul tegyen erőfeszítést egy olyan brüsszeli csúcstalálkozó megszervezésére, amelyen a közösség összes igazságügyi- és belügyminisztere jelen lesz. A brit, német és francia miniszterek célja – nem meglepő módon – az európai menekültkrízis átfogó, kontinentális megoldása.

Hónapok óta egyre csak nő és nő a nyomás az Európai Unió vezetőin, hogy azok végre megoldást találjanak az elsősorban Afrika, illetve a Közel-Kelet és Közép-Ázsia felél érkező, mára már elképesztő méreteket öltő menekülthullám kezelésére. A schengeni rendszer felfüggesztése, kerítésépítések, a forrás országokban kezdeményezett elrettentő kommunikációs kampányok ötlete mind-mind terítéken van, sőt utóbbi kettő megvalósítását bizonyos tagállamok önhatalmúlag már meg is kezdték. Elmondásuk szerint ugyanis nincsen más megoldás. És valóban. Brüsszel szokásos tehetetlensége, valamint egyes meghatározó európai politikusok döntésképtelensége és határozatlansága (pl. Merkel), lényegében magára hagyta a kisebb, a menekültkrízis okozta kihívások által jobban kikezdett tagállamokat, akiknek így minél gyorsabban válaszokat kellet találniuk, és találtak is. Sokak szerinte ezek persze helytelenek, kontraproduktívak, embertelenek, ám a szükség nagy úr, még ha gyakran nem is jó tanácsadó, és ezt nem ártana figyelembe venni a kritikák megfogalmazásakor.

kerites2.jpg

Úgy tűnik azonban, hogy a kritizálás és kioktatás korszakának, amit sok kelet-európai politikus hangoztat, lassan vége. Legalábbis a Theresa May brit, Thomas de Maizière német, illetve Bernard Cazeneuve francia belügyminiszterek által tegnap kiadott nyilatkozat erről árulkodik. A három politikus szerint ugyanis eljött az idő az átfogó és konkrét uniós cselekvésre, mert ha ez elmarad, az EU-nak olyan problémákkal kell hamarosan szembenéznie, amelyek akár a végét is jelenthetik. Ezzel kapcsolatban a miniszterek kiemelik a befogadó központok azonnali felállításának szükségességét Olaszországban és Görögországban (cél: a már az országba érkezett rengeteg migráns hivatalos ellenőrzése és regisztrálása), valamint az ún. biztonságos országok listájának (cél: ezekből az országokból származó migránsok kérelmeinek gyorsított elbírálása) összeállítását. A három szerző továbbá azt kéri a luxembourgi soros elnökségtől, hogy a tényleges cselekvési terv alapjainak a lefektetésére szolgáló brüsszeli csúcstalálkozót még szeptember közepéig szervezze meg. (A nyilatkozat egyébiránt egybecseng az olasz miniszterelnök, Matteo Renzi hétvégi szavaival, aki szerint a menekültkrízis egy dologra biztosan jó lesz, hogy az EU végre egységes menekült szabályozással álljon elő, ami bár lehet, hogy nem egy vagy két alatt múlva fog megszületni, de megfog, mert az EU-nak nincs más választás.)

menekultkrizis.jpg

(Cazeneuve - May - Maiziére)

Következő lépés? Nehéz megmondani. Érzésem szerint a brit-német-francia kérés nyitott fülekre fog találni, és a soros EU-elnökség, karöltve az uniós döntéshozókkal, megszervezi a csúcsot. Dehogy ott születnek-e majd átfogó javaslatok, vagy (még inkább) konkrét lépések, erősen kétséges. Ha viszont igen, vajon azok a jó irányba fognak mutatni? Vajon azokat egyöntetűen elfogadja minden tagállam? Vajon azok tényleg megoldást nyújtanak mind az olaszok, mind a magyarok, mind mondjuk a britek számára? Talán igen. Talán nem. Továbbra is tehát rengeteg a kérdés, ami annak fényében kifejezetten tragikus, hogy már eddig is leginkább ezek álltak rendelkezésünkre, válaszok nem igazán. De talán majd most.

Az mindenesetre biztos és fontos, hogy ma már sem a brit, sem a német, sem a francia politikusok nem riadnak vissza a keményebb, határozottabb beszédtől. Theresa May nemrég például egyenesen odáig ment, hogy kijelentse, az EU bevándorlási politikája megbukott, mert az nem mást tett, mint lehetővé tette a mostani krízist, ezzel helyzetbe hozva az azon nyerészkedő bűnszervezeteket. Felfogása szerint ugyanis az emberek szabad áramlása, mint az egyik legfontosabb uniós alapelv, nem kell, hogy egyenlő legyen a szabad munkakereséssel, helyette inkább arra kell törekednünk, hogy azok váltsanak országot, akik már eleve egy megszerzett munkáért mennek. Leegyszerűsítő felfogás? Meglehet, ám van benne némi igazság.

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr437746180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

különvélemény2 2015.09.01. 16:27:51

"eljött az idő az átfogó és konkrét uniós cselekvésre"

Most már tényleg, most már igazán, hirtelen és lendülettel... nem csináltak semmit a pofázáson kívül.

pervie but hot (törölt) 2015.09.01. 16:28:19

Az unió egy betonszárnyú ólombagoly könnyedségével hasít a probléma megoldása felé. Komolyan, ha Putyin el akarná foglalni az EU-t, ezek akkor is tanácskozással csesznék el az időt. Vicc!

StanLee · https://newsroll.net 2015.09.01. 16:46:39

Sajnos sem az EU-s, de a német politikusok sem akarták meglátni a menekült kérdés problematikáját, ami most a körmükre égett. Míg a többség, de leginkább Németország és Franciaország az eurózóna, azon belül is Görögország megmentésével voltak elfoglalva, addig megjött egy az egész uniót érintő probléma, amire sajnos még csak elképzelés szintjén sincs ötletük a politikusoknak, hogy mit is kezdjenek vele.

Természetesen lehet Orbánt szidni a kerítésért, vagy a kissé "furcsa" menekült(ellenes) politikája miatt, de azért Merkelt sem lehet piedesztára emelni a menekültügy nem megoldására tett kinyilatkozásai és nem létező tettei miatt.

Habár nagyon durván hathat, a menekült/migráns/bevándorló ügyet is ugyanúgy egységesen kell kezelnie az uniónak, mint ahogyan azt tette sok esetben, pl. az 1 sertésre/csirkére jutó minimális terület esetén, vagy a ketreces tojótyúktartás beszüntetésével. Meg kell határozni az egyes országok gazdasági lehetőségeinek megfelelően, hogy mennyi embert kell befogadnia és milyen minimális juttatásokat, ellátást kell biztosítania a menekültek számára. Ez jelentheti az elszállásolás minőségét, a havi készpénz maximális nagyságát is, mivel azért a menekültek sem buták: ha az egyik ország jobb életkörülményeket biztosít számukra (Németorazág vs. Magyarország), akkor természetesen azt az országot fogják választani, ahol többet kaphatnak, és nem fogja őket érdekelni, hogy a sorsolás alapján Románia az új lakhelyük, ugyanúgy Németországba fognak vágyni.

Természetesen nagy kérdés, hogy ezzel a problémával ez EU meg tud-e birkózni. Szerintem nem, de nagyon remélem, hogy az idő mg fog cáfolni...

Medgar 2015.09.01. 16:52:53

Végre fél év alatt eljutottunk idáig. Megszületett a NYILATKOZAT. Van még valami teendő a menekültkérdéssel?

Medgar 2015.09.01. 16:54:33

@StanLee: A multikulturális társadalom építéséről szóló kísérlet megbukott - jelentette ki ................... Úgy fogalmazott, hogy az álom, amely szerint a "multikultiban" az emberek "boldogan élnek egymás mellett" egyszerűen nem működik ............................., és a bevándorlóknak többet kell tenniük a beilleszkedésért.....

Na ki mondta ezt?

Bobby Newmark 2015.09.01. 17:58:25

@StanLee: Mondjuk lehet, hogy nekik még nem égett a körmükre. Németország 80 milliós ország, nekik még pár százezerig nem fogja megütni az ingerküszöbüket...

StanLee · https://newsroll.net 2015.09.01. 18:18:44

@Bobby Newmark és @Medgar: Erről külön írni akarok majd, hogy hogyan is éli meg az ember itt Németországban ezt az egész menekültkérdést bevándorlóként. Annyit elmondhatok, hogy nagyban függ az, hol is lakik az ember, merre jár, mert ennek megfelelően találkozik vagy nem találkozik a menekült problémával, és így egyáltalán nem érti <=> érti, hogy miről is megy a lángoló vita.

Igen, Merkel mondta már, hogy megbukott a multikulti, azt is, hogy Németország nem iszlám állam, majd egy évre rá, hogy igenis az. Lassan választások, majd kancellárválasztás Németországban, addigra meglátja mindenki, hogy az előnyükre tudja-e változtatni Merkel a menekült ügyet, vagy sem. A nagy koalíciónak nincs Merkel helyett alternatívája. Igaz még 2 hosszú év addig, új embert hozhat a CDU-CSU, de az SPD is a porondra. Az SPD nagyon okosan azt nyilatkozza, hogy nem akar ellenfelet állítani Merkelnek, de ugye politika. Majd ha úgy hozza a helyzet, előrukkolnak valakivel, ill. hagyják most Merkelt, hogy megsemmisítse önmagát a menekültkérdés megoldásának elodázásával.
süti beállítások módosítása