Az ukrán titkosszolgálat és a magyar kettős állampolgárság

2011. május 07.

Amióta a Fidesz-KDNP kormány úgy döntött, hogy 2011. január elsejétől könnyített eljárással szerezhetik meg az állampolgárságot a környező országokban élő magyarok, a szomszédos államok vezetői sorra fogalmazták meg kritikáikat a szabályozással kapcsolatban. A főszerep, bár eddig egyértelműen a szlovákoké volt, mostanra a leginkább figyelemfelkeltő ezzel kapcsolatos hírek Ukrajnából érkeznek.
 
A hét folyamán több forrásból is hallani lehetett arról, miszerint az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) jogosulatlanul hallgatja ki azokat a kárpátaljai magyarokat, akik kérvényezték a kettős állampolgárságot. Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke elmondta, az SZBU emberei valóságosan „vadásznak” azokra, akik megindították a könnyített eljárást, és az érintett személyeket hatósági idézés nélkül kihallgatják a helyi parancsnokságokon. Kovács azóta már eljuttatott egy levelet Viktor Janukovics ukrán államfőnek, aki mostanáig nem válaszolt a megkeresésre. A helyzet (sajnos) nem különösebben meglepő, sőt az, hogy ennyi idő után merültek csak fel ilyen jellegű problémák talán ugyanilyen érdekes lehet. Nyilvánvaló volt ugyanis, hogy Ukrajna nem fogja tétlenül nézni a magyar döntést, hiszen a környező államok közül ők az egyetlenek, ahol a kettős állampolgárság nem csupán politikai, hanem jogi kérdést is generál, hiszen az ukrán alkotmány nem ismeri el a kettős állampolgárság intézményét. Ezzel kapcsolatban titkosszolgálati és más politikai szervek már márciusban jelezték, hogy a magyar kormány döntésével előálló helyzetet kockázatosnak tartják. Jogilag azonban mindez lényegtelen, ugyanis az előbb említett alkotmányos el nem ismerés nem jelent egyet azzal, hogy az ukrán alaptörvény egyértelműen tiltaná a kettős állampolgárságot, még akkor sem, ha ezt Ukrajnában több politikus így gondolja. Ennek értelmében az ottani törvénykezés egy ukrán-magyar állampolgárt csupán ukránnak fog tekinteni, magyar állampolgársága nem lehet semmiféle módon mérvadó, azt egyáltalán nem veszik figyelembe. Ez azt jelenti, hogy a kettős állampolgárságot nem lehet adminisztratív vagy büntetőjogi felelősség alá vonni.
 
("Gondok a magyarokkal" - Viktor Janukovics, forrás: www.en.rian.ru)
 
A Kárpátaljáról érkező információk alapján azonban nem feltétlenül ez látható. Marina Osztapenko, az SZBU sajtószóvivője elismerte, hogy a biztonsági szervek foglalkoznak a kérdéssel, azonban tagadta, hogy ezzel bármiféle jogsértést követnének el. Véleménye szerint ezek az akciók a hatályos szabályok és az ukrán államérdek mentén folynak. Jelzésértékű azonban, hogy mindeddig az ukrán állam még sosem lépett fel konkrétan a kettős állampolgárság ügyében, ezért könnyen kialakulhat az a vélemény, hogy a jelenlegi szituáció inkább a magyar-ukrán viszonyt, mint a kettős állampolgársággal kapcsolatos félelmeket jellemzi. Főleg azért érdekes az ügy, mert Románia már az 1991/22-es törvény elfogadásával engedélyezte a külföldön élő egykori román állampolgárok visszahonosítását, azonban ekkor valamiért nem merült fel az ukrán hatóságokban a kockázat kérdése.
 
Ukrajna félelme legegyszerűbben a nagyméretű orosz kisebbséggel magyarázható (körülbelül 7,8 millió fő, az össznépesség 17 százaléka). Az ukrán államérdek, miszerint minél függetlenebbé kell válni a szomszédos Oroszországtól egyértelművé teszi azt, hogy erőteljesen próbálják a helyi oroszok kötődését elvágni anyaországuktól. Valószínű azonban, hogy sem az orosz, sem a román esetben nem tartottak attól, hogy tömeges lesz a kérelmek beadása, mivel egyikük sem tűnik olyan vonzó célpontnak, mint például Nyugat-Európa bármelyik országa, melyeket Magyarországról könnyedén el lehet érni a jelenlegi schengeni határok értelmében (már ameddig ezek a határok tényleg ennyire átjárhatóak lesznek, mint ma – a szerk). Végül azonban a kárpátaljai magyarok sem tülekedtek a kettős állampolgársági kérelem benyújtásáért, mivel a már vázolt ukrajnai helyzet túlnyomórészt hátráltatta a folyamatot, valamint a KMKSZ sem kötelezte el magát a visszahonosítás elősegítése mellett. Ennek hátterében az áll, hogy a jelenlegi ukrán vezetés olyan mértékben vonja meg a támogatást a magyar kisebbségtől, hogy a Szövetség nem igazán akarja feszegetni a húrokat. Ezzel sajnos nincs szinkronban a magyar kormány azon döntése, miszerint a határ túli magyarok is kapnak magyar választási jogot – az, hogy ez milyen formában fog történni, még nem tisztázott. Így könnyen előfordulhat, hogy a kárpátaljai magyarok inkább vesztesei, mint győztesei lesznek a kettős állampolgársági vitának. Remélhetőleg azonban az ukrán fél is hamar egyetért majd Vitalij Bala kijevi politikai szakértővel, aki szerint „mindenekelőtt az érzelmeket kell kizárni a kérdést illetően, és fel kell hagyni annak hangoztatásával, hogy veszély fenyegeti a nemzeti érdekeket. Nyugodt megfontolásra, olyan körülmények létrehozására van szükség, hogy az emberek Ukrajnában akarjanak élni, s akkor teljes nyugalommal bevezethető a kettős állampolgárság intézménye”.

 

Mészáros Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr12885342

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ungvári Tamás: Justus és az igazság 2011.05.07. 22:34:19

“Nem igaz, hogy kém voltam, nem igaz, hogy összeesküdtem.”...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qwasder 2011.05.07. 23:50:01

Jaj, már, hiszen mindenki barátilag támogatja mindenhol ezeket a lépéseket. A külfföldi magyarokat meg nem érheti egyenese baj, hiszen a zemberek felhatalmazták sok harmadra őket....

Kár hogy nem mondták elég nyomatékosan el ezt a külöldi államfőknek, mert akkor nem mernének így szembemenni a sokharmad akaratukkal...

Megfigyelo 2011.05.08. 00:30:47

Megítélésem szerint bármikor dönthetnek úgy az ukrán hatóságok, hogy aki felveszi a magyar állampolgárságot, az hazaárulást követett el. (Voltak ilyen konfliktusok a Krimben, talán 5-6 éve, és -- már nem emlékszem pontosan milyen -- kellemetlensége lett néhány szevasztopoli lakosnak, akik az ottani orosz flottatámaszponton dolgoztak, és felvették az orosz állampolgárságot is.) Szóval egy törvénytisztelő ukrán állampolgár nem kéri a magyar állampolgárságot.

2011.05.08. 04:11:28

@Megfigyelo: és miért is? baromság...

regress 2011.05.08. 07:12:38

szrintem az ország nagy árat fizet azért a pár ezer szavazatért,amire viktor áhítozik.

ropile 2011.05.08. 07:56:24

de ez nem ugy van, hogy az ukrániában elő, magát magyarnak valló kéri az állampolgárságot a viktoréktől, azok odaadják, ukrajna pedig éppen leszarja?

hiszen ha az ukrán törvények nem ismerik el a kettős állampolgárásgot, akkor ott olyan nincs is... magyarán az ott élő simán ukrán marad ukrajnában és ukrajnai magyar lesz magyarországon.

aztán persze ennek mi értelme nem tudom... ez a kettős állampolgárság hasonló hullámokat ver burgerlandban is? ott is millióan kérvényezik?

dibbler 2011.05.08. 08:10:12

Ne legyenek illuzióink, nálunk is csunyán intéznék az ilyen ügyeket:
példa1: szomszéd feljelent az apehnál, szerinte eltitkolt külföldi jövedelmed van és kettös állampolgár vagy.

példa2:közalkalmazott, csoportvezetö vagy. Kirugnak, mert "megingott benned a bizalom". "eltitkoltad, hogy kettös állampolgár vagy".

A kettös állampolgár mindenképpen beteges, csapdahelyzet. Csak akkor éri meg, ha valamilyen anyagi hasznod lesz belöle.

Tehát szinte csak a haszonlesök vagy a gyengeelméjüek választják.

Strex 2011.05.08. 09:26:31

@qwasder,regress: Örülök, hogy sikerült itt is kétharmadozni meg Orbánozni,gratulálok hozzá.
@Megfigyelo: Forrás?
@ropile: Az okfejtés jogos, így is lehet értelmezni az ukrán Alkotmányban ill. az állampolgársági törvényben leírtakat.

Megjegyezném ugyanakkor, hogy nem csak a Krím, fél Kelet-Ukrajna oroszajkú, valamint Csernyivci románajkú lakossága de facto kettősállampolgár, hanem az ukrán parlamenti képviselők közül is jópáran, valamint az országosan ismert egyik legbefolyásosabb oligarcha, Igor Kolomojszkij is (ukrán-izraeli, ha kell forrás, keresek).

qwasder 2011.05.08. 09:38:17

Strex · kepvicc.blog.hu 2011.05.08. 09:26:31

"Örülök, hogy sikerült itt is kétharmadozni meg Orbánozni,gratulálok hozzá."

Gratulálj ahhoz, hogy a zemberek megkérdezése nélkül csinálnak ekkora b@romságokat. Meg ahhoz, hogy magyar emberekkel ezt érik el.

Csak hogy lásd, lesz itt még rosszabb is. Július után. Harmadfüggők, szokjatok hozzá ehhez a dumához, ez van nektek öszöd helyett....

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2011.05.08. 09:58:32

A ketharmadnak semmi koze a ketharmadhoz.
A ketharmad az a ketharmad ami elment szavazni akkor es nem az egesz orszag ketharmada.
Csak ezt valahogy elfelejtik kommunikalni.

A kettos allampolgarsag meg eleg ketelu fegyver, foleg ha szavazati jogot is adnak melle.

zZZz 2011.05.08. 10:21:54

@dibbler:
Haszonlesok...hmmmm Magyarorszagon haszon /te teljesen el vagy tevedve elarulom neked. A kutya nem jon magyaroszagra haszon miatt aki meg itt van az is elmegy.Ezrek telepednek vissza romaniaba hogy a nagy haszon neked maradjon ,es torleszd a 80 % koltsegvetesi hianyt, meg egyebeket.
Gyengeelmeju? te egy igazi suttyo vagy .

ropile 2011.05.08. 10:49:50

Óóó én ezekkel nem vagyok tisztában, lévén diszidens vagyok...
csak furcsálom.

Igazából nem értem, miért akkora nagy "élmény" kettősállampolgárnak lenni úgy, hogy semmi hozzáadott benefit nincs...

azt, hogy a határon túliak választhassanak... nos azt ellenzem

Strex 2011.05.09. 16:41:06

Belpolitikai fingfűrészeléssel nem szoktam foglalkozni és ezután sem fogok, csak konstatáltam, hogy milyen remek ötlet az SZBU tevékenységét is ehhez kötni.

Ha valakit tényleg érdekel, hogy az ukrán törvényi szabályozás hogyan kezeli ezt a kérdést, akkor itten vagyok két, szláv nyelveket nem beszélők számára is érthető link az alkotmányhoz és az állampolgársági törvényhez:

www.venice.coe.int/docs/2006/CDL%282006%29070-e.asp

valamint:

www.mfa.gov.ua/mfa/en/publication/content/719.htm

Strex 2011.05.09. 16:42:32

"itten vagyok" helyett "itten vagyon", természetesen...
süti beállítások módosítása