AZ EU tagállamainak többsége továbbra sem teljesíti a NATO elvárását

2018. március 19.

A legtöbb uniós ország továbbra is elmarad a NATO védelmi kiadási iránymutatásától, annak ellenére, hogy a tagállami kiadások összességében növekedtek – áll a szövetség által kiadott 2017-es éves jelentésben.

A NATO EU szövetségesei közül csak Görögország, Észtország és az Egyesült Királyság érte el, hogy a védelemre fordítsa a bruttó hazai termékük 2%-át– amely célt Donald Trump amerikai elnök folyamatosan szem előtt tart. Az USA ugyanakkor messze a legnagyobb ráfordító, hiszen GDP-jének 3,57%-át költötte védelemre.

A NATO-ban Szlovénia, Spanyolország, Belgium és Luxemburg költötte a legkevesebbet védelmi kiadásokra a tavalyi év során, ugyanis mindegyikük GDP-je 1% alatt volt.

Azonban az európai szövetségesek Kanadával együtt közel 5%-al növelték kiadásaikat az elmúlt évben, ami 2014 óta a harmadik egymást követő, növekvő év. Az európai országok összességében a GDP 1,46%-át költötték el 2017-ben, ezzel szemben 2016-ban a GDP 1,44%-át.

"Minden NATO-tag ígéretet tett arra, hogy a reálértéken továbbra is növeli a védelmi kiadásokat" - mondta Jens Stoltenberg, NATO főtitkár a jelentést követően. "A többség már létrehozott terveket, hogy 2024-re megfeleljen a 2 százalékos iránymutatásnak. És elvárjuk másoktól, hogy kövessék ezt."

A 2%-os célt a NATO 2014-es csúcstalálkozóján fogadták el, felszólítva a szövetségeseket, hogy önként érjék el a célt. A tavalyi hivatalba lépés óta Trump nagyobb nyomást gyakorolt a szövetségesekre, hogy növeljék védelmi kiadásaikat, azzal érvelve, hogy "hozzá kell járulniuk a méltányos részesedésükhöz".

A teljes cikket itt olvashatja el:

https://www.politico.eu/article/most-eu-countries-still-miss-nato-defense-spending-target-annual-report/

29356971_1989400881101589_3000506522837975040_o.jpg

Kovalovszki Kartal

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr4713752168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shish Yakoo 2018.03.19. 22:39:41

A bolondokházában mindenki boldogan élt, amíg Bélci észre nem vette, hogy ágyszomszédja, Zsolasz, késeket rejteget, hogy egy nap elvágja Bélci torkát. Elkezdett hát ő is késeket gyűjteni, önvédelemből. A ház többi lakója előtt nem maradt rejtve a dolog: saját biztonságuk érdekében ők is késekkel szerelkeztek fel. Hamarosan már mindenkinek volt kése, fejenként akár 10 is. Egy nap Bélci egy különösen éles késsel szeletelte a reggelire kapott párizsit, s közben sokatmondóan pislogott Zsolasz felé. Zsolaszban ekkor elszakadt a cérna és jogos önvédelemből szívenszúrta Bélcit. A többiek a további vérontás megelőzésére megölték Zsolaszt, majd egymást is, hogy végre béke legyen. Lett is. A megürült osztályra új betegek kerültek, akik kezdetben szintén boldogan éltek, amíg...
süti beállítások módosítása