Magyar EU-elnökség: Herman Van Rompuy előadása az MTA-n

2010. december 24.

Európa a reneszánsz óta az ötletek erejére épül. Maga az Európai Unió is kezdetben csak egy ötlet volt, egy ötlet, hogy az európai államok közösen küzdjék le évszázados ellentéteiket. Most pedig az ötletek, az innováció, az Európa mögött álló tudás az, ami kilendítheti az EU-t a válságból – mondta Herman Van Rompuy, az Európai Tanács állandó elnöke budapesti látogatása során.
Az Európai Tanács (EiT) elnöke a Magyar Tudományos Akadémián tartott előadást a hét elején a közelgő magyar elnökség szakpolitikai stratégiáiról. Mint mondta, 2010 az adósságválság éve lett, ezért az EU tagállamainak új célokat kell meghatározniuk, hogy ezen felülkerekedjenek. Az új célok pedig a nagyobb stabilitás és növekedés. A gazdasági és pénzügyi stabilitás érdekében a legfontosabb a közös valuta, az euró stabilitásának megőrzése, mely célért nem csak a 16 (2011 januárjától Észtország belépésével 17) tagú euró-zóna tagállamainak, hanem az egész EU-nak küzdenie kell. A növekedés biztosítása érdekében pedig a tagállamok elfogadták az Európa 2020-as stratégiát, mely az elkövetkező tíz évre a foglalkoztatás, az innováció, az oktatás, a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem és az energiapolitika területén tűz ki célokat. Az Európa 2020 stratégia keretében a tagállamok nemzeti célkitűzéseket határoznak meg, melyek ismertetésére a magyar elnökség alatt, 2011 márciusában kerül sor – tette hozzá Rompuy, aki várakozással tekint erre az időszakra.
 
(Herman Van Rompuy és Orbán Viktor, forrás: www.fidesz.hu)
 
A magyar elnökségi félév egy másik jelentős eseménye a február negyedikén megrendezésre kerülő Európai Tanácsülés lesz. Az EiT elnöke az üléssel kapcsolatban két prioritást emelt ki, melyre a tagállamoknak fókuszálniuk kell.  Egyrészt az EU-nak az innováció és kutatás területén a világ élvonalába kell kerülnie, hiszen, míg az Egyesült Államokban a GDP 2,6%-át, Japánban pedig 2,4%-át fordítják innovációra, addig az EU-ban ez a szám mindössze 1,8%. „Szükség van egy konkrét javaslat kidolgozására arról, hogy hogyan tudnánk az ötleteinket innovatív módon megvalósítani” – emelte ki Rompuy. A másik terület, amely nem kerülheti el az EU figyelmét – és amely a magyar elnökségi programban is előkelő helyet foglal el –, az az energiapolitika. A tagállamok energia biztonságát garantálni kell, ehhez új energiaforrásokat kell felderíteni, az EU energiaimportját pedig drasztikusan csökkenteni kell. A februári ülés egy fontos célja olyan megoldás kidolgozása, mely hatékony választ adhat ezen problémákra, illetve az energiafüggőség szabályozása érdekében pedig egy lehetséges keret-megállapodás kidolgozására kerülhet sor Oroszországgal.
 

Rompuy kiemelte Magyarország szerepét az EU bővítés- és szomszédságpolitikájának elmélyítésében is. Magyarország földrajzi elhelyezkedése miatt sokat lendíthet előre a Nyugat-Balkán integrációjában, melynek egyik fontos lépéseként Montenegró a múlt hét végi Európai Tanácsülésen hivatalosan is tagjelölté vált. Az elnök kiemelte, hogy az EU globális státusza és hitelessége nagyon nagy mértékben függ attól, hogy a keleti régió – és ezen belül is Magyarország – hogyan teljesít, nemcsak az elnökség alatt, de a válságból való kilábalásban is. „Ha valamit, akkor azt megtanultuk a válságból, hogy egy tagállam problémája mindenkire hatással van, hogy együtt kell dolgoznunk ahhoz, hogy előrébb jussunk, egyedül, külön-külön nem fog menni” – hangsúlyozta Rompuy.

 

Baumann Zsófi

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr682536970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása