Az amerikai-orosz párharcban Európa csak veszíthet

2014. június 12.

1997-től egészen mostanáig a világ vezető gazdaságait tömörítő G8-ak politikai csoportosulás volt az egyik legbefolyásosabb informális szervezete a nemzetközi politikának, ahol az amerikai, orosz és francia elnökök beszélgethettek egymással, valamint a brit, japán, kanadai, olasz és német kormányfőkkel. Hét veterán csoporttag idén azonban úgy döntött, hogy az ukrán eseményekre válaszul az Orosz Föderációt kizárják a szervezetből. Nyugat vs. Oroszország: 1-0?

„Bon appétit”, vagyis, jó étvágyát franciául. Vlagyimir Putyin orosz elnök röviden így kommentálta, hogy Szocsi helyett Brüsszelben lesz a G8-ak esedékes csúcstalálkozója, és országát ezzel ki is zárják a csoportból, amely így ismét régi nevén, G7-ként funkcionál tovább. Ez a lépés gazdaságilag vélhetően inkább az oroszoknak fájhat jobban – főleg, ha vele szemben újabb szankciókat vezetnek be –, politikailag viszont a Nyugat (és azon belül elsősorban Európa) tűnik sebezhetőbbnek. Ennek magyarázatára elsőként vegyük a maradók elvárásait az oroszokkal szemben: 1) fel kell hagyniuk Kelet-Ukrajna destabilizálásával, 2) el kell ismerniük Petro Porosenko új ukrán elnököt, 3) be kell szüntetniük a fegyverszállítmányokat az orosz kisebbségnek. Ezekre mind Medvegyev orosz miniszterelnök, mind Putyin élesen reagált, képmutatással vádolva a G7 tagjait, és kiemelten az Egyesült Államokat. Tette mindezt úgy az orosz elnök, hogy a napokban még Barack Obama amerikai elnök is elismerte, hogy ti. Porosenko megválasztása óta Putyin visszafogottabb hangot üt meg Ukrajnával kapcsolatban – az oroszok ráadásul nem is vonták kétségbe az új ukrán elnök megválasztásának legitimitását, holott sokan ezt várták tőlük – és ez biztató lehet a jövőre nézve.

g7.jpg

("Vlagyimir Vlagyimirovicsot itt már ne keressék", f: www.rappler.com)

A jó és a rossz újabb harca?

A pár hetes normalizálódásnak azonban ezzel vége, hiszen a kvázi ultimátumra válaszul Putyin például olyanok vágott az amerikaiak fejéhez, hogy a világon sokan emlékezhetnek még arra, amikor külügyminiszterük kémcsőbe zárt fehér mosóport lengetett az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt, éppen ezért jobban tennék, ha tényekkel, nem pedig alap nélküli vádakkal dobálóznának. Az újra fokozódó feszültséget jelzi továbbá Obama lengyel beszéde („20. századi módszerekkel nem lehet politizálni a 21. században” – utalt az elnök az oroszok módszereire), az emlegetett G8 kizárás, valamint a múlt heti közös normandiai partraszállási megemlékezés, ahol bár ott volt Putyin és Obama, a felek nem ültek le egymással egyeztetni. Arról nem beszélve, hogy Cameron brit miniszterelnök és az amerikai elnök is rendre Oroszország említése nélkül hivatkozott a II. világháború lezárásban elért sikerekre, ami szintén érzékenyen érintette Putyint és az orosz sajtót. Ezek tehát tökéletes alapot adhatnak ahhoz, hogy újabb elszigetelődés kezdődjön az Egyesült Államok vezette Nyugat és az Orosz Föderáció között. Ez azonban nem vezet sehova, maximum oda, amiről maga Obama beszélt: a 20. századba.

Ebben a helyzetben azonban Európa (és különösen a média) láthatóan szokás szerint a könnyebb utat akarja választani, vagyis, mi a felvilágosult Amerikával vagyunk, az igazságbajnokával, mert az oroszok rosszak, gonoszak, a vesztünket akarják, és egyébként is mindig egy barbár népség volt. Egy ilyen végletekig maradi, beszűkült nézőpont ugyanakkor rendkívül rossz tanácsadó, amely sem a mi, sem az ukránok, sem az oroszok valós érdekeit nem szolgálják. Hiszen ahogy az élet, úgy a politika sem csak fekete vagy fehér, hanem a kettőnek erős egyvelege. Ennek fényében persze nem lehet azt mondani, hogy Oroszország a jámbor birka, akit szándékosan vegzál a Nyugat, hiszen Putyin minden közelmúltbeli konfliktust, ami szándékos/szándékolatlan közbenjárására kirobbant (pl. Krím, Ukrajna, Grúzia) ügyesen hevített addig, amíg az az ő irányába nem dőlt el. Ez tagadhatatlan. Erre viszont téves válasz az, hogy akkor nekünk az Egyesült Államok mellett kell lándzsát törnünk, mert ők feddhetetlenek, akik a saját érdekeikkel szemben mindig a mi érdekeinket tartják szem előtt. Ha így teszünk, meglátásom szerint megint csak tévúton járunk, az USA ugyanis nem a megváltó. Soha nem volt az, soha nem is lesz az, még ha ezt egyeseknek nehéz elhinni. Példaként érdemes megemlíteni az I. világháború utáni rendezést (hagyták, hogy a franciák és a britek döntsenek szinte mindenben, ők inkább kivonultak), a II. világháború utáni szovjet térnyerést (hagyták, hogy a szovjetek maguk döntsenek Európa felosztásáról), vagy Irakot (hazug indokokkal rohantak le egy önálló államot).

obama-putyin.jpg

("Egy politikus magánya", f: www.dailymail.co.uk)

Merre vagy vén Európa?

Aki tehát a fentiek fényében kizárólag Amerikától és a NATO-tól várja a megvédésünket Oroszországtól, az szerintem megmosolyogtató. Nekünk, európaiaknak, nem másokra kellene várnunk, hanem végre tennünk kellene annak érdekében, hogy megvédjük saját magunkat. Ebben persze jelenthet, és kell is jelentenie egy ágat a NATO-nak, de mindenekelőtt normális mértékű hadászati kiadásokra lenne szükség (uniós tagállami szinten), erős és közös európai hadseregre, és minél egységesebb, valós tényeken alapuló fellépésre például az oroszokkal szemben. Magunkat tesszük ugyanis kiszolgáltatottá és sokszor nevetségessé más nagyhatalmak előtt, amikor képtelenek vagyunk összefogni, együtt gondolkodni és cselekedni. Ha ez a módi folytatódik, akkor sem az amerikaiak atyáskodó, sem az oroszok agresszívabb hozzáállása nem fog változni, és igazán senki nem fog minket komolyan venni, ahogy az Európai Unió esetében ez egyre inkább a helyzet. Sajnos.

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr536296647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.12. 17:06:37

Amerika menjen haza, nem kell Európában lennie, ez az igazi megoldás.

_most_ 2014.06.12. 17:30:24

Európát nem tiszteli se az USA, se Oroszország, hadsereg nincs, úgyhogy katonailag teljesen ki van szolgáltatva Európa az USA-nak, de ha választani kell, akkor inkább az USA-ra szavaznék, mint az oroszokra, 40 év elég volt belőlük.

sanyix 2014.06.12. 17:47:15

@_most_: ezek soha senkit nem tiszteltek még, max félni tudnak...

♔batyu♔ 2014.06.12. 18:18:22

Azért induljunk ki abból, hogy az USA döntötte azt el, hogy kiterjeszti befolyását Ukrajnára. Amit egyébként az oroszok szépen "összeraktak", hogy legyen egy rendes méretű ütköző állam a NATO és közötte.

Az oroszok nem fenyegették Európát, az összes ilyen irányú index cikk merő baromság. Az USA próbálta meg megvetni a lábát a Krím félszigeten, amit az oroszok rövid úton megakadályoztak.

Továbbra sem fenyegetik Európát, de ha az USA a NATO-t felhasználva kimegy Ukrajnában, akkor már értelemszerűen fogja.

Az egészből nagyon sürgősen ki kellene szállnunk. Amúgy biztos ismerős, ugyanis a németek egyszer már belekényszerítettek egy orosz elleni háborúba. Amiről egyébként mindenki tudta, hogy jól nem lehet belőle kijönni, ahogy most ebből sem.

♔batyu♔ 2014.06.12. 18:19:39

Ja, amúgy ez a poszt pedig nagyon profi.

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.06.12. 18:22:24

Miféle orosz agresszió? Nem amerika támadott?

J.László 2014.06.12. 20:58:27

"20. századi módszerekkel nem lehet politizálni a 21. században"

Dehogynem. A politika szabályai évezredek óta változatlanok. Aki a fenti süketeléssel jön, az egyéb aljasságokra is képes.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.06.12. 20:58:36

"de mindenekelőtt normális mértékű hadászati kiadásokra lenne szükség (uniós tagállami szinten), erős és közös európai hadseregre, és minél egységesebb, valós tényeken alapuló fellépésre például az oroszokkal szemben."

A NATO által elvárt minimumnál többet semmi esetre sem szabad hadi célokra költeni. Semmi értelme, az oroszok ellen úgysem tudnánk megvédeni magunkat, a NATO pedig soha nem fog megkockáztatni egy Oroszország elleni háborút - legalábbis nagyon remélem, hogy nem fog. Védelmi kötelezettség ide vagy oda.

Amúgy sem lenne szerencsés két nagyhatalom összecsapásának ütközőzónájában lenni. Az USA-nak természetesen nem gond egy korlátozott háború kelet-európai, pl. magyar területen, de nekünk annál inkább az lenne. Az országot nem vihetjük máshová, így az összecsapást kell megelőzni, de az fenyegetéssel nem megy.

Nagyon egyetértek @♔batyu♔: véleményével: Hiba volt a Nyugat részéről Ukrajnát megpróbálni kivonni az orosz befolyási övezetből. Természetes és előre látható volt az oroszok reakciója, képmutatás ezen most siránkozni.

Ugye még emlékszünmk a kubai rakétaválságra? Az USA sem nézte ölbe tett kézzel, ahogy a szovjetek katonailag is ki akarták terjeszteni befolyásukat Kubára.

J.László 2014.06.12. 21:03:41

Európa a legjobban tenné, ha az uborka görbületének tanulmányozása helyett önálló külpolitikát folytatna és felépítene egy általános hadkötelezettségen nyugvó európai hadsereget. E két dolog nélkül lúzer sügérek gyülekezete az EU.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.06.12. 21:55:05

Az USA röhög a markába. Ugyanis a számukra legrosszabb lehetőség-a technológiailag fejlett EU és az energiahordozókban gazdag Orosz. o. szoros szimbiózisa-az utóbbi hónapok eseményei folytán egyre távolodik.
Úgyhogy sztem vastagon benne volt a CIA a történésekben.( Ki tud többet a Szovjetúnióról..? Még mindig a CIA..)
süti beállítások módosítása