Viszlát euró, viszlát EU?

2012. június 14.

Több min egy éve annak, hogy Görögország lélegeztető gépre került részben (és elsősorban) saját maga, részben az európai gazdasági válságnak köszönhetően. A görögök számára az út vége nem látható, ahogy az sem tudható pontosan, hogy hányan vannak még hátra. Mostanra ugyanis egyértelmű: Görögország esete nem elszigetelt példa, csak valami rossznak a kezdete.

Tavaly ilyenkor Európa szerte az újságok, politikusok és választók mind-mind a görögökön nevettek, hiszen egyszerűen nem volt hihető annak a pazarlásnak a mértéke, amit produkáltak. Az persze egy dolog, hogy a gazdaság erős állami és szakszervezeti befolyással működött, ahol egy haszontalan munkavállalónak a kirúgása több évet és több százezer eurót emésztett fel, megölve a dinamikus növekedést. Nem beszélve arról, hogy a helyi politikai elit az újabb és biztos szavazatok reményében e mellé minden mást is megtett, hogy a választók állami függőségét inkább növelje, mintsem csökkentse. Ám amikor megérkeztek az első hírek a „tizenvalahanyadik” fizetésről és a könnyfakasztóan kedvező kedvezményes nyugdíjazásokról, valamit eltörött minden EU-s választóban.

eu-jövő.jpg

("Válaszút elé ért az Unió", f: Derek Bacon - www.economist.com)

A pártos ígérgetésnek természetesen a jutalma helyi választási győzelmekben teljesedett ki a szocialisták, majd a konzervatívok, majd a szocialisták, majd a konzervatívok számára, és így tovább, egészen 2011-ig. A görög politikusok / választók vakszerencséje viszont tavaly elfogyott egy jó időre. Először érkezett az EU-s pénzügyi lélegeztető gép, ami tulajdonképpen hónapról-hónapra tartja életben az országot, valamint később egy kormányozhatatlanná vált, kilátástalan helyzetbe tengődő, az összeomlástól percekre lévő uniós tagállam realitása. Az, hogy a görögök megtanulták-e a leckét nem tudható. Bár a szélsőbaloldali tömörülés, a Sziriza elképesztő támogatottsága azt mutatja, hogy láthatóan nem. Nyilván az vesse az első követ a görögökre, aki ilyen helyzetben másként cselekedne. Meggyőződésem, hogy a legtöbb uniós választó hasonlóan tenne itt Kelet-Közép-Európában és Dél-Európában. Egyrészről, mert a gazdaság-politikai realitásokkal az emberek nem szeretnek szembesülni, még ha azt korábban egy hazugságokra épülő retorika is alakította ki. Másrészről pedig a politikusokat és másokat mindig könnyebb hibáztatni a velünk történtek miatt.

Az elmúlt pár napban azonban fordult a kocka és a hangsúly eltolódott a görögökről. Most már nem egy periférián elhelyezkedő államról van szó, aminek a beomlása talán túlélhető lenne az Unió számára, hanem Spanyolországról. Az EU egyik legnagyobb állama szintén pénzügyi mentőövet kért. Ha ehhez a képlethez még hozzávesszük Olaszországot, amely hasonlóan billeg, akkor Christine Lagarde IMF-vezér szavai az euró rövid távú összeomlásáról könnyen valóssággá válhatnak. A déli államok választói persze saját politikusaik mellett a nettó befizető államokra mutogatnak, mint például Németország, Ausztria, Hollandia vagy Finnország, hogy azok nem hajlandók reális segítséget nyújtani nekik, veszélyeztetve ezzel az EU jövőjét. Ez valahol jogos feltételezés, hiszen a görög gazdaságot tavaly óta lényegében egyik hónapról a másikra tartják a felszín felett. A spanyolok esete azonban a kártyákat elsődlegesen tartó németeket is végre gyors és mélyreható döntésekre késztetheti. Tény, ennek a vége ugyanúgy lehet felbomlás, mint az EU fennmaradása és megerősödése is. Részben, mert a németek dönthetnek úgy, hogy átfogó segítséget csak akkor kapnak a megboruló tagállamok, ha azt csinálják, amit ők és a nettó befizetők mondanak. Erősen kétséges, hogy ezt a spanyolok, olaszok, esetleg a franciák elfogadnák. Vagy mondhatják azt is, hogy rendben, segítünk, de az EU-t teljesen átalakítjuk úgy, ahogy nekünk tetszik, akár azonnali kilépésre késztetve a renitens államokat.

Érzésem szerint tehát a közeljövő nagy dolgokról fog dönteni, nem csak a görögök és spanyolok vonatkozásában, hanem minden más EU-s tagállam életében is, úgyhogy érdemes lesz figyelni.

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr134586668

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.06.14. 11:09:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tothh · http://polizis.blog.hu 2012.06.14. 11:44:30

Jó kis összefoglaló, és az illusztráló kép is nagyon találó!

"Részben, mert a németek dönthetnek úgy, hogy átfogó segítséget csak akkor kapnak a megboruló tagállamok, ha azt csinálják, amit ők és a nettó befizetők mondanak. Erősen kétséges, hogy ezt a spanyolok, olaszok, esetleg a franciák elfogadnák. " - a probléma alapvetően szerintem ott van, hogy nagyon egyenlőtlen körülmények alakultak ki az EU szintjén.

Tragikomikus, ahogy a görögök felől hallgattuk a híreket, pl. kézmosási pótlékról, vagy bónuszról a fénymásoló-használatért, de ezektől a kilengésektől eltekintve szerintem itt az a probléma, hogy amíg ment a szekér, addig mindenki benne volt ebben a csalós buliban.

Viszont most, amikor nyilvánvalóan látszanak az egyenlőtlenségek, akkor látszik, hogy - legalább - két táborra bomlik az EU. Egyik oldalon vannak az említett mag-államok, a befizetők, fejlett ipari államok.
Az ő választóik nyilván nem támogatnának egy olyan rendszert, amiben komoly forrásokat pumpálnak a fejletlenekbe.

A félperiféria államai pedig nem tudnak belemenni nézetem szerint egy még szorosabb integrációba, mert akkor teljesen kiszolgáltatottak lesznek, hiszen versenyképességük összemérhetetlen a fejlett államokéval.
Egy ilyenbe beugrás pedig az euroszkeptikusok és a kő kemény szélsőségek szerepét erősítené csak. Utóbbiak kormányra kerülése pedig amúgy sem jó, ráadásul visszafordítja az egész folyamatot.

Végül itt van a mi régiónk, aminek még lehetősége sem adatott meg egy tényleges komoly felzárkózásra. Véleményem szerint az integráció elmélyítése még nagyobb elvándorlást, agyelszívást jelentene a fejlett centrum irányába, hisz aki tehetné, menekülne a fejletlen félperifériáról.

Én sokkal inkább el tudnék képzelni regionális integrációkat és együttműködéseket nagyjából hasonlóan fejlett és hasonló társadalmi körülményekkel rendelkező országok között. Mert szerintem egy Európai Egyesült Államok csak erőszakkal jöhetne létre, és még nagyobb erőszakot eredményezne.

rezgaras 2012.07.05. 09:55:51

Véleményem szerint már a kérdés "Breakup - Superstate" is demagóg. Ennél többet várnék el az Economist-től, ha nem tudnám, hogy az utóbbi években mennyire lesüllyedt a színvonala.

Európa nagy kihívása az lenne, hogy megtalálja az optimális, tartós fejlődést biztosító kompromisszumot a két lehetőség között. Sajnos a kommunikációból az látszik, hogy meg sem próbálják - mindenesetre nem nagyon beszélnek róla.
süti beállítások módosítása