Magyarország, Ukrajna, Oroszország – a kárpátaljai magyarság Bermuda-háromszöge

2018. október 29.

„Szabad még magyarnak maradni?”

Az 1956-os forradalom tiszteletére Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter üzenetet küldött a kárpátaljai magyarságnak, hangsúlyozva a szabad döntés jogának fontosságát. Az, hogy a két esemény között párhuzam vonható, rámutat a helyzet súlyosságára, az ukrán-magyar politikai viszony pár éven belül történt gyors ütemű romlására. De hogyan hat egy megyényi területre, ha az ukrán-magyar és ukrán-orosz konfliktusok csataterévé teszik?kin.jpg

A 2014 óta fokozódó ukrán-orosz konfliktus – mint arról folyamatosan tájékoztatnak mind a magyar, orosz és ukrán hírportálok is – a kisebbségek alapvető jogainak megsértését eredményezte, és eredményezi a mai napig. Különösen behatóan érinti ez a 150 ezres kárpátaljai magyarságot, akiknek integrálódását már nem csupán a nyelvhasználati nehézségek, de a politikai helyzet kiéleződése, ellenségessé válása is hátráltatja. Sokak számára nyilvánvaló: a vonatkozó szankciók elsősorban az orosz kisebbség ellen irányulnak, ám ugyanannyira érintik - a különböző nyelv és kultúra miatt talán még jobban is – a magyar kisebbséget is. Alapvetően az orosz mint kisebbség meghatározása hibás. Kelet-Ukrajnának, de már a fővárosnak, Kijevnek a nagy része is oroszul beszél. Ilyen perspektívából is megkérdőjelezhető tehát a 2017 szeptemberi, Petro Porosenko által aláírt oktatási rendelet létjogosultsága, amely kötelezővé teszi minden iskolában, 5. osztálytól felfelé az alapvető tárgyak ukrán nyelven történő oktatását. Ez, bár egy orosz fiatalnak a nyelvek hasonlósága miatt nem okoz nagy nehézséget, egy határmenti, színmagyar faluban élő, ukránul alig tudó fiatalnak komoly hátrányt jelent akár az alapvető tudás elsajátításában is. A helyzet megoldására adott 3 éves átállási idő, a folyamatos tanárhiány és az elavult oktatási rendszer egyre inkább elmarasztalja a magyar fiatalok lehetőségeit ukrán kortársaikkal szemben. A nyelv megtanulása persze fontos az integrálódáshoz – csak nem ilyen módon. Az ukránt, mind idegen nyelvet csak 4. osztály végéig oktatják, ezután áttérnek a nyelvtanra és irodalomra, márpedig mondatot elemezni kifejezetten nehéz, ha a diák nem érti a mondatot.

A legújabb módosítások szerint büntetendő nyilvánosan más nyelven, ukrán tolmács nélkül beszédet tartani – tehát egy magyar, március 15-i megemlékezés kizárólag magyarul való kivitelezése államellenes cselekedetnek minősül, és akár börtönbüntetéssel is sújtható. Az ehhez hasonló jellegű intézkedések vezettek a két ország kölcsönös konzul-kiutasításához. A kiutasítás oka a beregszászi magyar konzul esetében egy, a konzulátuson magyar állampolgárságtételről készült felvétel volt. A második állampolgárság felvétele, annak ellenére, hogy nem ellenkezik Ukrajna törvényeivel, folyamatos konfliktusforrás. Bár akadnak a politikai szembefordulás ellen szóló vélemények is (Nesztor Sufrics ellenzéki képviselő kifejezetten felelőtlenségnek tartja a beregszászi konzul kiutasítását), a magyar kormány hátba szúrásként élte meg az Ukrajnát támogató törekvései ellenére elkövetett, magyarokat ért diszkriminációt. Magyarország a konfliktusok előtt ugyanis kifejezetten támogatta Ukrajna EU tagsági igényét, valamint az elsők között állt ki az ország vízummentességi kérelme mellett.

Az utóbbi években – köszönhetően a politikai fellángolásoknak, csakúgy, mint a fals képet vetítő médiának – az ukrán nacionalista réteg fokozatosan növelte a magyarság elleni atrocitások mértékét. Politikailag ez is visszavezethető Oroszországhoz, Ukrajna ugyanis nem nézi jó szemmel a magyar állam oroszbarát politikáját, valamint a kiépülőben lévő jó viszonyt. Oroszpártiságot sugall számukra PAKS2, a nagyszámú orosz befektetés, valamint a jelképes közeledések – ilyen a közelmúltban Vlagyimir Putyin díszpolgárrá választása a Debreceni Egyetemen. Az Oroszország felé történő közeledés az ukrán szélsőjobboldali nacionalisták szemében azonos a hazaárulással. A leginkább magyar szimbólumok – mint a Vereckei emlékmű vagy az ungvári Petőfi Sándor szobor - rongálása már csaknem egy évtizede újra és újra megtörténik, ám ezek nagy részéért Kelet-Ukrajnából érkezett szélsőjobboldaliak, magánszemélyek vagy szélsőséges internetes oldalak működtetői feleltek. Az ukrán hatóságok ezekben az esetekben általában biztonsági intézkedésekkel, térfigyelő kamerák felszerelésével oldották meg a problémát. Az utóbbi évben fellépő támadások azonban személyes jogokat sértő jellegükből kifolyólag sokkal súlyosabbak. A legnagyobb visszhangot kiváltó ilyen történés egy szélsőséges honlap, a Myrotvorets nevű internetes portál nevéhez köthető. Az oldal listázta több mint 500 magyar állampolgár nevét, a „nép ellenségei” néven feltüntetve őket. Bár a lista azóta nem található, az oldalon lévő „PURGATORY” címszó alatt szereplő keresőben név vagy útlevélszám alapján kutathatunk a listán lévő emberek között, elolvasva a hozzájuk rendelt hazaellenes tevékenység leírását, valamint személyes adataikat. A listán szerepel többek között Szijjártó Péter is, mint az ukrán állam ellensége. További provokációnak tekinthető egy, az ukrán parlamentben ez idáig vissza nem vont petíció a magyarok deportálásáról.

Abszolút nyílt támadásnak minősül azonban az eddigi legjelentősebb rongálás, 2018. február 27-én az ungvári KMKSZ székház felrobbantása. Ebben az esetben az elkövetők lengyel szélsőjobboldaliak voltak, ezzel felvetve a kérdést, hogy a túlzott nacionalizmus hányféle kisebbséget fordíthat maga ellen. Bár az esetben az ukrán hatóságok maradéktalanul intézkedtek, aggodalomra ad okot egy esetleges erőszakosabb támadás jövőképe.

king.jpg

Az alig pár napja történt, legfrissebb nyílt támadás az a pár, nagyobb magyarlakta település közelében kihelyezett óriásplakát, ami három magyar közéleti szereplőt - Brenzovics Lászlót, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökét, az ukrán parlament képviselőjét, Barta Józsefet, a KMKSZ alelnökét, a kárpátaljai megyei tanács (közgyűlés) első elnökhelyettesét és Orosz Ildikót, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnökét, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorát, megyei tanácsi képviselőt -  jelenítették meg. Fényképük alatt az „Állítsuk meg a szeparatistákat” felirat volt olvasható. Az ukrán hatóságok szerint a történtekért az orosz titkosszolgálat (FSZB) felelős, ezt bizonyítja a felirat orosz tükörfordítása. Feltételezik, Oroszországnak érdekében áll az ukrán-magyar ellentét kiélezése, mivel profitálhatnak egy újabb, az ukrán egységet gyengítő konfliktusból.

kinga.jpg

Magyarország állásfoglalása a kárpátaljai magyarsággal kapcsolatban nagy nemzetközi nyomást von maga után, ugyanis a jelenlegi helyzetben Magyarország visszavonja Ukrajna támogatását az európai fórumokon, amíg az nem hajlandó rendeleteiben figyelemmel lenni a magyar kisebbségre. A Kreml politikáját és az orosz befolyást erősen ellenző USA számára ez kedvezőtlen, mivel érdekük Ukrajna európai integrációja. A kérdésről tárgyalások folynak, mivel a konfliktus a gazdasági érdekellentét mellett rengeteg, az emberi jogokkal kapcsolatos jogsértés miatt folyó vitából áll.

  Mennyit érez ebből egy kisember?

Mivel Kárpátalján nagy az etnikai keveredés, és sok a vegyesházasság, nem igazán találunk olyan családokat, amik legalább közvetetten ne rendelkeznének ukrán rokonsággal – vagy akár fordítva. Az egymás szomszédságában élő, egymásra rászoruló közösségek alapvetően békében élnek egymás mellett, a helybéli ukrán lakosok nem diszkriminálják a magyarokat származásuk vagy nyelvük miatt. A magyarok többségét tehát személyesen még nem érte atrocitás.

Aggodalomra ad okot azonban a média negatív, ellenséges hangvétele a magyarokról. Televíziós csatornákon közvetítenek a magyarok gyanús tetteit (is) bizonygató műsorokat, valamint megjelentek bizonyos posztok alatt a gyűlölködő megjegyzések a közösségi média felületein is. Probléma továbbá, hogy a média szolgáltatásain belül a „magyar kérdés” kevés támogatóra talált, nincsenek neves újságírók vagy nagy befolyású közszereplők, akik támogatnák a kisebbségi konfliktus minél hamarabbi elsimítását. Folyamatos nyomás alatt tartja még a kettős állampolgárság kérdése az itt élőket. A bevezetett szigorítások, a határon való erre irányuló ellenőrzések megnehezítik a mindennapi életet, a magyar nyelven való felszólalás büntetése nagyban akadályozza a fejlődésnek indult nemzeti-kisebbségi kulturális élet fejlődését és terjedését. A körülmények nehezedése miatt egyre több magyar fiatal költözik Magyarországra, a társadalom egyértelműen öregszik, csökken a jövőt építő közeg, fogyatkozik az értelmiség. A magyarokat – bár személyes támadás ukrán állampolgárok felől ritkán fordul elő – a kormány a megélhetés sokoldalú ellehetetlenítésével diszkriminálja.

Mi várható?

Mivel az orosz-ukrán konfliktus rendeződése a közeljövőben nem tűnik valószínűnek, a magyar-ukrán konfliktus megoldása kerül előtérbe. Amennyiben ez nem történik meg, mindkét oldalról nagyobb nyomás gyakorlása várható a másik fél felé. Ez a fajta „prés” Kárpátalja gazdasági összeroppanásához vezethet, a fellépő munkaerőhiány és az együttműködés hiánya miatt. Kérdés, hogy hogyan reagál Magyarország a nyugatról gyakorolt nyomásra, Ukrajna mennyire tartja még szem előtt az EU tagság fontosságát, és mennyire kompromisszumkész ennek érdekében.  

 

Popovics Kinga

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr7414332283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bóvli ország jobban teljesít 2018.10.30. 23:40:02

Hogy megtanulta Ujrajna az Orbanizmust! Olyan faszán nyomja az orbáni idegengyülöletet, hogy a takony fideszesek köpni nyelni nem tudnak!

Ukrajna egy nemzetállam. Akárcsak Orbánnak, nekik se kellenek bevándorolt vagy egyéb helyröl származó idegen ajkú és kultúrájú népek, akik megbontják az ukrán nemzetállami jelleget.

Aztán mi az hogy egy kisebbség nem akarja megtanulni az államnyelvet, nem tud integrálódni, meg nem tud egy iskolát az ország hivatalos nyelvén élvégezni? Majd még a többségi társadalom alkalmazkodjon hozzájuk? Jó is lenne, ha Felcsúton csak svábul lehetne beszélni meg tanulni az iskolában, mert egy kisebbség nem akarja tudni a magyar nyelvet, a többségnek kellene a kisebbség nyelvét megtanulni.

A magyar kisebbségnek egy szava se lehet ha március 15-én összegyül és még tolmácsot is adnak neki hogy beszéljen. Próbáljon meg két ember Magyarországon politizálni az utcán, rögtön lekapcsolja őket az ÁVH államellenes összeesküvés címszavával. A magyar kisebbségnek tehát túl sok liberális joga van, amit remélhetőleg Ukrajna észrevesz és orvosolni fog, csakhogy legalább olyan jó nemzetállam legyen mint az Orbán rendszer.

A Myrotvorets nevű internetes portál listázása a „nép ellenségei”-ről pedig pontosan ugyanolyan fontos nemzetmentő cselekedet a hazáért, mint a Figyelő listázása a 2000 magyar Soros bérencről. Ukrajna tehát szerencsére tanult Orbántól, hogy a haza ellenségeiről naprakész lsitája legyen a nyilvánosságnak.

A külföldi állampolgársággal rendelkezők listázását sajnos Orbán Viktor nem tudta megcsinálni mert az EU pc-sége ebben őt megakadályozta, Ukrajna azonban nem EU tag, így ők szerencsére hatásosan küzdhetnek a külföldi államok szolgálatában álló kémek ellen.

Ukrajna további szerencséje, hogy van állami televíziója (ami nem a libsiké), ahol éjjel nappal bemondják a felforgató nemzetellenes kisebbségek legújabb rémtetteit, pont úgy ahogy ezt a migránsokkal teszi orbán Viktor nemzeti tévéje, így tartva a társadalmat napra készen informálva a nemzetállamra leselkedő veszélyekről.

Már csak annyni hiányzik hogy Ukrajna nyilvánosságra hozza, hogy a nála élő, az ukrán nemzetállamot szétszakítani akaró kisebbségeket mind a Soros irányítja, és ezzel végleg leleplezzék a háttérhatalom összeesküvését.

Jól látható tehát, hogy Orbán Viktor nincs egyedül a nemzetállami harcában, Ukrajnában a legmegfelelőbb szövetségesre lelt.

biobender 2018.10.31. 08:47:44

Hiba az oroszokat Ukrajnaban kissebsegnek nevezni? Hat allamalkoto nepnek nem lehet, olyan fogalom meg, hogy allamrombolo nep nincs

biobender 2018.10.31. 08:49:13

@maxval balcán bircaman: Es felkeszul Romania, Szerbia a gyenge magyar allam pofozasara. Igy ,ent ez a harmincas evekben, csupa orom es kacagas lett belole

gigabursch 2018.10.31. 09:11:45

Konkrétan:
Kárpátalja az egyik olyan terüeltrész, amit a SZU nem akart elvenni a Pározsi békediktátumban 1947-ben, majd lemondott volna róla 1990-ben, majd a seggfej Antallék 1991-ben egy tolvonással visszakaphatott volna MAgyarország.

Persze emellett tény az is, hogy Kárpátalja nem javította volna az akkori ország gazdasági helyzetét, de nem is rontotta volna, sőt egyes területeken még opció is lehetett volna (pl. erdőgazdálkodás és faipar).

Egyébként én egy nagyon egyszerű alkut ajánlanék:
- Visszaadjátok Kárpátalját, a sovén hülyéiteket elkussoltatjátok, kaptok egy valagnyi kisebbségi jogot, mi meg leszarjuk utána a nemzetiségi törvényeiteket, harcotokat Oroszországgal és teljes mellszélességgel kiállunk az Ollyópaji Jujjdejó és NATO asszilimációtok előtt. Ehhez csinálunk egy olyan amolyan néps(z)avazást, oszt mindenki boldog.
Ebben az esetben a tótok és az oláhok vernyákolás meg nem oszt-nem szoroz.

déjá vu39 2018.10.31. 09:21:14

- A magyar útlevéllel rendelkezők listáját az oroszoktól lopták - vagy inkább kapták;
- Ukrajnában nem engedélyezett de megtűrt a kettős állampolgárság;
- A magyar államnak nem érdeke hogy az ottani magyarok integrálódjanak. Az az érdeke, hogy maradjanak elszigetelten - így könnyebben manipulálhatók. Az ottani magyarok nagy része nem beszél sem ukránul, sem oroszul (és még büszkék is rá). Marad tehát a magyar nyelvű sajtó - ami ugyebár elfogulatlan, tényszerű.

Homo fideszbirkusz 2018.10.31. 09:33:12

Puytin az utóbbi időben rendkívül elégedetlen a bérencével orbánnal, mert az EU bomlasztásában orbán igencsak passzív az utóbbi időkben.
Ezért a ruszki titkos ügynökök egy ukrán fedés alatt szopatják orbánt azzal hogy nyilvánosságra hozták a magyar állampolgárságot felvettek nevét, illetve azt hogy Szíjártó beszervezett ruszki ügynök.
Orbánnak nagyon kell igyekeznie hogy Putyin haragja ne nőjön, mert a végén még előkerülnek azok a jól tudott de nem közismert ügynök akták is vikiről amiket Moszkva még mindig őriz.

Apollónia Zádor 2018.10.31. 09:37:03

@gigabursch: Sajnos a rendszer nem engedi, hogy csatoljam a Kárpátalja c. lap 1991 novemberi számát,(II. évfolyam 22. szám), amelynek a címoldalán dedós, szájbarágós módszerrel magyarázza el a KMKSZ képviselője a kedves Választónak, hogy hogyan szavazzon. (interneten rákereshető).
Nem tudja valaki, hogy ki volt a KMKSZ akkori "felelős" vezére? Mi van vele most? Egyébiránt gigaburschnak igaza van Antall József vonatkozásában, de árnyalja a helyzetet, hogy ilyentén minőségében nem állt egyedül. Sajnos...

B.Log · glossza.blog.hu 2018.10.31. 11:05:40

- Az új oktatási törvény sajátos módon az előzővel ellentétben reálisan látja a gyerekek ukránnyelvtudását (ill. annak hiányát) és az előzővel ellentétben azt írja elő, hogy idegen nyelvként tanítsák az ukránt az alsóbb osztályokban. Ha ezt sikerülne végrehajtani, a kárpátaljai gyerekek tényleges kétnyelvűvé válhatnának, amivel persze megszűnne Kárpátlaja, mint skanzen (amelyben a kisebbségi lét visszamaradottsággal párosul), és persze csökkenne a lakosságnak a magyar politikusokkal szembeni kiszolgáltatottsága (máshol is találna megélhetést, más forrásból is tudna tájékozódni, és politikusi közreműködés nélkül, maga is képes lenne ukránul megfogalmazni az álláspontját).
- A feszültségek szítása nem annyira az ukrán nacionalisták, mintsem Putyinék érdekében állnak. A magyar kisebbség sajnálatos módon nem Ukrajna nyugati kapuja, hanem Orbán Putyin-barátságának következtében Putyin előretolt helyőrsége (vagy Putyin tőre Ukrajna hátában). Oroszország befagyott konfliktusokkal lehetetleníti el a befolyási övezetéből kikerülni vágyó államok geopolitikáját. Putyinnak baromi jól jönne Donyeck és Luhanszk mellé egy harmadik ilyen - ráadásul EU-s tagállam által patronált, azaz látszólag nem orosz gyártású! - befagyott konfliktus, amely Ukrajna mozgásterét és nyugati nyitását ellehetetleníti, és Orbán van annyira elkötelezett Putyin iránt, hogy kötélnek álljon, és van annyira gátlástalan, hogy erre feláldozza a kárpátaljai magyarságot (a magyar kisebbség megélhetési politikusai meg elég korruptak, hogy ne lépjenek fel ez ellen).
(Szóval a magyarellenes atrocitások elkövetőit legalább annyira az orosz, mint az ukrán nacionalisták között keresném...)

Csató 2018.10.31. 12:01:08

15 millió ruszkiba nem mernek beleszállni, marad a 200 ezer magyar, akikkel tudnak emberkedni az ukránok.

kalandfereg 2018.10.31. 12:15:34

Hát, sajnos ez van, ha más országban is az orbánviktor kerül hatalomra.
Ezért nem értek egy szót se abból, miért haverkodnak a világ hülyéi egymással.
Oly hülyék, hogy azt se veszik észre, ők egymás legnagyobb ellenségei, nem a baloldal az ellenfelük.
Pl. Putyin hatalomra segítette Trumpot, hogy legyen kivel kiéleződni. Idióták.

Kárpátalján is ügyesen kellene politizálni, oszd meg és uralkodj elven, abból sokat lehetne nyerni az ottani magyaroknak.
De nem, ott is Putyin oszt meg és uralkodik, Orbán meg mint a birka veszi be a simikét a fejecskéjére, miközben meg van vezetve, fel van használva, aztán majd el lesz dobva. Csak sajnos a magyarokkal együtt.

ételizésítő 2018.10.31. 17:43:49

Azt hiszem, a cikk elkövetőjének is hasznos lett volna, ha az iskolában, ahol tanult, kötelező lett volna a magyar nyelven történő oktatás. Akkor biztosan nem ilyen pocsékul írna.

Az ukránoknak egyébként teljesen igazuk van ebben a kérdésben.
Az adott ország minden állampolgára tanulja meg az államnyelvet. Ezt pedig csak így lehet.

ételizésítő 2018.10.31. 17:44:22

@Csató:
A szabály a 15 millió ruszkira is vonatkozik.

gigabursch 2018.11.01. 18:52:19

@B.Log:
Mindenképp érdekes a végkövetkeztetésed. Köszönöm.
süti beállítások módosítása