Élesedik a helyzet Délkelet-Ázsiában

2011. február 07.

Miközben a világ Egyiptomra figyel, új konfliktus bontakozik ki Délkelet-Ázsiában, Thaiföld és Kambodzsa határán. A vitatott terület alig több mint 4 négyzetkilométer, de a pénteken kezdődött összecsapások eredményeképpen már legalább öten meghaltak, többen megsebesültek, és több ezer embert kellett kitelepíteni.
 
Az említett terület jelentőségét egy ősi hindu templom, Preah Vihear, más néven a „Szent Templom Hegye” adja, mely még a Kmher Birodalom idején épült a 11. a században. Maga a templom a két ország, Thaiföld és Kambodzsa természetes határán fekszik, s azt a Nemzetközi Bíróság 1962-ben Kambodzsának ítélte, de sajnálatos módon nem határozott annak a 4,6 km2-es területnek a sorsáról, melyen maga a templom fekszik. A területtel kapcsolatos határvitának új lendületet adott, hogy a templom 2008-ban felkerült az UNESCO Világörökségi Listájára. A helyzetet pedig némiképp árnyalja, hogy a templomot szinte lehetetlen Kambodzsa felől megközelíteni, Thaiföld irányából viszont annál egyszerűbb.
 
("A preah viheari templom - térképen", forrás: www.wikimedia.org)
 
Az összecsapások immár negyedik napja tartanak. A hétvégén történtek ugyan kísérletek a kérdés békés rendezésére, tűzszüneti megállapodást is kötöttek, de ennek ellenére a határszakasz hétfő reggel ismét puskaropogástól volt hangos. A határ thai oldalán ezrek hagyták el falvaikat, míg a kambodzsai oldalon is százakat kellett kitelepíteni. Thai részről harmincnál is több sebesültről hallani. Egyre több elemző véli úgy, hogy az összecsapás szélesebb konfliktussá eszkalálódhat. A felek mindeközben egymást hibáztatják a konfliktus kirobbanásáért. A kambodzsai miniszterelnök, Hun Szen az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali összehívását kérte, s „ismétlődő támadó cselekmények” elkövetésével vádolta thai szomszédját, melynek a halálos áldozatok mellett állítólag a híres templom egy szárnya is áldozatául esett. Hun Szen egy egyetemi diplomaosztó-ünnepségen személyesen üzent a thai kormányfőnek is: „Elmegyünk az ENSZ Biztonsági Tanácsa akár tetszik, akár nem” … „A fegyveres összecsapás a térség biztonságát fenyegeti”.
 
Míg a kambodzsai hírek thai invázióról szólnak, a thai miniszterelnök, Abhiszit Veddzsadzsiva levelet írt a Biztonsági Tanácsnak, melyben Kambodzsát vádolta meg a konfliktus kirobbantásával, szerinte ugyanis ők nyitottak tüzet pénteken, illetve szombaton is a Phat Ma Khua nevű falu közelében állomásozó thai katonákra, az eset szerintük tehát kambodzsai provokáció. „A thai katonáknak nem volt más választásuk, mint hogy gyakorolják veleszületett jogukat az önvédelemre”, adta ki közleményében a thai külügyminisztérium. „Szeretném hangsúlyozni, hogy Preah Vihear világörökségi listára tétele vezetett a konfliktushoz, ezért a listával továbbra sem értünk egyet.” – mondta vasárnap a thai kormányfő. 2008 júliusában, mikor Preah Vihear felkerült az UNESCO listájára, Thaiföld tiltakozását fejezte ki, arra való hivatkozással, hogy a terület helyzete, amelyen a templom fekszik, továbbra sem tisztázódott. Kambodzsa 1962-ben egy többszáz éves francia térkép alapján kérelmezte a templom kambodzsai fennhatóságát, de Thaiföld is igényt formált rá, mivel Északnyugat-Kambodzsa thai fennhatóság alatt állt a 18. század végétől egészen a 20. század elejéig, amikor is a francia gyarmatosítók visszaszorították őket a jelenlegi nemzetközi határvonalhoz.
 
("A preah viheari templom - az életben", forrás: www.cambodiaguide.net)
 
Szakértők ugyanakkor állítják, a határvillongásoknak több köze van a (bel)politikához, mint a templommal kapcsolatos érdekekhez. A nacionalizmus egyre erősödik Délkelet-Ázsiában, s jellemzően akkor újulnak ki a határmenti összecsapások, ha valamelyik ország kormánya épp belpolitikai nyomás alatt áll. 2008-ban például, mikor szintén összecsaptak a két ország katonái, Kambodzsában készültek épp referendumra, idén pedig Thaiföldön lesznek választások. Bangkokban a konfliktus hatására máris nacionalista érzelmű „sárga inges” tüntetők jelentek meg, a thai kormány lemondását követelve. Korábban épp e „sárga ingesek” segítették hatalomra Abhiszit jelenlegi thai miniszterelnököt, de az elmúlt hetekben ellene fordultak, amiért az nem képviselt keményebb politikát Kambodzsával szemben. Abhiszit miniszterelnök így két front közé szorult, mivel hagyományos ellenzékének tüntetői, a „vörös ingesek” már tavaly márciusban elkezdtek demonstrálni, szintén a kormányfő lemondását és új választások kiírását követelve. A „vörös ingesek” az „Egyesült Front a Demokráciáért, a Diktatúra ellen” (UDD) elnevezésű ellenzéki szövetség szimpatizánsai, melyet a 2006-ban megbuktatott Thakszin Sinavatra volt miniszterelnök finanszíroz. A”vörös ingesek” tüntetésének vezérelve akkor a thai kormány legitimitásának megkérdőjelezése volt, szerintük ugyanis a jelenlegi kormányfő törvénytelenül jutott hatalomra. E tüntetést is kísérték thai-kambodzsai határvillongások.
 
A politikai érdekek mellett persze a turizmusból származó dollárok is sokat nyomnak a latba. A kambodzsai Angkor régóta az egyik legvonzóbb turisztikai látnivaló a régióban, Preah Vihear világörökségi státusza így csak még tovább növeli a turizmusból származó kambodzsai (nem pedig a thai) profitot.

 

Szunomár Ágnes

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr172645079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása