Argentin választások: Első alkalommal rendez második fordulót a peronizmus hazája

2015. október 28.

Az 1994-ben elfogadott argentin alkotmány meglehetősen érdekes megkötéseket tartalmaz, legalábbis az elnökválasztásokra vonatkozóan. Augusztus 26-i elemzésemben már ismertettem, az argentin választási rendszer értelmében második fordulóra akkor kerül sor, ha az első fordulóban a jelöltek egyike sem éri el a 45 százalékot, vagy amennyiben 40 és 44 százalék közötti eredményt ér el az első helyezett, de nincs meg a 10 százalékos különbség az első két helyezett között. Ezek a kritériumok a vasárnap tartott elnökválasztáson nem teljesültek, tehát lesz második forduló. Az augusztusi előválasztások óta nagyon sok víz lefolyt a Paraná folyón, és az ellenzéki Mauricio Macri röpke két hónap alatt argentinok tömegeit állította maga mellé, míg Daniel Scioli, a jelenlegi hatalom és Cristina Kirchner leköszönő elnök bizalmasa nem tudta jelentősen növelni szavazótáborát. Kettejük közt mintegy hatszázezer szavazatnyi különbség van. A következő időszak nagy kérdése, hogy a harmadik helyezett Sergio Massa (Frente Renovador – Újító Front) kicsivel több, mint ötmillió szavazója kire adja voksát november 22-én.

A számok nyelvére lefordítva a vasárnapi eredményeket jól látszik, hogy Daniel Scioli (Frente para la Victoria – Front a Győzelemért) az előválasztásokon elért 38 százalékáról, 36-ra apasztotta szavazótáborát (az esés elsősorban a részvételi adatok miatt következett be - szerző), míg legnagyobb ellenfele, Mauricio Macri (Cambiemos – Változtassunk) 30 százalékról 34 százalékra növelte támogatói számát. Augusztusban 72 százalékos volt a részvétel, míg október 25-én 80 százalék ment el szavazni. Az előválasztásokra Argentínában is jóval kevesebben mentek el annak ellenére, hogy az országban kötelező a választás a 18. és 69. év közöttiek számára, míg opcionális a 16. és 17. életévüket betöltöttek, valamint a 70 évnél idősebbek számára.

argentina_5.jpg

("Veszített, de nem véglegesen" - Mauricio Macri, f: elpais.com)

Augusztusban Buenos Aires tartományban a hatalmas árvíz miatt sokan nem tudtak elmenni szavazni, (Scioli vezette vasárnapig a tartományt), és most úgy látszik, hogy a jelenlegi hatalom ellen szavaztak ebben a régióban. Tovább számszerűsítve az adatokat: Scioli mintegy kétszázezer szavazót tudott maga mellé állítani, szemben Macri 1,6 millió támogatójával. De még Massa is ötszázezer szavazót szerzett két hónap alatt, tehát egyértelmű, hogy az ellenzéki jelöltek, de különösen Buenos Aires főváros polgármestere volt a nap győztese. Meglátásom szerint Macri egy másik jelölttől, az ugyancsak liberális Margarita Stolbizertől (Frente Progresista – Haladó Front) is szerzett támogatókat, hiszen utóbbi az augusztusi előválasztáshoz képest mintegy 160 ezer szavazót vesztett. Scioli még egyes elemzők számára is meglepő gyenge szereplése több tényezőnek is betudható, álláspontom szerint az egyik ilyen, hogy az elnökválasztás mellett a 23 tartomány élére is vezetőket választott az argentin nemzet, valamint a Képviselőház és a Szenátus tagjait is múlt vasárnap választották meg. Az emberek túlnyomórészt a változásra adták a voksukat, és ez egyértelműen a két ellenzéki jelölt malmára hajtotta a vizet. Másik ok Scioli vereséggel felért győzelméhez az, hogy a „peronizmus” évtizedes bástyáit bukta el a Cristina Fernández de Kirchner vezette adminisztráció: Buenos Aires tartományt 28 év után sikerült elveszíteni, (ide koncentrálódik a választók 37  százaléka), ahol María Eugenia Vidal győzött megelőzve a „nagyágyú” Aníbal Fernándezt, az elnöki kabinetfőnökét. De északon sem termett sok babér a regnáló hatalomnak, ugyanis Jujuy tartományt, amely 32 éve a „peronizmus” bástyája, a centrista Gerardo Morales hozta, akit Macri és Massa is támogatott. Kirchneréknek Santa Cruz tartomány maradt délen, ahonnan 2003-ban Néstor is útjára indult akkori kormányzóként egyenesen az elnöki székbe. Itt utóbbi testvére, Alicia Kirchner győzött fölényes hatvan százalékkal.

argentina_6.jpg

("Győzött, de nem véglegesen" - Daniel Scioli, f: elpais.com)

Kétségkívül tehát nagyon intenzív és kemény négy hét következik Argentína életében, és véleményem szerint több tényező lesz, amely az események alakulását meghatározza és befolyásolhatja majd: egyik az 1999-es választási emlékek újramegélése lehet, annak ellenére, hogy Fernando de la Rúa elnöksége katasztrofális volt, de a 16 évvel ezelőtti helyzethez sokban hasonlít a mostani, hiszen az ország ma is, mint ahogyan akkor is, súlyos gazdasági válságban van, és a hatalom a „peronisták” egy csoportja között oszlik meg most is. 1999-ben a „menemisták”, most pedig a „kirchneristák” a hatalom haszonélvezői. Akkor is és most is egy ellenzéki csoportosulás jött létre a hatalom leváltására: akkor a Frepaso (Frente País Solidario – Front egy Összetartó Országért), most a Cambiemos. Az argentinok eufórikus hangulatban vannak, mert amit 12 évig ledönthetetlennek hittek, az most megingott, és Macri személyében valóra válhat. Míg Macrinak négy hete van elhitetni az argentinokkal, hogy együtt, összefogva sikerülhet a változást kicsikarni, addig Scioli visszamutogathat 2001-re, amikor is Rúa alatt összeomlott az ország, pedig ő is – a 2015-ös Macrihoz hasonlóan – 1999-ben egy reményteljes koalíció vezéralakja volt, és aki az akkori „peronistákat” (Carlos Menem kormányzata) leváltotta a hatalomból. Biztos vagyok benne, hogy ezt a kártyát a jelenlegi kormányzat kijátsza a kampányban, a kérdés csupán az, hogy az argentinok ezt elhiszik-e, ugyanis 2001 Argentína történetében az egyik legsötétebb esztendő volt, és senkinek sincs jó emléke ezekből az időkből.

argentina_7.jpg

("A mérleg nyelve" - Sergio Massa, f: noticiasdemisiones.com)

Macri liberális beállítottsága és privatizációt támogató énje kétségkívül sokak számára taszító lehet még akkor is, ha közben a „kirchnerizmus” sem tökéletes opció már számtalan argentin számára. A legnagyobb kérdés, és talán ez lesz majd döntő jelentőségű november 22-én, hogy Sergio Massa hívei kit választanak a második fordulóban. A helyzet nagyon bonyolult, ugyanis Massa hívei is Kirchner-ellenesek, és hasonlóan Mauricio Macri támogatóihoz változást akarnak. Azonban ők egy cseppet sem liberálisak, sőt, ugyanolyan „peronisták”, mint a jelenlegi hatalom, csak éppen nem velük képzelik el csúcsra járatni a XXI. századi modern „peronizmust”. Nekik megfelel a politikailag nagyon korrekt, nem konfrontatív és békülékeny Scioli. Még rá is szavaztak volna, ha történetesen nem Scioli lett volna Kirchnerék kiszemeltje. Így azonban, mivel Macri liberális, Scioli pedig kormánypárti, Massában találták meg az ideális jelöltet. Több, mint ötmillióan vannak, és nyugodtan mondhatom, hogy tőlük függ Argentína politikai jövője. Macri van most a legkedvezőbb helyzetben, ellenfele azonban ügyes kommunikációval, ravasz kampánnyal, amelyben távolságot próbál tartani majd Kirchneréktől, retorikájában legalábbis biztosan, Massa híveit maga mellé állíthatja, ami számára kulcsfontosságú és a sikeréhez elengedhetetlen. Itt Massa szavazói lelkiismeretén múlik a dolog: lelkük mélyén a „peronizmus” az elsődleges, vagy pedig a változás fontossága? Ha az első, akkor Scioli a Casa Rosada következő lakója, ha a második, akkor Macri az új bérlő.

argentina_8.jpg

("A befolyása megmaradhat" - Cristina Kirchner, f: lanueva.com)

A közvélemény-kutatások szerint a bizonytalanság, a gazdaságpolitika és a korrupció a három legaggasztóbb dolog, mely az argentin társadalmat foglalkoztatja ezekben az időkben. Egyik sem romlott az elmúlt három hónapban jelentősen, de nem is javult. Macri pártját is elérte a korrupció szele, de kétségtelen, hogy Kirchhnerék e téren sokkal rosszabbul állnak. Scioli pedig lemaradt Argentína első élőben közvetített tévévitájáról, ez biztosan nem kedvezett neki. Mindkét oldalnak hatalmas muníciója van a másik diszkreditálására a következő időszakban, azonban az argentinok tudják és érzik, hogy 2003 óta kik kormányozzák az országot.

Erőss Bulcsú

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr958028284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása