A kínai faló, avagy felvásárolja-e Kína Európát?

2011. január 13.

Az elmúlt hónapokban egyre többször láttak napvilágot olyan sajtóhírek, melyek Kína európai állampapír-vásárlásairól és több milliárd dollár értékű beruházásairól szóltak. Európai becslések szerint ugyan jelenleg Kína az eurózóna adósságállományának kis százalékát birtokolja, azonban a tendencia dinamikusan növekszik, s már nem kizárólag a válság által jelentősebben sújtott európai államok – mint Görögország, Portugália vagy Spanyolország – állnak be a sorba, hanem Németország és az Egyesült Királyság is áhítja a kínai állam beruházásait.
 
Európai becslések szerint Kína jelenleg az eurózóna teljes adósságállományának valamivel több, mint 7 százalékát birtokolja, 8,8 ezer milliárd euró értékben. Görögország, Portugália és Spanyolország után – egyes értesülések szerint Írország következhet, de hazánk is szívesen látná Kínát befektetőként és államkötvényeink felvásárlójaként. A legújabb hírek szerint Kína 6 milliárd dollár értékben szándékozik spanyol állampapírokat vásárolni, mely a híresen nagy kínai devizatartalék 0,27 százalékát teszi csak ki, de a spanyol államnak ettől függetlenül nagy segítség. Mivel a titkolózás mindkét fél részéről elég nagy, pontos adatokat nem tudni, de egyes hírek szerint a kínaiak már tavaly is vásároltak kötvényeket több mint 600 millió dollár értékben, így mostanra – feltételezhetően - a spanyol állampapírok 10 százaléka van a birtokukban.
 
("Aki kapja..", forrás: www.economist.com)
 
Ami a kínai nyilatkozatokat illeti a kötvényfelvásárlásokkal kapcsolatban, mindenki egybehangzóan állítja, hogy a portfolió diverzifikálása zajlik épp. A kínai devizatartalék ismét rekordokat dönt, elérve a 2850 milliárd USD-t, melynek jelentős része továbbra is amerikai dollárban fekszik, de e hatalmas összeg körülbelül negyedét - 710 milliárd dollárt - már euróban tartalékolják. „Folyamatosan a devizatartalékaink diverzifikálására törekszünk, de e tartalékok növelése során továbbra is az amerikai eszközök adják a fő irányt” – mondta Csang Ming, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia egyik közgazdásza, majd hozzátette „Egyelőre ez az egyetlen lehetséges opció, mivel Európa még mindig túl kockázatos”. „Jó dolog befektetni Európában, de azért nem oldhatjuk meg mi az európai problémákat” – áll a People’s Daily tengerentúli verziójának hasábjain, „…, de nem akarjuk, hogy az euró eltűnjön” – kontráz a Kínai Központi Bank egyik tanácsadója.
 
Li Kö-csiang miniszterelnök-helyettes, a miniszterelnöki szék legvalószínűbb várományosa madridi látogatását követően – ahol az állampapírokról történő tárgyalások mellett több milliárd dollár értékben írtak alá megállapodásokat elsősorban infrastrukturális és mezőgazdasági beruházásokra - Németországba, majd az Egyesült Királyságba látogatott az múlt hét folyamán, mindenhol tárt karokkal fogadták. Az elmúlt időszak tehát nem csupán az állampapírok esetében vonzotta a kínai érdeklődést: a lengyel autópálya-tender elnyerése, illetve az olasz és görög tengeri- és egy olasz légikikötő megépítésére kötött – szintén több milliárd dollár értékű – megállapodások jelzik, Kína egyre több területen és egyre jelentősebb mértékben kíván jelen lenni Európában.
 
(Zapatero és Li Kö-csiang, forrás: www.tehrantimes.com)
 
A kínai – magán, illetve részben vagy egészben állami tulajdonú - vállalatok ma már szinte minden infrastrukturális tenderen ott vannak Európában. Egy kínai metróépítéssel foglalkozó cég állítólag még a budapesti 4-es metrót is megépítette volna, a szakasz – kínai szemmel nézve – rövid mivoltára való tekintettel INGYEN, hogy azt betehesse portfoliójába, s ezáltal jobb esélyekkel indulhasson egyéb metróépítéssel kapcsolatos európai tendereken. Bár az Európában jelen lévő kínai működőtőke mértéke – más térségekhez, például az Egyesült Államokhoz viszonyítva – szerénynek mondható, az elmúlt években dinamikusan növekszik. Más területeken, például az Unió és Kína közötti kereskedelem tekintetében még szembetűnőbb a kapcsolat élénkülése, hiszen 2010-re – az Egyesült Államokat megelőzve – Európa lett Kína legnagyobb kereskedelmi partnere.
 
Kína önmagát barátként aposztrofálja, aki olyankor nyújt segítséget az arra rászorulóknak, mikor mindenki más eltűnik. A kínai kereskedelmi miniszter, Csen Tö-ming nyilatkozata szerint csupán arról van szó, hogy „IMF-tagként Kína vállalja a rá háruló kötelezettségeket”. A valóság persze ennél némileg árnyaltabb: az, hogy Kína felkarolja a válság által sújtott európai államokat nem „jószolgálat”, s nagy valószínűséggel nem csak üzletről szól, hanem európai befolyásról is. Az erős euró Kínának is érdeke, így nem meglepő, ha összehangolt lépéseket tesz az eurózóna stabilitásának megőrzése érdekében, de az a fajta függőség, ami ily módon Kína és Európa között kialakul, „jövedelmező” lehet más szempontból is a Kínai Népköztársaság számára, előbb-utóbb ugyanis az európai döntéshozók engedékenyebbek lesznek a Kínával kapcsolatos úgynevezett érzékeny kérdésekben. Ne lepődjünk meg tehát, ha Európában ezentúl majd visszafogottabban szorgalmazzák a jüan felértékelését, kevésbé kemény hangot ütnek meg az emberi jogi kérdés kapcsán, s esetleg egyre több tagállam jut majd arra az álláspontra, hogy a Kínával szemben évtizedek óta fenntartott fegyverembargó idejétmúlt, fel kéne oldani, s a piacgazdasági státuszt is igazán megérdemelnék már.
 
Egy görög diplomata - a több milliárd dollár értékű megállapodások aláírását követően - azt mondta, Kína csupán a jól felfogott gazdasági érdekeit követi, sokat profitál majd a görög, s ahhoz hasonló beruházásaiból, így nem hiszi, hogy hátsó szándékról, egy „kínai trójai falóról” lenne szó. A hatalmas profit realizálása esetében semmi kétségünk nem lehet, de az is egyre bizonyosabb, hogy Kína európai gazdasági és politikai befolyása jelentősen nőni fog az elkövetkező időszakban.

 

Szunomár Ágnes

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr772581322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem vagyok fideszes 2011.01.13. 21:17:55

Ez van, Kína pillanatokon belül átveszi az USA helyét. Mondjuk azt hittem, lassabb lesz az átmenet.

bgp 2011.01.13. 21:44:34

@Lófasz Hadnagy: hát igen, Irak meg Afganisztán inkább veszteséget hozott nekik. Persze csak állami szinten, nem a háborún gazdagodó személyekre gondolva.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.01.14. 02:25:54

Miert van az, hogy mig Kinaban a hatalom mindig jo penzugyi donteseket hoz ha az allam penzerol van szo, nalunk meg (direkt) rossz donteseket, mellyekbol kifolyolag eltekozoljak az allam vagyonat? A ketto kozul hol vannak akkor jobb politikusok/szakemberek?

Koltoi kerdes volt.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.01.14. 02:31:51

Van egy szavazas a blogomon azzal kapcsolatban, hogy mikorra elozi be Kina az USA hazdasagat. Egyelore levagyok dobbenve, hogy 2015 vezet (2020, 2020, 2030, Soha - elleneben) a latogatoim megitelese alapjan... Ehhez szerintem egy nagy USA csod vagy valami haborus bukas kellene, de szerintem 10-20 even belul siman. Kina ugy lett a vilag masodik legerosebb hatalma 20 ev alatt, hogy ehhez nem kellett nekik mas orszagokat lerohanni olajert, sem "kolonizalni" (vilag) haboruban vesztes orszagokat stb. Csupan szorgalommal, esszel es jo gazdasag politikaval. Mert olcso munkaero (meg egymilliard ember) Indiaban is van...tehat onmagaban ez nem eleg.

Schmidt Gergő 2011.01.14. 09:08:30

A politikusok az anyjukat is eladnák egy pár zsíros befektetésért, amíg kína nem változtat az emberi jogok helyzetén otthon, addig erős fenntartásokkal kel kezelni.

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2011.01.14. 09:20:39

@Chaoyang:
"...Miert van az, hogy mig Kinaban a hatalom mindig jo penzugyi donteseket hoz ha az allam penzerol van szo..."

Mint tudod kínában NINCS nyugdíjrendszer. A kínai filozófia alapján aki öreg az dögöljön meg.
Állami nyugdíjra csak a katonaság a rendőrség a titkosszolgálatok pribékjei és a kommunista párt tagjai számíthatnak.
Mint tudod, kínába NINCS mindenki számára hozzáférhető ingyenes egészségügyi ellátás.
Mint azt egészen biztosan tudod, kínában a legnagyobb a szakadék a leggazdagabbak és a legszegényebbek között. Brazíiliában a favellák legszegényebbjei krőzusok a kínai nincstelenekhez képest.

Mint tudod a kínai kormány magasról leszarja az olyan berendezkedést mint pl. demokrácia és ez elég tág teret ad ahhoz, hogy kézivezérelje a gazdaságát.
A kínai központi vezetés azért hozza a fent említett döntéseket, hogy megtarthassa az egyeduralmát.

A felhalmozott pénzt arra az időre tartalékolja amikor majd robban az elégedetlenség (az embereknek egyszer s mindenkorra tele lesz a töke a kivételezett réteggel, a korrupcióval, a megyei pár aparatcsikok kiskirálykodásával, a kívül vörös de belül velejéig rohadt rendszerrel és) polgárháborús hangulathoz közeli állapot alakul ki.

Na akkor kezdik meg majd felhasználni a felhalmozott eszközeiket de csak kizárólag arra, hogy a kedvezményekkel (pl. teljeskörű nyugdíjrendszer egyik pillanatról a másikra való bevezetésével, stb.) kifogják az elégedetlenkedők vitorlájából a szelet.

Kb. ezért hoznak ilyen döntéseket.

2011.01.14. 09:45:10

Nem kell elájulni Kínától. Iszonyatos gazdasági-társadalmi szakadék tátong (és egyre mélyül) a nagyvárosok és a vidék között, és ez csak az egyik ketyegő bomba. Ott van még pl. az egykerendszernek köszönhetően a társdalom előre látható brutális elöregedése.

Holch Gábor · http://vezeto.blog.hu/ 2011.01.14. 17:02:34

Nem csak a nemzetgazdaság méretét, illetve a GDP-növekedést kell nézni, hanem a fejenkénti GDP adatait is. Nagy a kínai gazdaág, rengeteg pénz van ott, de iszonyú sokan osztoznak rajta. Ha ezt vesszük alapul, akkor azért még nem kell attól rettegni, hogy átveszik a világ vezetését, hiszen a Wikipedia mai listája alapján Kína éppen Bosznia és El Salvador között foglal helyet.

Világgazdasági Intézet 2011.01.14. 21:26:23

@Holch Gábor: Kedves Gábor! Az az egy főre jutó 3700-4000 dollárnyi (függően attól, hogy az IMF, a Világbank, vagy a CIA World Factbook adatait vesszük alapul) nominális GDP, amire te gondolsz, 6900-7500 dollár között van vásárlóerő-paritáson (PPP) számolva. Márpedig fejlődő országok – különösen Kína esetében – célszerűbb ezt a verziót nézni. Ettől még persze nem ugrik előre hatalmasat a sorban, s tényleg rengetegen élnek a létminimum alatt, de mégsem elhanyagolható szempont, hogy ugyanaz az összeg másra elég az Egyesült Államokban, másra nálunk, s megint másra (jóval több „másra”) Kínában.

Holch Gábor · http://vezeto.blog.hu/ 2011.01.16. 16:54:28

@Szunomár Ágnes: Igen, a Wiki statisztika, amit néztem PPP-t vesz alapul, csak azt kevéssé szokták ismerni. Az is fontos viszont, hogy az infláció és a minimálbér-növekedés hatására egy bizonyos összeg kínai és mondjuk amerikai vásárlóértéke között rohamosan csökken a különbség.

Világgazdasági Intézet 2011.01.16. 19:12:01

@Holch Gábor: Ebben tökéletesen igazad van, de azért remélhetőleg még egy darabig nem érnek össze... A vásárlóerő-paritás egyik populáris és közérthető mutatója a Big Mac Index (azaz mennyiért lehet Big Mac-et kapni egy adott országban). Az Egyesült Államokban, amennyire tudom, 4 dollár körül van egy Big Mac, míg Kínában 2 dollár környékén van egy ilyen hamburger ára. (Kínában pedig valószínűleg még olcsóbb is lehetne, ha mondjuk ugyanannyira népszerű lenne, mint az amerikaiak körében.)

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.01.17. 03:31:55

@adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe: Kinaban ha a fizetesedbol hagyod, hogy vonjanak akkor kapsz kesobb nyugdijjat. Ha nem fizetsz nem kapsz semmit. Nalunk sem sok az a minimal nyugdij amit azok kapnak akik nem fizetnek. Ingyenes egeszsegugy? Ha nem fizetsz TB-t Magyarorszagon kapsz ellatast? Csak ha eletveszelyben vagy. Miert lenne ingynes ha elotte havonta fizettel akkor is ha soha nem leszel beteg. Kinaban is igy VAN. Fizetsz havonta, akkor igyen ellatnak kesobb.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.01.17. 03:36:17

@Szunomár Ágnes: NAGYON nepszeru. A nagyvarosok fogyasztoinak szama osszemerheto mar az USA-ban elokkel. Egy Big Mac 13 yuan (1.3 euro)

Bocs, de az index nem arrol szol, hogy mennyi BM-et tud venni az atlagberebol a helyi vasarlo?

Világgazdasági Intézet 2011.01.17. 09:00:55

@Chaoyang: a Big Mac index alapvetően a valuták vásárlóértékének összehasonlítására szolgál. Holch Gábor egy korábbi kommentjében azt írta :"egy bizonyos összeg kínai és mondjuk amerikai vásárlóértéke között rohamosan csökken a különbség". Erre föl jutott eszembe a Big Mac index, ami erre a konkrét esetre nézve megmutatja, azért még elég jelentős különbségek mutatkoznak a két ország között.
A Big Mac, ahogy te is írod, Kínában feleannyiba kerül (én 2 dollár alatti összegről írtam, te jüanban és euróban adtad meg, de az összeg attól még egyezik) mint az Egyesült Államokban.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.01.18. 01:15:06

@Szunomár Ágnes: Igy van. De az US-beli keresetek nem ketszerese az atlag kinaianak :) Igy mar nem a valutarol szol csak hanem a vasarloertekrol (?) is. Ebbol latszik, hogy annak ellenere, hogy csak feleannyiba kerul meg igy is sokkal dragabb!

Világgazdasági Intézet 2011.01.18. 09:03:37

@Chaoyang: valóban nem a valutáról szól, hanem annak vásárlóértékéről, ahogy feljebb is írtam, kiemelve, hogy ebben a konkrét esetben (Big Mac). Az utolsó mondat szerintem enyhe túlzás, de te élsz Kínában, én "csak" kutatom... :)

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.01.18. 13:25:15

USA-ban egy gyari melos keres ~2000$-t/ho, Kinaban 100 eurot. Legalabb 10-szer kevesebbet. Magyaran 5-szor kevesebb BM-et vehet :) Igy ertettem, hogy dragabb.

Világgazdasági Intézet 2011.01.19. 11:02:07

@Chaoyang: így már érthető. És a fentiek tükrében sajnálom, hogy nem mentem gyári munkásnak Amerikába... :)

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.01.19. 11:39:32

@Szunomár Ágnes: Ennek ellenére már a kínai is Big Mac faló lett... Hogy egyben a címre is utaljak :~)

rebur 2011.01.30. 09:56:02

Ez a sárgázás tipikusan újnáci stílus.Ha nem tudsz magasabb rendü lenni mint amilyennak képzeled magad kezdj el gyűlőlködni,sárgát,zsidót,cigányt,buzit,de a magyar is sorra kerül előbb utóbb.

Világgazdasági Intézet 2011.01.30. 14:32:11

@rebur: de mégis ki folytat itt "sárgázást"??? Sem a cikk, sem a hozzászólások nem tartalmaznak erre utaló nyomokat, épp ellenkezőleg...

rebur 2011.01.31. 13:51:42

Sajnos én találtam egyet,arra volt a reagálás,de lehet,hogy én vagyok túl érzékeny.

Levéltáros · leveltar.blog.hu/ 2011.01.13. 21:56:37
Ezzel indult a kínai hadművelet:

leveltar.blog.hu/2010/10/27/kina_vasarol_magyarorszag_elad

rebur 2011.01.31. 14:10:14

@Szunomár Ágnes: Visszavonva,itt most én voltam a hülye.
süti beállítások módosítása