Volt kommunista ügynök lehet a cseh pénzügyminiszter

2014. július 08.

Hetek óta háborog a hazai média és értelmiség (politikai elköteleződéstől függetlenül), hogy a Belügyminisztérium új államtitkárának kinevezése, aki közismerten operatív tiszt volt az előző rendszerben, a modern magyar demokrácia megcsúfolása, és lemondása/lemondatása ezért kötelező lenne. A parlamenti pártok közül az Együtt-PM, a Jobbik és az LMP szintén helyesli az eltávolítást, az MSZP és a DK hallgat, a kormánypárt pedig szokás szerint védi jelöltjét, néhol egészen meredek érvekkel. Nyugodtak lehetünk azonban – ha ez segít –, hiszen ez a szomszédos Csehországban sincsen másként, ahol egy feltételezett volt ügynök a pénzügyminiszter.

Andrej Babiš jött, látott, győzött. Csehország második leggazdagabb embere (a Forbes szerint 2.4 milliárd dolláros vagyonnal) 2011-ben alapított egy protesztpártot, az ANO2011-et, amivel a tavalyi választásokon a végső győztes szocialistáktól alig lemaradva végeztek a második, lényegében királycsináló helyen. Már aznap este ugyanis egyértelmű volt, ha a szocialisták kormányra akarnak kerülni, akkor koalíciót kell alakítaniuk. Mivel azonban a választási harmadik kommunistákkal kötendő szövetség számukra alapból kizárható volt – mint nagyjából mindenki más számára –, maradt az ANO, és esetleg még egy további, kisebb párt. Így is lett. A koalíció felállt a szocialisták, az ANO és a kereszténydemokraták részvételével. Ezzel pedig a szlovák származású Babiš választott hazájának egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb üzletemberéből egy csapásra az egyik leghatalmasabbja is lett, hiszen a pénzügyminiszterség mellett, miniszterelnök-helyettessé is vált. Mindezt ráadásul úgy érte el az elsősorban agrár- és médiaiparban (ő a kizárólagos tulajdonosa az Agrofertnek, egy óriási agrár- és vegyipari vállalatnak, valamint a MAFRA-nak, Csehország második legolvasottabb lapját kiadó médiacsoportnak - DiploMaci) érdekelt vállalkozó-pártalapító, hogy évek óta tartja magát a feltételezés, miszerint az előző rendszerben Andrej Babiš ügynök volt.

Babis-1.jpg

("Egy homályos múltú ember" - Andrej Babiš, f: www.mediaguru.cz)

Pontosabban a pozsonyi Nemzeti Emlékezet Intézet (NEI) szerint ez nem csak feltételezés, hanem tény. Ezért is tartotta számon egészen az előző hónap végéig – amikor is Babiš pert nyert ellenük – a NEI a pénzügyminiszter-üzletembert, mint volt ügynököt, nyilvánosan elérhető adatbázisában. A történet röviden a következő: a szlovák NEI 12 különböző aktára hivatkozva állítja, hogy a jelenlegi cseh pénzügyminiszter, „Bureš” fedőnéven, hosszú éveken keresztül együttműködött a kommunista titkosrendőrséggel. Ezt az érintett mind a mai napig tagadja, arra hivatkozva, hogy a neve minden bizonnyal azért kerülhetett bele bizonyos anyagokba, mert a Petrimexnél dolgozott (állami külkereskedelmi vállalat), valamint, mert a rendőrség 1980-ban kihallgatta egy cseh-szíriai kereskedelmi ügylet kapcsán. Babiš verzióját támasztja alá ráadásul az a két, tárgyalásra beidézett volt felügyelőtiszt, akik a NEI szerint (és saját vallomásuk alapján) a cseh miniszterelnök-helyettes beszervezését intézték, akik viszont a bíróság előtt már tagadták, hogy bármilyen kapcsolatban is álltak volna vele – korábbi vallomásukra azt mondták, hogy az valójában hazugságokon alapult. A NEI mindenesetre köti az ebet a karóhoz és fellebbez. Részben, mert nem gondolják megalapozottnak a két tiszt vallomását, főleg azok tárgyaláson mutatott magatartásuk miatt. Részben pedig, mert nem vélik hihetőnek azt, hogy egy lényegében átlagosnak nevezhető állás, illetve egy egyszeri kihallgatás miatt valakinek a neve 12 különböző aktában jelenjen meg (többször is), amit ráadásul szinte minden esetben más jelentés író jegyzett. Természetesen ettől még a helyzet az, hogy a NEI köteles eltávolítani a kommunista titkosrendőrséggel kollaborálok listájáról Andrej Babiš-t, mivel a bíróság ítélete szerint a meglévő dokumentumok alapján nem egyértelmű az együttműködés ténye.

Babis-2.jpg

("Most már tényleg van mire inni", f: www.tagesschau.de)

Babiš tehát saját és pártja szempontjából komoly sikert aratott. Hiszen Csehországban, ellentétben a többi posztkommunista visegrádi országgal, máig a jogalkalmazás része a lusztráció (az előző rendszer fenntartói nem foglalkozhatnak közügyekkel), vagyis papíron, egy bizonyítottan kollaboráns nem lehetne pénzügyminiszter/miniszterelnök-helyettes. Nem beszélve arról, hogy ez a személy egy olyan pártnak lenne a vezetője, amely kiemelten kampányolt a korrupció és az átláthatóság mellett. Ez így nagyon kényelmetlen lehetne, nem is véletlen, hogy Babiš beperelte a NEI-t. Meglátásom szerint azonban az a sajnálatos helyzet – ha a fenti feltételezések igazak –, hogy Andrej Babiš célja mindössze az egyetlen olyan valamirevaló intézmény elhallgattatása, amelyik vette a fáradságot valódi múltjának megismerésére. A cseh választókat, igazságszolgáltatási szerveket és vezető politikai aktorokat ugyanis láthatóan teljesen hidegen hagyja a pénzügyminiszter állítólagos kommunista múltja, hiszen a szavazóknak köszönhetően az ANO ma az ország egyik legerősebb pártja (a tavalyi országgyűlési választások második helye után az idei EP-választásokat ők nyerték), míg Babiš a parlament szinte teljes jóváhagyása mellett január óta a cseh pénzügyek és gazdaság elsőszámú ura. Nem rossz ez egy olyan embertől, aki a privatizáció vad éveiben – máig tisztázatlan körülmények között – jutott hozzá ma dollár milliókat hozó kulcsvállalkozásához, valamint, aki egy olyan ország egyik vezetője lett, ahol tiltják az előző rendszerrel együttműködök közügyi szerepvállalását. A cseheket tehát 25 évvel a rendszerváltás után már egyáltalán nem érdekeli ez a kérdés, ahogy láthatóan minket, magyarokat sem. Bár nem árt megjegyezni, hogy a csehek legalább akkor, amikor igazán kellett, közvetlenül a rendszerváltás után, kiszorították egy időre a kommunistákat. Ez viszont nekünk nem ment. Sem akkor, sem később. Sajnos.

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr396484625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása