Ramaphosa győzelme

2017. december 21.

Dél-Afrika elnöke végleg elveszítette pártja támogatását. Pártja vezetőségi választásán saját jelöltje, egyben exfelesége, alulmaradt párton belüli ellenzőivel és jelöltjükkel, Cyril Ramaphosával szemben. A Council on Foreign Relations magazin újságírója, John Campbell a következőképp látja a helyzetet:

„Cyril Ramaphosa győzelme az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) vezetőségi versenyében legalább rövid távon jót tesz a demokratikus intézményeknek, a jogrendnek és a dél-afrikai gazdaságnak. Valószínűleg ő lesz az államfő a 2019-es választásokat követően, és még azelőtt rákényszerítheti a hiteltelen és korrupt Jacob Zumát az elnökségről való lemondásra.

Zuma elnök jelöltje az ANC vezetőségi versenyében Nkosazana Dlamini-Zuma, egy orvos, többszörös miniszter, az Afrikai Unió bizottságának egykori elnöke, egyben volt felesége és négy közös gyermekük anyja volt. Figyelemre méltó pályafutása során profitált Zuma patronázs-és kapcsolatrendszeréből, illetve a pártgépezet fölötti befolyásából, de ez a befolyás nem volt végtelen. Ramaphosa győzelmét részben ugyanaz az ANC pártgépezet eredményezte, amelyik technikai indokokkal zárt ki pár olyan delegáltat, akik közül sokan Dlamini-Zumát támogatták volna.

A választási verseny a párton belüli mély megosztottságot tükrözte, részben a vezetői személyiségek, de egyre inkább közpolitikai tekintetben. Mint a poszt-apartheid korszak alkotmányon és jogrenden alapuló politikai rendszerének egyik építője, és mint milliárdos üzletember, Ramaphosa előtérbe helyezi a feketék többségét sújtó szegénységet, és ezt a dél-afrikai gazdaság növekedésével, piacbarát elvekkel, valamint kedvező befektetési környezettel enyhítené, míg Dlamini Zuma a párt populista szárnyához tartozik. Retorikájában a fehér kisebbségtől a fekete többség felé irányuló újraelosztást helyezi előtérbe, tekintet nélkül a hazai és a nemzetközi befektetői közösség aggodalmaira. Rokonszenvezett exférje támadásaival, amik a radikális gazdasági változások gátjai, nevezetesen a média, a bíróságok és a jogrend ellen irányultak.”

A teljes cikk a következő linken érhető el: https://www.cfr.org/blog/cyril-ramaphosa-wins-anc-leadership-race-south-africa

afrika_1.jpg

Bejan Ervin

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr1713517295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása