Macron elszámoltatása

2018. december 14.

Hetek óta tele van a sajtó a sárga mellényeseknek nevezett tüntetőkről szóló hírekkel, akik megmozdulásaikkal rákényszerítették a francia elnököt, hogy visszavonja a környezetvédelmi adóra vonatkozó tervezetét. Ahogy Benjamin Haddad a POLITICO-n írja: „a tüntetések Franciaország DNS-ében vannak, ez most mégis más”.

A jelenlegi tüntetéssorozat lényege ugyanis, hogy nem egy párt vagy mozgalom szervezésében indult; a megmozdulások spontán, a Facebookon és a YouTube-on szerveződtek, és máig nem sikerült egyik politikai oldalnak sem maga mögé állítania ezeket. Ennek függvényében a résztvevők sem a szokásosak: a francia vidék és a városi periféria lakossága alkotja a mozgalom nagy részét. Ők a globalizáció vesztesei, hátrahagyottnak érzik magukat, megmozdulásuk az életük minőségéről és a méltóságukról szól – az új adó bevezetésének tervezete az utolsó csepp volt a pohárban.

Ahogy a szerző megjegyzi, az emberek dühe az ország vezetésére, a politikai intézményekre irányul, és ebben az esetben Macron a céltábla. Csakhogy kampányában Macron önmagát az addigi politikai szférán kívülinek állította be, csapatát és mozgalmát friss arcok fémjelezték, célja pedig az volt, hogy megtörje az évtizedek óta fennálló politikai tehetetlenséget.

mcron.jpg

Forrás: The Guardian

Ez azonban nem sikerült. „Mióta hivatalba lépett, Macront egyre inkább csak a politikai elit egy újabb tagjának látják, és gyakran megkapja a kritikát, hogy eltávolodott az átlagember problémáitól. Ezt az elitista benyomást csak erősítették Macron reformkísérletei és retorikája. Ennek pedig következményei vannak: a francia népesség körülbelül 70%-a támogatja a sárga mellényesek megmozdulásait. Bizonyos tekintetben a sárga mellényesek mozgalma a válasz Macron a francia politikát átalakító lépéseire, egy tiltakozás a liberális centruma ellen”.

Éppen ezért hatalmas kihívás előtt áll a francia elnök: szembe kell szállnia az erőszakkal, ami az országot dúlja, de végig kell vinnie a programját, ami szerkezeteiben alakítja át Franciaországot, és amiknek bevezetését elődei húzták-halasztották. Választ kell adnia az emberek felhalmozódott elégedetlenségeire, és ezzel együtt újra meg kell találnia a hangot azzal a több millió francia szavazóval, akik most támogatják a sárga mellényeseket.

A teljes cikket itt olvashatja el:
https://www.politico.eu/article/yellow-jacket-protest-paris-france-emmanuel-macrons-moment-of-reckoning/

 

Németh Olivér

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr5314483902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ad Dio 2018.12.15. 12:21:14

Macron számomra egyetlen pillanatig sem tűnt "establisment"-en kívülinek. Hovatovább sokkal inkább tűnt a mai EU politikai elitjének a szintetizált képviselőjének, aki sem nem bal, sem nem jobb, viszont szépen képviseli mindazt, ami a globalizációban érdekelt gazdasági elit számára kívánatos. Mindezt ráadásul úgy tette, hogy meg sem próbált másnak látszani, vagy épp szerepet játszani. A gesztusai, a megnyilvánulásai, a törekvései egyetlen képet alkottak: pökhendi, életidegen, elitista ficsúr. Csoda, hogy akadnak olyanok, akiknél kihúzta a gyufát?
süti beállítások módosítása