"Kompország helyett Hídország" - Magyarország geopolitikai érdekei (2)

2015. szeptember 28.

George Friedmann, a Stratfor amerikai biztonságpolitikai elemzőintézet vezetője szerint a geopolitika lényege, hogy a földrajz és a politika szemszögéből megkülönböztessük, mi az, ami állandó, ami hosszú távú, és ami átmeneti. Magyarországnak be kell rendezkednie a hosszú távú kihívások leküzdésére, ehhez pedig tiszta fejre és kemény munkára lesz szükség. Kőkemény diplomáciai következetességgel kell dolgoznunk azon, hogy az összes lehetőség nyitva maradjon előttünk.

A régi mondás szerint nehéz dolog jósolni – különösen, ami a jövőt illeti. Éppen ezért megmondani, hogy mondjuk 10 év múlva a világon pontosan milyen geopolitikai környezet lesz, szinte lehetetlen. Az azonban világos, hogy a jelenlegi folyamatok minden bizonnyal folytatódni fognak. A legszélesebb képet illetően több mint gyanús, hogy a 2008 körüli évek millenáris várakozása az új világrendről legalábbis túlzó volt. A sokak optimizmusát fűtő átrendeződés sokkal lassabban következett be, mint ahogy arra a BRICS-országok fővárosaiban számítottak. Lehet, hogy vége az „egypólusú pillanatnak”, de az Egyesült Államok még mindig az egyedüli szuperhatalom a világon, és ez vélhetően 10 év múlva is így lesz. A kínai befolyás egyelőre gazdasági jellegű – politikai fellépésre a kelet-ázsiai régiót leszámítva még történt példa. Moszkva politikai befolyása a hidegháborús alarmizmus ellenére sem valószínű, hogy a mostani befagyott konfliktusoknál nyugatabbra fog tolódni. Az Európai Unió – dacára annak, hogy ezen a blogon is többször temették – valószínűleg még életben lesz, bár tény, a mostani törésvonalak még mélyebbek lesznek. Ha a bürokratikus egység meg is marad, a legvalószínűbb forgatókönyv szerint 2–3 országcsoport nehezen összeegyeztethető érdekei fogják dominálni az Uniót. A kínai és orosz gazdasági–politikai érdekek Kelet-Európában is fontosak lesznek, de nem meghatározóak. A harmadik világ feltörekvő országai pedig továbbra sem valószínű, hogy akár hatalmi, akár normatív kihívás elé állítanák a hagyományos nyugat-európai és amerikai hegemóniát.

Magyarország politikai földrajza viszonylag állandó: kis, síkvidéki ország, meglehetősen jó klimatikus és vízrajzi viszonyokkal, olykor kardcsörtető, de nem veszélyes szomszédsággal. Magyarország évszázadokon keresztül a Kárpát-medence meghatározó, birodalmi aspirációjú szereplője volt, 1920 óta pedig nemzetállami keretek közé szerveződött. A multietnikus, regionális birodalom tudata és a kicsi, fenyegetett nemzetállamiság koncepciója ma is kettéosztják a magyar külpolitikai teret. Magyarország kelet–nyugati fekvése Európa közepén, a Huntington-féle ortodox és nyugati civilizációk töréspontján szintén egy kettős választási lehetőséget kínál: a híd és az erőd szerepét. Híd szerepet játszott Magyarország, amikor a lengyel és a török politikát európai szereplővé tette a XVII. században, és erőd szerepet, mikor feltartóztatta a török hódítást, vagy amikor a bolsevizmus elleni frontállamként azonosította magát. A magyar külpolitika két nagy törésvonala tehát a birodalmi és a nemzetállami tudat, valamint a híd vagy az erődszerep.

szijjarto1.jpg

("A jövőben jól kell sakkozni")

A megváltozott környezetben Magyarországnak először is a szövetségi, együttműködési potenciálját kell meghatároznia. Antall József szavait idézve nagyon hasznos dolog a semlegesség, és minden józan ember erre törekedne, ám „a semlegesség soha nem a nyilatkozatokon múlott, hanem a nemzetközi garanciákon”, amit pedig senki nem fog adni Magyarországnak. Innen nézve a magyar Sonderweg, egy különutas, semleges Magyarország továbbra is kívül reked a megvalósíthatóság körén. Budapestnek tehát partnerekre és szövetségesekre van szüksége, lehetőleg minél szélesebb palettáról és minél több területen. Ha az Európai Unió fragmentációja folytatódik, a magyaroknak minden nagyobb országcsoporttal jó kapcsolatot kell ápolnia: a németek vezette csoporttal, a dél-európai csoporttal, az atlanti országok csoportjával, és mivel egy egységes kelet-európai csoport létrejötte nem valószínű, leginkább a visegrádi országokkal. Ha tényleg kialakul egy egységes, lengyelek vezette kelet-európai blokk, Magyarországnak nyilván jó kapcsolatot kell ápolnia vele. El kell azonban kerülnie, hogy ugyanúgy frontországgá váljon Oroszország ellen, mint az 1930-as években. Sőt, amíg Európa szét van aprózódva, Budapest elemi érdeke, hogy egyetlen ország vagy szövetség se törekedjen a magyar részvétel exkluzívvá tételére. Nem köteleződhetünk el senki irányában annyira, hogy ez a többi országhoz képest való mozgásterünket veszélyeztesse. Az egységes lengyel blokkot annyira lehet támogatni, amennyire ez nem zavarja sem a londoni, párizsi, sem a berlini vagy moszkvai kapcsolatainkat. Nem vehetünk részt kizárólagosságra törekvő vállalkozásokban, hogy minél több vállalkozásban részt vehessünk.

És hogy mi végre történjék mindez? Egyrészt a viszonylag törékeny nemzeti függetlenség és szuverenitás megőrzése érdekében, másrészt azért, hogy belső fejlődésünk minél nagyobb biztonságban legyen. Magyarország rendszerváltoztatás utáni sikertelenségeinek – felzárkózás akadozása, polarizálódó társadalom – rendbetétele olyan belső kényszer, aminek minden továbbit alá kell rendelni. Magyarország konstans tőkehiányban szenved, és soha nem lesz középhatalom az erőforrás-intenzív iparágakban. Ezért kell működő tőkét ide csábítani – viszont arra kell törekedni, hogy ezek a minél nagyobb hozzáadott értékű ipari szektorokban történjenek, hogy elkerüljük az összeszerelő-műhely szerepkört és a totális gazdasági kisemmizettséget. Ehhez a magyar munkaerőpiacot az oktatás oldaláról is át kell alakítani: minél képzettebb és differenciáltabb munkaerőre van szükség, nem pedig az oktatás leépítésére. Belső fejlődésünk szempontjából életbevágóan fontos az innováció, startup vállalkozások támogatása és a kutatás-fejlesztés is. Fontos továbbá, hogy azokat az adminisztratív akadályokat lebontsuk, melyek mérgezik a magyar vállalati kultúrát. Mindehhez üzleti és adminisztratív nyitottságra van szükség – de ez nem lehet alap arra, hogy titkon visszacsempésszük a 19. századi laissez-faire kapitalizmust. Éppen ellenkezőleg: Magyarországnak minden olyan nemzetközi törekvéshez csatlakoznia kell, ami a tőke szabad áramlását mederben akarja tartani, ami nem hagyja pusztán a piaci szereplőkre a gazdaság irányítását. Nemzeti szuverenitásunkat nem kizárólag a brüsszeli uborka-esztétákkal és a kellemetlenkedő szomszédokkal szemben kell hangoztatni, hanem hangsúlyozni kell a nemzeti szuverenitást az országhatárokat figyelmen kívül hagyó tőkével szemben is.

Még egy fontos szempontra fel kell hívni a figyelmet. Nem valószínű, hogy Szíriában annyira stabilizálódna a helyzet, hogy a belátható jövőben képes lenne kivándorlóik többszázezres tömegét visszafogadni. Számolnunk kell az Európában letelepedő többszázezer szíriai (és más országból érkező) bevándorlóval. Részint a saját rossz tapasztalataik, részint a rosszindulatú médiafelhajtás miatt sok bevándorló nagyon rossz benyomásokat szerzett hazánkról. Ha terrorista alvó ügynökök tömeges jelenlétére bizonyíték nincs is, nagyon is valószínű, hogy az újdonsült lakosokon is úrrá lesz a társadalmi elidegenedés (a tapasztalat szerint a bevándorlók második generációjánál már támad). Frusztrációjuknak, potenciális Nyugat-ellenességüknek ezeréves fennállása óta először szolgáltathat jó célpontot a magyar állam. Akármelyik országban is lesznek 5–10 év múlva, valószínűleg Európában fognak élni. A magyar államnak meg kell tennie a szükséges biztonsági lépéseket, a titkosszolgálatoknak ébernek kell lenniük az esetleges magyarellenes érzelmekkel, akár a terrorista szándékokkal szemben is. Ennél is fontosabb, hogy pozitív gesztusokat tegyünk a kisebbségként Magyarországon vagy Európában élő emberek felé. Ez nem önmegadás, hiszen lehet egyszerre felelős és baráti gesztusokat tenni, és közben szilárdan védeni az elveket. A migrációs válság európai szintű kezelése számunkra a részletektől szinte függetlenül létfontosságú elv, így a szeptember 24-i megállapodás a lehető legjobb hír, még akkor is, ha ez csak az első lépés. És ne feledjük, hogy lehet empátiával fordulni a menekültek felé úgy is, hogy nem engedünk a határvédelemből és a biztonsági elvárásainkból, vagy még inkább, az állampolgársági politikánkból. Egy jó távoli, de legalább globális példát ideemelve, Álvaro Uribe kolumbiai elnök választási szlogenjét idézhetjük: mano firme – corazón grande, vagyis kemény kézzel, de nagy szívvel.

Sajnos hosszú távon kell számolnunk egy ennél sürgetőbb strukturális problémával: a kivándorlással. Ez annál is fájóbb, hogy a legtöbb esetben képzett, felkészült, mobilis fiatalokról van szó, legtöbbször gyermekvállalás előtt. Az ő elvándorlásukat nem lehet hatalmi szóval megállítani, hanem mindent meg kell tenni a push-faktorok mérséklésére – ez pedig ismét visszavezet minket a függetlenség, a nyitott opciók és a békés belső fejlődés kérdéséhez. Magyarország legfontosabb strukturális problémáit tehát akkor van a legtöbb esélyünk felszámolni, ha sikerül tőkét csábítani az országba, de közben megőrizzük függetlenségüket, ha minden lehetséges opciót nyitva hagyunk, és ügyes diplomáciával a minél több híd országává válnánk.

Vendégszerző - Baranyi Tamás Péter, történész

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr237849656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandiras2 2015.09.28. 17:53:57

Egy fiatalasszony ki a napokban utazott Budapestről Bécsbe a vonaton, ugyan azon, melyet megrohamoztak a migránsok. Minden a szeme láttára történt, és nem ismerve az arab nyelvet lehet, hogy más benyomásai lettek volna, de az történt hogy a beszélgetőpartnerünk Aida Bolevár, mindent értett amit a háta mögött mondtak. Nos ezeket hallotta.
www.youtube.com/watch?v=GeCX9ifQ7ZM

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2015.09.29. 09:48:47

FELHÁBORÍTÓ!!! A kvóta rendszer szerint 1.000 euró/fő juttatást kellene adni a Magyar Államnak a betolakodóknak/megszállóknak. Ami azt jelenti, hogy egy 2+2 fős család 1.250.000 Ft-ból gazdálkodhatna. Még egy érv az ellen, hogy egyetlenegy kvótarendszeres betolakodót se fogadjunk be.

_Epikurosz_ 2015.09.29. 10:28:56

Jó, jó, de ezzel nem hintapolitikát ajánlasz, amit kihasználhat az USA és Oroszország is, pillanatnyi érdekekből, a hosszútávra nem figyelve? Ha mindenhez alkalmazkodunk, akkor mindenki úgy rángathat minket, ahogy akar. Igenis kell tudni válogatni, hogy mit támogatunk, mit nem. Témánként. Saját érdekből, nem igazodásból.

Kampfer 2015.09.29. 11:27:59

Öröm, hogy ez a friedmann ilyen ügyes és okos kisfiú! De azért mégsem egy ilyen agymenő elmebajnok véleményére kellene támaszkodnunk, amikor az ország külpolitikáját kívánjuk meghatározni!
Hosszú évek trendje volt az európai integráció, ami a gazdasági integráció idejében értelmesnek és követendőnek is tűnt, hiszen a gazdasági és hétköznapi előnyei világosan látszottak. A politikai integráció már más kérdés volt. Látható, hogy ez még a felszínen is csak komoly elkendőzések és tabuként került konfliktusok szőnyeg alá söprése árán valósult meg (vagy még úgy sem)! És egy ilyen migránsfelhő azonnal a darabjaira is törte! Ismét megmutatkoztak a valódi ellentétek és az eltérő múlt, eltérő gazdasági potenciál okozta különbségek felszínre is törtek. Szövetségeseink...? Ha a franciákra, olaszokra, osztrákokra gondolok, akkor az elmúlt hetek világosan bebizonyították, hogy ezek milyen 'szövetségesek'! Ha az embernek ilyen barátai vannak, nem kellenek ellenségek!
Világosan látni kell, hogy az egyetlen elfogadható megoldás, ha ezt a 'hídország' vagy 'kompország' jelentette ostoba koncepciót a pokolba küldjük és végre a SAJÁT érdekeinket nézzük! Ebben úgy tűnik, hogy csak a hasonló problémákkal küzdő régiós országok (Szlovénia, Szlovákia, Csehország és egyfajta vezetőként Lengyelország) lehet a partnerünk. El kell felejteni ezt a nyugat-európai őskáoszt és azt a liberális fertőt, amit ott sikerült maguknak összehozni! Ki kell mondani, hogy MI magunk vagyunk a fontosak a saját külpolitikánk számára és nem kívánunk a németek, franciák és osztrákok, olaszok hülyeségével foglalkozni! Mi küzdünk a saját társadalmi gondjainkkal, ők meg küzdjenek a magukéval! Nyertek pármillió integrálhatatlan társadalmonkívüli migránst, kívánjunk sok sikert hozzájuk és felejtsük el őket! A kényszert, amit ez az agybeteg unió ránk kíván erőltetni a leghatározottabban vissza kell utasítani! Megmutatták az elmúlt hetek, hogy mit érnek ezek az országok és milyen partnereink! Nem hintázni kell ezek között, hanem felismerni az általuk jelentett veszélyt és szegregálódni tőlük! Ha nem akarunk 20 év múlva szírek, szomálik és egyéb jöttment senkiháziak között élni, akkor most kell határozottnak lennünk! Ehhez valóban határozott külpolitika (is) kell! De mindenekelőtt az, hogy felismerjük a veszélyt és azt, hogy mit akarunk elérni a külpolitikával.
Kamp.

_Epikurosz_ 2015.09.29. 11:36:45

@Kampfer: Az a baj, hogy Oroszország meg a másik rossz, alapvetően ott sem érték az emberi élet, viszont befolyása meg van. Az jó koncepció, hogy ne egytől függjünk, de az nem, hogy ide-oda lengessen minket a szél, minden koncepció nélkül.
A poszternek meg az oktatásra és gazdaságra vonatkozó kijelentései kifejezetten megfontolandóak. Az állami kereteket viszont nagyon gondosan kell megtervezni, nem túl szorosra és nem túl kihasználhatóra.

Eszter8826 2015.09.29. 13:50:40

Amerikában a mexikói határon eddig 2000 embert lőttek agyon akik illegálisan akartak bejutni az országba,....Mi eddig ott tartunk, hogy elgáncsoltunk egyet....
Hajrá!

László Medve 2015.09.29. 14:04:31

A politikai integráció jelenlegi szintje is túlzás szerintem, elegendő lenne a gazdasági együttműködés minimális politikai kereteit meghatározni (pl. valamilyen demokratikus minimum, Schengen) a fölösleges, 2 helyen pazarló parlamenti keretek helyett. A szakpolitizálást előtérbe tolásával a szerződő felek azt anyázhatnák akit és amiért akarnák, viszont a gazdasági együttműködés szükséges keretei (pl. a munkaerőhiány pótlása, határok belső átjárhatósága is) a józan megfontolás által meghatározott és nem emóciók által veszélyeztetett lenne (pl. bármely tagállam azt fogad be akit akar, de a szociális belső migráció korlátozva lenne az angol javaslat szerint). /Figyelem: ez csak vicc!!!!??/

MEDVE1978 2015.09.29. 15:00:55

Kicsit célrendszer (scope) nélküli vagy nem gyakorlatias cikk.
Egyébként kérdéses nekem, hogy maguk a bevándorlók olyan rosszul ítélnek meg bennünket... Az biztos, hogy a nyugatiak az óriási média ellensúly miatt igen, de maguk a bevándorlók korántsem biztosan. Egyszerűen azért, mert a törökök, görögök konkrétan jóval többet verik a szerencsétleneket csak ez nem jut el a médiáig.

bandiras2 2015.09.29. 19:07:43

A tény az, hogy százezerszám érkeznek a kérdeses hátterű moszlimok es a moszlimniggerek europába. Családokat csak elvétve látni, viszont ivarérett hímeket anáal inkább. Ezek nem fognak szalag mellé beállni dolgozni minimál bérért. Ezek ide a tejjel-mézzel folyó kánaánba jottek, és morcosak lesznek ha nem kapjáak meg. Asszony mégis honnan lesz ennyi legkivalobb alfahimnek? Van lányod? itt a vejed!
"A Korán 3.11 szerint a muszlimok, azaz Mohamed próféta követői a legjobbak a népek közül. A Korán 98.6 szerint azok, akik nem hisznek az iszlámban, a Koránban és Mohamed prófétában, ide értve még a Könyv népeit is (azaz a zsidókat és a keresztényeket is), a pokol tüzére jutnak. Akik nem hisznek az iszlámban, a Koránban és Mohamed prófétában, azok a leghitványabb teremtmények."
Nekem ez nem kell. "német" országban mar megszabni kényszerulnek a német lányok öltözködését, mert esetleg nemi erőszakra ingerli a vadakat.
Hát álljon meg a menet a kurva életbe! Ezek a szar gyáva hazaarulók-katonaszökevények(hova jutott volna a szovjetunió ha a stalingradi bakák inkább elmenekülnek és menekültstátuszt kérnek az amerikau únióban, hogy az vívja meg helyettük a háborút) illetve Islam State beszivárgók itt VENDÉGEK! NA NEHOGY MÁR NEKEM KELLJEN VISELKEDNEM A SAJÁT HAZÁMBAN HOGY MEGFELELJEK ŐNAGYSAGAIK KIFINOMULT IGÉNYEINEK!!!

Van magyarázat a muszlimok viselkedésére:
Címszavakban a cikk, link lentebb:
Ez Allah (Isten) akarata A Korán, azaz a muszlimok szent könyve nem egy egyszerű könyv, hanem maga Allah (Isten) szava tökéletes formában, ahogyan azt Dzsibril (Gábriel) arkangyal elvitte Mohamed prófétának, az iszlám alapítójának, látomások formájában. Éppen ezért a Koránt megváltoztatni vagy átértékelni nem lehet – ami abban áll, az Allah (Isten) szava, tehát úgy helyes, ahogy van. A Korán 3.5 szerint az iszlám a tökéletes vallás. A Korán 33.21 szerint Allah küldötte (Mohamed próféta) példakép. Amit ő tett, az helyes, és a muszlimoknak követniük kell az ő példamutató cselekedeteit.

A muszlimok szerint, egy zsidó vagy egy keresztény az alábbi három lehetőség közül választhat: 1. áttér az iszlámra 2. fizeti a dzsizját, és alávetett, másodrendű állampolgárként él 3. meghal
Ha valaki azonban nem a Könyv népei közül való (azaz nem zsidó és nem keresztény), akkor csak két választása van: 1. felveszi az iszlám vallást 2. meghal

A nők másodrendűek és ostobák. Korán 2.223

A nemi erőszak akkor az, ha négy tanú bizonyítja. Korán 24.13

A szexrabszolgaság törvényes. Korán 4.24

A pedofília törvényes.A Mohamed próféta cselekedeteiről szóló Bukhari 7.62.88-ban az áll, hogy a próféta (aki egyébként akkor kb. 50 éves volt) házasságra lépett a 6 éves Aishával, majd amikor a lány 9 éves lett, elhálták a házasságot. Ez a gyengébbek kedvéért azt jelenti, hogy a javakorabeli Mohamed egy kislánnyal közösült.
Mivel Mohamed a tökéletes ember, a legdicsőbb példakép, amit tett az helyes, és követendő. Tehát törvényes, és Allah-nak tetsző cselekedet megbaszni egy 9 éves gyermeklányt.
A cikk többi része:
kuruc.info/r/9/144681/

sakkosfx 2015.10.01. 06:49:31

A cionizmus teljesen hülyének nézi az embereket! Már 5éve elhatározták, hogy ránk szabadítják a buzulmánokat! És meg is tették! De visszájára is lehet fordítani, ha már beszélnek valamilyen EU-s nyelven fel lehet világosítani őket kik verték át őket! Mi is tudjuk használni a két legyet egy csapásra politikát!
süti beállítások módosítása