Putyin szankciókról és a sodródó Ukrajnáról

2014. szeptember 16.

Miközben a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) éves találkozóján Vlagyimir Putyin újabb sikert könyvelhetett el (India, Pakisztán, Irán és Mongólia akár már jövő évben teljes jogú tagként csatlakozhat az orosz-kínai tandem vezette együttműködéshez), addig újságírói kérdésekre válaszolva az Oroszországot sújtó szankciókkal kapcsolatban értetlenségét fejezte ki.

Az orosz elnök kifejtette, hogy álláspontja szerint a gazdasági szankciók többsége jellemzően még a kisebb országok esetében sem vezetnek eredményre, nem beszélve az orosz gazdaságról, amelynek méretei és világgazdasági beágyazottsága immunissá teszik az egyoldalú szankciók káros hatásaival szemben. Erre jó példa a SCO is, amely eredetileg az orosz-kínai együttműködés kiterjesztéseként jött létre, mára viszont Moszkvából nézve az USA-EU tengely ellensúlyozásának egyik alapeszközévé vált.

Azt ugyan maga Putyin is elismerte, hogy a szankciók révén veszteség éri az orosz gazdaságot is, azonban szerinte ennél jóval nagyobb károk jelentkeznek a szankciók kivetéséért felelős államoknál, mivel a politikai alapon hozott szankciók rendszere felesleges bizonytalanságot gerjeszt a gazdasági szereplők között. Ehhez kapcsolóan kifejtette azt is, hogy az elmúlt hetekben – többek közt Porosenko ukrán elnökkel folytatott telefonos egyeztetései nyomán – jelentősen javultak az orosz-ukrán konfliktus békés rendezésének esélyei, ezért a szankciókat indokolatlannak és öncélúnak tartja.

Ukrajna kérdéskörében, ha lehet, még tanácstalanabbnak mutatkozott Putyin. Szerinte Ukrajna alapból egyik országcsoportnak sem tartozik a fő érdeklődéi körébe, ellenben stratégiai fekvése miatt a nemzetközi politikai viszonyok formálása során kiváló eszköz, amit a nyugat (kiemelten az USA) maximálisan ki is használ. Putyin szerint Ukrajna az amerikai külpolitika kiterjesztéséhez remek szatellit-államként szolgál, hiszen így Washington az Unió keleti határain túlnyúlva, közvetlenül az orosz határig tudná kiterjeszteni befolyását. Azt már csak én teszem hozzá, hogy a Szovjetunió felbomlása óta Ukrajna hasonló szerepet töltött be az orosz külpolitikában, egyfajta ütközőállamként funkcionálva Oroszország és a NATO között.

ukrajna-orosz-eu-usa.jpg

("Külföldi érdekektől sújtva", f: www.theredphoenix.files.wordpress.com)

Az orosz elnök szerint Ukrajnát a nyugati országok önzően, a NATO újraélesztésének alátámasztására használják fel; ebben a szemléletben Ukrajna áldozatként jelenik meg a nemzetközi porondon, és Putyin szavaiból úgy tűnik ki, hogy amint békésebbé válik a helyzet, Ukrajnát ismét magukra hagyják majd az észak-atlanti szövetség tagjai.

Az utóbbi gondolattal kapcsolatban valószínűleg nem téved nagyot a Kreml első embere, hiszen a lassan egy éve húzódó ukrán válság kapcsán nem került sor egyértelmű nyugati intervencióra. Természetesen a belügyekbe történő beavatkozást és a katonai intervenciót a lehető legteljesebb mértékben mellőzni kell, azonban látni kell azt is, hogy a korlátozott mértékű gazdasági szankciók és a mérsékelt politikai nyomásgyakorlás sem fog eredményre vezetni.

Ami a helyzet javulását illeti, Vlagyimir Putyin minden bizonnyal a reguláris hadviselés mellőzését tartja a békés rendezés jelének. Sajnos a harcok folytatására minden esély megvan, arról nem is beszélve, hogy az újfajta hadviselésben az orosz szerepvállalás pontos mértékéről semmi megbízható információ nem áll rendelkezésre. Ami tehát Moszkvából nézve békének, engedménynek, a helyzet javítására tett erőfeszítésnek tűnik, az a valóságban nem biztos, hogy a szembenálló felek közti tűzszünetet is jelenti egyben.

putin-ukrajna.jpg

("Ukrajna barátja?", f: www.blogs.ft.com)

Hol tartunk tehát jelenleg? Az Unióból nézve adott a szankcióknak egy olyan rendszere, amiben jóformán senki sem hisz – noha a politikai támogatottság nagyjából adott. Az orosz vezetés nyilvánvalóan nem fog térdre kényszerülni, sőt, a gazdasági kapcsolatai megerősítendő éppen a világ legnagyobb demokráciájának számító Indiát is éppen most készül beágyazni az általa vezetett SCO-ba. Úgy tűnik tehát, hogy Ukrajna tovább sodródik a nemzetközi politikában, és csak a moszkvai elit belátásán múlik, mikor is ér végre partot ez a 43 milliós állam. Egyáltalán partot ér-e? És ha igen, akkor vajon hány részben?

Hámori Viktor

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr96702187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.16. 09:15:45

Megy az idegek harca.

A nyugat visszakozott, ez a lényeg.

mrZ (törölt) 2014.09.16. 13:38:46

>>.....és csak a moszkvai elit belátásán múlik,.....
Mit kellene belátniuk? Hogy elvesszük ami nem a miénk és nem is akar a miénk lenni? Hogy az a mi gázunk és olajunk ott az orosz földben? Hogy jobb lesz nekik az adósrabszolgaság, a gyarmati státusz?
Tényleg ennyire nem látszik, hogy ez nekik létkérdés,?
Tényleg kellett egy évet várni a felismerésre, hogy ebben a helyzetben a föld nagy része az oroszok mellett van?
Tényleg véletlenül kicsinyítettétek (ti is!!!) a következményeket addig amíg a dolgok visszafordíthatatlanok lettek?

A moszkvai elit szerint:
www.youtube.com/watch?v=x0zRD-Ulv2s#t=4855
"US to attack Russia in 2015"

toportyánzsóti 2014.09.16. 14:02:08

Putinka nem is sejtette mibe mászott bele,Ukrajnától sok jót nem fog kapni évtizedekig,keleti nyitásra van kényszerítve ami a bevételeinek harmadát elviszi,kínaiak meg dörzsölik a praclijukat a kialkudott gázár miatt.

E.Katolnai 2014.09.17. 15:41:20

Putyin egy kimagasló államférfi, akitől a lib-fasiszta barosso meg a 'no neck' Merkel sokat tanúlhatna. Putyin a nemzete érdekeiért küzd, nem hagyja cserbe honfitársait: a donyecki oroszokból nem lesz megalázott székely, megrugdosott vajdasági magyar.
Felemeli Oroszországot és erős nagyhatalommá fogja tenni, a nyugateurópai lib-fasiszták meg elmehetnek a búsba ...

Tapsi75 2014.09.17. 16:07:15

Ha felemelkedik Oroszország, akkor az nem Putyinnak köszönhető, max az országban levő nyersanyagoknak. Amíg jo áron lehet eladni, addig van pénz. Utána nincs semmi, mert az orosz gazdaság minden csak nem erős. A demokrácia sajnos olyan, hogy a többség szava dönt, ugye ahogy kis hazánkban. Ha nem tetszik a döntés, attól meg az nem jogosít fel senkit hogy fegyverrel változtasson a dolgok meneten, várni kell 2-4 stb evet, es szavazni. Ez van... Vagy lehet Putyin, es akkor meg véleményed sem lehet. Ezt megtanulta a KGBnel...
süti beállítások módosítása