Határok nélkül – mikor válhat Románia és Bulgária a schengeni térség részévé?

2018. február 28.

Robert Schwartz írása a Deutsche Wellén jelent meg

Bulgária külügyminisztere, Ekaterina Zaharieva ismételten a schengeni zóna bővítésére szólította fel az Uniót. A Die Weltnek adott interjújában nem csupán általánosságban a bővítést tartja kívánatosnak, hanem Bulgária és Románia csatlakozását az övezethez a naptári év végéig. Noha maga az igény nem új, a bolgár EU-elnökség okán újra aktualitást nyert a bővítés kérdése, amely a szóban forgó országok esetében már 2007 óta függőben van.

Noha a technikai követelményeket mind Bulgária, mind Románia teljesíti az Európai bizottság szerint, a bővítést rendre elutasító tagállamok, köztük elsősorban Németország és Franciaország rendre kritikával illetik a jogállamiság és a korrupció helyzetét az érintett országokban. A közeljövőbeli bővítés egyik legnagyobb ellenzője, a bajor belügyminiszter, Joachim Hermann is kívánatosnak tartja ugyan, hogy minden EU-tagállam a schengeni övezet részévé is váljon egyúttal, azonban álláspontja szerint mindez nem veszélyeztetheti a német állampolgárok biztonságát. Márpedig Hermann a szervezett bűnözés és a korrupció mértéke miatt jelenleg nem látja alkalmasnak a két aspiránst az EU külső határainak védelmére.

Bár a németországi választások előtt Merkel, valamint korábban Juncker is a lehető leghamarabbi bővítés mellett tette le a voksát, kérdéses, mikor tudnak a szóban forgó államok megfelelni a nyugati tagországok támasztotta követelményeknek. Románia esetében például maga Juncker mondta el, hogy noha korábban jelentős előrelépés történt az országban a korábban kifogásolt korrupciót illetően – amivel vélhetően a romániai korrupcióellenes ügyészség munkájára célzott –, az újabb fejlemények szerinte nem elfogadhatóak a Bizottság számára. Vélhetően ezzel a szociáldemokrata kormány igazságszolgáltatási reformjait, valamint a korrupció dekriminalizálása felé tett lépéseit illette kritikával.

Az eredeti írás itt olvasható:

http://www.dw.com/en/bulgaria-and-romania-push-to-join-eus-schengen-area/a-42665840

ke_2.jpg

Mészégető Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr3113706530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elchango 2018.03.01. 11:39:01

ha valakit,akkor Romaniat tavol kell tartani.Lehetoleg mindentol es mindenkitol.Meg Onmagatol is. Egy kozveszelyes, kozrohej orszag......

Ps: nekem pont maguk romanok mondtak mar tobben is,hogy az a hulye, aki Romaniat bevenne a genbe meg ugy altalaban barmilyen nyugati intezmenybe....

Romania es Schengen: LoL...az evszazad vicce.
süti beállítások módosítása