V4-es államfői csúcs Karlovy Varyban

2010. november 19.

Az utolsó októberi V4-es gyűlés után – melyen a parlamenti elnökök vettek részt – most november 5-én és 6-án a csehországi Karlovy Varyban ült össze Bronislaw Komorowski lengyel, Ivan Gasparovic szlovák, Schmitt Pál magyar, valamint Václav Klaus cseh államfő. A csúcstalálkozó során több, a régió jövőjét meghatározó és fontos kérdés került előtérbe, előrevetítve a következő évi magyar és lengyel Európai Uniós elnökséget.

 
A pénteki napon plenáris ülésekkel indult a konferencia, ahol az egyes országok ismertették álláspontjukat és stratégiájukat a visegrádiak jövőbeli kooperációjáról. A cseh elnök kijelentette, hogy a magyar és lengyel álláspont – főként az EU elnökség alatt képviselni kívánt napirendi pontok alapján – nem csupán e két ország érdekeit szolgálják, hanem az egész csoportét közösen. Elmondása szerint a többi fél egyértelműen támogatni fogja a januárban, majd júliusban induló két visegrádi ország európai szereplését. Ennek az egyik legfontosabb eleme talán a „nyugati” és a „keleti” Európai Unió közti, továbbra is fennálló határok és megszorítások fokozatos leépítése lenne – ez egyértelműen a teljes régió számára értékes előnyökkel járna. Mindezek mellett előtérbe került az energiabiztonság erősítésének lehetősége is, mely szintén aktuális probléma az egész kontinensen. A négy ország államfője nem kerülte el a másik, egyre gyakrabban előkerülő témát, a roma-kérdést sem, melyet már az októberi parlamenti elnökök találkozóján is megpróbálták kielemezni a politikusok, érdemlegesebb eredményre azonban a mostani alkalommal sem jutottak.
 
(V4-es államfők, forrás: www. novinite.com)
 
A konferencia más szempontból is tartogatott érdekességeket, ugyanis Schmitt Pál magyar és Ivan Gasparovic szlovák államfő most találkoztak először az előbbi viszonylagosan új beiktatása óta. A közös eszmecsere közvetlen eredményének tekinthető, hogy Schmitt Pál valószínűleg a közeljövőben – várhatóan már decemberben vagy legkésőbb kora januárban – ellátogat északi szomszédunkhoz. A találkozó jó hangulatáról és a legtöbb nemzetközi és EU-s témában való egyetértésről szintén a magyar fél kijelentése adott tanúbizonyságot, hiszen a köztársasági elnök szerint Gasparovic akár már holnap meghívná őt Szlovákiába. Természetesen volt azonban olyan téma is, melyben nem értettek egyet az államfők – ilyen például a szlovák nyelvtörvény kérdése –, ám ez nem árnyékolta be a konferencia általánosan pozitív fogadtatását.
 
Václáv Klaus, mint a találkozó házigazdája beszédében kifejtette, hogy mikor az Európai Unió és a NATO hezitált a kelet-közép-európai államok felvételével kapcsolatban, még ellenezte a Visegrádi Együttműködést. Véleménye szerint egy ilyen felállásban a V4 két erős szervezet mellett és nem velük társulva létezett volna – ahogy azt a nyugati tanácsadók ajánlották is. Ez természetesen nem lett volna a régióbeli államok érdeke, ám amióta mindez máshogy alakult, a visegrádi államok összefogva tudják erősíteni egymás tagságait az adott szervezeteken belül. Ez pedig már egyértelmű előnyt jelent mind a négy ország számára. Mindezek miatt mára teljes támogatója az országaik közti társulásnak, és a kooperáció továbbvitelét hangsúlyozta a többi három ország számára is.

 

Mészáros Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr392459641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása