Berlusconi talán megmenekült

2010. december 18.

Politikai pályafutásának talán legnehezebb napján volt túl kedd estére Silvio Berlusconi, aki, bár nem dicső győzelemmel, de sikeresen megtartotta kormánya többségét a parlament mindkét házában. Bár az elmúlt hetek történései egyértelműen a keddi bizalmi szavazásokat emelték abban a helyzetbe, mely majd megoldja a válságot, azzal eddig is mindenki tisztában volt, hogy ha utánuk a jelenlegi helyzet áll elő, akkor a harc csak most kezdődik igazán.
 
Az olasz kormányfő látszólagos magabiztossága nyomán előrevetített jövőkép csupán a Szenátusban mutatkozott meg teljes valójában: pártja itt erős többséget szerzett (162 mellette és 135 ellene). Ezzel szemben az Alsóházban történő szavazás eredményeit látva (314 mellette és 311 ellene) már érezhető, hogy ez a győzelem nem pont az, amire a kormány áhítozott. Erről árulkodik Berlusconi – már sokkal szerényebb – azon állítása is, miszerint „nincs már meg az a szintű többségük, mely működőképes is lenne. Ezt a helyzetet pedig Olaszország csupán rövid ideig fogja tudni elviselni”. Hasonló véleményen van az ellenzéki Gianfranco Fini is, aki szerint a miniszterelnök inkább számbeli, mint politikai győzelmet aratott kedden. Számára azonban ez még nem könnyíti meg annak elfogadását, hogy hét FLi tag is ellene szavazott, egyikük pedig inkább tartózkodott a fontos döntésben. Mindezeknek megfelelően a párt ereje és befolyása már így, a megalakulásuk kezdetén csökkenni látszik, ami kevés pozitív kilátással kecsegtet a jövőre nézve.
 
("Van minek örülni - Berlusconi az alsóházi szavazás után", forrás: www.unita.it)
 
Silvio Berlusconi még a szavazás előtt megkezdte a puhatolózást a kisebb pártok irányába, mint például az UDC (Kereszténydemokrata Unió), de nem hagyta ki a sorból az épp legyőzött FLi-t sem. Míg az utóbbi számára egyértelmű politikai öngyilkosság lett volna mindezek után visszatáncolni a kormányba, az utóbbi inkább esetleges koalíciós partnerétől, az Északi Ligától ódzkodott szélsőségessége miatt. Ennek ellenére felröppentek olyan hírek is, miszerint Harmadik Pólus (Terzo Polo) néven létrejöhetett volna egy nagykoalíció az olasz törvényhozásban. A bizalom elnyerése után azonban a miniszterelnök maximálisan elveti ennek a lehetőségét és inkább azokra a kevésbé lojális ellenzékiekre fókuszálna kormánytöbbséget erősítő stratégiájában, akiknek az átszavazása miatt még ma is kormányfő lehet.
 
Így tehát a karácsonyi ünnepek színfalai mögött komoly tárgyalások fognak megindulni a PdL és a lehetséges szövetséges képviselők között. Az őket tartalmazó listán szerepelnek – többek közt – az FLi modernista tagjai, valamint a Demokrata Párt (PD) keresztény vonala is. Berlusconi meggyőző ereje úgy látszik, mit sem gyengült az elmúlt évek alatt, hiszen már péntekre olyan kijelentéseket hallhattunk, hogy nyolc képviselő hajlandó minden további nélkül elkötelezni magát a régi-új kormány mellett. Ha pedig hihetünk a Lovagnak, akkor ezzel még korántsem értek listájuk végére. Bár a helyzetet nehezíti, hogy Fini és az UDC-t vezető Pier Ferdinando Casini válaszul megragadták a lehetőséget, hogy szövetségre lépjenek ellenzéki szerepükben, és létrehozták a Nemzeti Pólust (Polo della Nazione), mindez csak minimálisan fogja tudni befolyásolni a kormánytöbbség kiszélesítésének lehetséges sikerét.
 
Mindent összevetve, úgy látszik, korai volt még teljesen leírni az idősödő olasz miniszterelnököt, hiszen láthatóan maradt még annyi ereje és elszántsága ahhoz, hogy kiharcolja maradását. Bár több neves média továbbra is az előrehozott választásokat tartja a legesélyesebbnek, mivel szerintük Berlusconiék nem fognak tudni kilábalni a krízisből, az ellenzék pedig szintén szörnyű állapotban van, így szükséges a teljes újrarendeződés az olasz politikai életben. (A társadalmi elégedetlenségről már nem is beszélve, révén Rómában a napokban folyamatosan tüntetések zajlanak az utcákon.) Viszont, ha a kormányfő újra teljesíteni tudja kitűzött céljait, ahogy ezt a bizalmi szavazáson is sikerült, akkor úgy néz ki, egyre nagyobb eséllyel tölthetik ki a maradék két és fél évet mandátumukból.

 

Mészáros Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr472523800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása