Polgári Platform: Egy lengyel sikertörténet vége

2014. június 21.

A Donald Tusk vezette lengyel kormánypárt, a mérsékelt konzervatív Polgári Platform (PO) történetének messze legkínosabb napjait éli. Az országot hét éve, széles közmegelégedésre és magabiztosan irányító pártot ugyanis egy nem rég kirobbant lehallgatási botrány padlóra küldheti. Vajon a vérszagra gyűlő média, és még inkább, a Jaroslaw Kaczynski fémjelezte Jog és Igazságosság, mint a PO első számú kihívója, célt ér, és valóban sikerül a Tusk-kormányt megdöntenie?

A Polgári Platform és vezetőjének történetét az európai média (nyugaton és keleten egyaránt) 2007-es hatalomra kerülésük óta megkülönböztetett figyelemmel kíséri. Ez alól persze hazánk sem kivétel. A külföldi elemzők és helyi szavazók számára Donald Tusk pártjának legfőbb varázsát mindig is az a mérsékelten konzervatív program adta, ami sokkal több hasonlóságot mutat az olyan nyugati jobboldali pártokkal, mint a német CDU/CSU, vagy a brit Konzervatívok, mint akár a helyi keresztény-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS), vagy a magyar Fidesz. Utóbbi kettővel ellentétben ugyanis a PO, főleg kelet-európai konzervatív mércével mérve, rendkívül piacpárti, sokszor már-már liberális politikát folytat. De a párt általános megnyilatkozásai is inkább a szekuláris-progresszív, mint a nemzeti-keresztény vonalon mozognak. Persze populizmussal ők sem állnak hadilábon, ebben a tekintetben viszont elég kevés európai párt vethetne bármit is a szemükre. A PO tehát nyugalmat, gazdasági prosperitást és nyugatias szellemiséget hozott a döcögős Kaczynski évek (2005-től 2007-ig volt kormányon a PiS, ezalatt Jaroslaw miniszterelnök, ikertestvére Lech pedig államfő volt) után.

tusk3.jpg

(Donald Tusk, f: www.se.pl)

A választók ezt a folyamatot 2011-ben (és szinte minden egyéb, 2007 utáni választáson) meg is hálálták a PO-nak, hiszen újabb kormányzati ciklusra szavaztak számára bizalmat. Ehhez nyilván az EU-s szinten kimagasló gazdasági növekedés, illetve az európai politikában betöltött egyre nagyobb szerep hangsúlyosan hozzájárult. Lengyelország problémáit azonban az impresszív GDP adatok láthatóan nem oldják meg, és ezt az elmúlt három év egyre fogyó szavazói támogatása alá is támasztja. Bár tény, ez nem akadályozta meg a PO-t abban, hogy a PiS-t megelőzve nyerje meg – még ha csak egy hajszállal is – a legutóbbi EP-választásokat. Jól látható viszont, hogy ez a fiaskó a PiS-t nem kavarta fel, hiszen ők már jó ideje 2015-re, a következő országos választásra készülnek. Az elmúlt években ugyanis az összlakosság körében a PO támogatottsága jelentősen visszaesett, éppen a PiS javára, és ezzel mindkét fél tisztában van. Nem is csoda, hogy Kaczynski követeli most a legvérmesebben a súlyos lehallgatási botrányba keveredett Tusk és kormánya lemondását, valamint az előrehozott választások mielőbbi kiírását. Ennek ellenére úgy tűnik, a PiS vezetőjének szavai egyelőre nem találnak meghallgatásra, hiszen a kormány nem készül a távozásra.

Wprost-ügy

A magazin által megszerzett hangfelvételek alapján tavaly nyáron egy varsói étteremben beszélgetett egymással Bartlomiej Sienkiewicz, a PO belügyminisztere, valamint Marek Belka, a Lengyel Nemzeti Bank elnöke arról, hogy hogyan tudná segíteni a PO 2015-ös újraválasztását a központi bank. Ez a történet már önmagában bajos, hiszen a Nemzeti Bank Lengyelországban is, mint minden más EU-s országban, a kormánytól független intézmény, vagyis, minden annak elnökét befolyásolni próbáló politikai próbálkozás alkotmányilag tiltott. Azzal viszont, hogy a szalagokon Belka ígéretet tett a PO megsegítésére, amennyiben az kész eltávolítani a kormányból (az általa rasszista megjegyzésekkel emlegetett) Jacek Rostowski pénzügyminisztert, nagyon súlyos vádakat vet fel Tusk és a kormány ténykedésével szemben - főleg, hogy Rostowskit 4 hónappal e beszélgetés után felmentették. Arról nem beszélve, hogy a magazin főszerkesztőjétől fényes nappal, kamerák kereszttüzében, erőszakkal akarták elvenni a belbiztonság emberei a hangfelvételeket tartalmazó laptopot.

tusk-wprost.jpg

(A Wprost főszerkesztője és a belbiztonság, f: www.thenews.pl))

Ez azonban a sajtó és a közvélemény nyomására – főleg, ha közben újabb szalagok kerülnek nyilvánosságra, mint azt az ügyet kirobbantó Wprost magazin főszerkesztője belengette – könnyen megváltozhat. Már maga Tusk is jelezte: ha a politikai elit mélyebb szintjeit is érinti ez helyzet, és az ország alkotmányossága sérült, akkor lemond és előrehozott választások kiírását kezdeményezi. Az ügy napvilágra kerülésével kapcsolatban az elmúlt napokban bár már több vad (pl. orosz titkosszolgálatok szerepe) és kevésbé vad (lengyel politikai-gazdasági elit összefonódása) feltételezés is napvilágot látott, amit fontos tényként kezelhetünk az egyrészről Tusk választói megítélése. A legfrissebb felmérések szerint a miniszterelnök és kormánya azonnali távozását a megkérdezettek közel 50 százaléka, 30 százaléka pedig ennek ellenkezőjét támogatja. A PO így egy most kiírt előrehozott választáson valószínűleg sima vereséget szenvedne. Másrészről pedig izgalmas látni a kormánypárt által támogatott és megválasztott elnök, Bronislaw Komorowski kiállását a jogállamiság mellett a PO ellenében.

Összességében tehát feltételezhető, főleg látva a közvélemény-kutatási adatokat, hogy Tusk és a PO igyekszik majd ragaszkodni székéhez, amíg csak lehet. De azt, hogy erre meddig lesz módjuk, már nem ők, hanem a Wprost és a választók döntik el.

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr326394683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Waszabi 2014.06.21. 17:15:42

Az elmúlt 25 év történelmét nézve, elég nyilvánvalóan látszik egy látens vonulat: időnként a jobboldal erősödik globálisan, azután a bal. Egy ilyen váltás kezdődött el idén, csupán az idióta Orbán mondja, hogy uralma örökké tarthat. Nem fog.
A világ kétpólusú, így senki nem viseli el tartósan az egyik pólus uralmát. Hibákat mindkét oldal elkövet, pont a szélsőség képviseletének okán, az emberek pedig normálisak, normális, kiegyensúlyozott életre vágynak, törekszenek. Leszámítva némely idióta szélsőséget, amelyek mindig kisebbséget képviselnek.
Szerencsére, az élet törvényszerűségeinek, periodicitásainak dominanciáját a politikusok önhittségük és arroganciájuk okán figyelmen kívül hagyják, ezért szaladnak bele a brokiba. Önhittségük arányos az általuk birtokolt hatalommal, ez általában mondható.

sorstalan gáz 2014.06.21. 19:30:53

Amikor a PIS elveszítette és a PO megnyerte a választást, akkor tele volt a hazai ballib média a "veszítettek Orbán szövetségesei Lengyelorszégban" üzenettel. Most, hogy a PIS tör előre a PO-val szemben, a változatosság kedvéért azt olvashatjuk, hogy "vesztésre állnak Orbán szövetségesei Lengyelorszégban". Érti ezt valaki?

sorstalan gáz 2014.06.21. 19:36:21

@Mr. Waszabi:
"A világ kétpólusú"

... focidrukker szintjén gondolkodó kétbites ideologizátor számára. Ahol ő és a csapata képvislik a jó oldalt, a másik meg a sötét gonosz náczisták gyülekezete

A világ többpólusú, bonyolult kölcsönhatásban álló összetett rendszer

Németh Áron Attila 2014.06.21. 20:01:59

@sorstalan gáz: Szerintem az e mögött meghúzódó gondolat az, hogy mivel itthon az általános külpolitikai műveltség alacsony (ahogy a világ legtöbb országában), ezért a "mainstream" média úgy próbálja klikkelésre ösztönözni az olvasókat, hogy belpolitikai kötődésű címekkel ruház fel nemzetközi témákat.

Magában tehát egy olyan cím, hogy "Lengyelország válságban" - "Tusk helyzete tarthatatlan" - "Vége lehet a PO-nak" szerintük nem vonzana sok olvasót.

Persze mi itt a DiploMacinál ettől eltérő felfogást képviselünk (lásd mi elnevezésünk), de ettől még megértjük a nagy orgánumokat - bár igazad van, ez valóban félrevezető tud lenni, főleg, hogy a Fidesz tényleges szövetsége a PiS, nem pedig a PO.

Kösz a kommentet!

Németh Áron Attila 2014.06.21. 20:12:21

@Mr. Waszabi: Ha eszmefuttatásod belpolitikai jellegű, akkor egyetértek veled. A belpolitika rendszerint valóban váltógazdaságon alapszik. Egyszer jön az egyik nagy párt, másszor meg a másik. Az elmúlt 25 évben ezt megfigyelhettük itthon is.

Érzésem szerint azonban az elmúlt 4 évben megfigyelhető egy éles váltás (ami valamennyire a lengyel példát követi), amivel ez a tendencia hazánkban borulni látszik a kormánypárt javára.

Persze nem kétséges, hogy ez sem fog örökké tartani, de most nehéz megmondani, hogy ez pontosan meddig tarthat.

Kösz a kommentet!

mrZ (törölt) 2014.06.21. 20:31:43

A lengyel gazdasági csoda a pénzmennyiség növelésével kierőltetett beruházások/fogyasztás eredménye.
Eddig hopp:
www.tradingeconomics.com/poland/money-supply-m2
Hét év alatt duplájára növekedett a rendelkezésre álló pénzösszeg, a gdp pedig csak 20%.
www.tradingeconomics.com/poland/gdp-per-capita

Most jön a kopp.
www.tradingeconomics.com/poland/government-debt-to-gdp
7 év alatt 2,5X nagyobb a teljes külföldi adósság.

A kormány ezért mond le. Mert már elloptak mindent amit lehetett.

mrZ (törölt) 2014.06.21. 20:42:33

Kihagytam ami régóta a bögyömben van:
A teljes lengyel országvezetés elrepült az oroszokhoz fontos dolgokat tárgyalni-megállapodni. Ők mind meghalnak, az új csapat pedig kifejezetten oroszellenes politikával jelenik meg.

Ezekhez képest a maffia egy szent család.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.21. 20:44:58

Ez a Fideszt erősíti, a Fidesz lengyel verziója a PiS.

sorstalan gáz 2014.06.21. 22:18:23

@Németh Áron Attila:
Tegyük azért hozzá, a mostani kormánypárt sem áll a Fidesszel ellentétes póluson. Mivel Tusk jól érti a pragmatikus populista politizálást, tudja hogy az alapjában keresztényi és magyarbarát lengyel közvélemény miatt választókat veszítene a hazai ballib táboréhoz hasonló retorikával

J.László 2014.06.21. 23:51:18

Tusk egy fasz. Nem baj, ha megbukik.

líder máximo 2014.06.22. 02:11:21

A poszt címe baromság. A Fidesznek nem szövetségese Tusk, politikájukban ég és föld a különbség. Ha Tusk miniszerelnök lenne Magyarországon, libsibolsi diktatúráról fröcsögnének a jobbos trollok.

Orbán és a Fidesz politikai testvére a szélsőjobboldali Kaczinski vezette Jog és Igazság párt.

Quintus Pontius Pilatus 2014.06.22. 05:30:20

Tuskó Donát megy a süllyesztőbe.

líder máximo 2014.06.22. 11:18:10

@Quintus Pontius Pilatus: Úgy tűnik nem Tusk fog a süllyesztőbe menni! Olvasd el ezt: index.hu/kulfold/2014/06/22/lengyel_lehallgatasi_botrany/
Ha ez beigazolódik, akkor itt még Tusk megdicsőülve is kijöhet a balhéból! Szép kis fordulat.

Németh Áron Attila 2014.06.22. 12:19:14

@sorstalan gáz: Én magam is kiemeltem írásomban, hogy Tusk valóban nem megy a szomszédba (legtöbb európai társához hasonlóan) egy kis populizmusért, és ebből kifolyólag igaz, hogy az általa vitt politika nem ellentéte a Fideszének. Én azonban továbbra is hajlok arra, ahogy korábban említettem, hogy a PiS-PO tandemből előbbi a Fidesz igazi párja.

Németh Áron Attila 2014.06.22. 12:22:38

@líder máximo: A poszt Index-es elnevezése mögött meghúzódó gondolatról "sorstalan gáz" kommentjére reagálva már írtam, de továbbra is igaz, ez a megközelítés a külpolitikában tájékozottak számára félrevezető, általános szükségét azonban látni.

És igen, érdekes lesz látni, hogy Tusk-kal mi lesz.

Kösz a kommentet!
süti beállítások módosítása