A skótok és katalánok útjára léptetnék a székelyeket

2014. október 09.

A skót népszavazás és a katalóniai események árnyékában sor került egy, a nagyvilágban kisebb horderejű, a régióban viszont annál fontosabb eseményre. 2014. szeptember 18-án Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke bemutatta a szervezet autonómiatervezetét.

A tervezet (A romániai Székelyföld autonómia statútuma) természetesen a Székelyföld (egészen pontosan Maros, Hargita és Kovászna megyék) autonómiájának megteremtését célozza, kidolgozásáról a szövetség kongresszusa 2013 májusában határozott. Kelemen Hunor a dokumentum bemutatása alkalmából összehívott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a tervezet készítésekor a dél-tiroli autonómiamodellt vették alapul, és ültették át a romániai jogi környezetbe. Ennek megfelelően a statútum a székely autonóm területet az egységes és oszthatatlan román állam részének tekinti, amint ezt az RMDSZ elnöke is hangsúlyozta. Az autonómia létrehozásával a cél a romániai magyarok, az erdélyi magyarok, a székelyföldi magyar emberek nemzeti identitásának a biztonságához a teljes intézményes keret megteremtése – emelte ki Kelemen Hunor. A szövetség célja a dokumentum közvitára bocsátásával az, hogy a román társadalmat is elérjék érveikkel, meggyőzzék a román emberek egy részét arról, hogy az, amit az RMDSZ javasol, az nem ellenük, illetve nem az ország ellen szól.

kelemenhunor1.jpg

("Minden magyar számít" - Kelemen Hunor, f: www.pannonrtv.hu)

A dokumentum alapján az autonóm régió Maros, Hargita és Kovászna megyék területén jönne létre egy speciális jogkörökkel rendelkező közigazgatási régió. A régióban a román mellett a magyar is hivatalos nyelv lenne, a tervezet teljes kétnyelvűséggel számol: minden állampolgár maga dönthetné el, melyik nyelven fordul a hatóságokhoz. Ennek megfelelően az iskolákban mindkét nyelvet oktatni kell, a közhivatalnoki tisztségeket pedig megyénként és településenként az illető nemzeti közösségek arányában kell feltölteni olyan szakemberekkel, akik mindkét nyelvet beszélik. Mindennek a financiális alapját is megteremti a dokumentum, kiterjedt gazdasági és pénzügyi jogköröket leírva a régió számára. Saját törvényhozása (regionális tanács) és végrehajtó testülete lenne a területnek; a regionális tanács összetételének tükröznie kell a nemzeti közösségek arányát.

Számos autonómiatervezet látott napvilágot az elmúlt 25 évben – az RMDSZ részéről ez az első dokumentum, amit ráadásul a közvitát követően törvénytervezet formájában a parlament elé is kíván terjeszteni a szövetség. Ennek megfelelően komoly érdeklődés övezi mind a román, mind az erdélyi közvéleményben a nyilvánosság elé tárt statútumot. Már a sajtótájékoztató előtt két héttel kiszivárogtak a dokumentum egyes elemei, és erre reagálva a romániai bírák és ügyészek szakmai testületeként működő Legfelsőbb Bírói Tanács megkérdőjelezte annak alkotmányosságát. A statútum bemutatását követően lehetett azonban igazán lemérni annak fogadtatását. Álljon itt néhány vélemény a hangulat érzékeltetésére: Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere azt mondta, a tervezet bizalmatlanságot és ellenszenvet vált ki a román lakosságban a magyarság iránt, a kezdeményezés fölöslegesen provokálja és megalázza a románságot. A Keresztény Liberális Szövetség szerint az RMDSZ tervezete alkotmány- és Európa-ellenes, amely gyűlöletre buzdít és bizonyos felelőtlen szélsőséges vezetők nézeteit népszerűsíti. "Az autonómiatervezet benyújtása nem vicc, és senki se gondolja, hogy egy ilyen projekt valaha is életbe léphet ebben az országban. Ez ki van zárva" - nyilatkozta Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes, és Victor Ponta miniszterelnök is többször kifejtette az elmúlt hetekben, hogy nem támogatja a területi alapú autonómiát. Ezzel tulajdonképpen bejött Kelemen Hunor számítása azzal, hogy nem kereste egyetlen román párt támogatását sem. Nyilván tudta, mire számíthat.

Ennél érdekesebb az erdélyi közvélemény reakciója. Bakk Miklós politológus, a Babes-Bolyai Tudományegyetem tanára szerint hiba, hogy az RMDSZ Hargita, Kovászna és Maros megyékből hozná létre Székelyföld régiót, mert a romániai megyék 1968-as kialakításakor e három megyéhez olyan területek is kerültek, amelyek soha nem voltak Székelyföld részei, és román többségűek. Emellett a tervezetet nem érzi kellőképpen átgondoltnak, és megfogalmazta azt a véleményét, hogy a tervezettel az RMDSZ azon a helyzeten próbál változtatni, hogy jelenleg az ellenzéke uralja az erdélyi autonómiadiskurzust. Salat Levente politológus (szintén a Babes-Bolyai tanára) szerint jelentős lépés az, hogy az RMDSZ előállt saját autonómiatervezetével, azonban felrója a szövetségnek azt, hogy nem a román partnerekkel, a társadalommal történt egyeztetés folyományaként készült el a dokumentum, hanem előbb készült el a jogszabálytervezet, és csak ezt követően indul a közvita. Többen bírálták a dokumentum bemutatásának időpontját (a skót függetlenségi népszavazás napjára esett), köztük Gabriel Bădescu politológus is, aki ezen túlmenően annak a véleményének is hangot adott, hogy a nemzetközi kontextus sem megfelelő az autonómiavitához: a skóciai népszavazás, az erősödő katalán függetlenedési törekvések, a kelet-ukrajnai helyzet miatt nem valószínű, hogy a többségi román társadalom különösebb szimpátiával fog viszonyulni a tervezethez. Meglepően pozitívan fogadták ugyanakkor a bukaresti Közigazgatási és Politikatudományi Egyetemen (SNSPA) rendezett nyilvános vita során a tervezetet. Az eseményen a Kelemen Hunor meghívott vendégként és vitapartnerként vett részt.

kelemenhunor2.jpg

("Feszültségekkel teli viszony" - Kelemen és Ponta, f: www.magyarhirlap.hu)

Feltűnő, hogy a román közvélemény mennyire nem foglalkozik a tervezet részleteivel, zsigerből elutasítva azt. Minden bizonnyal időre van szükség ahhoz, hogy mind a román, mind az erdélyi közvélemény higgadt érvelésen alapuló kritikát fogalmazzon meg a statútummal kapcsolatban. Ez pedig nem a statútum nyilvánosságra kerülésének időpontján múlik: bár a skót függetlenségi népszavazással való egybeesés nyilván nem lendít sokat az ügyön, Romániában valószínűleg sosem lehetne megfelelő időpontot találni egy székelyföldi autonómiatervezet vitájához, főleg akkor, ha azt a kormányzásban szerepet vállaló magyar párt kezdeményezi egy jogszabálytervezettel. Ugyanakkor szembe kell nézni azzal, hogy a kérdés gyakorlatilag 1918 óta foglalkoztatja az erdélyi közvéleményt, és előbb-utóbb rendezni kell ezt a kérdéskört – a többségi román nemzettel együttműködve és egyetértve kell megtalálni a megoldást.

Abelovszky Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr386773147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Göntér László 2014.10.09. 22:14:57

Trianont egyszer le kell zárnunk. A kelet ukrajnai oroszok most még tehetnek valamit az autonómiájukért, később ez egyre nehezebb lesz, pontosan úgy ahogy a mostani erdélyi magyarok törekvése is kudarcosnak igérkezik annak ellenére, hogy a mai magyar vezetők mindent megtesznek a támogatásukért. Nekem erről az alábbi elképzelésem van:
ktkj.blog.hu/2011/10/16/kisebbsegi_let_3

Buszex 2014.10.10. 04:27:15

@Göntér László:
Jaja, adjuk vissza az országot a szlovákoknak, mert tőlük raboltuk el.
Most lényeges, hogy 100 vagy 1100 év telt el azóta?
Esetleg legyen az, mint határon belül, hogy a kisnyilas kapja vissza a boltot, amit a zsidótól vett el 1944-ben, mert az akkori állapotot nézzük? Miért pont a 100 év számít, miért nem az 1100?
A politikában is mindig az erősebb kutya baszik, és mi Mátyás (az I.) halála óta folyton a gyengébb kutya vagyunk, vagy legalábbis nem az erősebb kutya mellé álltunk soha.
A németek pl. 1100 éve szopatnak minket, már a honfoglalás óta, mégis nyaljuk (bocs, egyesek nyalják) a seggüket. Az olaszok legalább csak 400 évvel később kezdték. Bár baráti népet mondjuk a lengyeleken kívül nem nagyon találni közel s távol. A lengyelek is érthetetlenül barátkoznak velünk, mert nem szolgáltunk rá (igaz, mostanában ugye már az ottani vezetés is kifejtette, hogy Viktorunk hatalmas lendülettel cuppant rá a putyini kékeresre, és nem lehet róla letépni sem).

toportyánzsóti 2014.10.17. 06:08:30

Pár 1000 narancsoffshorkk miniszterelnöke elintézte az erdélyi magyarokat jó időre,szokás szerint elüldözi a magyarokat szülőföldjükről milliószám,aztán mikor a helyükre betelepültek viszik alóla a földet Trianonozásba menekül.Ha így marad hamarabb lesz nagyrománia mint Magyarország a Tiszáig,vagy Budapestig.
süti beállítások módosítása