Érdemes megőrizni a török-amerikai szövetséget?

2018. március 27.

Elefántok a porcelánboltban – Ankara egy nehezen kezelhető szövetséges, de ez mégsem jelenti azt Washington számára, hogy útjára kéne engedni. A Foreign Policy elemzése az amerikai-török kapcsolatról ír, melyet Erdogan török elnök közelmúltban tett kijelentéseit követően meglehetős feszültség jellemez. Mit lépjen az Egyesült Államok?

„Ha az Egyesült Államok nem nézne szembe elég problémával Szíriában, Erdogan török elnök nemrég fenyegette meg az amerikai csapatokat egy "ottomán pofon" kiosztásával, amennyiben azok összekülönböznének a török katonai betöréssel Északnyugat-Szíriában. E fenyegetés, mely két nappal Rex Tillerson néhai külügyminiszter látogatása előtt érkezett, megmutatta, mennyire vitatottá vált a kapcsolat Ankara és Washington között.”

„Annak listája igen hosszú, hogy milyen tényezők osztják meg jelenleg Törökországot és az Egyesült Államokat. Amerikai és más nyugati funkcionáriusok is aggódva tekintenek Erdogan putyinista hatalomszervezésére, és az emberi jogok semmibevételére, és több ízben is tiltakoztak amerikai állampolgárok, valamint amerikai diplomáciai kiküldetésen részt vevő törökök letartóztatása ellen.”

„Még ennél is élesebben osztja meg Washingtont és Ankarát az a divergens út, melyet a két állam Szíriát illetően bejárt az elmúlt évtized jelentős részében. Erdogan rendkívüli haragra gerjedt az Obama-adminisztráció azon politikája miatt, melyre a törökök úgy hivatkoznak, mint az amerikaiak indifferens hozzáállása ahhoz a fenyegetéshez, melyet Szíria jelent a törökök számára.”

„Az amerikaiak javára legyen mondva, hogy számukra jelentős problémát jelentett Ankara kooperációja a különféle, szövetségesnek tekintett dzsihadista csoportokkal, s ami még aktuálisabb, a kooperáció Oroszországgal, mely kiterjed egy orosz légvédelmi rendszer megvásárlására, ami tovább bonyolítja Törökország NATO-beli helyzetét.”

„A török szál elvarrásával az Egyesült Államok magának okozna sérülést. Törökország nem csak Erdogant jelenti, hanem egy regionális földrajzi és gazdasági óriást, mely ütközőzónaként szolgál Európa és a Közel-Kelet között, valamint a Közel-Kelet és az oroszok között. Törökország elvesztése azt jelentené, hogy a Közel-Kelet Európa küszöbére kerülne, valamint az orosz front közvetlenül a közel-keleti folyamatok szívébe csöppenne. Mindemellett Törökország az az állam, mely a legjobban van pozícionálva arra, hogy balanszírozza Irán regionális előretörését, amely ambíciói párhuzamosan terjednek ki az orosz partnerségükkel.”

„Törökország egy nehéz szövetséges. De ha az Egyesült Államok minden nehezen kezelhető szövetségesétől elfordulna, akkor egy sem maradna számára. Erdogan szeszélyes természetét és az elmúlt évek kumulálódott feszültségét véve, közös platformra kerülni Ankarával a szír és más kérdéseket illetően, nem lesz egyszerű. De egy stratégiai versengésekkel és egyre telhetetlenebb hatalmakkal telített világban elkerülhetetlen.”

A teljes cikket a következő linken olvashatja el:

http://foreignpolicy.com/2018/03/19/the-u-s-alliance-with-turkey-is-worth-preserving/

ricsi.jpg

Holló Richárd

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr3413783176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nts 2018.03.27. 21:53:46

Ha a nyugat egy értékeken alapuló szövetséget jelent, akkor Törökországot már régen elveszítette. Ha a nyugat csak többé-kevésbé azonos érdekeket jelent, akkor csak boltolni kell a törökökkel. Pl. hagyni, hogy a törökök kinyírják őket Afrinban. Végül is volt már nagyobb árulás is a történelemben.

tireless treehugger 2018.03.27. 21:54:59

Szerintem nem. Sok problémával jár, bajlódjon vele más (nem fog). Megbízhatatlan szövetséges, a nato/eu védelmében összekapták magukat aztán most meg ellenünk fordultak.

Elméletileg azért vették be őket hogy a földközi tenger kizárólag nato pancsoló legyen, valamint rajtuk keresztül vezetett az út perzsiába.
www.brookings.edu/wp-content/uploads/2016/06/06_iran_strategy.pdf

De ma már nincs szükség ilyen nagyterületű védelemre, ellenkezőleg az únió/nato jobban jár ha a perifériákat hagyja válságba borulni. (ha nem lehet a mienk akkor másé se legyen) Pont úgy ahogy most történik, az eu periféria lángol, szerencsés egyesek csak parázslanak (egyiptom, marokkó, török), de ez pontosan elég ahhoz hogy ne jelentsenek veszélyt az únióra és az sco se akarja őket becsatolni. Valamint iránba hajóval ma már könnyebb na meg már ott vagyunk afganisztánban/irakban/arábiában/grúziában.

A natoból ha ki is lépnek, a nyugat iránti vonzalom megmarad még erősödik is, ami nagyon jól kihasználható.

Okos emberek voltak akik távol tartották a törököket, az lenne az igazi gond ha egy török méretű/jelentőségű ország bomlasztaná az úniót.

nts 2018.03.27. 21:56:05

Az "őket" alatt a kurdokat értettem

Jakab.gipsz 2018.03.27. 22:06:11

Ezek az amcsi szövetségeseink, néha olyan naivak mint egy gyerek, vagy inkább mint egy bamba kamasz, akit húznak le a dörzsölt szélhámosok, hogy észre sem veszi.

Azt gondolják mindenki úgy értelmezi a szövetséges, (partner), fogalmát mint egy keresztény vagy egy protestáns.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.03.27. 22:40:57

A küszöbre??Ember ,a közel-kelet jó pár éve beköltözött már az európai nagyvárosokba..

Tyeplica 2018.03.28. 01:46:09

@nts: +1 Azt hiszem, igazad van. Az ISIS ellen csak a kurdok szálltak harcba. Ezért támogatást (fegyvereket) kaptak az amcsiktól. Ezt persze a törökök nem nézték jó szemmel, mert féltek, hogy azokat a fegyvereket később a kurdok ellenük is használhatják. Neki is mentek a kurdoknak. A kurdok meg csak néznek. Nem értik! Hát most ők voltak a jó fiúk! Ők harcoltak a gonosz ISIS ellen! Cserébe meg nem védi meg őket senki? Hát miért nem védi meg őket az USA a törökök ellen? Akkor fognak csak pofára esni, ha a későbbiekben a független Kurdisztán léterjöttét se fogja támogatni az USA. Persze ezek a közel-keleti emberek nem felejtenek, megjegyzik, ha csak kihasználták, majd hátba szúrják őket, nézzétek meg, hogy legközelebb mikor fognak nekimenni a nyugat ellenségeinek!

CoolKoon 2018.03.28. 07:43:19

Hát, szerintem azon múlik az egész, hogy az az elmeháborodott Erdogan tényleg beváltja-e a fenyegetését és meg meri-e lépni, hogy amerikai katobákra tüzet nyisson. Mert ha igen, akkor neki vége, hiába az "ütközőzóna" meg a "stratégiai helyzete". Egy ilyen akció ugyanis nagyon rosszul mutatna a CNN-en.

CoolKoon 2018.03.28. 07:46:29

@Jakab.gipsz: Itt egyáltalán nem erről van szó. Ugye ha nem az amcsiknak lesznek ott bázisaik, akkor bizony az oroszoknak. Ez pedig az EU-nak is NAGYON rosszul jönne.

CoolKoon 2018.03.28. 07:48:37

@EU zászlót mindenhova!: Ez lehet, de egyelőre "hátországuk" lényegében nincs. Viszont ha a törökök borulnának, akkor hirtelen már lenne, egyenesen a szomszédban.

Muad\\\'Dib 2018.03.28. 10:06:26

@Tyeplica:
"...Az ISIS ellen csak a kurdok szálltak harcba..."
Ezt a baromságot vajon honnan vetted?

Jakab.gipsz 2018.03.28. 10:17:15

@CoolKoon: Tévedsz, és ez most bocsánatos "bűn", itt a történet lényege az, hogy miért kell két-három, eredendően, keresztény identitású állam szövetségnek az erőforrásait, hideg-háborúsdira eltékozolni. Ez kinek vagy kiknek az érdeke?

CoolKoon 2018.03.28. 10:28:00

@Jakab.gipsz: Ezt kérdezd meg Putyin elvtárstól. Ő volt az, aki pár éve minden téren tudatosan és látványosan távolodni kezdett a Nyugattól. Fogalmam sincs, hogy ez miért volt jó neki (vagy miért jó neki most akár), de az oroszoknak mindig voltak ilyen kiszámíthatatlan, a józan észnek ellentmondó lépéseik.

nts 2018.03.28. 11:07:55

@Tyeplica: Az lehet, hogy a kurdoknak hatalmas szerepe volt az ISIS terjeszkedésének megállításában, de ők egyedül nem tudták volna legyőzni. Ehhez hadseregek kellettek, iraki, szír (még ha nem is túl acélosak, és külső támogatásra is szükségük volt - nyilván nem érdek nélkül kaptak támogatást). Erdoganról csak annyit, hogy a fia még néhány évvel ezelőtt is üzletelt az ISIS-szel.

sakkosfx 2018.03.28. 14:37:01

Már mér kéne megszakítani a kapcsolatot? Valakiknek csak át kell verni a törököket! Ha már mi nem lehetünk azok, had próbálják meg azok akik igazán értenek hozzá! A több ezer éves múlt e témában azért nem semmi!
süti beállítások módosítása