Vélemény: Talpraállás Kínában - felemás fellendülés a világban

2011. november 21.

Vajon tényleg nagy a baj, ha már a kínai miniszterelnök-helyettes, Vang Csisan (Wang Qishan) is azt mondja, hogy a világgazdaság állapota gyászos, s egy kiegyensúlyozatlan fellendülés az egyetlen megoldás a kialakult helyzetre? Vagy a politikus csak hazabeszél, Kína érdekei szerint láttatja a kiutat, egyszersmind előrevetít egy átmenetileg befelé koncentráló kínai stratégiát? De mi van, ha igaza van? És mi közünk nekünk ehhez?
 
Az APEC-csúcs előtt Obama elnök Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnökkel is tárgyalt, többek között a világkereskedelem kiegyensúlyozásáról. Az ezt követő sajtótájékoztatón egy harcias nyilatkozatban elmondta, hogy Kínára is épp azok a szabályok vonatkoznak, mint mindenki másra. A kínai deviza 20-25 százalékkal alulértékelt, így annak gyors felértékelődésre van szükség, mert a mesterségesen alacsonyan tartott árfolyam árt az amerikai cégeknek és munkahelyeknek. Kína szerinte már nem védekezhet azzal, hogy fejlődő ország, nagyon is fejlett, s ennek megfelelően kellene viselkednie világgazdasági ügyekben is. Obama elnök részéről e harciasság Kína kapcsán valóban szokatlannak mondható, és bár a jüan alulértékeltségének kérdése nagyon is valóságos probléma, de nem szabad elfelejteni, hogy közelegnek a választások, ez már a kampány része, így a Honoluluban elmondottak legalább annyira szóltak a potenciális amerikai választóknak, mint magának Kínának.
 
Ezzel szemben hétfői beszédében Vang arra helyezte a hangsúlyt, hogy a gazdasági fellendülés biztosítása ma elsőrendű fontosságú, amelyen az Egyesült Államok és Kína közösen kell, hogy dolgozzon. A politikus ugyanakkor utalt arra is, hogy Kína mindenekelőtt saját növekedésére koncentrál, s csak ezután foglalkozik/foglalkozhat a globális problémákkal, de ez jól is van így, mert a kiegyensúlyozatlan növekedés még mindig jobb a világgazdaságnak, mint a kiegyensúlyozott recesszió. Átfordítva ezt Obama és a világ számára: egy erős kínai gazdaság, melynek valutája alulértékelt, és kereskedelmi többlete van az Egyesült Államokkal szemben még mindig jobb a világnak egy lassuló Kínánál. A helyzet az, hogy ebben igaza van.
 
(Vang Csisan, f: www.stirilprotv.ro)
 
Vang bevezetőben említett mondata egyébiránt nem az első lehangoló helyzetkép a világgazdaságról, pár nappal korábban már krónikus globális recesszióról beszélt, ahol Kínának a belső problémáira kell koncentrálnia. Ezen a nyilatkozaton sokan átsiklottak, pedig annak lehet egy mögöttes, és Európát (még kis hazánkat) is érintő üzenete: ne tőlünk várjátok a megváltást, mert most magunkat kell megváltanunk. A helyzet ugyanis az, hogy bár Kína majd 3300 milliárd dollárnyi valutatartalék büszke tulajdonosa, erre szüksége is lesz, és nem feltétlenül azért, hogy felvásárolja belőle a hozzánk hasonló kis kelet-közép-európai országok államadósságát, vagy beruházzon a német iparba. Kínában sok a belső feszültség, minek folytán a társadalom elégedetlensége nő. Persze belső problémák – jövedelemkülönbségek, a szociális háló hiánya, eladósodott állami nagyvállalatok és önkormányzatok, az utóbbi években egyre növekvő ingatlanbuborék – mindig is voltak, azonban ezek társadalmi megítélése némiképp változott, ahogy a nép saját pénztárcáján, lehetőségeinek szűkülésén kezdte érezni e problémák valódi komolyságát. Az infláció pedig ma kínai mértékkel nézve nagyon is magas, 5,5 százalék, míg a gazdaság növekedése – bár továbbra is a kormányzati elképzeléseken belül van – 9,1 százalékra esett vissza a harmadik negyedévben.
 
A kínai átlagember – nevezzük Mingnek - öntudatosabb lett, egyszersmind érzékenyebb a kínai kormány tevékenységére is. Ha pedig Ming azt látja (és jól látja), hogy Kína külföldi beruházásokat eszközöl, segélyez, vagy épp állampapírokat vásárol olyan országokból, amelyekről a kínai átlagember esetleg azt sem tudja, hol vannak, akkor Ming arra gondol, hogy a kormány miért nem itthon segít? Hiszen Ming az „egy család-egy gyermek” modellből kifolyólag egyke, így aztán egyedül kell gondoskodnia nyugdíjra nem jogosult öreg szüleiről, mindezt úgy, hogy több száz kilométer választja el tőlük, mert vidéken, ahol a szülei élnek, Ming nem talált végzettségének megfelelő munkát, csak egy távoli nagyvárosban, ahol azonban a gatyáját is ráfizeti a lakhatására, ráadásul még a kedvenc levese, ami éveken át ugyanannyiba került, az utóbbi időben drágább lett. Ming egy rendes lányt sem talál magának, mert az egyke-politika és a modern technika párosa oda vezetett, hogy már jó ideje sokkal több fiú születik mint lány, a fiú gyermek ugyanis „értékesebb”. Ming a fentiektől kissé frusztrált, kicsit dühös. Mikor erről beszámol a munkatársainak, kiderül, hogy hasonló okokból kifolyólag ők is azok. Ming többé nincs egyedül… Mi ez, ha nem a társadalmi elégedetlenkedés csírája? Mi lesz, ha a békés, az individualizmust csak távolról ismerő kínai tömegek Minghez hasonlóan kezdenek érezni, s erről beszélnek is egymással?
 

A kínai kormány is feltette ezt a kérdést magának, s minden bizonnyal arra jutottak, hogy nem feltétlenül akarják megvárni, amíg kiderül. Attól persze nem kell félni, hogy Kína eddigi külgazdasági expanziója izolációba fordul át, de a jelenlegi helyzet alapján egyre valószínűbb az a szcenárió, mely a belső feszültségek feloldása mellett/miatt a kínai globális gazdasági szerepvállalás visszafogásával számol. Mi ebből a tanulság számunkra? A keleti szél sebessége egy időre alábbhagyott, kell egy kis plusz lendület máshonnan, esetleg nyugatról…

Szunomár Ágnes

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr533402165

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az amerikai, a francia, a magyar és a cigány állnak az Eiffel-torony kilátóján... 2011.11.22. 13:09:51

Az amerikai, a francia, a magyar és a cigány állnak az Eiffel-torony kilátóján.Hirtelen az amerikai előkap egy köteg dollárt és elkezdi ledobálni a mélybe, miközben ezt kiabálja:- Nekünk ebből otthon rengeteg van!Ezt látva a francia előkap néhány üveg ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.22. 12:32:26

Ha most gond van, akkor mi lesz 50 év múlva, amikor majd 150 millió nő fog hiányozni és alig lesz, aki eltartsa az időseket? Egy égő bombán ülünk és még fújkáljuk is a kanócot.

Cook kapitány 2011.11.22. 12:40:25

Az a 150 millió egyedülálló férfi két helyre mehet, ahol egyedülállóként bentlakásos állása van: szerzetesnek vagy katonának.

Nagyon remélem, hogy sok buddhista szerzetes lesz és nem egy háborúval gondolják majd megoldani a túl sok férfi problémát.

SzaszaG1 (törölt) 2011.11.22. 12:45:50

A szerzetességre nehezebb rávenni őket mint a háborúra és nem is olyan hatékony, ugyanis enniük még utána is kell.

Jester 2011.11.22. 12:52:31

Viszont ha a szerző már járt Kínában, akkor tudhatja, hogy Mind nem beszéli meg az elégedetlenségét senkivel, de főleg nem a versenytárs kollégákkal, mert másnap jön érte a fekete autó és elviszi örökre. Legalábbis minden oka megvan rá, hogy ezt higgye.
Kínának annyi a dolga, hogy senki se kerüljön olyan helyzetbe, ahol nincs mit veszítenie. Se több, se kevesebb. A többit a diktatúra elintézi. És a szekér halad tovább...

passzívház tervek · http://www.passzivhaztervek.hu 2011.11.22. 13:11:51

@TrueY: Több kanóca is van annak a bombának. De hát a réginek úgyis meg kell szűnnie, ha valami új akar keletkezni...

Maegoss 2011.11.22. 13:33:18

@Jester: a Te hozzászólásodból viszont látszik, hogy még soha nem jártál Kínában. Veled ellentétben én viszont már több, mint három éve dolgozom Pekingben (és jelenleg is ott tartózkodom) szóval nekem van tapasztalatom is.

Sajnos el kell, hogy keserítselek: Kínában nem visz el semmiféle "fekete autó", ha valaki megbeszéli a barátaival/kollégáival a jelenlegi gazdasági helyzetet.

Társadalmi egyenlőtlenség természetesen létezik Kínában, de a Kommunista Párt próbálja kicsit ellensúlyozni ezt: nemrég változtatták meg például az adózási szabályokat és képzeld, meg merték tenni azt, amit a mi magyar politikusaink soha: csökkentették a legkevesebbet keresők adóját és növelték a legtöbbet keresőékét.

RoFä 2011.11.22. 14:04:44

@Maegoss: Pedig vicces adotabla volt az 5%-onkent kuszo rendszer, hany kulcs is volt - nyolc? Mikor kint voltam nezegettem hatha kell.

Egyebkent hogy hol kiert jon a fekete auto az elsosorban a helyi hatalmi viszonyokon is mulik. Egy 1.3 milliardos orszagot nem lehet a kozpontbol kormanyozni, ezt mindenki elfelejti. Na meg a guanxi...ha valakinek eleg jo, az tobbet megengedhet maganak. Persze egy kis rendszerkritikaert ma mar senkit nem visznek el. Ha viszont valaki nyilvanosan kritizal, agital, tiltakozik, az hatareset: lehet hogy szelep lesz belole, lehet hogy peldat statualnak vele.

Kina bonyolult hely. Milyen is lenne.

zombunny (törölt) 2011.11.22. 14:05:17

@Jester: Elhiheted, hogy a szerző járt már Kínában. És ha te is így tettél volna, láthattad volna, hogy mostanra már vidéken sem dívik a kommunizmus, nemhogy a nagyobb városokban - már hogy is tudnának a világ élvonalában lenni a legtöbb iparban, ha a nem épp versenyképességre törekvő szocialista módon állnának hozzá a dolgokhoz?

Túl kellene lépni ezen a begyepesedett Kína-képen lassan most már, és nem fotelből trollkodni egy Kína-szakértővel, fekete autót kiáltva.

Egyébként a cikkben foglaltakban nagyban egyező véleményen van a kínai szociológusok zöme is évek óta, örömteli, hogy még a társadalmi elégedetlenségek kitörése előtt elkezdtek hallgatni rájuk, és újabban már nem csak a mennyiségi, hanem a minőségi GDP-növelést is megcélozták a vezetők.

RoFä 2011.11.22. 14:07:33

Kozeposztaly es felette egyebkent mar elkezdtek egyenileg megoldani az egykeproblemat: felesegvasarlas. (A leanyrablas modern, nemileg civilizaltabb formaja). Vannak a kornyeken Kinanal sokkal szegenyebb orszagok. De meg koreai importrol is hallottam (del, nem eszak).

Maegoss 2011.11.22. 14:26:47

@RoFä: igen, kicsit több adósávuk van, mint Magyarországon :) Ha jól emlékszem akkor a legszegényebbek talán 10%-ot adóznak?

Természetesen ha valaki hangosan tüntet a Kommunista Párt ellen, demokráciát követelve akkor valószínűleg nem sokáig hagyják demonstrálni. Persze a legtöbb kínait nem a politikai rendszer izgatja, hanem hogy minél jobb körülmények között éljen.

Ami pedig a feleségvásárlást illeti: sajnos olyan verziója is létezik, hogy egyedülálló fiatal lányokat (pl.: egyetemistákat) egyesek elrabolnak és eladják őket egy kis faluba feleségnek. Aztán mire megtalálják a rendőrök az elrabolt nőt (ha egyáltalán megtalálják), akkora már van két gyereke az őt megvásárló férfitól...

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.22. 14:28:36

@RoFä: Tiszta amerika! Ők is sok ázsiai asszonykát importáltak...

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.22. 14:29:15

@passzívház tervek: Egyszerre több kanócot is tartunk a tűzben! :)

Sequoyah 2011.11.22. 14:33:10

@Maegoss:
"meg merték tenni azt, amit a mi magyar politikusaink soha: csökkentették a legkevesebbet keresők adóját és növelték a legtöbbet keresőékét"

Itt is jópárszor meg merték ezt tenni már, csak azért mert egyszer véletlenül a képzett, termelő embernek is kedvez az adórendszer, nem kell sarazni. Más kérdés, hogy ezt nálunk szokás szerint rosszul és rosszkor tették meg...

komplikato 2011.11.22. 14:35:33

Ahhoz képest, hogy befelé fordulnak érdekes kínai vonatkozású cikkek vannak az Index címlapon, kedve a Görögök leminősítésével vagy az EU repterek "bevásárlásával" ;)

Jester 2011.11.22. 14:50:25

@zombunny: Sanghajban nagyon csúnyán néztek amikor faggattam őket az openoffice irodában a cenzúráról. De ha igaz, amit mondasz, jó hír hogy ott is van igény a gondolkodásra.

Oscee 2011.11.22. 14:51:35

@Kompli: Ferihegyet a Hainan szeretné megvenni, ami privát cég, nem a kínai állam. Persze gondolom nem teljesen független egymástól az állam és egy ilyen gigacég (máshol se az), de azért nem összekeverendő.

kicsijuti 2011.11.22. 15:34:59

@TrueY: ennek elég egyszerű a megoldása és már folyamatban is van: feljebb kell tolni a nyugdíjkorhatárt. Ha belegondolsz ez egy elég új keletű probléma, régen (pár száz) éve meg nem éltek annyi ideig az emberek hogy nyugdíjba vonulhassanak, a 19 században pl 40 év volt a várható élettartam, most ha 50 év múlva 110 évig fog élni egy ember akkor 100-105 évre kell emelni a nyugdíj korhatárt, ennyi. Ezzel egyidejűleg persze kilehet tolni az iskolaidőt is, 50 év múlva teljesen alap követelmény lehet pl egy bsc/ba végzettség.

zombunny (törölt) 2011.11.22. 16:35:30

@Jester: Ami miatt csúnyán néztek, az szerintem a nacionalizmusuk lehetett - milyen jogon jön egy recesszióval küszködő, épp összeomlani készülő nyugati társadalom tagja, hogy kioktassa az ő több ezer évvel idősebb, és jelenleg is töretlenül fejlődő (kult-társ) rendszerét. Mert hogy ők sokszor tényleg így gondolkodnak.

Mondjuk jelen vgazg körülmények közötti 9%-os gazdasági fejlődésért (amiből lejön mondjuk egy jó pár szellemváros is) lehet még én is bevállalnám, hogy "harmonikussá váljon" pár blogbejegyzésem...

Globetrotter2014 2011.11.22. 16:47:41

@zombunny: ennek a recesszióban lévő államnak köszönhetik a felemelkedésüket. az USA ugyanazt megtette Kínával mitn Japánnal a 60 as évektől, engedte földfeljlődni versneytársává (persze közben kínában hatalmasat kaszált 3szorosan is). kína most egy mesterséges árfolyampoltikának köüszönehti amit elért, és ezek az eredmények addig tarthatnak amíg a világ ezt engedi. Hoyg utána mi fog következni azt nehéz megjósolni, de vvalószínűleg annyira enm fog puhára esni mint Japána 90es évek konszolidációja során (pedig az is nagyot szólt belülről nézve).

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.22. 16:56:34

@ZF2: Ha nem emelnénk az egekig a minimálbért, akkor azért nálunk sem halt volna meg a könnyűipar és a melltartókat nálunk varrogathatnák az asszonyaink.

Globetrotter2014 2011.11.22. 17:03:15

@TrueY: na az asztán kitörési pont lenne a magyar gazdaságbank... :)

Globetrotter2014 2011.11.22. 17:06:36

@TrueY: a baj az hogy nem csak a melltatróvarrás (ami így is úgy is elment volna romániába), de a egy rakás szinívonalas termelés is. Az oka pedig nem a minimálbér (aminek megemelése egyébbkébnt szerintem egy meglehetősen intelliogens intézeksdés volt), mivel ennyit már kínában is fizetnek, hanem a mesterséges leértékelés.

Ennyire ne nézd le a magyar ipart hogy a mellatartóvarrás lett volna a fő profilunk. Nokiától kezdve audin át am flextronicsig egy csomó színvonalas termalési tevékenysgé jött át. Közben a szlovkok szintáén odacsaltak többszázetzres autóösszeszerelési kapacitást (aminek egy része egyébbként hozzánk is jöhetetet volna, ha a kormányt 2003 krül ez komoylan érdekli).

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.22. 17:07:58

@ZF2: Valahol el kellene végre kezdeni! 8 elemit sem elvégző, állástalan tömegekkel nem fogunk kitörni sehová. Japánok, kínaiak is olcsó bérmunkával kezdték. Meg lehet nézni, hogy hová lehet elérni!

GuloGulo 2011.11.22. 17:37:26

tök jó a cikk.
Bár sose jártam Kínában, de az eddig olvasott, hallott dolgok bennem olyan képet alakítottak ki az országról, hogy beteg az egész.

-Társadalmilag: egykepolitika és folyományai, cenzúra, óriási különbségek a belső területek és a parti nagyvárosok között, stb.
-Gazdaságilag: ingatlanlufi, mesterségesen gyenge valuta, nem fenntartható ipari növekedés, olcsóbb munkaerő indokínában, stb.
-A természet: végletekig szennyezett folyók, lehalászott tenger, óriási beépített területek zöld nélkül, légszenyezettség, és hogy a környezetvédelem huszadrangú kérdés.

Én legalábbis ezekről hallottam. Kiváncsi vagyok mi sül ki ebből.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.22. 21:13:52

@ZF2: Igen, gyárthatnánk atomreaktorokat is. De sajnos ezzel csak a lakosság kis részt tudnánk foglalkoztatni. Plusz ne felejtsük el, hogy jelenleg nem a tudásalapú társadalmat, hanem a munka alapú társadalmat építünk! Ahogy a Bölcs Vezért ezt kinyilatkoztatta. Ennek fényében nagy zséket vonunk ki az oktatásból és inkább MOL részvényeket veszünk. Szóval kalapács reszelés és nem agysebészet!

rezgaras 2011.11.23. 10:49:39

Az, hogy Európában egyedül a németek vannak fellendülésben és kiegyensúlyozottan annak köszönhetik, hogy nekik van egyedül Európában számottevő exportjuk Kínába. Ez az export részben gépekből áll, ahol már egy ideje visszafogják magukat (4-5 éves konstrukciókat adnak csak el), mert a kínaiak mindent ami a kezükbe jut, gátlástalanul lemásolnak. A másik rész drága luxustermékekből, Porsche, Mercedes, BMW és társaik. Ha a kínai gazdaság az elszegényedő exportpiacok miatt lelassul, a luxuscikkek beszerzése náluk is erősen csökkenni fog (a recesszióra mindig a luxuscikkek piaca reagál legerősebben!). Akkor a németek is bajban lesznek...

rezgaras 2011.11.23. 10:57:22

@TrueY: A tudás alapú társadalom építése nálunk nem működik. Túl kevesen rendelkeznek használható tudással! A sok antropológus, szociológus, kommunikáció-kutató tudására nincs fizetőképes kereslet - hacsak az állammal meg nem vetetik. Az alsó szinten pedig szépek az elvek, de azok sem járnak még elemi iskolába sem, akiknek kötelező lenne. Helyette a szülők megfenyegetik a tanárt, ha jelenti. Itt tartunk, erre kellene gombot varrni.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.23. 12:19:58

@rezgaras: Én is pont erről beszéltem, amikor azt mondtam, hogy a minimálbér egekbe emelése pont az ő megélhetésüket veszi el. Maradnak valami minimális közmunkán és nem fognak tudni normális munkából megélni.
süti beállítások módosítása