Kelet-Ukrajna, Örményország: Tovább bővül az orosz erőtér

2014. november 07.

Miközben a többségi Ukrajnáért zajló politikai versenyfutásban az Európai Uniónak áll a zászló, a donyecki és luganszki szakadár népköztársaságok november 2-án, pontosan egy héttel az ukrajnai parlamenti voksolást követően saját törvényhozást választottak maguknak. Január 1-jén pedig startol az Eurázsiai Gazdasági Unió, benne a három alapítóval (Oroszország, Belarusz és Kazahsztán), valamint egy új taggal – Örményországgal.

Vlagyimir Putyin számára az elmúlt években folyamatos kihívást jelentettek az orosz közel-külföld renitens államai, amelyek az orosz gazdasági kapcsolatok előnyeinek kiaknázása mellett nyugati partnerek felé is elkezdtek kacsingatni. Ezen államok közül némelyeket sikerült megtartani a moszkvai érdekszférában (például Belaruszt és Kazahsztánt), másokkal viszont teljesen elmérgesedett a helyzet (pl. Ukrajna és Grúzia esete). Mialatt a NATO és az EU égisze alatt a nyugati államok igyekeznek minél nagyobb szeletet kihasítani a posztszovjet tortából, Putyinnak a megfelelő válaszlépések kiötlése mellett folyamatosan kontrollálnia kell meglévő partnereit is, ami rengeteg pénzügyi és katonai erőforrást köt le.

Úgy tűnik, a NATO-EU tandem kelet-európai expanzióját Kelet-Ukrajnában tudja majd megállítani Moszkva, míg a Kaukázusban inkább egyfajta elkésett tűzoltásnak tekinthető az örmények beemelése a formálódó gazdasági együttműködésbe.

Ami Donyecket és Luganszkot illeti, a választásokról szóló riportokban jól látszódik, hogy a választókörzetek előtt hatalmas sorok kígyóztak, a megkérdezettek közül sokan 3-4 órát is utaztak a választások miatt. A sorok között ételosztás is zajlott, közben pedig hazafias (természetesen orosz nyelvű) koncertek szóltak a városok terein. A vasárnapi szavazás így egyszerre volt formalitás és népünnepély a kelet-ukrajnai oroszok számára. Mivel sem az EU, sem az EBESZ nem küldött megfigyelőket a választásokra (elkerülendő még a látszatát is annak, hogy a szavazás legitimitását esetleg elismernék), nehezen adható válasz arra a kérdésre, hogy mennyire volt önkéntes a részvétel, és vajon minden korrektül zajlott–e le a szavazókörökben.

east-ukraine-votes.jpeg

("Szigorúan ellenőrzött választókörzetek"; f.: time.com)

Nem mintha az eredmény miatt Putyinnak aggódnia kéne. A hivatalos eredmény szerint a donyecki területen Zaharcsenko, a donyecki szakadárok vezetője 81%-os támogatottságra tett szert, pártja pedig 65%-kal végzett a pártlista élén.

A választásokat követően várhatóan tovább mélyül a szakadék a szakadár területek és Kijev, valamint Oroszország és az Európai Unió között. Az EU már be is jelentette, hogy újabb szankciók várnak Moszkvára, ha az eredményeket hivatalosan is elismeri. Emellett az Unió új külpolitikai vezetője, Federica Mogherini kijelentette, hogy a választások nemcsak törvénytelenek voltak, de szembementek a szeptemberi minszki megállapodásban foglaltakkal is, amikor is a nemzetközi közösség megegyezett a fegyverszünetről és a tárgyalások folytatásáról.

Az orosz elnök közben mossa kezeit, hiszen hivatalosan sem a katonai beavatkozáshoz, sem a szakadár erőket legitimálni kívánó választáshoz nincs köze. A szavazáson a két terület lakosságának közel 60%-a vett részt a becslések szerint, és mivel elsöprő többségük voksolt a szakadár vezetésre, Putyin várhatóan a továbbiakban ezekre az eredményekre is hivatkozni fog a területek hovatartozásával összefüggésben.

Az orosz Interfax hírügynökség több ízben is idézte Zaharcsenko győzelmi beszédét, amelyben az újdonsült donyecki vezető kijelentette, hogy ő a békére, boldogságra és az igazságra szavazott. A kérdés az, hogy kinek az igazságára gondolt – Putyinéra, aki a NATO keleti expanziójaként éli meg a Kijev részére a nyugat által nyújtott politikai támogatást, vagy a sajátjára, amely a történelmi Novorosszija felélesztéséről szól? 

Az ukrajnai fronton tehát meglehetősen vegyes Moszkva mérlege: megszerezték az irányítást a keleti megyékben, ahol immáron oroszbarát bábkormányok is alakulhatnak majd, ott van a kezükben a Krím, cserébe viszont a többségi Ukrajna minden korábbinál távolabb került Oroszországtól, a teljes orosz gazdaságot sújtó szankciókról nem is beszélve.

Oroszországnak természetesen továbbra sem kell a teljes elszigetelődéstől félnie, azonban az európai felvevőpiacok súlya az orosz külkereskedelmi mérlegben jelentősen csökkenhet, ha nem közelednek az álláspontok és a szankciók is érvényben maradnak. A kieső felvevőpiacokat részben pótolhatja majd az Eurázsiai Gazdasági Unió, amely lényegében az alapító trió vámuniójaként funkcionál jelenleg, és jövő év elejétől működik majd teljes értékű gazdasági unióként, immár Örményországgal kiegészülve.

putin1.jpeg

("Egyenlőtlen erőviszonyok?" - az Eurázsiai Gazdasági Unió tagjai; f.: kremlin.ru)

Azzal az Örményországgal, amely 1988 óta területi vitában áll Hegyi-Karabah kapcsán Azerbajdzsánnal. Az intenzív nyugati kapcsolatokat fenntartó Grúzia és Azerbajdzsán mellett fokozatosan izolálódó országot eddig is az orosz kapcsolat tartotta a felszínen, ez a függőségi viszony pedig minden korábbinál erősebbé válhat a jövőben. Putyinnak mindenesetre szüksége van Jereván támogatására, hiszen a kaukázusi régióban Örményország jelenti az ellensúlyt a nyugati terjeszkedéssel szemben.

Az örmény csatlakozásról szóló végleges döntés október elején született meg, azonban vannak még tisztázatlan kérdések. Ezek legfontosabbika a hegyi-karabahi területek vámuniós státusza; félő, hogy az örmény katonai ellenőrzés alatt álló területek bevonása fegyveres konfliktushoz vezetne, ezért egyelőre nincs végleges döntés. Hasonló módon tisztázatlan az okkupált ukrajnai területek bevonása is: míg a Krím valószínűleg január 1-jétől az Eurázsiai Unió része lesz, a kelet-ukrajnai szakadár államok csatlakozása még várat magára (elsősorban azért, mert nem Oroszország területét képezik, tehát elvileg külön kell majd kérniük a csatlakozást).

Mindenesetre Putyin apró lépésekkel közeledik nagy geopolitikai álma, az orosz vezetésű eurázsiai gazdasági tömörülés megvalósítása felé. A kérdés az, hogy kinek lesz majd nagyobb sikere hosszú távon a posztszovjet térségben: az erőpolitikát felvonultató Eurázsiai Uniónak vagy a demokratikus átmenet égisze alatt keletre terjeszkedő nyugatnak?

Hámori Viktor

Ha tetszett a cikk, szavazz a DiploMacira a Goldenblog 2014 "Közélet" kategóriájában!

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr286873339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.07. 11:25:55

Végre egy jó hír! Reméljük a független Karabah elismerésére sem kell már sokat várni.

Krisz11 2014.11.07. 17:24:33

A 2 vagy 3 pólusú világrend mindig sokkal jobb mint ha csak az atlanti hatalom lenne. Az ember legalább választhat hogy hova akar tartozni.
@maxval birca hozzászóló: Te hogy lehetsz mindenhol első, tényleg ebből élsz?

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.07. 20:07:30

@Krisz11:

Jövő héttől már nem leszek első. Fontos más dolgom akadt.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2014.11.08. 11:25:37

Vátig nem értem az USA zsigeri oroszgyűlöletét.
Miért, Kína demokratikusabb? India civilizáltabb? Japán tán liberálisabb?
Vagy ott vannak az afrikai államok, az arab középkori monarchiák...
Ezek közül egyiket sem akarja Amcsia bedarálni, rájuk kényszeríteni a módiját.
Ja, és ott van az is, hogy Oroszország maximálisan beengedte az amcsikat: McDonalds egymás hátán, a Shelltől kezdve a BP-ig rengeteg nagyvállalat működik ott... hadd ne soroljam! Jut eszembe, a nemzetközi űrállomás fuvarosai is a ruszkik.
Mi a picsát akar akkor Amerika? Az együttműködési lehetőségek keresése helyett folyamatosan áskálódik, fúrkál stb. Teljesen irracionális viselkedés, és ahol nincs ráció ott nagy bajok lesznek.

feryke 2014.11.08. 11:55:39

A piacokért megy a harc bármilyen eszközzel TELJESEN MINTEGY HOGY KI CSINÁLJA

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.11.08. 12:01:00

Az ukránok szopnak majd csak igazán. Az EU annyi (kölcsön)pénzt szán nekik, ami a harmada annak, amit az oroszok elengedtek a negyed népességü kubának.

2014.11.08. 12:39:55

@Kara kán: Oroszországban magánkezekbe átszátszott óriási szénhidrogénvagyont került vissza állami kézbe. Az amerikaiak szemében ez az ősbűn. Ráadásul a szénhidrogéneladásból származó óriási állami bevételek jó részét fegyverkezésre, és a a katonai potenciál növelésére merték fordítani. Ezenkívül Oroszország komoly befolyásra tett szert azokban a közép-ázsiai országokban(Kazah, Türk stb.), amelyek szintén gazdagok kőolajban, és amelyekre az usákoknak is fáj a foga

vezér01 2014.11.08. 13:20:52

Sok magyar dolgozott a tengizi nagyberuházáson.Rubelben kapták a pénzt,jól kerestek. Aztán Jelcin alatt nagy hirtelen az amerikai Shewron lett a fővállalkozó,derék melósaink meg dollárt kaptak rubel helyett. Jól járt mindenki,kivéve az orosz államot.
De Putyin érkezéséig ez senkit se érdekelt.

zobod 2014.11.08. 15:18:16

Miért csak Ukrajna nagyobb részéről van szó, talán kész tény, hogy Krím Oroszország része, a népköztársaságok pedig kikerültek az ukrán állam ellenőrzése alól? Ezt aligha kellene elfogadni. Szerintem a keleti ipari térség és a folyamatos nyugati segélyek nélkül a kijevi vezetés sem fogja sokáig húzni. Nem volt ez a lépés jól átgondolva, persze utólag könnyű okosnak lenni, meg ki tudja mit hoz a jövő, de egyelőre a nyugat-barát Ukrajna létrehozása sajnos eléggé kudarcnak tűnik.

fehérfarkas 2014.11.08. 15:42:57

@Kara kán:

Kína túl nagy falat az USÁ-nak, ráadásul most már az USA gazdasága Kínától függ (ahogy egy amerikában lakó ismerősöm irónikusan megjegyezte: "ez egy igazi amerikai termék, mert rá van írva, hogy Made in China"), de az USA államadósságának 2 legnagyobb finanszírozója: Kína és Japán. Ráadásul Kína katonailag is erős - vagy legalábbis sokkal erősebb azoknál az afgán táliboknál, akiket az USA 13 éve nem tud legyőzni, viszont 600 milliárd dollárt elköltött a háborúra. Így Kínával kapcsolatban az USA politikja nagyon óvatos.

Az arab öbölmonarchiákkal az USÁ-nak azért nincsen gondja, mert azok a legnagyobb szövetségesei. Szaúd Arábia az USA 51. tagállamaként is funkcionálhatna. Ráadásul az USA fegyvergyártásának az egyik legnagyobb megrendelője, és a szaúdi hadsereget amerikai tisztek és cégek képezik ki.
Katarban pedig az USA (az anyaországon kívüli) legnagyobb katonai kikötője és flottája van. Bahrainban pedig szintén nem véletlenül állt az USA az arab tavaszkor az uralkodó oldalára a néppel szemben. Így nyilván az öbölmonarchiákat az USA nem fogja megtámadni, mivel pont ő nyújtja nekik a katonai védelmet és biztonságot (cserébe az oljabizniszben való részesedésért és beleszólásért).

Oroszország már más téma. Hiába hatalmas nagy területileg, lakosságilag sokkal kisebb Kínánál. Ráadásul a hidegháború is az USA és Szovjetunió között zajlott leginkább. És azóta annyiban változott, hogy Szovjetunió helyett Oroszország lett.
És az USA ázsiai és közel-keleti érdekszférájának Oroszország igencsak keresztbe tesz. Az Euróázsiai Unió, és a Shanghaji Együttműködés Szervezete (Shanghai Cooperation Organisation) igencsak kezdik veszélyeztetni és csökkenteni az USA befolyását Ázsiában.
Ráadásul Szíria és Irán mögött is ott áll Oroszország, de az új egyiptomi vezetés is egyre inkább az oroszokkal barátkozik. Sőt, az ISIS területfoglalásai előtt az iraki al-Maliki kormány is orosz és kínai barátkozásba kezdett.

Az USA és a nyugat-európai politikusok és értelmiség nagyon lenézik Oroszországot, és azt hiszik simán le lehet győzni, és ezért nyugodtan szabad az orosz érdekszférában proxy háborúkkal (Szíria, Ukrajna), bábkormányokkal (Ukrajna), gazdasági szankciókkal (Irán) behatalnunk. Csakhogy Oroszország közel sem olyan gyenge.
Putyin megbuktatására játszani pedig nagyon veszély. Akár egy anarchiába forduló Oroszország vagy akár egy szélsőséges populista nacionalista vezető hatalomra kerülése sokkal rosszabb nekünk Európának, mint a pragmatikus reálpolitikus é erőskezű Putyin.
Aki azt hiszi, hogy bármilyen orosz belpolitikai válság megáll az orosz határon belül, az gondoljon csak a Jelcin érára, amikor a gyenge kezű Jelcin uralmának az lett az eredménye, hogy egész Európát elárasztotta az orosz maffia, és a korábban békés európai városok az orosz maffia leszámolási terepeivé változtak.

fehérfarkas 2014.11.08. 15:55:34

@zobod:

Én már korábban írtam, hogy a télen puccsal hatalomra jutott fasiszta-rasszista-ultrasoviniszta szélsőséges kormányt támogatk és éljenzők nagyon meglepődnek majd, ha az orosz területek levállnak Ukrajnáról, mert a GDP jelentős részét adó nagy iparvárosok, mint Donyeck, Dnyepropetrovszk, Odessza, Harkov, Zaporizzsja az orosz többségű lakosságú területeken van. A Krím-félsziget pedig idegenforgalmi paradicsommá fejleszthető (amire Oroszországnak meg is vannak a tervei miután a háború elmúlik és beáll a béke).
Vagyis Kijev elveszti az ipari hátországát - anélkül pedig esélye sem lesz gazdag európai országgá válnia.

Tudományos libsizmus 2014.11.08. 16:50:34

Irak, Afganisztán, Szíria, Irán után ötödik frontot nyitnak Oroszország ellen? Az USA szerintem túlterjeszkedte magát. 150 országban van támaszpontjuk. Többet költenek fegyverkezésre, mint a világ többi része együttvéve. Ennek mi értelme? A magam részéről csak attól tartok, hogy Amerika összeomlása nem lesz olyan békés, mint a Szovjetunióé volt.

Tudományos Iibsizmus 2014.11.08. 19:19:30

Már KISZ titkár koromban, amikor tudományos szocializmust tanultam, is nyilvánvaló volt az USA neokolonializmusa, ami ellen csak a szovjet békeharcosok küzdöttek, a demokráciát támogatva az arab világban.

Tudományos Iibsizmus 2014.11.08. 19:20:33

A haldokló nyugat utolsó vergődéseinek vagyunk tanúi.

Ludovikás Levente 2014.11.08. 19:33:07

@Kara kán:
Snowden befogadása verte ki a biztosítékot az amiknál

Vagy talán véletlen hogy az általad felsorolt országok egyike se merte befogadni? Nyilván beígérték nekik ugyanazt, amit most Oroszország kap propagandavonalon a zsebükben levő médiától, meg a keresztes hadjárat sok más velejáróját, mint például az ukrán "forradalom"

Mivel Magyarország nem állt be feltétel nélkül ennek a farvizére (pontosabban nem vállalta az ezzel járó áldozatokat), rögtön nálunk is bajok lettek a demokráciával, kiderült hogy nagy a korrupció, utcai tüntetések sorozata indult a kormány ellen az amerikai pénzzel degeszre tömött ellenzék szervezésében, szóval nagyjából Ukrajna 2.0

Pizso 2014.11.09. 08:44:04

@fehérfarkas: Meg vannak a tervek a krimi paradicsomra? A tervek a választások előtt is meg szoktak lenni. (Vagy inkább hívjam hazug propaganda szövegnek?) Biztos konkurenciát állítanak majd Szocsinak...

Pizso 2014.11.09. 08:52:42

@Tudományos Iibsizmus: Értem én az iróniát. :) Egész jó lett! :)

fehérfarkas 2014.11.10. 01:00:26

@Pizso:
Az oroszok pár száz éve a Krím-félszigetre (amióta elfoglalták az Ottomán Birodalom vazallusállama kírmi tatároktól) mint a saját mediterrán tengeri üdülőhelyükre tekintenek.
Hruscsov adta oda a Krímet Ukrajnának. És a rendszerváltás óta az albán és a bolgár tengerparti üdülőhelyek többet fejlődtek mint a Krím a független Ukrajna alatt.

"Putin’s Singapore Dream Costs Crimea Banks and Burgers

President Vladimir Putin is trying to transform Crimea into the Singapore of the Black Sea. That effort so far has cost Russia’s newest republic its entire banking system and all three of its McDonald’s.

(...)
The pension increases, deposit compensations and pay raises for 140,000 public workers are part of the $48 billion Russia may spend by the end of the decade to transform Crimea into a commercial hub similar to Singapore, according to Oleg Savelyev, head of the new Crimea Affairs Ministry. That’s about 10 times the annual output of the region of 2 million people.

“I blew the dust off the book, ‘Singapore: From Third World to First’ by Lee Kuan Yew to have another read when I became minister,” Savelyev said in an interview in his office in the Economy Ministry in Moscow, where he was deputy minister before his promotion. “We will pursue Singapore’s model in Crimea, we’ll ensure a comfortable business environment there.”

(...)
It’s not just banks that Russia has in mind for Crimea, there’s also gambling, tourism and wine. The peninsula will be designated a special economic zone, unique among the 84 regions of the world’s largest country. The casinos will probably be located in Yalta, acting Prime Minister Sergey Aksyonov said.

(...)
“Crimea’s economic potential is incredible,” Aksyonov said. “We’ll only need Russian aid during the transitional period. We’ll return the funds with interest.”

(...)
Taxes in Russia are lower than in Ukraine and the number of potential investors is many times higher,” Gubanov said.

Lawmakers in Moscow are working on a draft bill that will offer tax and other incentives to stimulate exports, according to Savelyev, the minister for Crimea. Businesses there will operate under English commercial law rather than Russian legislation to attract foreign investment, he said.

(...)
Tourism is one of the mainstays of the economy of Crimea, which National Geographic magazine named one of the world’s top travel destinations last year, calling it “a diamond suspended from the south coast of Ukraine.”

Colonized by ancient Romans as well as Greeks, Crimea was part of the Ottoman Empire until Catherine the Great’s lover Grigory Potemkin engineered Russia’s peaceful acquisition of the peninsula in 1783, writing “Russia needs its paradise.” Soviet leader Nikita Khrushchev gave Crimea to Ukraine in 1954, a move Putin called a mistake that needed to be rectified.

(...)
Authorities plan to construct a new terminal at Crimea’s only international airport, in Simferopol, and build ring roads around Simferopol and Sevastopol, home to Russia’s Black Sea Fleet. They also plan to connect Sevastopol and Kerch, on opposite sides of the peninsula, by rail.

The most ambitious project is the 5-kilometer bridge that Russia plans to erect across the Kerch Strait, a project that may cost as much as $5.8 billion, according to the Regional Development Ministry in Moscow."
teljes cikk:
www.bloomberg.com/news/2014-05-22/putin-s-singapore-dream-costs-crimea-banks-and-burgers.html

"mproving access, though, is priority number one, and it has fallen to Svyatoslav Brussakov to make it happen. As deputy mayor of Kerch, a city of 145,000 people, Brussakov is part of an expert commission assembled to prepare the construction of a €5 billion bridge across the strait.

It would be a monumental structure, says Brussakov. And the idea is not a new one: During World War II, Hitler envisioned the construction of a bridge at the site and even started the project, but it was left unfinished when the German retreat out of Russia began in 1943. Plans for a bridge were revived during the Soviet era, but they were never implemented due to horrendous costs and technical difficulties. Because of silt and porous rock, the massive supports would have to be driven 80 meters (262 feet) below the sea floor to reach bedrock. "But Putin will do it," says Brussakov. "When our president wants something, it happens." Putin wants to dedicate the bridge in 2018, which is also, coincidentally, the year of the next presidential election"
www.spiegel.de/international/europe/a-visit-to-crimea-in-search-of-the-beginnings-of-a-putin-legacy-a-985536.html

fehérfarkas 2014.11.10. 01:33:22

@Pizso:

Ukrajna volt a Szovjetunió nagy ipari motorja az olyan iparvárosokkal, mint Odessza, Szevasztopol, Harkov, Dnyevtropetrovszk, Zaporizzsja, Donyeck, Kijev, stb...
A 2. világháború utáni 5 éves tervben (1946-50) a Szovjetunió büdzséjének 20%-át Ukrajna újjáépítésére és modernizálására/iparosítására költötték.
A Szovjetunió első számítógépét is Ukrajnában készítették.
A rendszerváltás és a függetlenség elnyerése után Ukrajna a GDP-je 60%-át vesztette el 1991-1999 között.
2000-2008 között a GPJ-je átlagosan évi 7%-kal nőtt, de 2008/2009-es világgazdasági válság idején 15%-kal esett vissza. És az ukrán gazdaság azóta sem talált magára. És a szovjetunióbeli szintjét az ukrán GDP a mai napig nem éri el.
Köszönhetően annak, hogy Európa egyik legkorruptabb politikasai és oligarhái vezetik az országot 24 éve.
Ráadásul Ukrajna legfejlettebb része a főváros Kijeven kívül pont az orosz többségi lakosságú (kelet-ukrajnai) nagyvárosok. Pont azok a nagyvárosok, amelyek Ukrajnától el akarnak szakadni.
süti beállítások módosítása