Brüsszel kikényszeríti a görögök kilépését

2015. július 13.

Maratoni csúcsértekezleten egyezett meg egymással az eurózóna vezetése és Görögország az évek óta pénzügyi lélegeztető gépen sínylődő dél-európai államnak biztosítandó újabb mentőcsomagról. A hírek szerint kőkemény, heves szócsatákat is magába foglaló 17 órás tárgyalásról azonban fontos megjegyezni, hogy csak a lehetőségét teremtette meg egy valódi és teljes megállapodásnak. A görög drámának ugyanis nincs még vége, hiszen a mostani egyezségről a görög parlamentnek is szavaznia kell, amely szinte biztosan elutasítja majd az országot tulajdonképpen nemzetközi pénzügyi gyámság alá helyező, vélhetően a mai nap folyamán pontosított megállapodást. A média hisztéria és a hajnalba nyúló brüsszeli egyeztetések végeláthatatlan sora tehát még egy darabig folytatódik.

Az EU, az IMF, az Európai Központi Bank és az eurózóna vezetői láthatólag sikerként könyvelik el a maratoni csúcsértekezleten született görög megállapodást. A többség persze csak visszafogottan örül, hiszen mindenki, aki kicsit is ismeri a görög válság eddigi történetét tudja, hogy minden egyes nappal teljesen új helyzet állhat elő. Hol a görögök, hol pedig Brüsszel miatt. Ettől függetlenül érdemes megvizsgálni, hogy miben egyeztek meg a felek:

1) Egy 50 milliárd eurós pénzügyi alapot kell létrehoznia Athénnak, ami részben a görög bankok feltőkésítését, részben pedig az országnak talán a közeljövőben juttatott újabb nemzetközi hitelek fedezetét szolgálja – a valóságban ez az jelenti, hogy a görög kormánynak jelentős mennyiségű állami tulajdont kell zálogosítania.

2) A hitelezők hajlandóak áthidaló forrásokat biztosítani a görög bankrendszer megmentése és az állami hiteltörlesztések szinten tartásának érdekében, ám ehhez előbb rendeznie kell Athénnak a júliusra, valamint augusztusra esedékes törlesztő részleteit - a valóságban ez az jelenti, hogy a görög kormánynak sürgősen elő kell teremtenie kb. 7 milliárd eurót, különben nincs áthidalás.

3) A mai nap folyamán az eurózóna vezetése által pontosított elvárások teljesítését, amely az újabb mentőcsomag biztosításának alapfeltétele lesz, a görög parlamentnek a következő két napban el kell fogadnia – a valóságban ez az jelenti, hogyha nincs athéni ratifikáció, akkor nincs újabb mentőcsomag.

4) A nemzetközi hitelezők hozzájárulnak a görög adósság átalakításhoz – a valóságban ez az jelenti, hogy ellentétben Ciprasz és Athén korábbi követelésével, nem lesz semmilyen adósság elengedés, maximum a futamidők meghosszabbítására kerül sor.

5) A görög állam mélyreható strukturális reformjának megkezdése, pontos vállalások mentén – a valóságban ez az jelenti, hogy a görög kormánynak minden jel szerint sokkal szigorúbb vállalásokat kell tennie, mint bármikor korábban.

gorogvalsag1.jpg

("Görög gazdasági helyreállítás", f: beforeitsnews.com)

A fentiekből – annak fényében persze, hogy minden most elfogadott feltételt és annak teljesítését először a görög, majd az összes többi eurózóna tagnak is el kell fogadnia – meglátásom szerint négy forgatókönyv rajzolódik ki: az első, hogy a megállapodás elbukik a görög parlamentben, Ciprasz lemond, a Sziriza felbomlik, és friss parlamenti választásokat írnak ki, megjósolhatatlan kimenetellel. A második, hogy a megállapodás elfogadásra kerül a görög parlamentben, miután Ciprasz kiteszi a pártból a leghevesebb ellenzőket (állítólag 17 képviselő kizárása, akik a legutóbbi Ciprasz-csomag ellen szavaztak, már előkészületben van), a Sziriza nem bomlik fel, és így Athén által elfogadásra kerül az eddigi legszigorúbb nemzetközi mentőcsomag. A harmadik, és egyben az előző pontból következő, hogy a görög kormány bár rábólint a csomagra, azonban a finnek (és/vagy a lettek, litvánok, szlovákok, osztrákok) elutasítják azt, vagyis, a megállapodás mégis dugába dől – fontos hozzátenni, hogy mindez csak úgy igaz, ha a befolyásosabb zóna tagok nem rendelnek el rendkívüli szavazást az ügyben, mert akkor csak a tagok 85 százalékának szavazata kell az egyezséghez, ergo a finneket, vagy bármelyik másik kisebb tagállamot simán félre állíthatják a nagyok. A negyedik pedig, hogy mindenki elfogadja és ratifikálja az új mentőcsomagot, és a görög dráma csodával határos módon, évek agóniája után végleg megoldódik.

gorogvalsag2.jpg

("Megint készülhetnek a görög rohamosztagok" f: hellenicinsider.com)

És, hogy szerintem ezek közül melyikre van a legnagyobb esély? Figyelembe véve Athén elmúlt öt hónapos hozzáállását és taktikáját, valamint az eurózóna vezetőinek eddigi nyilatkozatait, egytől háromig szerintem bármelyik eshetőség bejöhet. Az utolsóra viszont, bármennyire is fontos lenne az európai szolidaritás és az Európai Unió felbomolhatatlanságának nimbusza miatt, szerintem semmi esély. Nincs, mert láthatóan Angela Merkel német kancellár asszony türelme elfogyott – vagy inkább csak a népének, de ezt ki-ki döntse el maga. Nincs, mert sokkal rosszabb elveszteni 4-5 tagállam együttes bizalmát az eurózónában, mint Görögországot egymagában. Nincs, mert Ciprasz és a Sziriza vélhetően nem fogja túlélni a következő két napban esedékes parlamenti szavazást az új, sokak szerint szándékosan brutális mentőcsomagról és annak feltételeiről, amilyet még a korábbi Paszok, vagy Új Demokrácia fémjelezte kormányok sem kaptak.

Ma tehát született egy kvázi megállapodásunk Athén és Brüsszel között, aminek az eredményeként Görögország végre nyugodt szívvel, tényleg távozhat az Európai Unióból. Mindenkinek jobb lenne.

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr487622154

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Németh Áron Attila: Brüsszel kikényszeríti a görögök kilépését 2015.07.13. 14:13:02

Az első forgatókönyv, hogy a megállapodás elbukik a görög parlamentben, Ciprasz lemond, a Sziriza felbomlik, és friss parlamenti választásokat írnak ki, megjósolhatatlan kimenetellel.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tothh · http://polizis.blog.hu 2015.07.13. 14:44:03

"A negyedik pedig, hogy mindenki elfogadja és ratifikálja az új mentőcsomagot, és a görög dráma csodával határos módon, évek agóniája után végleg megoldódik." - mi a garancia arra, hogy a válság nem fog pár év múlva ismételten kiújulni, ha ezt el is fogadják? Ez az opció is csak az időhúzásra jó, nomeg arra, hogy a centrumországok példát statuáljának az amúgy könnyen támadható és bűnbakká tehető görögökkel.

Itt kapcsolódik az ügyhöz Techet Péter pár nappal ezelőtti írása a hvg.hu-ról. hvg.hu/velemeny/20150710_Szolidaritas_igen__de_nem_a_gorogokkel
Ezen írás két gondolatkört fogalmaz meg. Az első a görög állam és kormányzat fogyatékosságainak felsorolása teljes joggal. Hozzáteszem azonban, a görög állam problémái már függetlenség óta jellemzőek, ezek ismertek voltak a hitelezők és az európai centrum számára is. Az írás másik gondolatköre az európai szolidaritás igénye. Ezzel is egyet lehet maximálisan érteni, már, ha hiszünk az európai egység gondolatában. Nézetem szerint azonban a görögök számára ilyen megalázó feltételek szabása pontosan arra teremthet precedenst, hogy nincs szolidaritás, az erősek (centrumországok) diktálnak. Nem gondolom, hogy ezek után bármelyik - amúgy a történelmi okok miatt sokkal egészségesebb állapotban levő - periféria-állam kedvezőbb elbírálást kaphat. Én nem látom az európai szolidaritást.

"Ma tehát született egy kvázi megállapodásunk Athén és Brüsszel között, aminek az eredményeként Görögország végre nyugodt szívvel, tényleg távozhat az Európai Unióból. Mindenkinek jobb lenne." - Biztos, hogy mindenkinek jobb lenne? Mert ha igen, akkor ezt már hónapokkal, vagy évekkel ezelőtt meg kellett volna lépni. Amint ezen a blogon is szó volt már róla, ennek komoly geopolitikai konzekvenciái is lehetnek.

Elgondolkodtató az ügy görög belpolitikai vonatkozása is. Tsziprasz belebukhat, ahogy a Sziriza is óriási presztízsveszteséget könyvelhet el. De azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az ő győzelmükben a megszorítás-ellenesség mellett az volt a komoly tényező, hogy ők voltak az új erő, amely a korábbi kétpártrendszer levitézlett szereplőin túl megjelent. Kérdés tehát, mi lesz ezután? Visszajön az ND? Esetleg "rehabilitálódik" is azon vétkek tekintetében, amely az ő kormányzásához köthető (patronázs-rendszer, korrupció, adatok meghamisítása, stb.)? A PASZOK így is a küszöb környékén támolyog, az ő visszatérésük kevésbé realitás. Van még egy apró, centrista kezdeményezés - önmagában szerintem gyenge, meg ugye a náci párt. A legvalószínűbb ezek után egy elnyúló politikai válság, esetleg instabil kormányok (ne feledjük, Görögországban Európában ritkaságként a '89-90es intermezzót leszámítva egészen 2011-ig egypárti kormányzás volt jellemző!), a náci párt zsarolási pozícióba kerülése.
Lehet triumfálni a Sziriza bukása fölött, csak ez az egész görög rendszer reformálhatóságába való hitet (amire pedig nyilvánvalóan szükség lenne, az ország Európa beteg embere) kérdőjelezte meg.

na4 2015.07.13. 16:10:37

A görögök vért fognak pisálni. Neki kell állni dolgozni. Megérdemlik a sorsukat. A grexit pedig nem múlt el, csak elhalasztották.

Arthur Bloch 2015.07.13. 17:23:54

Lehet polemizálni,ám a legbiztosabb az,hogy már sokkal hamarabb kellett volna a görög kormányok körmére nézni...Amikor egy kormányzat a felvett pénzeket túlnyomórészt az ún. szociális területekre használja és tartósan nem gondoskodik a gazdaság felpörgetésére,akkor ennek a hibának a felelősségének nagy részét az ellenőrző szervnek is viselnie kell...

különvélemény2 2015.07.13. 20:02:59

"A negyedik pedig, hogy mindenki elfogadja és ratifikálja az új mentőcsomagot, és a görög dráma csodával határos módon, évek agóniája után végleg megoldódik."

Igen bakker, majd pont ettől fog megoldódni...

zobod 2015.07.13. 20:18:28

A sajtóban megjelent elemzések szerint ez a mostani, vagy akár még ennél is szigorúbb reform csomag, ÉS tényleges adósságelengedés együtt, ami működne. Külön-külön, önmagában egyik sem fog megoldást adni.

Alick 2015.07.13. 20:26:10

Jöhet a drachma...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.07.13. 20:30:32

A görögök most időt nyertek, elfogadják a törvényeket, aztán ugyanúgy nem szedik be az adókat, marad a korrupció és 3 év múlva jöhet a negyedik mentőcsomag...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.07.13. 20:35:40

@tothh: "Nézetem szerint azonban a görögök számára ilyen megalázó feltételek szabása pontosan arra teremthet precedenst, hogy nincs szolidaritás, az erősek (centrumországok) diktálnak."

A görögök az előző mentőcsomagok feltételeit se tartották be, csak újra könyörögtek a pénzért, mert nem ők tehetnek a helyzetükről. Mondjuk aki dolgozott már görögökkel (szellemi munkára gondolok, nem halászatra vagy a turisztikára, ami természeti adottság), az érti, hogy miért tart ott az ország, ahol most...

@zobod: A megoldást csak a lakosság szemléletének teljes átformálása jelentené, ami lehetetlen, ezt jól mutatja, hogy a görög csődnek már évszázados hagyománya van.

tothh · http://polizis.blog.hu 2015.07.13. 20:44:46

@Online Távmunkás: A görögök kapcsán teljes mértékben igazat adok. Én is ismerem a modern történelmüket. Többek között ezért nem világos, hogy miért pumpálták egészen 2009-ig a (hitel) pénzt az országba. Fukuyama mondja, hogy tulajdonképpen a hatékony és felelős állam mint olyan (nyilván sarkítva) hiányzik Görögországban. A sarkából kéne ezt az egészet kifordítani, viszont azt nem hiszem, hogy ez, vagy bármely hasonló megszorítócsomag - főként ezzel a retorikával kiegészülve - a lényegi célt (felelős görög állam, működőképes társadalmi modell) elérné.

Viszont abban is biztos vagyok, hogy bármely más, ennél sokkal jobb állapotban levő periféria-állam számára ez egyfajta figyelmeztetés. Az EU nem szolidaritásról, hanem erőpolitikáról szólt. A görögökkel szemben ennek még a többi perifériát is sikerült megnyerni, ld. Baltikum, vagy Szlovákia példája. Viszont más potenciális esetekben nem fog kedvező elbírálás alá esni egyetlen periféria-állam se. Az erősek tartósítják eleve meglévő helyzeti előnyüket - a helyi társadalom, a lakosság hathatós támogatásával.

zobod 2015.07.13. 20:55:08

@Online Távmunkás: teljesen mindegy, mit és mennyit reformálnak, ez alól az adóssághegy alól már semmilyen szemlélettel nem fogják magukat kiásni, évtizedek alatt sem. Görögország immár nem egyszerűen fizetésképtelen, nem likviditási válságban van. Görögország - ha hinni lehet a sajtónak - egyszerűen inszolvens. Az állam, a pénzügyi szektor, a háztartások, a vállalkozások, az egész nemzet. Előbb-utóbb úgyis adósságleírás lesz a vége, mert ez a helyzet fenntarthatatlan. Természetesen nagyon másképp kell csinálni a dolgaikat, mint eddig tették, hiszen alapvető és átfogó változások nélkül felesleges leírni az adósságaikat, mert csak újra termelik.

Ad Dio 2015.07.13. 21:56:04

Maximálisan egyetértek a posztolóval. A szappanopera újabb fejezete zajlik. Nincs megoldás, csak halogatás.

6.Lenin önálló gondolata 2015.07.13. 22:29:56

Szerintem az Eu csak húzza az időt, hogy felkészüljenek a görög kilépésre. Ekkora adósságot nem lehet kifizetni. Elengedni nem fogják, mert annak nagyon rossz üzenete lenne.

Punxsutawney Mormota 2015.07.13. 23:05:10

@zobod: Ami ott ment az nem egyszerű adócsalás volt, hiszen amikor az állam cinkosan összekacsint az adócsalóval, akkor gyakorlatilag intézményesítik az adó-becsületkassza fogalmát.
Az elmúlt években eszelős dolgokat lehetett olvasni a görögökről. Tanárok ezrei, akik havi 1500 - 2000 eurót kerestek és volt heti kettő-hat órájuk... Egy ország, amely a henyélésre épült, és arra, hogy majd csak lesz valahogy, hiszen a nap holnap is felkel... Igazad van, ennek az összegnek a töredéke is visszafizethetetlen a görögök számára, hacsak holnap újra fel nem taláják a Google-t és az Applet és nem találnak egész Görögország alatt kőolajat, úgy egy ásónyomnyira. De még azt is lusták lennének kitermelni.

kkkchris 2015.07.14. 10:41:43

Nehezen lehetne hatékony ellenőrző állam.. A szigeteken leszarják hogy mi történik (és mit akarnak) Athénban...

kkkchris 2015.07.14. 10:43:48

Az meg más kérdés hogy most Németország és a többiek úgy tesznek mintha nem tudtak volna semmiről, pedig ez a henyélés és pénzelherdálás biztos hogy nem a tudtuk nélkül történt. Csak amíg a felvett kölcsönöknek jó részét náluk költötték el, addig jó volt nekik is..
süti beállítások módosítása