Ukrajna: Halál a szomszédban

2014. február 21.

Ez egy rendhagyó poszt lesz, aki a szokásos külpolitikai jellegű fejtegetésekre számít, kicsit csalódni fog. Azt bármelyik hírportálon megtalálhatja a kedves Olvasó: hány halott, sebesült van egyik vagy másik oldalon, mit nyilatkozott Merkel vagy éppen Putyin, és mit csinált Orbán Viktor az ukrán határnál.

Tegnap este hazafelé tartottam, a buszon ülve írtam ezt a cikket. Napközben, ahogy a munkám engedte, folyamatosan a híroldalakat böngésztem az ukrajnai helyzetet követve. Megrendítő fotók százai, elborzasztó videók tucatjai kerültek a szemem elé. Néztem a sebesülteket, halottakat, férfiakat, nőket, időseket és fiatalokat, közben pedig arra gondoltam, nyáron bármelyikük szembejöhetett velem a Majdanon a Kijevben eltöltött öt nap alatt. Lehet, hogy köztük van a hostel butácska recepciósa, lehet, hogy a csernobili sofőrünk vagy idegenvezetőnk is, vagy az ellenőr, aki utolsó nap megbírságolt a trolin. Bármelyiküket láthattam a Hrescsatyikon vasárnap délután sörözni, csajozni, utca zenélni, sétálni a családjával, vagy csak korzózni a júliusi napsütésben. Ahogy az is lehet, hogy láttam valamelyik rendőrt járőrözni, vagy posztolni a Külügyminisztérium előtt. Ma ezek az emberek egymásra vadásznak, látszólag mind a hatalom, mind az ellenzék elveszítette a kontrollt az események felett.

ukrajna_11.jpg

("Egy megnyerhetetlen harc - ukránok az ukránok ellen", f: www.rt.com)

Emlékszünk még, honnan indult ez az egész? Novemberben azért mentek az emberek a Majdanra, mert Janukovics hirtelen visszatáncolt a társulási megállapodás aláírásától - vélhetően orosz nyomásra. Akik akkor elindították az Euromajdant, úgy érezhették, a hatalmon lévők átverték őket, elvették a jövőbe vetett bizalmukat. Kezdetben tehát az ország európai közeledéséért szálltak síkra a tüntetők, szemben a kelethez való szoros kötődés narratívájával. Mindez ellenzéki köntöst öltött szép lassan, de mára odáig jutottak a felek, hogy nyílt polgárháború zajlik Kijev központjában, és - kisebb intenzitással ugyan, de - Ukrajna számos városában. Lehet, hogy szélsőséges elemek, futballhuligánok (akik mindkét oldalon megjelentek) és társaik kezdték provokálni a rendfenntartókat, de ma már nem (csak) ők harcolnak a barikádokon - elég megnézni a fotókat, videókat: bármelyik szomszédunk lehetne a legtöbb ember. Aki ma ott van az utcákon, aki szembenéz a rendőrsorfallal, a Berkuttal, mesterlövészekkel, úgy érezheti, nincs veszítenivalója. 

Ma nem látni, ki kerül ki ebből a harcból "győztesen". Janukovics foggal-körömmel ragaszkodik a hatalomhoz, ki tudja miért - talán a felelősségre vonástól tartva, talán mentve hatalmából, vagyonából, amit tud. Feltételezve, hogy előrehozott elnök- és parlamenti választásokat kiírására kerül sor, és győz az ellenzék, ugyanazok a társadalmi, gazdasági problémák fognak, mondjuk, Klicsko előtt tornyosulni, mint most Janukovics előtt. Súlyosbítva egy polgárháborús helyzettel, amit addigra vagy sikerül megnyugtatóan lezárni, vagy nem... És akkor nem beszéltünk Kárpátalja és a magyarok helyzetéről - róluk ritkán esik szó, pedig ki tudja, mi történne, ha pl. azok az ukrán nacionalisták (is) hatalomra kerülnének, akik rendszeresen megrongálják a honfoglalási emlékművet a Vereckei-hágón.

Akármi történik, Ukrajna rendkívül nehéz időszak elé néz, és minden támogatást meg kell adni szomszédunknak a talpra álláshoz, különben az eddig negatív utópiába hajló forgatókönyvek is valóra válhatnak.

Abelovszky Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr995824553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szelid sunmalac 2014.02.21. 16:41:13

Update-ket nem art beletenni, mert igen gyorsan zajlanak az esemenyek. Amit en hianyolok innen, az a magyar kormany ezugyben tanusitott gerinctelen es szandekos toketlensege. Hogy sunyin lapit es kampanyfilmet forgat a hataron, meg kuld szaros ketmillio forintot az ukranoknak. De hat tudjuk jol, kinek a partjan all a magyar kormany, hiszen par oraja meg terroristak voltak a tuntetok.
Ertem en a diplomaciat, de ennel mocsokabb dolgot, amit a magyar kulugy most csinalt, meg nem lattam.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2014.02.21. 17:01:10

@Szelid sunmalac: Orbánéktól mit vársz. Emlékezzünk, hogy amikor félázsiai származékoknak nevezett minket, elmerengett hangosan azon, hogy esetleg a demokrácia helyett más modellt is lehet működtetni. Nem volt akkor is egyértelmű, hogy Lukasenko és Janukovics a példaképe. De egy Türkménbasi szerepet is eltudna képzelni magának.

Mindfield 2014.02.21. 17:06:10

"Ukrajna: Halál a szomszédban"

Volt már ilyen sajnos, csak nem északkeleten, hanem délen. Szláv szomszédaink ilyenek. Örüljünk, hogy mi nem tartozunk oda. Most még....Ki tudja mit hoz a jövő?

Szelid sunmalac 2014.02.21. 17:07:45

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang: Mit varok, mit varok! Egyenes allasfoglalast! A lengyelek se a seggukbol szedik a gazt, megis segitenek rendezni a dolgot! Ki hozta teto ala meg ezt a szerzodest, megha ingatag is? A francia, nemet, lengyel kulugyminiszterek ott voltak, hogy megoldjak a helyzetet. A szlovak es cseh kormany szinten tett lepeseket. A magyar kormany meg ul, esetleg ozikeket nezeget a hataron. A szomszedaink, ahol raadasul jelentos szamu hatarontuli magyar el. Akik ha jol emlekszem meg a hazai magyaroknal is nagyobb prioritast elveztek eddig a kormanyfotol (szavazasi lehetosegeket, jogokat es kotelezettsegeket tekintve legalabbis). Ilyenkor hol az allasfoglalas? Hol a tamogatas? Hol a fontossag?

Szelid sunmalac 2014.02.21. 17:13:16

KÜM:"Mint írták, döbbenten állnak az elmúlt napokban elszabadult erőszak előtt"

Azt bazdmeg! Alltak! Ebben legalabb nem hazudnak. Szinte mi voltunk az egyetlenek, akik nem hivattak be a nagykovetet.

Marcsak azert is erthetetlen, mert ugye emlekszunk mi volt ugyanezen emberek velemenye 2006-ban a rendori tulkapasokrol? Es itt bizony nem elesloszerrel lovoldoztek haztetokrol.

Brix 2014.02.21. 17:15:13

Most Nyugat-Európának pénzügyileg oda kell tenni magát, ha nem akar 1-2 millió menekültet. Az egész kelet-európai térség válságban van: soha nem látott szegénység és munkanélküliség mellett , a politikai-gazdasági elit egyre jobban gazdagodik
A szerencsésebbek, mint Magyarország, Románia vagy Bulgária ki tudja küldeni nyugatra a felesleges emberanyagot, az EU-n kívüliek, mint Ukrajna , Bosznia pedig "felrobbantak" a belső feszültségek miatt. Ha a nyugat nem akarja hogy a forradalom tovább terjedjen, akkor ki kell fizetniük azt a néhány tízmillió kelet-európait, akiket a kapitalista gazdasági rendszer kisemmizett az elmúlt 24 évben.

Szelid sunmalac 2014.02.21. 17:16:18

@Brix: Szerinted Ukrajnaban kapitalista gazdasagi renszer volt? Az zsakmanyolta ki oket? Nem az oligarchaik? Nem az ellen kuzdottek? Hanem a kapitalizmus ellen?

paráznabillegető 2014.02.21. 17:28:22

@Brix: igen, igen! a kapitalisták a hibásak, mert nekik van pénzük! fizessenek! hülyék!

zobod 2014.02.21. 17:45:24

@Szelid sunmalac: Ukrajnában kapitalizmus van, mert ami az oligarchák tulajdona az magántulajdon, nem állami. Márpedig náluk a javak zöme az oligarchák tulajdona. A leggazdagabb ukrán üzletember egy időben Európa leggazdagabb embere volt, most is talán a hatodik, övé a Dunaferr is többek közt. Ez a társadalomszerkezet így is marad a rezsimváltás után is, csak mások lesznek az oligarchák.

Antropomorf (törölt) 2014.02.21. 17:51:14

Az Európai Unió és az Egyesült Államok felelőtlenül viselkedik, amikor támogatják az ukrán radikálisokat, azt az illúziót keltve, hogy lehetséges Ukrajna nyugati orientációja.
Ugyanazt csinálja a nyugat most az Ukránokkal, mint velünk 56-ban.

Brix 2014.02.21. 17:53:42

@Szelid sunmalac: @paráznabillegető: Ha összehasonlítjuk Fehéroroszországot és Ukrajnát, akkor ég és föld a különbség. A fehéroroszoknál gyakorlatilag nincs munkanélküliség, és majdnem olyan életszínvonalon élnek, mint a magyarok, mivel nem nyitották meg olyan szinten a piacukat , mint az ukránok. Az ukránoknál több probléma is van. A legjobb az lenne , ha a nyugati rész az EU-hoz integrálódna, a keleti rész meg az orosz lakosaival és a maffia oligarchákkal Oroszországhoz. Ehhez ketté kellene szakadni az országnak.

Netuddki. 2014.02.21. 18:30:17

Ó, ezek a janukovicsorbánfélék azért ragaszkodnak a hatalomhoz mert megszokták a jólétet és máshoz nem értenek. Azaz az állampolgárok vezetéséhez se értenek. Ami igazán fekszik nekik az a megosztás és a lopás...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.21. 18:38:35

Jöjjenek a tankok! El kell tiporni a fasiszta csőcseléket.

na4 2014.02.21. 19:15:28

Ez egy ázsiai csürhe, határt sürgösen lezárni!!

paráznabillegető 2014.02.21. 20:43:32

@Brix: kend oszt ukrajnáról nem tud sokat, de belorussziáról sem! ez utóbbit sokan irígylik, úgy ám!
meg miért csak kétfeléoszt? mi lész a krími tatárokkal, kárpátaljai magyarokkal, stb? egyébiránt a kisebbségek kb az ország hatodán ha élnek, szóval érdekes osztás lenne ez...

STamas 2014.02.24. 11:07:36

Sajnos egész Közép-Kelet Európa, a Balkán egyre inkább "latinamerikalizálódik" rosszabb esetben "afrikanizálódik". Ahelyett hogy felzárkóztunk volna a "fejlett" nyugathoz, egy teljesen más jellegű forgatókönyv realizálódott, amit most már a bőrünkön érzünk - és fogunk is egyre inkább...
Ugyanaz mindenütt, leépülő társadalmak, korrupt vezetést egy mégkorruptabb vált, Ukrajna sajnos ennek a folyamatnak a mintapéldánya. Nem tudom elképzelni hogy mi kellene ahhoz hogy stabilan javulásnak induljon a helyzet...
süti beállítások módosítása