Az orosz konvoj új korszakot nyit Európa számára?

2014. augusztus 14.

A maláj személyszállítógép lelövésének tragédiája után sokan jósolták az orosz-ukrán konfliktus végét, mivel úgy tűnt, egy ilyen helyzet után elképzelhetetlen lenne, hogy a nemzetközi szereplők végre megálljt ne parancsoljanak a vérengzésnek. Bár az oroszok által támogatott szeparatisták tényleg visszaszorulóban vannak, Putyin új ötlete korántsem adhat lehetőséget a nyugalomra – sőt, bemutatja mindazt, ami problémás a jelenkori európai konfliktusokkal általában.

Kezdjük mindjárt a közepén: Vlagyimir Putyin hétfőn jelentette be, hogy Oroszország humanitárius segélykonvojt indít a kelet-ukrajnai orosz lakta területek megsegítésére. Az ötlet – amely kétségkívül egy ideális világban nagyon jókor került volna terítékre, lévén a harcokat leginkább megszenvedő helyi civil lakosság a segélyszervezetek véleménye szerint tényleg szörnyű állapotban kell, hogy élje mindennapjait – nem aratott osztatlan sikert sem Ukrajnában, sem a nemzetközi színtéren. Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár egyenesen kijelentette, nagy esély mutatkozik arra, hogy az induló humanitárius konvoj leple alatt fog Oroszország katonai intervenciót végrehajtani, Petro Porosenko ukrán elnök pedig egyértelművé tette, csakis ukrán felügyelet és Vöröskereszt szervezés mentén hajlandó beengedni azt a 280 orosz fehér kamiont, amelyek hivatalosan 2000 tonnányi segélyszállítmánnyal érkeznének. Csak hogy ne legyen egyszerű a helyzet, a Vöröskereszttel erről eleinte nem egyeztetett senki, jelenleg sem tudják még pontosan, miképp fog lezajlani a művelet, és nincs részletes fogalmuk arról, mit is akarnak az oroszok küldeni a szeparatista területek részére.

konvoj.jpg

("Zsákbamacska?" - úton az orosz konvoj, f.: foreignpolicy.com)

Mindezek után lassan kétségtelen, hogy az ukrajnai konfliktust nem lehet összehasonlítani a közelmúlt egy fegyveres ellenségeskedésével sem. A krími és kelet-ukrajnai országrészben tapasztalt események olyan szinten írják újra a régió hidegháború után kialakult nemzetközi szabályait és paradigmáit, mint egy másik ilyen esemény sem. Véleményem szerint a putyini segélykonvoj tökéletesen szimbolizálja korunk Európájának legnagyobb biztonságpolitikai kihívását: a teljes bizonytalanságot. Ez a jelenség természetesen nem új – világviszonylatban. A hidegháborús fenyegetettség alkonyával eltűnt a megszokott és jól kiszámítható Kelet-Nyugat szembenállás, és minden konfliktusrégióban egy ennél sokkal bonyolultabb ellenségeskedési térképet kellett tudnunk felrajzolni. Ezek a szembenállások pedig szerencsés módon csak nagyon ritkán, és akkor is csak minimális mértékben élezték ki újfent a régi szuperhatalmak közti viszályt. Jól mutatja ezt például az Amerikai Egyesült Államok terrorizmus elleni háborúja, ahol a muszlim szélsőségesek felkutatásának és likvidálásának eszméje tökéletesen összecsengett például Putyin a csecsen harcosokkal szemben megvalósítandó lépéseivel. A délszláv háborúk véres kivételével Európa pedig mindeddig sikeresen elkerülte a hidegháború utáni új világrendszer okozta bizonytalanság árnyát. Az ukrán válság azonban számunkra is új korszakot hozott.

Putyin teljes stratégiája a kiszámíthatatlanságra épül. A kissé paradox hidegháborús-békeidők nemzetközi kultúrájához szokva nem sokan hittek abban, hogy Oroszország képes lesz véres harcok nélkül az egész Krímet elszakítani. És lám, az orosz elnök épp most érkezett a félszigetre, hogy a közelgő választások során pártját népszerűsítse. És mindezek után kevesen gondolták volna, hogy szeparatisták támogatásával, a közvetlen beavatkozás látszata nélkül majdnem sikerül neki Oroszországhoz csatolni kelet-ukrajnai régiókat. Ezt pedig most úgy tűnik, csakis a maláj gép lelövése okozta felháborodás akadályozta meg ilyen „vegytisztán”. A humanitárius segélykonvoj újra szintet emel a konfliktusban, azonban a kiszámíthatatlanság már összeér a paranoiával: senki sem tudja valójában, miképp lenne érdemes reagálni a kezdeményezésre. Ugyanolyan könnyen megtörténhet, hogy a kamionok tiszta vizet és takarókat hoznak majd, mint hogy titokban az orosz megszállást készítik elő. Ez utóbbit támasztaná alá, hogy egy hasonló konvojt augusztus 8-án már meg kellett állítaniuk az ukrán erőknek, ráadásul akkor a fehér kamionokat az orosz haderő kísérte volna át a határon, az éj leple alatt. Mindez jelenleg egyértelműen egy irányba tereli az európai döntéshozókat: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a segélyszállítmány a legellenőrzöttebb módon jusson át az ukrán területekre – és úgy tűnik, hogy Oroszország mindent megtesz, hogy eljátssza az együttműködő fél szerepét.

Jelenleg közel lehetetlen teljes pontossággal megjósolni, hogy milyen hatása lesz (ha lesz egyáltalán) az orosz konvojnak a konfliktus alakulására. Mostani állás szerint könnyen megtörténhet, hogy a szállítmány tényleg el fog jutni a helyi civilek (és persze a harcoló nem civilek) kezébe a Vöröskereszt segítségével. Ez pedig bizonyosan nagy megkönnyebbülést jelenthet a vérengzést átélőknek, mellesleg pedig könnyítene valamelyest Putyin jelenleg korántsem foltmentes megítélésén. Amennyiben az oroszok valóban alávetik magukat a nemzetközi elvárásoknak, a konvojt természetesen be kell engedni az országba. Azonban ne legyenek kétségeink, a kamionok láncolata egy dolgot biztosan mutat: Putyin nem akarja elengedni a kelet-ukrajnai területeket. És amennyiben ez így van, jobb lesz, ha az európai államok elkezdik alkalmazni mindazt, amit eddig más országok konfliktusain keresztül megtanultak: a hidegháborúnak vége, kiszámítható reakciók pedig nincsenek.

Mészáros Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr776601901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.14. 08:53:23

"A krími és kelet-ukrajnai országrészben tapasztalt események olyan szinten írják újra a régió hidegháború után kialakult nemzetközi szabályait és paradigmáit, mint egy másik ilyen esemény sem."

E szabályok átírását az USA kezdte, 1999-ben, Koszovóban. Ezek után vicces, hogy pont az USA van felháborodva.

mrZ (törölt) 2014.08.14. 12:57:47

Poszter:

"hogy egy hasonló konvojt augusztus 8-án már meg kellett állítaniuk az ukrán erőknek,"

Nem igaz, ez az első konvoj, 2 napja 12-én indult.

>>...nem aratott osztatlan sikert sem Ukrajnában, sem a nemzetközi színtéren.

Kihagytad hogy csak a nyugat országainak vezetői prüszkölnek, a maradék 2/3-a a földnek az oroszok mellé állt.

>>Putyin teljes stratégiája a kiszámíthatatlanságra épül.
A legelső pillanattól kezdve, világosan és érthetően elmondták: Nincs kifogásuk a nato fél ukrajnába bevonulása ellen, de akkor az orosz nemzetiségű megyék le lesznek választva, és önálló összefüggő terület épül a dnyeszter menti köztársaságig.

Itt már nem ér semmit a nato kardcsörtetés, a demokrácia export, a gazdasági nyomás, pénzügyi machinációk. Most kellene megmutatni hogy az európai álmokat tettek is tudják követni, itt legelsősorban azokra gondolok akik az egészet kikavarták, remélem elsők lesznek a frontvonalon!
Mint a poszter is, aki nagyon szépen tudja hamis összefüggésekre, és elhallgatásokra alapozni a propagandát. ezzel a furmánnyal kiváló ágyútöltelék lenne belőle.

MészárosTamás 2014.08.14. 20:16:03

@mrZ:
Több forrásból lehetett informálódni az augusztus 8-i konvojról, ám akkor még nem volt ilyen népszerű a téma. A cikkben elhelyezett link mellett például itt:
www.kyivpost.com/content/ukraine/ukraine-red-cross-to-lead-humanitarian-effort-to-luhansk-oblast-360193.html
A világ 2/3-a nagyon erős túlzás, nem kétséges, hogy most nem az oroszok mellett áll a politikai világhatalmak túlnyomó része.
A NATO nem akar bevonulni fél Ukrajnába, így ez a fajta "kiszámíthatóság" nem tekinthető mérvadónak - még ötletnek is kevés.
Mindezek mellett abban egyetértünk, hogy lassan eljön annak az ideje, hogy diplomáciával és gazdasági szankciókkal Európa nem fog tudni sikeresen fellépni az orosz agresszióval szemben.

mrZ (törölt) 2014.08.14. 21:37:21

@mrZ:
A kyivpost egy uki oligarcha propaganda lapja, zsindex/metro klón. Erősen érdekelt a konfliktusban és mint ilyet illik nem figyelembe venni. ( Mint ahogy nem illene cikket írni a "foreign policy", vagy "foreign affairs" alapján sem!! )
A cikkből: hol és mikor? Melyik határállomáson? Miért nem adták hírül akkor? Egy ilyen fontos eseményt(provokációt) 3 napig titokban tartanak és csak más ügyből kifolyólag kerül elő? Valami bizonyíték? Hogy lehet hogy teljes kommunikációt figyelő aktivisták nem tudtak róla?
A kyivpost az elmúlt 3 hónapban kéttucatszor adta hírül hogy az orosz invázió elindult, százezer orosz terroristát öltek meg, és minden nap már csak 2 óra a győzelemig.

>>A világ 2/3-a nagyon erős túlzás,..
Ázsia japán és dél-korea kivételével.
Afrika teljesen, maradéktalanul.
Dél-amerika teljesen, maradéktalanul.
Közép-amerika honduras-kuba-panama
Európa: ausztria, szerbia.

Európa teljesen eltájolta magát, a világ szarik ránk és érdekeinkre, kárörvendően figyeli amikor az usa nem őket, hanem minket dob a busz alá.

Nato ügyben:
The purpose of the Action Plan is to identify clearly Ukraine’s strategic objectives and priorities in pursuit of its aspirations towards full integration into Euro-Atlantic security structures and to provide a strategic framework for existing and future NATO-Ukraine cooperation under the Charter.
www.nato.int/cps/en/natolive/official_texts_19547.htm

Etniez 2014.08.15. 11:03:02

@mrZ: Te az a fajta vagy, aki nem érzi a veszélyt. Mi, igazi magyarok (nem a megalkuvó seggnyaló szarok) nem szeretnénk, ha az oroszok tovább erősködnének, mert a végén még egész Ukrajnát elfoglalják és szomszédaink lesznek. Az orosz medve kétszer járt itt ('48 és '44), mi egyszer sem jártunk velük jól.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.08.15. 11:03:32

@maxval a bircaman: A jó öreg kettős mérce: Quod licet Jovi, non licet bovi..

mrZ (törölt) 2014.08.15. 11:17:32

@Etniez:
Tényleg nem érzek veszélyt. Megéltem már több rendszert, sok országot, több kultúrát.
Félnivalóm nincs, ez a világ nekem teremtődött.
Engem, családomat, jóbarátaimat senki sem fenyegeti, sem orosz, sem zsidó, sem arab, sem náci, sem kommunista.
Igen, valószínűleg te vagy az igazi magyar

tarka

marha

Most szépen fordulj vissza a tv-hez, túl sokat voltál távol.

Etniez 2014.08.15. 11:20:21

@mrZ: Persze barátom. Én egy tényt állítok, mi magyarok még nem jártunk jól az orosz medvével, le is írtam miért gondolom ezt.
Te meg személyeskedsz, innen látszik, hogy semmivel nem tudod alátámasztani az állításod, miszerint végül is nekünk jó a mostani orosz politika.

Ennyi vagy: 0

Etniez 2014.08.15. 11:22:06

Annak idején még Viktor is hazaküldte őket, most meg a ......

Van egy nagyon jó példa: annak idején Németországot két részre osztották. Ugyanaz a nép, terület, stb.
Mi lett a vége? Tudjuk.

Netuddki. 2014.08.15. 11:30:45

Azt hittem a megosztó, nemzetieskedő orbánnál nincs pofátlanabb politikus. Tévedtem, a putyin mindent visz.
Először szépen polgárháborút robbant ki kelet Ukrajnában, aztán a harcok miatt szenvedőknek "humanitárius segítséget" küld.

mrZ (törölt) 2014.08.15. 12:13:15

@Etniez:

kedves Barátom

Ezerszer leírhatod hogy miért rossz nekünk az orosz, de ez nem változtat a tényen hogy vannak.

nekik

érdekeik

amik sokszor nem azonosak a tiéddel.

Ha úgy érzed hogy meg kell állítani őket, hajrá.
Csatlakozhatsz közvetlenül:
www.facebook.com/pages/Azov-special-purpose-batallion/1448785592048626?sk=info&ref=page_internal
Vagy jelentkezel katonának a magyar seregbe.
Vagy csak odamész és elzavarod a ruszkikat.

Every little helps

De ne nyekeregj, a hivatásos rettegés nem divat már.

2014.08.15. 17:01:34

@mrZ: "Vagy csak odamész és elzavarod a ruszkikat."

Volt már ilyen próbálkozás is, sajnos az öreg Pongrátzot már nem tudod erről megkérdezni. Ő leszarta a ruszkik érdekeit, meg a Nagy Imre érekeit is. A Nagy Imre nevét akár behelyettesítheted tetszőlegesen, van választék.

Firefly2009 2014.08.17. 11:17:01

Szerintem az itt is feszegetett konvoj témánál ez a hír sokkal jelentősebb fordulatokat tartogathat,akármi is lesz a végső döntés a NATO és az EU részéről.

kitekinto.hu/europa/2014/08/17/katonai_segitseget_ker_a_nato-tol_es_az_eu-tol_az_ukran_kulugyminiszter/#.U_ByKtJ_v0w

Firefly2009 2014.08.17. 11:21:52

A konvoj ügy amúgy nagyon úgy néz ki,hogy simán egy "pozitív ország imázs" akció volt Putyin részéről,valószínűleg ezzel is terelve a szót a maláj gépről. Mivel nem tudom,hogy másnak is feltűnt-e,de arról már lassan semmi szó nem esik a sajtóban.
Szóval a konvoj tökéletesen elvitte a témát. (Azt,hogy emellett felhasználták-e az akciót,hogy ezzel is támogassák-e a szeparatistákat,azt már nehezebb megítélni,de ha volt is valami,akkor a segítségül küldött fegyver/ember mennyiség nem lehetett túl jelentős,mivel katonailag nem változott a helyzet pozitív irányba a szeparatisták szempontjából,szóval én nem tartom valószínűnek,hogy a támogatás lett volna a tényleges cél).

Sylvester94 2014.08.18. 09:15:49

@mrZ: közben azért ne feledjük el, hogy a politika nem a Fradi-Dózsa, hogy szurkolni kelljen... nekünk a saját érdekeinket kell követnünk ebben a konfliktusban, semmi többet, semmi egyebet.

Nekünk nem kell állni sem Oroszország mellett, sem Ukrajna mellett - csakis a kárpátaljai magyarok és rutének mellett.
És sajnálatos módon a "kiállás" ezúttal nem jelenthet revíziót - egy olyan konfliktusba nemhogy nem érdekünk, de kifejezetten tilos belekeverednünk, amit a háttérben (háttérben?) mindkét oldalon nagyhatalmak irányítanak. Viszont Kárpátalja messze esik a fő frontvonaltól, így joggal várhatjuk el, hogy ha be is sorozzák a magyarokat és a ruténeket, csak tartalékosok lesznek, és főleg a saját környékük - a Kárpátalja - biztosítását kapják feladatul.
süti beállítások módosítása