A kínaiak már a spájzban voltak. Mit szúrtunk el?

2012. február 29.

E blog nem először foglalkozik a magyar-kínai reláció aktuális állapotával, s bár ilyen jellegű írásainak apropóját mindig egy megválaszolatlan kérdés adta (mikor jönnek már?, mikor vesznek már?, ...), a végén mégis volt valami, egy halvány reménysugár, mely azt sugallta, lesz ez, lehet ez még jobb is. Most borúsabb képet rajzolunk.
 
Mikor a magyar-kínai kapcsolatokban rejlő lehetőségekre terelődik a szó, a szakértők – szinte gombnyomásra, gépiesen – elkezdik sorolni, mi minden szól mellettünk, mi az, ami nekünk megvan, de másoknak a régióban nincs: óriási potenciál, geopolitikai helyzet, jelentős és elégedett kínai kisebbség, kínai-magyar kéttannyelvű általános iskola, Bank of China fiók, és persze a közvetlen légijárat, ... Ez elég, elég kell hogy legyen, sőt! Ugye? E sorok szerzője is sokáig bizakodott, sőt, bíztatott, most kétkedik. Mi történik most, mire várunk, miért nem lépünk, s miért hagyjuk leépülni mindazt, amiért korábban megdolgoztunk?
 
A közvetlen légijárat a legfrissebb hírek szerint március 2-ától a múlté, a Hainan Airlinesnak ugyanis nem éri meg üzemeltetni a korábban a Malévval közösen működtetett Budapest-Peking vonalat. Majd repülnek valahova máshova a régióban, ott is lesz potenciál és megfelelő geopolitikai helyzet. És a kínai kisebbség? Az ő szerepük tényleg fontos, de egy közel 1,4 milliárdos ország nem fog az itt élő tizenötezer kínai kedvéért eltekinteni attól, hogy hazánk nem tesz meg mindent – sőt az utóbbi időben szinte semmit – annak érdekében, hogy látható legyen és értékelhető beruházásokat kínáljon a számukra. Az atlatszo.hu információi szerint a kínai befektető például részben azért mondott le a Malév-projektről, mert a korábbi megállapodások rendre érvényüket vesztették. Ha nincs bizalom, nincs üzlet, Kínában legalábbis ez örök szabály.
 
("Pedig szépen indult..."f: MTI)
 
A kínaiaknak – és itt most ne feltétlenül az államra, sokkal inkább a vállalatokra gondoljunk – van pénzük, de a gyengülő dollár és euró miatt ezt most nem feltétlenül kötvényekbe fektetik (és főleg nem magyar állampapírba!), hanem inkább egyéb nyereséges, gazdasági hasznot hozó beruházásokba teszik, például cégeket vásárolnak fel részben, vagy egészben. Ők azonban nem fognak kutatásokat végezni arról, van-e itt fogadókészség a kínai tőkére, miért is tennék, mindenki más tálcán kínálja a projektjavaslatokat, üzleti lehetőségeket. Ha pedig megkezdődik egy tárgyalási folyamat, ahhoz biztosítékok kellenek. Ehhez nélkülözhetetlen az állami szerepvállalás hazai oldalról.
 
És pont ebben a helyzetben nincs gazdája a magyar-kínai relációnak kormányzati szinten. Ez nagyon rossz üzenet. Medgyessy óta ilyen nem volt, az ő 2003-as kínai útja után hozták ugyanis létre a kapcsolat ápolásáért, fejlesztéséért felelős kormánybiztosi pozíciót, s egyébként ettől az évtől datálható a jó kapcsolat kialakulásának kezdete, nem pedig 2011-től, ahogy azt a kormányzati források láttatni igyekeznek. A kormánybiztos – hívják akár kormány-, ill. miniszterelnöki megbízottnak, vagy „Mr. China”-nak – feladata az új lehetőségek felkutatásán és a meglévő együttműködések monitoringozásán túl a kapcsolattartás. E pozíció ugyanis a kínaiak számára önmagában is biztosíték arra, hogy számítanak nekünk. Nagyon. Ha ugyanis azt érzik, nem fontosak eléggé, továbbállnak, máshova viszik a pénzüket. És van hova, hiszen a fél világ tőlük várja a megváltást. A legutóbbi EU-Kína csúcson – amit Valentin-napon tartottak, talán ez is üzenet? – az uniós vezetők még a piacgazdasági státuszt is beígérték, és hozzátették, hogy remélik, (cserébe) Kína részt vesz az európai pénzügyi krízis felszámolásában.
 
A magyar-kínai kapcsolat fejlesztésével foglalkozó pozíció jelentőségével eleinte a jelenlegi kormány is tisztában volt. Bár sokan nem értették, miért pont a fejlesztési tárcához került a terület a Nemzetgazdasági Minisztérium, vagy a Miniszterelnökség helyett, végül is nem akárki, hanem maga Fellegi lett „Mr. China”. Persze várható volt, hogy nem lesz annyi ideje erre a feladatra, mint ha főállásban csak ezzel foglalkozna, de ígéretesen indult a dolog, csak aztán valahol megrekedt. A „Mr. IMF” pozíció mellé már nem fért be a kínai kapcsolat ápolása, csak azt nem tudni, miért nem vette át valaki más, még akkor. Az utóbbi időben hallani híreket arról, hogy keresnek referenseket, belső körökben érdeklődnek ki lenne alkalmas az „új csapatba”… De miért csak most? A kormánynak most más, fontosabb dolga van, meg kell menteni az országot – szólhatna a védőbeszéd. De nem arról volt szó, hogy a kínai tőke ment meg minket?
 
„Keleti szél fúj” – ismerte fel a miniszterelnök tavaly. Ennek jegyében került sor 2011 nyarán számos ígéretes keretmegállapodásra és a kínai és a magyar miniszterelnök bizalmas Duna-parti sétájára, melynek során mély és erős szövetség köttetett – legalábbis ezt sugallták minden lehetséges forrásból. Egy holland újságíró régiónk és Kína kapcsolatát kutatva a közelmúltban hazánkban tartózkodott, s néhány kormányzati vezetőnek feltette a kérdést: mi van most a keleti széllel? Erre azt a választ kapta, hogy végül is minden rendben, a terület most épp másik tárcához kerül át, a nyári megállapodásoknak meg majd lesz folytatása, csak figyeljen és majd meglátja. Kapott már ilyen válaszokat másoktól is, régóta van a szakmában, egy dolog azonban őt is meglepte: e magas beosztású vezetők szerint ugyanis Orbán Viktor keleti széllel kapcsolatos, a bekezdés elején citált kijelentését tulajdonképpen a sajtó magyarázta félre, hiszen ő csak arra utalt ezzel, hogy a világ gazdasági növekedésében Európa szerepe csökken, míg Ázsiáé növekszik. Vagyis nem volt itt szó szövetségkeresésről, egymás nyakába borulásról, csak a média láttatta így.
 
Akkor nyilván a következő mondatokat is ők idézték rosszul:
 
 “A mai napot rendkívül fontos mérföldkőnek és sikernek tekintem Magyarország megújulásában.” … „Magyarországnak új típusú szövetségekre és szövetségesekre is szüksége van… Ma úgy zártuk le a tárgyalásokat, hogy Kína és Magyarország ilyen új szövetségesei lehetnek egymásnak.”… "Történelmi segítséget kaptunk Kínától, ezzel a magam részéről az ország finanszírozásának középtávú bizonytalanságát eltűnni látom" (Orbán Viktor, 2011. június 25.)
 
És itt jönne az a rész, hogy nincs minden veszve, jön még borúra derű... De a jelenlegi helyzetből nagyon nehéz jósolni, főként pozitív előjelű prognózist adni. Most csak abban reménykedhetünk, hogy egyszer még lesz okunk bizakodni: lesz új, hozzáértő felelőse a relációnak; a kínaiak még mindig nyitottak lesznek az együttműködésre, s nem találnak időközben megbízhatóbb, kitartóbb szövetségest a régióban; lesznek projektek, mindkét fél számára kifizetődő beruházások, melyekről hírt adunk, melyek révén kiemelkedhetünk a térségből; lesz elszánás, lesz kitartás. És nem szúrjuk el. Megint.
 
Szunomár Ágnes

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr244227339

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mit szúrtunk el? 2012.03.02. 09:45:04

A kínaiak még mindig nyitottak lesznek az együttműködésre.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.03.01. 20:01:06

Bla-bla-bla!

"Magyarországon jelen pillanatban az országos hálózat kiépítése a legfontosabb teendő – magyarázza az MNO-nak Hamar Imre. A Konfuciusz Intézet igazgatója hangsúlyozta, a budapesti intézmény regionális központtá kíván válni Közép-Európában, ami egybevág a kínaiak elképzelésével. – Mi lehetnénk a kínai tanárképzés központja Európában. A tárgyalások már megkezdődtek az ELTE-vel, felmerült, hogy kínai tőkéből egy külön épületet is kaphatna az intézet – fűzte hozzá. Hamar Imre célként tűzte ki, hogy a Konfuciusz Intézet bekerüljön a kínaiak által kiemelt, súlyponti intézményként kezelt 50 oktatási-kulturális központ közé. Ez nem csupán oktatási szempontból lenne jelentős, de azért is, mert a hazánkban hosszabb távra tervező kínai állam felső szintű nyelvi ismeretekkel rendelkező magyar közgazdászokat, mérnököket és jogászokat is szívesen látna magyarországi vállalatainál."
m.mno.hu/belfold/kina-a-karpat-medencebol-hoditana-meg-europat-1055886

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.03.01. 20:02:28

"Magyarország egyetlen kínai nyelvi és kulturális központja 2006-ban kezdte meg a munkát a Múzeum körúti campuson. Az intézet ingyenes ismerkedő képzéssel kedveskedik az érdeklődőknek, akik ezt követően féláron iratkozhatnak be a nyelvtanfolyamra. A Kínai Nyelvoktatási Tanács azonban nem kívánta bezárni Budapestre a képzést: az ELTE mellett a debreceni, a pécsi, a szegedi, a piliscsabai Pázmány Péter Katolikus Egyetemen és a miskolci egyetemeken is elindult az oktatás – értesülünk az intézet programigazgatójától. Szentmártoni Lívia fontosnak tartotta kiemelni, hogy nem csupán a felsőoktatásban tanulókat és a felnőtteket célozza meg a KI. A szegedi Radnóti Gimnáziumban, a budapesti Magyar–Kínai két tannyelvű középiskolában, a Trefort Ágoston és a Madách Imre Gimnáziumokban immár választható második idegen nyelvként a kínai. Ez nem minden, szeptembertől ugyanis az egri Esterházy Főiskola, a győri Széchenyi Egyetem és a Nyugat-Magyarországi Egyetem mellett szolnoki, budapesti, pécsi és szombathelyi középiskolákban is lehetőség nyílik a kínai nyelv elsajátítására. "

Ebből is látszik, hogy nincs előrelépés. Bummm!

épészmérnök 2012.03.01. 22:09:30

@Kara kán: Nagyon szép dolog, hogy valakik majd valamikor kínaiul fognak tanulni. A kapcsolatokat azonban MOST kell ápolni. Nem cáfoltál semmit a cikk állításai közül.

kb. kognitív disszonancia · http://hu.wikipedia.org/wiki/Kognit%C3%ADv_disszonancia 2012.03.01. 23:05:11

A váti reptér megvan?

A kínaiak akartak regionális logisztikai központot, repteret. A másik oldalon Demján egyet Mezőkövesden (oroszokkal vagy mi). A dicső kormány bólintás helyett azon igyekezett, hogy ne Vát legyen a helyszín. Csakhogy a kínaiaknak nem Vát vagy Mezőkövesd a kérdés, hanem Vát-Magyarország vagy Lengyelország.

Így esik majd, hogy Lengyelországban lesz egy király reptere, Vazs megyében, meg ugrik 3 ezer munkahely, a 86-os rekonstrukció, a vonat meg nem áll meg, csak lazzsít.

Mo. kicsiben.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.03.01. 23:28:10

@épészmérnök:
Na, és a magyar államkötvények, amelyeket megvásároltak?

szaunas 2012.03.02. 00:44:46

@kb. kognitív disszonancia: némi tisztázásra van szükség, úgy látom: nem a kínaiak akartak váton repülőteret, hanem egy saját belső lobby szeretett volna... Nyilván ez a kínaiak nélkül nem megy...
Különben meg azért ők sem hülyék: Bécs, Pozsony, Graz, Győr mellé igen kockázatos még egy viszonylag nagy repteret is építeni... Nem is lesz belőle semmi.
Mezőkövesdnek lett volna inkább értelme: 3,5 km-es futópálya, vasút, autópálya. Viszont azon kívül az égegyadta világon semmi...
A befutónak - egyenlőre - Debrecen látszik: egészen más stratégiával már vagy 5 éve nyalják a kínaiak seggét (többé kevésbé kölcsönösen) és igen sok debreceni cég exportál Kínába. Ez persze nem ok semmire, de ha valaki ismeri a Távol-keleti mentalitást, akkor tudnia kell, hogy nehezen barátkoznak, gyanakvók, de aztán kenyérre kenhetők... Nagyon okosan el kezdték építeni a testvérvárosi kapcsolatokat: meg kell nézni: az egész országban az összes városnak nincs annyi kínai testvérvárosa mint Debrecennek! Sőt: ezek jószerivel mind kiemelt hatáskörű területek, úgyhogy bizonyos szintig Peking nélkül is döntésképesek... Csak érdekesség: amikor Fellegi Kínában járt, akkor egy bizonyos Herdon István is ott volt... Csak amikor Fellegi Sanghajban, akkor Herdon Csungkingben, amikor Fellegi Pekingben akkor Herdon Sanghajban stb. Ki is ez az ember? Hát ő vette át üzemelésre a Debrecen International Airportot. Ő építi az ipari parkokat. S Ő kezdte építeni a repülőtéri logisztikai központot... Az első csarnokot már át is adták... És erre bejelentik a kínaiak, hogy a BA-ról kivonulnak...
Egy hétre rá Kósa bejelenti, hogy Debrecenből Kínába közvetlen járatot indítanak... Herdon bejelenti, hogy fél milliárdot azért belenyom a kiszolgáló-egységekbe, mert hogy a kínaiak jönnek csűstül... Közben 4 csillagos szállodát épít az Erdőspuszták szívében egy vállalkozó - nem véletlenül: megkapja a kaszinóépítési engedélyt, kifejezetten a kínai vendégseregre hivatkozva.
Mindeközben a Debreceni Egyetem a Sanghaji, a Belső-Mongol, a Csungkingi egyetemekkel együttműködési megállapodásokat kötnek, két-tannyelvű gimnáziumról, és az új Konfucius Intézetről... Sanghajban az egyik H.szoboszlói étterem - a Sanghaji Polgármester gesztorságával - magyar éttermet nyit. A Hortobágy megjelenik a Sanghaji kertészeti világkiállításon... soroljam?
Mindeközben a magyar kormány egy db Fellegit állít ki, akinek sem ideje, sem ereje nem lehet egy ekkora országgal a kapcsolattartásra, ami egy külön vertikumot igényel!!!
Tudomásul kell venni, hogy nem ők fognak hozzánk alkalmazkodni, hanem nekünk kell(lene) minél intenzívebben.
Úgy látszik egyébként, hogy azzal, hogy a kínai miniszterelnök Magyarországra jött (ami eszementül nagy dolog!) nem tudtunk kellően élni! A kormány nem hitte el, hogy a kínaiaknál a "meglátni és megszeretni" közmondás nem ismert...
Ami állam-kötvényt megvettek, az max. könyvjelző az emlékkönyvbe...
De nem kell nagyon izgulni, a lengyelek 50 km autópályán rúgták össze a port, a csehek egy testvérvárosi balhéba keveredtek a kínaiakkal, úgyhogy nem csak a mi kormányunk balf@sz a kérdést illetően...
Hogy végül mi lesz belőle? Gyanítom, hogy ezt talán Debrecenben tudják kellően kezelni - ha csak ott is be nem ugrik valami porszem a gépezetbe...

repecs 2012.03.02. 09:21:25

Mér pont ezt nem asznánk el?

Kutchek (törölt) 2012.03.02. 10:00:09

@Kara kán: "Na, és a magyar államkötvények, amelyeket megvásároltak?"

Újabb front az államadósság elleni harcunkban! Most már a sárgáknak is tartozunk!!! :)))
Majd tőlük próbálj meg kérni átütemezést....

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.03.02. 10:25:39

@Kutchek:
Mi az, hogy átütemezés?
Nem fizetünk, és kész.
Megtorolni nem tudják, mert ahhoz túl messze vannak.
süti beállítások módosítása