Függetlenek győzelme Szlovákiában

2014. november 19.

November 15-én helyhatósági választásokat tartottak északi szomszédunknál. Az arra jogosultak kevesebb mint felé adta le voksát, megválasztva az ország 2923 települését vezető polgármestereket, illetve képviselőtestületeket. A legtöbb megválasztott tisztségviselő függetlenként indult, a legerősebb pártnak továbbra is a kormányzó Smer. A Magyar Közösség Pártja a politikai formációk között annak ellenére a harmadik helyen végzett, hogy regionális pártnak tekinthető, hiszen csak az ország negyedében, a déli járásokban indított jelölteket.

A november 15-én tartott szlovákiai helyhatósági választások legnagyobb győzteseinek a független jelöltek tekinthetők. Magyarországhoz hasonlóan a helyi, települési önkormányzatok vezetői és a képviselőtestületek tagjai nem pártszínekben indulnak, ennek eredménye az, hogy 1104 polgármesteri és 6000 képviselői székbe függetlenek ülhettek be. Az átlagosan 48,34 százalékos részvétel (városokban 38 %, vidéken 61 %) mellett tartott voksoláson a legnagyobb politikai erő az elnyert tisztségek alapján a kormányzó Smer párt lett, második ebben az összevetésben a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), harmadik a Magyar Közösség Pártja (MKP), negyedik pedig a Híd-Most párt lett – az ellenzékinek tekinthető pártok ugyanakkor összesítve 6795 képviselői helyet szereztek meg, szemben a Smer 5371 nyertes jelöltjével.

Szlovakia_valaszt.jpg

("Választási életkép"; f.: mno.hu)

A számok mögé tekintve az látszik, hogy a Smer magabiztosan őrzi vezető pozícióját a széttöredezett ellenzék pártjaival szemben, illetve az, hogy a független képviselők száma tovább nőtt a négy évvel ezelőtti utolsó helyhatósági megmérettetés óta. Ján Baránek szlovákiai politikai elemző szerint egyre inkább a független képviselők lesznek meghatározóak, és ebbe a sorba illeszkedik Andrej Kiska államfő győzelme is tavasszal. Peter Javůrek a Pravda honlapján szintén a függetlenek győzelmét, és ezzel kapcsolatban azt emeli ki, hogy a politikai pártokba vetett bizalom folyamatos válsága fejeződik ki a hétvégi eredményekben is. Ugyanakkor felhívja arra is a figyelmet, hogy számos jelölt függetlensége erősen megkérdőjelezhető, ugyanis nemrég még valamelyik párt színeiben politizáltak. Jó példa erre a főpolgármesteri széket 39 százalékos szavazataránnyal meglepetésre megnyerő „független” Ivo Nesrovnal, aki egészen tavalyig az SDKÚ (Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió) képviselője volt városi és megyei szinten is.

A függetlenek sikerére Berényi Miklós, a Magyar Közösség Pártjának elnöke is felhívta a figyelmet. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet hétfői rendezvényén a pártelnök is arról beszélt, hogy számos, a választásokon magát függetlenként meghatározó jelölt mögött valójában valamely párt áll. (Az MKP több jelöltje is így nyert, például a Diószegen a nyertes polgármester, Szabó Antal felfüggesztette párttagságát a választások idejére.) Ahogy több szlovákiai elemző kiemelte és elismerte, úgy Berényi is hangsúlyozta, hogy az MKP színeiben megválasztott polgármesterek és képviselők száma alapján úgy lettek a harmadik legnagyobb politikai erő, hogy csak az ország negyedében indítottak jelölteket. Ez egy kedvező előjelnek tekinthető a párt számára a 2016-os parlamenti választások tekintetében, de a jellemzően magasabb részvételi arány és a most elveszített csaták (például Szepsi, Nagymegyer és Gúta esetében) arra intik a párt vezetését, hogy hátradőlni a sikerek ellenére sem lehet. Berényi pár mondat elejéig szóba hozta a rivális Most-Híd eredményeit és helyzetét is, kiemelve, hogy a párt egyre több szlovák szavazót (és politikust, lásd pl. Lucia Žitňanská alelnök esetét) vonz magához, ami egyre kevésbé teszi lehetővé a magyar érdekképviseletet, továbbá ha Bugár Béla pártelnök pozíciója meggyengülne, teljesen elszlovákosodna a párt.

bugar_zitnanska_0.jpg

("Halványodó magyar érdekképviselet?" - Bugár Béla és Lucia Žitňanská; f.: parameter.sk)

A „megszólított” Bugár Béla nem tudott válaszolni a felvetésre, mert a Nemzetpolitikai Kutatóintézet vezetése – követve a kormánypárti nemzetpolitikai irányvonalat – nem tartotta fontosnak őt is meghívni a választásokat értékelni hivatott rendezvényre. A Most-Híd párt vezetője a választásokat követő nyilatkozatában kijelentette, hogy megvédték korábbi pozícióikat, sőt, további helyeket is szereztek, valamelyest javítva négy évvel ezelőtti eredményeiken, és a párt meghonosodott Dél-Szlovákiában. Kiemelte továbbá az ifjúsági, illetve roma szervezetük soraiból kikerült jelöltjeik sikerét: „Nagyon örülök annak, hogy a IUVEN ifjúsági szervezet jelöltjei most első alkalommal kerültek be képviselőtestületekbe és a PURT roma szervezet jelöltjei kifejezetten sikeresek voltak” (utóbbi elnöke Rimaszécs polgármestere lett).

Arra, hogy mennyire más lenne a helyzet egy országgyűlési választáson, a Polis közvélemény-kutató ügynökség legfrissebb, november 10-16. között végzett felmérése mutat rá. A Smer-SD ebben az esetben is a legnagyobb párt (36,9 százalék), azonban a második legerősebb párt a Sieť (Háló) lenne 11,7 százalékkal, őket követné a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH – 9 %), a Híd (8,7 %), az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽANO – 7,5 %). A Magyar Közösség Pártja is bejutó helyen szerepelne, hosszú idő óta először megugorva a képzeletbeli küszöböt, 5,6 százalékos eredménnyel. Ennek megfelelően a pártokat valószínűleg korai lenne temetni, inkább az (az egyébként hazánkban is megfigyelhető) tendencia érvényesül, hogy a helyben ismert és elismert embereket választják polgármesteri, illetve képviselői tisztségekbe a helyhatósági voksoláson.

Azoknak, akiket a részletes eredményre kíváncsiak, ajánljuk a Sme honlapját, ahol mindenféle szlováktudás nélkül is lehet kutakodni az eredmények között, előbb a minket érdeklő kerültre, majd a járások, végül az adott település nevére kattintva.

Abelovszky Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr926915341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása