Kettős megoldás készül az ukrán krízisre

2015. február 06.

Új sebességbe kapcsoltak a világ nagyhatalmai, hogy végre – csaknem egy év után – megoldást találjanak a Kelet-Ukrajnában zajló háborús helyzetre. A sürgősséget nem csupán a hirtelen politikai eltökéltség szülte: az ukrán államháztartásnak jelenleg körülbelül alig pár hétnyi importra elegendő tartaléka van, az ország a teljes összeomlás szélén táncol.

Meglepetésszerű bejelentés után derült fény arra, hogy Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök csütörtökön Kijevbe utazik azzal a céllal, hogy egy új, mindenki által elfogadható béketervet mutassanak be Petro Porosenko ukrán elnök számára. Az út másnap – azaz ma – pedig Moszkvában folytatódna, ahol természetesen Vlagyimir Putyin áldását szeretnék megszerezni. A német-francia duó váratlan lépése igazán felkavarta a világsajtót, mivel a lépés nem kifejezetten megszokott a hivatalos, tervezett diplomáciai keretek között, azonban a szándék maga bevallhatóan nem sok újdonságot tartalmaz – legalábbis abban a formájában, amit eddig tudunk róla: merthogy sokat nem tudni róla.

Ami biztos, hogy a nyugati mediáció időszerűsége több szempontból is adott. Első és talán legfontosabb mindjárt Ukrajna gazdasági helyzete: a hrivnya árfolyama csütörtökre közel 30 százalékot esett a dollárhoz képest, miután a központi bank elállt a szokásos devizaaukciótól – amely eddig gyakorlatilag megszabta az ukrán pénznem váltóértékét. Az IMF jelenleg épp Kijevben folytat tárgyalásokat, hogy kiszélesítsék az ország pénzügyi segélyezését, amiről jelenlegi információk szerint sikerült is megegyezniük a szakembereknek. Mindez azonban valós gazdasági termelés és exporttevékenység nélkül csupán a legszükségesebbekre lesz elegendő. A krízis megoldása nélkül az ukrán államháztartás nem fog tudni egyenesbe jönni, ezért is lenne szükséges egy újabb béketerv elfogadtatása.

merkeltarsai1.jpg

("Diplomáciai ötletelés" - Hollande, Porosenko, Merkel; f.: reuters.com)

Másodsorban a helyzetet katalizálhatta még az egyes hírek szerint akár jövő héten elfogadott uniós döntés az Oroszország elleni szankciók bővítéséről. Bár a január végi szavazáson csupán az addigi szankciók meghosszabbításáról döntöttek, valószínű, hogy az Unió nagyjai – lévén úgy tűnik, hogy végletekig kitartanak a diplomáciai megoldások mellett – további nyomást kívánnak helyezni Putyinra. Ennek elég egyértelmű előjelzését már Angela Merkeltől is megkaptuk, mikor Budapesten ezzel kapcsolatban nyilatkozott. Ám akármilyen nyíltan is kéri például Németország vagy Franciaország a szankciók tagállami támogatását, valószínűleg tudják, hogy ez korántsem lesz egyszerű menet az egyre inkább vonakodó szövetségesekkel – köztük a jelenleg fekete bárányként kezelt Görögországgal vagy akár velünk, Magyarországgal karöltve.

Merkelék tehát nem véletlen, hogy pont most próbálkoznak egy utolsó-utáni diplomáciai ostrommal, ezzel ugyanis nem csak Ukrajnát, hanem az egész Európai Unió egységét tudnák megmenteni. A fentiekből egyértelműen látszik ugyanis, hogy egy ilyen kérdés, ami eddig is igen sok törést okozott az EU Közös Kül- és Biztonságpolitikájának pajzsán, képes lenne hosszú évekig helyrehozhatatlan szakadékokat kialakítani a szövetség tagjai között – ez pedig korántsem áll az érdekükben. A békés megoldás elérésével azonban visszatérhetne valamelyest az Unió külpolitikai renoméja, ami jelenleg igencsak megtépázott (lásd másik eheti írásunkat).

Senate Armed Services Committee Chairman John McCain (R-AZ) talks to the media during a break in a confirmation hearing for Ashton Carter, U.S. President Barack Obama's nominee to be secretary of defense,  on Capitol Hill in Washington, February 4, 2015. REUTERS/Gary Cameron

("Nem hisz már a szavak erejében" - John McCain szenátor; f.: reuters.com)

Nem mindenki gondolja azonban úgy, hogy csupán egy tárgyalóasztal mellől meg lehet oldani a konfliktust: az Egyesült Államokban jelenleg épp nagy belpolitikai vihart kavar az ukrán hadsereg felfegyverzésének kérdése. A Képviselőház ugyanis még decemberben megszavazta a döntést, miszerint engedélyezik a harcászati fegyverek küldését Kijev számára, és bár ezt már maga Barack Obama is aláírta, törvényerőre emelve mindezt, aktív lépéseket még nem tett az elnöki adminisztráció az ügy érdekében. John McCain republikánus szenátor ezért több pártbéli társával és demokrata szenátorral egyetemben ígéretet tett, hogy olyan határozatot fognak elfogadtatni, ami szükségszerűen kötelezi az amerikai államot az ukrán haderő megsegítésére. John Kerry amerikai külügyminiszter is épp Ukrajnában tartózkodik, ottani sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy hamarosan elhatározásra fognak jutni a kérdésben – csütörtök este mindenesetre a Fehér Ház szóvivője úgy fogalmazott, hogy jelenleg nincs tervben a fegyverszállítás. Mindez valószínűleg nem véletlen, hiszen valószínűsíthetjük, hogy a német-francia diplomáciának van annyi kapcsolati tőkéje a szövetséges Egyesült Államoknál, hogy az erről szóló döntéssel megvárják a béketervezet alakulását – nem mellékesen a levegőben lógó amerikai fegyverszállítmány még jó hatással is lehet a békés rendezés elfogadtatására Moszkvában.

A mai napon tehát két nagyon más irányt is vehet a kelet-ukrajnai konfliktus: kialakulhat egy újabb (eddig egyszer sem igazán működőképes) status quo az ukrán hadsereg és az oroszbarát szakadár erők között, és elindulhat esetleg végre az ország rendbehozatala – bár kétséges, milyen ötlet lesz az, ami ezt ennyi hasonló próbálkozás után sikerre tudja vinni. Vagy megindulhat egy sokak által várt és mostanra már-már megkésettnek jelzett fegyveres támogatás az Egyesült Államok részéről, amivel valószínűleg csupán véresebb lesz a háborús időszak, rövidebb biztosan nem. Merkelen, Hollande-on és Putyinon a világ szeme.

Mészáros Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr687145233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chris Bolgar 2015.02.06. 20:23:14

Az egyetlen megoldás Ukrajna számára, ha a Nyugat elfelejti mindaddig, amíg nem tud olcsóbb gázt szállítani nekik, mint az oroszok. Meg mellesleg megvenni a mezőgazdaságí termékeiket, mint az oroszok. Felejtsék el Ukrajnát, veszélyes ország, legalábbis a Nyugat számára.

steery 2015.02.06. 22:35:21

Jót röhögök ezen az egész cécón. Róka fogta csuka lesz belőle!
Emlékeztek még arra, mikor tavaly olyanokat hazudoztak a bitang politikusaink a médiában, hogy az oroszok elleni szankciók őket fogják érzékenyen érinteni, mi meg se érezzük? Fél év sem telt el és már azon sipákolnak a szarháziak, hogy mekkora veszteségeket szenvedünk emiatt. Puhány, lógó pöcsű banda! Putyin most lazán csavargatja az EU heréit, miközben a szart is kipasszírozza a kaprokból és fityiszt mutat amerikának. Fogunk mi még térden állva könyörögni a ruszkiknak, hogy adjanak már egy kis olajat meg gázt, mert befagy a picsánk a következő télen!

Megmondom, mi lenne a tutifrankó megoldás: az ukránok adják fel és hagyják veszni a már elvesztett keleti országrészt. Az EU meg alázatosan nyaljon be a ruszkiknak és reménykedjen, hogy nem fognak nagyon megszívatni minket, hálából a következetlen, gyáva és erőtlen politikánk miatt. Az EU olyan gyenge, mint egy leláncolt csecsemő. Hisz még a görögökkel sem tud mit kezdeni, nemhogy egy profi dzsúdós vezette atomhatalommal!
Röhej!
(Nem csodálom, hogy Depardieu is átigazolt orosz állampolgárnak.)

jogalany 2015.02.06. 23:57:28

Merkel már az usa utazó nagykövete lett. Szégyelheti magát, mert az Ő országa ölt meg 23 millió oroszt a II.vh-ban. És ne hívatkozzon Alois Slikkgruberre (Hitler) és a körülményekre.

sorstalan gáz 2015.02.07. 00:18:50

@jogalany:
Merkel a szexi bájával akarja elérni azt, ami a hivatali elődjének 5 millió katonával nem sikerült

Megtippelem, neki sem fog sikerülni.

bkkzol 2015.02.07. 04:56:34

Nem allitom, hogy Putyin egy szent ember , de a nyugat is egy mocskos jatszmaba kezdett Ukrajnaban. Belso feszultseget gerjesztettek, hogy atvagyek az o embereik a hatalmat. Gazdasagilag es katonailag is. Mar ossze volt pakolva a NATO-nal egy uj fekete tengeri tamaspontra koltozeshez. Biztos mar ki van dolgozva a "privatizacio" (szabadrablas) is amit ugy vegre kell hajtan egy kis IMF morzsaert... Nincs nagy erkolcsi alapja nyugatnak Putyint kritizalni.

Göntér László 2015.02.07. 08:34:17

Ezek szerint Putyin ezt a megoldást sem fogadta el:
"Hollande a kelet-ukrajnai konfliktus "befagyasztását" javasolta Porosenkónak a Dnyeszter menti Köztársaságban kialakult helyzet mintájára." Gondolom , hogy más határokat tart normálisnak:

Józsi01 2015.02.07. 10:20:48

Na ebből még botrány lesz a nem létező CION világhatalom engedélye nélkül tárgyalt 5 órán át Angi és Hollande!

gondolom, hamarosan megkapják, hogy mindkettőjük országában aggódni kell a magas antiszemét támadások miatt. :-)

medium size devil 2015.02.07. 10:57:52

@steery: Nyalj be te nekik pajtas ha ennyire tetszik az otlet egyedul is csinalhatod. Es az odakoltozes lehetosege is nyitva all szamodra.

medium size devil 2015.02.07. 11:08:08

@jogalany: Te mekkora barom. Merkel orszaga a jelenlegi Nemetorszag ami a vilag egyik legkulturaltabb es legszervezett tarsadalma. Nem oltek meg egy oroszt se. Ezzel a logikaval "Putyin orszaga" megolt 8-10 millio ukrant (holodomort), 10-20 millio sajat orosz allampolgart, par tizezer lengyelt, baltikumit, finnt, kaukazusit, stb. "Putyin orszaga" fel evszadra megszallta a hazankat, megolte a szabadsagharcosainkat, szetlotte a fovarosunkat. Egyszeruen hanynom kell az ilyen feluletes primitiv oroszbuzi barmoktol.

medium size devil 2015.02.07. 11:10:49

@Józsi01: Elokerultel fasszopo propagandista? Elarulok valamit: a vilag legfasisztabb orszagat igy hivjak: Oroszorszag.

antisystem 2015.02.07. 11:44:33

@medium size devil: Elarulok valamit: a vilag legfasisztabb orszagat igy hivjak: USA.
(persze, ahhoz, hogy ezt megértsd, nem árt, ha ismered a fasizmus lényegét)

jogalany 2015.02.07. 12:01:15

@bkkzol:
Az ukrán atomerőművek már usa, többszáz ezer hektáron már amerikai cég vet tavasszal génkezelt növényeket, de kina is vett 50 évre bérbe ettől nagyobb területet. Az ukrán gázcégben már az usa ad igazgatósági tagokat, tehát a privatizörök már a speizben vannak.

jogalany 2015.02.07. 12:02:49

@Göntér László:
Az usa és a kettős állampolgár Porosenko, Jsaszenyuk és Turcsinov csakis a Kijevi fennhatóságú régi ukrajnai határokat akarják.

jogalany 2015.02.07. 12:06:45

@Józsi01:
Dehogy az engedélyük nélkül, hiszen csütörtökön Kijevben volt Craig szenátor, az usa külügyminisztere és kiadták az utasítást Merkelnek, menj és puhatold ki..... és vidd magaddal az a mamlsz franciát is.
Na ezért lehet mondani, Merkel már az usa kifutója. Hollande meg azért mamlasz, mert tiszta üzleti érdekét is feladja,ha az USA EZT KÖVETELI TŐLE.

jogalany 2015.02.07. 12:14:24

@medium size devil:
Merkel országa az a Németország, mely jogutódja a nácinak, ezért fizet kárpótlást minden zsidó embernek. Tehát ez a németország volt az mely 23 millió oroszt gyilkolt meg, és a mai napig egy fillér hivatalos kárpótlást nem fizetett az orosznépnek. Fizesse ki azt a kb 4000 milliárd €-t, ami kárt csináltak.
Magyarország hadat üzent a szovjetnek, és legyőzték a Horthysta hds-get. Németországban sincsenek már orosz csapatok, de 67000 amerikai megszálló még ott van. 56-ban ugyanazt játszotta el az usa velünk, mint most ukrajnával, harcoljatok, veletek vagyunk, de nem adtak semmit és nem álltak mellénk. Most ugyanezt teszik az ukránokkal, hiszen az Ő embereik vannak hatalmon.

midnight coder 2015.02.07. 12:38:40

@jogalany: Szerintem az NDK legalábbis fizetett kárpótlást az oroszoknak a II világháború után, ahogy mi is. Amúgy nekünk is járna valami kárpótlás a 40 év szocializmus miatt. Legalább annyi, hogy elvigyék az összes MSZP-s és egyéb balliberós politikust Putyinék egy kis malenkij robotra Szibériába.

antisystem 2015.02.07. 13:29:48

@midnight coder: nézőpont kérdése, én inkább az USA-tól látnék szívesen némi kárpótlást Reaganért, a gengszterváltásért, meg az elmúlt 25 évért...

Fimbulwinter 2015.02.07. 13:39:14

Tegyük fel, hogy ráveszik Putyint arra, hogy ne támogassa tovább az orosz szakadárokat. De kötve hiszem, hogy a szakadárok önként és dalolva be fognak hódolni, úgyhogy lesznek még harcok.

chepunk 2015.02.07. 14:01:29

Igen sokan elfelejtik, (de hát a magyarok esze a legrövidebb a világon...) hogy az oroszoktól eddig mi csak nyomort és háborút kaptunk, szabadság harc leverése, kun béla, nők megerőszakolása, ország kifosztása, málenykíj robot, rákosi pajtás, ÁVO, 56 leverése, vasfüggöny, KGST. Ja és miattuk estünk el a mrshall tertől is...

A komcsik legújabbi mocskos félreveztése, hogy a rendszerváltás tette tönkre az országot. Előtte jutott csődbe! A magyar gazdaságot elsősorban a 40-es évek végén indult államosításnak hívott rablás tette tönkre, és a KGST adta meg a kegyelemdöfést!

chepunk 2015.02.07. 14:04:33

@jogalany:

Oroszország viszont jugutóda a Szovjetúniónak, tehát kártérítést fizethet a fél világnak benne nekünk is, ugyanis a háború lezárásából nem következett se rákosi pajtás, se 56 leverése, se a málenykíj robot stb... ja és a háborús bűnök elkövetésében résztvett tisztjeiket szépen állítsák bíróság elé akár posztumusz is!

chepunk 2015.02.07. 14:09:48

@jogalany:

Semmi ilyet nem csinált az USA 56-ban... Másrészt érdekes a magyarokat legyilkoló ruszkikat meg az általuk a népre engedett pufujkásokat védeni pontosan 56-al kapcsolatban csak, hogy az USA-t lehesenn rugdalni. gyomrod az van, eszed meg rövid!

chepunk 2015.02.07. 14:13:28

@steery:

Megvan, hogy a primkó ruszkik nagy bajban vannak nem csak a szankciók, hanem a olajár miatt? Ugyanis semmi más nem éltette őket, mint az emelekdő olajár, ugyanis képtelenek másra mint a gyarmataikról elrabolni a föld alól kikapirgált nyersanyagokat... EU-hoz képest meg piti kis gazdaság, ja és a haderejük se matyóhimzés már... Nem is kell az egész NATO...

bkkzol 2015.02.07. 14:24:08

@chepunk: na, mert a németekkel sok jó üzletet csináltunk. I. világháború után kicsit összement az ország (németek elvesztették pápua-újginea-i és délnyugat afrikai gyarmataikat). A második nagy háborúban "megnyertük" a donkanyart és a deportálásokat. 89 után jött a "privatizáció".... szép történet.

chepunk 2015.02.07. 14:33:25

@bkkzol:

Aha és ahhoz mi köze pont a németeknek? Még ha franciákat mondtál volna mint manapság divatos, bár az sem igaz (sőt inkább köszönhetünk nekik). Trianonért mi vagyunk az igazi felelősek! Pont! És úgy látszik nem tanultunk pont most teszünk a másodikért is (rugdalni a nyugatot, meg az USA-t miközben a kis Antant vesz körbe, se seregünk, se demográfiai robbanás katonavalónak)... Az megvan, hogy a magyar aranykészletet egy amerikai tiszt védte meg a románoktól? Senki más nem állította meg őket Pesten! A privatizáció egy része jogos volt, de ahol voltak hibák ott is a 89 előtti elvtársakat terheli a felelősség akik ide juttaták az idióta dotációra alapuló gazdálkodásukkal, ja és amúgy is ha túl olcsó volt ott minig az eladó a hibás, nem a vevő!

antisystem 2015.02.07. 14:34:45

@chepunk: szerintem ne akard már jobban tudni X-nél meg Y-nál (mondjuk alaphangon 10 milla magyarnál) hogy nekik mi volt a jobb és mi volt a rosszabb, mi okozott több kárt, és mi kevesebbet. Ezt majd szépen eldönti mindenki saját maga, és áll egy kérdésben eszerint ide vagy oda vagy sehova...

antisystem 2015.02.07. 14:38:51

@Fimbulwinter: nézd, a NATO-bol kell kirugdosni a 25 éve elsumákolt garanciát a keleti nyomulás beszüntetésére, és az ukrán helyzet meg fog oldódni... jelzem erre már Merkel meg Hollande is ráhött, Merkel vétózott a NATO-ban 2008-ban Ukrajna meg Grúzia kapcsán, Hollande meg tegnap jelentette be, hogy Franciao. nem támogatja az ukrán NATO tagságot.
Elárulom, EZ a csomi és az utóbbi idők nagy zsenialitása... most már csak az a kérdés, hogy az mccainok meg bidenek torkán hogy nomják le, hogy újra vesztettek...

mortullus 2015.02.07. 14:49:41

@medium size devil: Ezt rosszul tudod. Izrael ennek az országnak a neve.

Krisz11 2015.02.07. 15:09:55

@chepunk: Kun Bélát, Rákosit, az Ávó-t, meg a kommunizmus itteni hatalomra juttatását zsidó "honfitársainknak" köszönhetjük. Vagy rosszul tudom? Kevésbé tudom ezekért az orosz népet okolni veled ellentétben.

Krisz11 2015.02.07. 15:17:00

Az EU rájött, hogy a saját gazdasági problémái mellett (recesszió, görög válság, stb), képtelen Ukrajnát olyan szinten anyagilag megtámogatni, hogy mondjuk beletoljanak 1 éves lengyel GDP-nek megfelelő összeget.
Ha meg magára hagyja, akkor buknak mindent, végül Ukrajna visszakérezkedik az oroszokhoz. Az meg hatalmas égés lenne a "nyugati értékek" elkötelezett hittérítőinek.
Már most is állítólag ezrek tiltakoznak az ukrán kormány ellen, egy második (nem külföldről pénzelt) Majdant előre vetítve.

medium size devil 2015.02.07. 15:17:37

Ha elfogult vagy primitiv antiszemita akkor barmelyik orszag lehet. Az en valaszom az objektiv verzio. A putyini rendszerrol beszelek.

steery 2015.02.07. 15:19:27

@medium size devil: Nem nekem kell benyalnom a ruszkiknak, hanem a politikusaink nyalnak be most éppen, ha nem vetted volna észre. Elvégre munkaköri kötelességük a haza érdekében, meg ilyenek.
A költözködés sose volt az erősségem. Minek elsietni? Előbb-utóbb úgyis Nagy Oroszországban kötünk ki! (megint)
@chepunk: Persze. De azért azt ne feledd el, hogy mi tömjük őket folyamatosan pénzzel azzal, hogy megvesszük a nyersanyagaikat. Mi pénzeljük a hadseregüket is, amivel aztán sakkban tarthatnak minket. És szerinted mi lesz, ha nem veszünk tőlük többé nyersanyagokat? Esetleg mérgesek lesznek és hálából lerohannak minket és jól kifosztanak, kárpótlásul az elmaradt bevételeik miatt.

antisystem 2015.02.07. 15:24:05

@medium size devil: "apró" különbségekkel... mondjuk, hogy nincs és nem is volt hatályos ENSZ határozat Csecsenföld függetlenségéről, amíg Palesztináról igen, a palesztin terrorszervezetek akciói babazsúrok a csecsen hadurak terrorakcióihoz képest, Izrael nem képes pacifikálni a helyzetet, Moszkva meg képes volt rá, Izrael nem fizet kártérítést az akciói okozta kárért Moszkva meg bődületes összegeket (praktice az adja a mai csecsen költségvetés 85%-át amit Moszkvától még kapnak - Groznij újjáépítése UTÁN is, stb...
Szóval meglehetősen nagyvonalú az az egyenlőségjeled...

Krisz11 2015.02.07. 15:27:44

"a német-francia diplomáciának van annyi kapcsolati tőkéje a szövetséges Egyesült Államoknál"

Miért van az, hogy ebben a "szövetségben" jelenleg inkább tűnnek partnernak mint ellenségnek az oroszok, és inkább tűnnek ellenségnek mint partnernak az amerikaiak?!

jogalany 2015.02.07. 15:57:52

@midnight coder:
Rosszul tudod, a németek nem fizettek kárpotlást, mert az nem tekinthető annak, hogy pár gyárat éeszereltek és elvittek oroszországba a katonák.
Magyarországra ki lett róva, de aztán a Moszkvai kormány elengedte a mi kárpótlásunkat.

jogalany 2015.02.07. 16:07:23

@chepunk:
Neked hiányosak a történelmi ismereteid. 89-ben az ország tartozása 7,8 milliárd $ volt, amit főleg ipari beruházásra használtak fel, pl. a Tiszai vegyi kombinát, vagy a Lehel művek stb. És volt az országnak köztulajdonban 14000 vállalata, mellyel szinte mindennek a gyártására képes volt az ország, a butortól az összes élelmiszerig, a minőségi acéltól az elektronikai gyártásig, a hütötől a műtrágyáig, a páncélostól az autóbuszig.
Ma az ország tartozása 84 milliárd $ és szinte nincs közvagyon. Mindent eladtak főleg nyugati cégeknek, még a francia nyugdíjalap is itt vásárolt be. kb most vagyunk az 1989 es termelési szinten és a fizetések vásárló ereje az 1979-esnek megfelelő. Ezt köszönhetjük amerikának.

jogalany 2015.02.07. 16:12:20

@chepunk:
Te vagy nagyon fiatal vagy, vagy hazudsz. A szabad európán egész nap jött, hogy segítünk, jövünk stb. Heccelték a népet, közben már az események után két nappal megegyeztek az orosszal, hogy nem tesznek semmit. Valami miatt az amerikaikat az egész világon nem szeretik és sok helyen már gyűlölik. És Te még azt sem tudod, valójában kik és miért indították el 56-ot. Olvass kicsit. Pl van egy magyar történész aki Svájcban él, az kimutatta ezeket.

jogalany 2015.02.07. 16:16:54

@antisystem:
Igazad van, sőt Israel még azt sem bizonyította, hogy az egész kirobbantásának okot szolgáltató két fiatal legyilkolását kik csinálták és kik lőtték le a két körözött palesztin fiatalt (hogy ne tudjanak beszélni). Ha a palesztinoknak valaki szállított volna légelháritó rakétákat vajon most mi lenne a helyzet, mert elfoglalni nem tudták a lebombázott területeket szárazföldi erőkkel, oly sok volt a halottjuk a kisérleteknél, hogy inkább letettek róla.

jogalany 2015.02.07. 16:20:36

@Krisz11:
Egy Kijevi lap csinált egy közvélemény kutatást Kijevben 40 ezeren váálaszoltak a kérdésre: Kit szeretne Ukrajna elnökének? Obama -t, Jakusenkót, Juscsenkót, Tokomszkij -t, Putyint ?
A válaszoló 40 ezer olvasója 84,3 %-ban Putyint jelölte meg.

AdmiralRobert 2015.02.07. 16:58:14

@jogalany: Alois Schicklgruber (és nem Slikkgruber) a Hitler apja volt, nem az Adolf...

Miklos Rubos 2015.02.09. 17:47:48

médium: te nem devil vagy haqnem debil, igen gyatra történelmi ismeretekkel. ülj vissza az általáűnos iskolai padba,hogy gyarapizsd ismereteidet

kotyesz 2015.02.09. 20:36:01

Ha jól értem a cikk azt a lehetőséget emlegeti hogy az ukránok mellett a donyeckiek békésen eléldegélnek mint a dnyeszter mentiek (senki sem fogja őke elismerni de attól még jól élhetnek), vagy az amcsik még jobban beavatkoznak (eu szóba se jöhet) állítólag a donyecki palagázmezők koncessziója már megvan nekik és még ki tudja mi minden, de ha amerikai (és nem munkavállaló zsoldos) katonák harcolnak a donyecki oroszok ellen akkor valóban itt az ideje hogy 70 év kivárás után számoljunk újra az atomháború beláthatatlan következményeivel, ( jacenyuk már emlegette de kár hogy a rájuk eső atomfegyvereket át kellett adniuk mert ő bizony bevetné...) mert az oroszok immár nyíltan beszállhatnak, és szorultság esetén a győzelemért akár az USA akár az orosz bármit bevetne. A történelmet piszkálgatni Kijev Novgorod (hol volt akkor Moszkva?) tatár - török , Napóleon Hitler Sztálin bűnei nagyon érdekes és lelkesítő tud lenni de fölöttébb gyerekes, az oroszok sem hivatkoznak a '94-es egyezményre amikor elengedték Ukrajnát a függetlenség útjára a Nyugat váltig fogadta hogy nem fogja beszorítani az oroszokat a NATO, amíg félnek a visszaütéstől, de azért tesztelni kell az ellenfelet , mégis meddig lehet elmenni, ha csúnyán visszaüt akkor lehet visszakozni á nem is úgy gondoltuk. Ja és ha baj van európa viszi el a balhét ha Putyin gyengének bizonyul akkor világméretű birodalmat épít ki az USA.
süti beállítások módosítása