A „nagy hadászati exoszkeleton” verseny

2019. február 10.

A védelmi képességek, a hadsereg, a fegyverrendszerek minden korszakban meghatározó jellegűek voltak, hiszen ez biztosította elsősorban egy adott nép fennmaradását, történelmi esélyeit - írta tanulmányában Nagyné Babics Éva őrnagy. Ebből a tényből kiindulva a képességek fejlesztése az országok hatalmi pozícióit is erősítik. Modern hadsereg nem létezik innováció, illetve kutatás-fejlesztés nélkül. A katonai videójátékokból és a Vasember filmekből jól ismerhető testre épülő hadászati szerkezet megnöveli a katonák erejét és új képességeket biztosít számukra a különböző akciók során. Napjainkban ez az új technika közelebb áll a valósághoz, mint a fikcióhoz. Az „exoszkeleton” névre hallgató hadászati ruházat „szuper katonákat” hoz létre az átlagos, emberi képességekkel rendelkező egységekből és várhatóan már a közel jövőben emberfeletti képességeket is fog tudni biztosítani számukra. Az ilyen exoszkeleton ruházattal rendelkező egységek hatékonyságuknál és erejüknél fogva kiemelt szerepet fognak betölteni a hadseregekben. Napjaink „nagy hadászati exoszkeleton” versenye az Amerikai Egyesült Államok, az Oroszországi Föderáció és a Kínai Népköztársaság között zajlik. 

Amerikai Egyesült Államok

Az Amerikai Egyesült Államok hadserege több millió dollárt fektet a kísérleti exoszkeleton technológiába, hogy a katonák erősebbek és rugalmasabbak legyenek. Nem titkolt cél, hogy „szuper katonákat” hozzanak létre, ezzel szerezve előnyt a hadszíntéren. Az exoszkeleton segít a katonáknak, hogy könnyebben szállítsák a felszerelésüket, ami 40-60 kg is lehet, illetve megnöveli az erejüket is. A technológiát a Lockheed Martin is fejleszti a kanadai B-TEMIA cég engedélyével, ami az orvostudomány területén alkalmazta először ezt a technikát. A B-TEMIA egy olyan orvosi eszközgyártó cég, amely az emberi mobilitás helyreállítását, fenntartását és fokozását végző emberi növekedési rendszereket fejleszt, amik segítséget nyújtanak sclerosis multiplexben és osteoarthritisben szenvedő emberek számára.

btemi.jpg

A B-TEMIA által kifejlesztett orvosi exoszkeleton (forrás: www.b-temia.com)

A Lockheed Martin által fejlesztett ONYX exoszkeleton nem csak a méretben és a teljesítményben jelent áttörést, hanem a fedélzeti számítástechnikában is. Valójában az ONYX egy tanulási, szoftver alapú idegrendszert használ, hogy megértse és megjósolja a viselőjének egyedi mozgásait. A mesterséges külső váz viselése során az akkumulátoros működtetésű exoszkeleton érzékelőket, mesterséges intelligenciát és más technológiákat használ a természetes mozgások elősegítésére. A szakértők véleménye alapján a gyalogsági csapatokkal szemben álló alapvető kihívás, hogy túl nehéz a felszerelésük. A Lockheed Martin erre keres most megoldást, aminek kapcsán egy 6,9 millió dolláros kutatási díjat is elnyert.

„A harcba frissen érkezel, nem vagy fáradt” - mondta Keith Maxwell, a Lockheed Martin Exoskeleton Technologies vezető termékmenedzsere. Emellett megemlítette azt is, hogy várhatóan több tízezer dollárba fog kerülni egy-egy ilyen szerkezet. A tét nagy és nem csak az Egyesült Államok kísérletezik a technológiával, hiszen a versenybe beszállt Oroszország és Kína is.

keith.jpg

Keith Maxwell, a Lockheed Martin Exoskeleton Technologies vezető termékmenedzsere, épp egy exoszkeletont mutat be Washingtonban, 2018. november 29-én. (forrás: Reuters)

Az Amerikai Különleges Erők különböző egyetemek és laboratóriumok segítségével fejlesztette a TALOS nevű exoszkeleton harci ruházatot, melyben beépített fiziológiai és biológiai érzékelők vannak. Különböző kis hajtóművek biztosítják a megnövelt erőkifejtést. Processzorok és számítógépek működtetik a ruházatot, még a sisak egy belső kijelzővel és golyóálló képességgel rendelkezik. Valószínűleg nem lesz soha az amerikai hadsereg része, de a technológiát beépítik a következő prototípusokba és felhasználják az eddig elért újításokat és eredményeket. Érdemes figyelemmel kísérni napjaink hadászati exoszkeleton versenyét, mert az ilyen ruházattal ellátott katonák lehetnek a jövő hadseregének kulcsszereplői.

talos.jpg

A TALOS amerikai exoszkeleton harci ruházat három verziója. (forrás: SOCOM)

Oroszországi Föderáció

A Central Research Institute for Precision Machine Building által tervezett orosz Ratnik-3 nevű harci exoszkeleton a hivatalos információk alapján golyóálló, tűzálló és robbanásbiztos. A ruházat egyik legfontosabb része a sisak, amit nagy részben belülről egy kijelző alkot, amely információkat tartalmaz a felderítésről, a termikus képalkotásról, az egészségügyi adatokról, a biológiai adatokról és a hőmérsékletről is. A sisak belsejében egy légzőkészülék is található. A ruházat tartalmaz egy nukleáris robbanásbiztos órát, ami szinte elpusztíthatatlan. A törzsszerkezet egy újonnan kifejlesztett szövetből áll, ami a viselőjét láthatatlanná teszi az infravörös képalkotás számára azáltal, hogy a ruházat belsejében lévő összes hőt elnyeli. Az öltözet vízálló és a belső hőmérséklet is beállítható. A viselője -30 ℃ és 50℃ között is biztosan tudja használni. A nadrág része biztosítja a gyorsabb futás lehetőséget és a magasabbra való ugrást is. A kutatók egyik fő célja, hogy kifejlesszék azt a lehetőséget, hogy a ruha megállítsa a vérzést sérülés esetén. Ha ez sikerül, akkor nem lesz kihívója nemzetközi szinten a Ratnik-3 exoszkeletonnak vagy addigra kifejlesztett Ratnik-4-nek és 5-nek.

Számos szempontból hasonlít a TALOS-ruházat néhány újabb koncepcióképére, amelyet az Amerikai Különleges Erők fejleszt. Nem hivatalos információk szerint Szíriában tesztelték is a Ratnik-3-at, és azt remélik, hogy 2020-ra a hadsereg is használatba veheti. Az exoszkeleton öltözetek fejlesztése kapcsán a nehézséget a hosszú üzemidő biztosítása okozza, ezért a fejlesztők egy kompakt energiaforrást próbálnak létrehozni, amely lehetővé tenné a katonák számára, hogy függetlenedjenek bármely helyhez kötött vagy jármű által hordozott energiaforrástól, így növelve meg az eddig elért napi 4-6 órás üzemidőt.

ratnik.jpg

A Ratnik-3, az orosz exoszkeleton harci ruházat. A Ratnik „harcost” jelent a magyar nyelvben. (forrás: TASS)

Kínai Népköztársaság

Norinco, a kínai állami tulajdonban lévő – polgári és katonai termékek széles skáláját gyártó –  védelmi vállalat idén debütált a második generációs katonai exoszkeletonnal, amelynek szintén az a célja, hogy segítse a gyalogsági egységeknek a fegyver, felszerelés és lőszer szállítást. A 2015-ös első generációs ruházathoz képest jobb üzemidőt, erősebb hajtóművet és áramvonalasabb, könnyebb kialakítást fejlesztett ki a Norinco.

A Norinco nem az egyetlen kínai exoszkeleton gyártó cég. Az év elején a Kínai Hajóépítő Vállalat (CSIC) – amelynek tevékenysége nem csak a hajóépítésre korlátozódik, a gyártott termékek köre a konténerektől a repülőgép-alkatrészekig terjed – mutatta  be saját exoszkeleton ruházatát vezető kínai katonáknak. A CSIC a hajógyár számára tervezi a ruházatot, ahol az emberek ennek segítségével hatalmas súlyokat tudnak majd mozgatni. Emellett az EEAE kínai katonai mérnökei kifejlesztették az L-70 exoszkeletont, ami először 2014-ben volt látható. Ezt megelőzően a Nanjing Katonai Régió Kórháza egy olyan exoszkeletont épített, ami a viselőjének segített 36 kilogrammnyi súlyt könnyen megemelni.

nonrico.jpg

Egy katona teszteli éppen a második generációs kínai exoszkeleton ruházatot, amelyet a Norinco fejlesztett. (forrás: www.popsci.com/china-exoskeleton-next-generation)

Kovalovszki Kartal

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr3214619428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen felhasználó 2019.02.11. 16:50:00

A Ratnik „harcost” jelent a magyar nyelvben.

Nem is tudtam :D

Allesmor Obranna 2019.02.11. 16:59:58

Teljesen kimaradt a felsorolásból a ghánai exoskeleton fejlesztés. Pedig az a világon a legjobb:

www.youtube.com/watch?v=zJqksv5DDSs

:)

bandiras2 2019.02.11. 17:34:21

Brotherhood of steel.

Kedélyes Paraszt 2019.02.11. 18:25:23

a ratnyik semmit nem jelent magyarul. esetleg oroszul igen.

Dean Alexander (törölt) 2019.02.11. 21:13:19

Hülyeség. Ha majd sokkal kisebb és erősebb meghajtás/hajtóművek lesznek, sokkal kisebb akkuk, amik sokkal nagyobb kapacitásúak lesznek és pillanatok alatt feltölthetőek, majd onnantól talán. Arról se feledkezzünk meg, hogy egy ilyen szar egy csomó képességét elveszti, miközben itt vagánykodnak a rucival. A legfontosabb az álcázás és az, hogy zajtalanul mozoghasson valaki egy adott szituációban. ez egyiknek sem felel meg, ha mozgásban van. Az a bazi nagy hátizsák, ami vagy 40 kiló, jelen pillanatban a meghajtásért felel, azaz lófaszt sem tudsz vinni, hiába vihetnél többet. Semmi értelme most még. Sokkal több értelmét látom egy páncélozott, zajtalan, alacsony magasságú, Ai-val megpumpált szállító egységnek. Arról már nem is beszélve, hogy sokkal előbb lesznek robotok egy ilyen valamiből, mint exoskeleton.

Gekko 2019.02.11. 22:56:28

Az a ratnik pont olyan, mint az armata. Csak óvatosan az orosz hadiipar világmegváltó újításaival...
süti beállítások módosítása