Telepek a béke útjában (2)

2010. október 08.

Cikkünk második részében az újraindított, ámde szinte azonnal befagyott izraeli-palesztin béketárgyalások lehetséges megoldásait vesszük számba.

 
A következő hetekben szinte biztosan el fog dőlni, hogy mi lesz a sorsa a békefolyamatnak, hiszen a tárgyalások vagy ténylegesen befagynak, vagy pedig valamelyik fél enged, vagy hovatovább kompromisszumos megoldást találnak. A palesztinok a már említett tekintélyvesztés miatt nem tudnak beletörődni a telepek bővítésébe, bár érdekes módon az arab országok, főleg Egyiptom igyekszik a végső határok meghúzásának kérdését előtérbe helyezni és meggyőzni a palesztinokat, hogy egyelőre lépjenek túl a zsidó telepek kérdésén. Netanjahu nem tilthatja meg a bővítést Júdeában és Szamáriában, hiszen akkor összeomlana a sokszínű koalíciója. Az egyetlen lehetőség egy rugalmasabb izraeli megoldásra a kormányzó koalíció újraalakítása, a Likudtól jobbra elhelyezkedő pártok kiebrudalása és helyettük a Kadima bevétele. Ezzel a lépéssel egy „kis híján nemzeti egységkormány” jöhetne létre az első, második és a negyedik legnagyobb parlamenti párt részvételével. Erre azonban csekély az esély, bár tény, Izrael külföldi imázsának biztosan jót tenne Liebermanék bukása.
 

A harmadik, kompromisszumos megoldás a Netanjahu által jelenleg támogatott forgatókönyv lenne. Eszerint a telepek bővítése folytatódna, de új telepek létesítése nélkül, a beruházások a legnagyobb ciszjordániai zsidó városokban lennének döntően, hiszen az valóban igaz, hogy az élet nem állhat meg, ha már ott vannak a lakosok. Ráadásul, amint erre az egyiptomi külügy is finoman utalt, a határok Izrael és a független palesztin állam között egyelőre képlékenyek, tehát a legfontosabb zsidó településeket könnyedén hozzá lehetne csatolni Izraelhez, cserébe pedig más területekről kárpótolni a palesztinokat. A legnagyobb kérdés természetesen Jeruzsálem megosztása, itt vannak egyelőre összeegyeztethetetlen igényei a feleknek, a béketárgyalások most mégsem ezen buktak meg. Amennyiben a telepeken, még ha csak korlátozottan is folyik az építkezés, ezt Abbászéknak valahogy el kell adni a palesztin közvéleménynek, ebben segíthetnek a most pénteken összeülő arab államok vezetői, illetve egy nagyvonalú izraeli ajánlat a béketárgyalások valamelyik más kérdésében. Ara azonban számítani kell, hogy ha bármilyen módon folytatódnak a tárgyalások, Irán és térségbeli szövetségesei mindent el fognak követni, hogy azokat lelassítsák és megbuktassák, ahogy láttuk a Hamasz a zsidó telepesek legyilkolásától sem riad vissza, sem a Fatah-hű testvéreik levadászásától. Egy azonban biztos: amint arra Abdullah jordán király is emlékeztetett, a béketárgyalások megszakadásának jóval nagyobb ára lesz, sokkal több halálos áldozattal és szenvedéssel mindkét oldalon.

Csepregi Zsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr402355705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása