Ukrajna válaszúton: nyugati orientáció, politikai egység nélkül

2014. október 24.

Majdnem egyévnyi, máig lezáratlan káoszt (tüntetések a Majdanon, a volt elnök, Viktor Janukovics lemondatása, a Krím oroszok általi elfoglalása, a kelet-ukrajnai területeken zajló polgárháború) követően Ukrajnában előrehozott parlamenti választást tartanak. Az előző törvényhozást augusztus 25-én oszlatta fel Petro Porosenko elnök, egy hónappal az Arszenyij Jacenyuk vezette kormány bukását követően.

Az a tény, hogy a „Donyecki” és a „Luganszki Népköztársaságban” egy héttel később, november 2-án tartanak választást, önmagában sokat elárul a jelenlegi helyzetről. A fennálló tűzszünet ellenére mindennaposak a harcok, a két szakadár terület pedig továbbra sem ismeri el Kijev fennhatóságát. Ott, ahol érvényesül a központi hatalom, összesen 29 párt jelöltjei és pártlistái küzdenek a 35 millió választó szavazataiért és az ukrán törvényhozás, a Verhovna Rada 450 képviselői székéért. A szavazatok mintegy harmadát az elnök, Petro Porosenko mögött álló formáció viheti el, amelynek az elnök melletti egyik vezéralakja a volt bokszoló, Kijev jelenlegi polgármestere, Vitalij Klicsko. Az államfőről elnevezett párt (Petro Porosenko Blokkja) színeiben indul többek között a korábbi belügyminiszter, Jurij Lucenko, továbbá a Janukovics-érából ismerős arcok is felbukkannak a jelöltek között. Az elnököt és pártját erősíthetik az elmúlt hónapokban tett erőfeszítések Ukrajna szuverenitásának megőrzéséért, azonban a szakadár területeknek ígért autonómia számos szavazat elvesztését eredményezheti.

Petro-Porosenko.jpg

("Nyugat felé fordul" - Petro Porosenko; f.: theguardian.com)

Olyannyira, hogy ezt meglovagolva a 10 százalékkal második helyen álló Radikális Párt vezetője, Oleh Ljasko kapitulációval vádolta az államfőt. Egyébiránt a nacionalista, populista párt leginkább a Szvoboda egykori szavazóira számíthat. (A Szvoboda annyit veszített népszerűségéből, hogy elképzelhető, hogy be sem jut a parlamentbe.) A harmadik Arszenyij Jacenyuk ügyvezető miniszterelnök Népi Frontja, hibahatáron belül lemaradva a Radikális Párt mögött. A 2012-es választáson a keleti országrészben szinte az összes egyéni képviselői helyet a Janukovics-féle Régiók Pártja szerezte meg. A bukott elnök távozása után azonban a párt sorai között zavarodottság ütötte fel a fejét; a Viktor Janukovicsot egykor támogató politikusok a negyedik helyen álló Ellenzéki Blokkba tömörülnek, míg az egykori kormányfő, a magát szintén az ellenzékhez soroló Julija Timosenko pártja az ötödik helyen áll a felmérések alapján. Három-négy további kisebb párt is elérheti az ötszázalékos parlamenti küszöböt. Minden képviselői mandátumot azonban nem lehet betölteni, tekintve a Krím, illetve Donyeck és Luganszk jelenlegi helyzetét, így várhatóan a pártlistákról bejutó 225 képviselő mellett 211 egyéni képviselő foglalhat helyet a parlamentben. Persze abban az esetben, ha mégis voksolnának a szakadár területek lakói is, semmi sem garantálná a választások tisztaságát.

A fentiek alapján nagy valószínűséggel egy erősen fragmentált – de az elemzők szerint nyugati irányultságú – törvényhozás fog összeülni az eredmények kihirdetését követően, egy olyan helyzetben, amikor Ukrajnának talán nagyobb szüksége lenne a politikai stabilitásra, mint bármikor eddigi történelme során. Megalakulását követően az új kormány azonnal hatalmas kihívásokkal és nyomással fog szembenézni. Az első és legnagyobb feladat természetesen az ország szuverenitásának helyreállítása lesz. A harcok a tűzszünet ellenére folytatódnak Kelet-Ukrajnában, azonban ez nem zavarta Alekszander Zaharcsenkót, a „Donyecki Népköztársaság miniszterelnökét” abban, hogy szombaton megkezdje választási kampánykörútját. Petro Porosenko az oroszbarát szakadár területeken november 2-ára tervezett választásokat törvénytelennek nevezte. Az átlagember számára az ország területi egységénél, legalábbis rövid távon, valószínűleg fontosabb, hogy ne fagyjon meg télen. Az Ukrajnának szállított gáz áráról eddig mégsem született végleges megállapodás. Az Ukrajna, Oroszország és az Európai Unió részvételével zajló háromoldalú tárgyalásokon átmeneti megoldásként egyelőre 385 dolláros árról, illetve arról egyeztek meg a felek, hogy Ukrajna rendezi tartozásainak egy részét, 3,1 milliárd dollárt fizetve a Gazpromnak. Mindezek mellett a gazdaság teljesítménye idén várhatóan 6 százalékkal csökken, a hrivnya árfolyama folyamatosan gyengül (ebben az évben eddig a dollárral szemben értékének 39 százalékát veszítette el), a Kelet-Ukrajnában zajló konfliktus pedig felemészti az ország erőforrásait.

Bár a választás létfontosságú Ukrajna jövője szempontjából, a hétvégi voksolás rövid távon Ukrajna kettészakítottságát erősíti azáltal, hogy a keleti területeken lehetetlen lesz azt megtartani. A DiploMaci továbbra is kiemelt figyelemmel követi keleti szomszédunk sorsát.

Abelovszky Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr36826657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔bаtyu♔ 2014.10.25. 16:09:45

Ez van amikor puccsal kerül egy kormány hatalomra.

Stabilitást egyedül a szabad választások adhatnak. Példa éppen mi, ahol hiába mesterkednek azon a "demokratikusok", hogy az USA-al, EU-val megbuktassák a kormányt, nem megy.

Persze, hogy nem megy, hiszen a "demokraták" hatalmukat kizárólag tankokkal tudnák fenntartani.

Ukrajnában pontosan ez történt, amihez az USA és az EU oligarchákat használt fel. Ezek nélkül az oligarchák nélkül Ukrajnában ma stabilitás lenne.

Alick 2014.10.25. 16:13:49

"Nyugat felé fordul"

Hogy honnan szeretne koldulni, még nem jelenti azt, hogy azt az értékrendet követi vagy hogy hosszú távon képes élni a piaci nyitás lehetőségével.

HgGina 2014.10.25. 16:20:31

Vajon miért nem értik meg a vezető politikusok, hogy az összebarkácsolt országoknak végük van, ha tetszik, ha nem, szétesnek. Manapság pedig már inkább előbb mint utóbb. Tetszik vagy sem, Románia, Spanyolország, Olaszország, Szlovákia, Szerbia, Belgium és még jópár ország számára ez a jövő. De persze könnyen ellopható pénzekért mindegyik politikus kapálózik. Feleslegesen.

HgGina 2014.10.25. 16:24:05

@♔bаtyu♔: stabilitás... aha. Ukrán tankok árnyékában. Az instabilitás mindig az elnyomó erőszakszervezet (Ukrajnában az állam maga) gyengülésének és a demokratikus változásnak az egyértelmű jele.
Ukrajnának már vagy 10-15 éve szét kellett volna esnie 4-5 részre. Addig erőlködtek, hogy most már békésen nem megy.

paraszthajszal 2014.10.25. 17:40:27

@HgGina: hát kegyed sem nézegetett mostanában népszámlálási adatokat a környező országokból, az biztos. Szlovákiában, Romániában a jelentős német kisebbséget már felszámolták, a magyar kisebbség egyre inkább marginalizálódik, a létszáma folyamatosan csökken. Sokat elmond azért, hogy ötvenezer fősnél nagyobb határontúli települések között sehol nincs magyar többség. Ilyen helyzetben az elszakadásról már csak álmodozni lehet, de azt se érdemes, mert a többségieket még inkább a "maradék" elsorvasztására fogja ösztönözni.

Ukrajna persze más, de főleg azért, mert a kisebbség jóval nagyobb létszámú, a közelmúltig jelentősebb politikai erővel bírt, és legfőképpen azért, mert a külső támogató az Ukrajnánál politikailag, gazdaságilag és katonailag összehasonlíthatatlanul jelentősebb szomszéd, akinek fontos geopolitikai érdeke fűződött a Krím megszerzéséhez, és az ország destabilizálásához. Senki ne áltassa magát azzal, hogy a magyar-szlovák vagy a magyar-román erőviszonyok ezzel csak megközelítőleg is párhuzamba állíthatók.

Szúnyog 2014.10.25. 17:48:57

"a hétvégi voksolás rövid távon Ukrajna kettészakítottságát erősíti azáltal, hogy a keleti területeken lehetetlen lesz azt megtartani."

Rövid távon? Örüljenek, ha nem nő jelentősen az elszakadó terület.
A "nyugati orientáció" eléggé eufemisztikus név a NATO terjeszkedésére.

HgGina 2014.10.25. 20:16:35

@paraszthajszal: csak pár 50 ezresnél nagyobb település: Csíkszereda, Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós. És ezekben nem magyar a többség? Meglepne.
A szlovákoknál arányaiban elég nagy a magyarság. A románoknál nem csak a magyarra kéne asszociálni, van ott bőven szerb és bolgár is. Olaszoknál a német, spanyoloknál meg csupa nemzetiség az egész. Belgium egyik fele meg a másik fele is kisebbség. Nem elszakadásról szól a történet, hanem szétesésről. Ukrajnától nem elszakad egy oroszlakta terület, hanem az ország szétesik. Nagy különbség a két folyamat. Jugoszláviától sem elszakadtak, szétesett. Csehszlovákia is szétesett. A Szu. is szétesett. A spanyoloktól elsőként talán Katalónia kiválik, de az inkább csak a szétesés első lépcsője.
A népszámlálás pedig pont az a kategória, amire anno valami nagyhasú, szivarozó angol politikus mondta bő fél évszázada, hogy a statisztikának csak akkor hisz, ha ő maga hamisította.

HgGina 2014.10.25. 20:21:45

@paraszthajszal: és valami kimaradt. A Krímet nem megszerezték, hanem visszaszerezték, nem ugyanaz a két szó jelentése. Csak egy elmebeteg orosz valamikor a maga szakállára ajándékba adta az ukránoknak.

paraszthajszal 2014.10.25. 20:52:31

@HgGina: hát a statisztikáknál, ha valamivel lehet és szoktak is csalni, az általában nem a lélekszám, hanem a nemzetiség. (Az utóbbit, ha nem kapnak rá választ, mert pl. a felmérendő háztartás tagjai nem válaszolnak, esetleg meg se kérdezik tőlük, akkor az "ismeretlen" kalapba kerülnek.) A lélekszámot inkább túlbecsülni lehet, ha bemondásra azokat is felírják, akik amúgy tartósan külföldön élnek.

Az általad felsorolt városoknak a népessége is folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, de még a "csúcson" se volt 50 ezer lakosa egyiknek se (Gyergyószentmiklósnak a fele se). A magyar többségű városok közül egyedül Sepsiszentgyörgy éri el ezt a lakosságszámot (meghaladni nem haladja meg), de a románság aránya ott is számottevő, és a népesség trendje erőteljesen csökkenő.

A hivatalos statisztikák:
MUNICIPIUL MIERCUREA CIUC (Csíkszereda város)
Népesség: 38966 fő, ebből román anyanyelvű 6545, magyar anyanyelvű 30970 fő.
MUNICIPIUL ODORHEIU SECUIESC (Székelyudvarhely város) össz: 34257, román anyanyelvű: 832, magyar anyanyelvű: 32198 fő
MUNICIPIUL GHEORGHENI (Gyergyószentmiklós város) össz: 18377, román anyanyelvű: 1648, magyar anyanyelvű: 15816 fő
Forrás: Román népszámlálás: www.recensamantromania.ro/rezultate-2/ Resultate definitive RPL 2011 www.recensamantromania.ro/wp-content/uploads/2013/07/sR_TAB_10.xls

paraszthajszal 2014.10.25. 20:59:08

@HgGina: Ami Csehszlovákiát és a Szu-t és ezeknek Romániával, Szerbiával vagy Ukrajnával való összevetését illeti, a különbség az arányokban van. 6-10 %-nyi kisebbséget lazán tudnak kezelni. Románia és Szlovákia ezért teljesen stabil és köze nincs a széteséshez.

Ukrajna más, mert ott délen és keleten sokhelyütt jelentős az orosz anyanyelvűek aránya, az északnyugati rész (Ivano-Frankivszktól Kijevig) azért egyértelműen ukrán, a nyugati határszélen található lengyel, román, magyar kisebbség együtt sem számottevő tényező, az oroszok, ruszinok pedig ott nem alkotnak homogén etnikai tömböket.

Krisz11 2014.10.26. 00:37:04

Ukrajnában is annyi értelme van a szavazásnak mintha a cserebogarakat szavaztatnának. Ha az EU beléjük tol 20 milliárdot (meg utána még vagy 100-at), akkor ahhoz az érdekszférához tartoznak majd, ha meg nem, és csődbe mennek, meg télen megfagynak, akkor visszakéredzkednek az oroszokhoz. Terelik őket mint a barmokat.
Oda még nem jutottak el, mint ahova a magyarok lassan eljutnak, hogy ha nem segítenek magukon, akkor senki sem fog.
süti beállítások módosítása