A Political Capital elemzői munkájáról

2015. február 11.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az új Hitler, Orbán Viktor magyar miniszterelnök pedig hű csatlósa, akinek külpolitikai stratégiáját, beszédmódját nagyban befolyásolja a cél, hogy visszaszerezze Magyarország számára a többségében magyarlakta területeket, amelyek az I. világháború végén kerültek elszakításra - sugallja írásában a Political Capital budapesti agytröszt két munkatársa. A független elemzői munkaként tetszelgő anyag, amely egésze pusztán az olvasók szándékos félrevezetésén és felesleges hangulatkeltésen alapul, azonban nem több, mint egy ország és egy teljes szakma arculcsapása. DiploMaci kritika.

A nemzetközi külpolitikai újságírás egyik legismertebb, bár sokszor vitatható minőségű amerikai magazinja, a Foreign Affairs tegnapelőtt megjelentetett egy cikket (The Hungarian Putin? Viktor Orban and the Kremlin's Playbook) részben két magyar belpolitikai elemző, Krekó Péter és Juhász Attila tollából. Írásukban a szerzők arról értekeznek, hogy a magyar kormány külpolitikai tevékenysége, főként a határon túli magyarok vonatkozásában, nem mást szolgál, minthogy revíziós feszültségeket szítson mind a hazai, mind a külföldön élő magyar választók körében. Egyszerűbben: Putyin az új Hitler, aki Orbán Viktor kétkulacsos / szabadságharcos / kurucos külpolitikai ténykedését esetleg azzal honorálja majd – ha Ukrajnát követően például Romániát is megszerzi magának –, hogy területeket enged át Magyarországnak.

orbán-putyin.jpg

A Political Capital agytröszt igazgatója (Krekó Péter) és vezető elemzője (Juhász Attila), legalább is írásukból ez szűrhető le, komolyan gondolják ezt a nézetüket. Olyan kijelentéseket tesznek például, amelyek azt sugallják, hogy a magyar miniszterelnök nem egy egyszerű történelmi tényt állapít meg akkor, miközben arról beszél, hogy a magyar nemzet nem áll meg Magyarország jelenlegi határainál, hanem valamiféle szándékos kettős beszédet alkalmaz, amivel etnikai feszültségeket gerjeszt. Ide sorolható továbbá: 1) A szerzők a magyar kettős állampolgárság intézményének bevezetését egyfajta orosz mintára megvalósított útlevél osztogatásnak fogják fel, bújtatva említve csak a tényt, hogy hazánk és Oroszország mellett mások is élnek ezzel a rendszerrel; például az oroszbarátnak mostanában nehezen nevezhető Egyesült Államok, Egyesült Királyság vagy éppen Svédország. 2) A szerzők kijelentik, hogy a határon túli magyar kisebbségek nem autonómia pártiak, holott Székelyföldön például alig egy éve bő 50 kilométeres élőláncot alkottak a függetlenség mellett kiállok; és itt akkor kár is említeni, hogy szerzők nem tárják az olvasók elé, hogy pontosan milyen kutatásra, milyen tényadatra alapozzák ezen nézetüket. 3) A szerzők az írás folyamán végig azt a látszatot akarják kelteni, hogy a magyar kormány külpolitikája a szomszédos országok viszonylatában, bár egyelőre megtartva a nemzetközi jogrendből fakadó szabályokat, a revízióért cserébe készen áll azt bármikor megszegni, és erre szolgál minden lépésük, amit az elmúlt években a határon túliak ügyében – közvetve vagy közvetlenül – hoztak.

Személy szerint ezt a fajta szándékos csúsztatásokra, a magyar nép sebezhető nemzet- és történelemtudatára építő, a szakmaiság köntösébe bújtatott, ám valójában minden valós tényt nélkülöző, elfogult, kizárólag belpolitikai haszonszerzésre játszó külpolitikai elemzést, amely nyilvánvalóan Orbán Viktor személyének és a magyar kormány külpolitikájának lejáratását célozza a nemzetközi közvélemény előtt, mélyen elítélem. És nem csak azért, mert ebben egy számomra kedves hivatás, a szakszerűség vezérelte külpolitikai elemzés és újságírás minden előírását feketítik be olyanok, akik láthatóan képtelenek tárgyilagosak maradni egy egyébként számukra ismeretlen szakterületen, hanem azért is, mert ezzel rengeteg magyar lelkébe gyalogolnak bele, minden alap nélkül.

orban-gondok.jpg

Úgy gondolom, hogy a jelenlegi magyar kormány külpolitikáját számos ponton lehet és kell kritizálni. Az IMF, az Európai Unió, vagy mostanság a bevándorlók irányába megfogalmazott, tényeket nélkülöző kommunikációs offenzíva leginkább a néhai (bűnbakkereső) világháborús, majd szocialista propagandát idézi. Az agresszív Keleti Nyitás stratégiája, ami szembe állítja a klasszikus diplomáciát a gazdasági diplomáciával, mondván az előbbi értékelvűsége felesleges úri hóbort a modern világban, ahol csak a maximális pragmatizmus (értsd: elv-mentesség) érhet célt - elhallgatva a tényt, hogy az új megközelítés szinte kimutathatatlan pénzügyi haszonnal járt az ország számára, miközben nemzetközi megítélése rég nem látott mélységekbe süllyedt. A tradicionálisan jó kétoldalú kapcsolataink leépülésének tétlen figyelése, például az Egyesült Államok és a visegrádi országok vonatkozásában. Ezen problémák mindegyike érdemes a szakmai kritikára.

Arra azonban, amit Krekó Péter és Juhász Attila, a Political Capital két belpolitikai elemzője a Foreign Affairs hasábjain megfogalmazott, nincsen semmilyen magyarázat. Azon kívül persze, hogy a szerzőket nem a külföldi újságolvasók pártatlan tájékoztatása vezérelte egy fontos európai konfliktus (EU / Ukrajna kontra Oroszország) idején, hanem a szándékos félrevezetés. Más okot ugyanis nem tudok elképzelni egy magát szakmai műhelynek beállító, diplomás értelmiségieket foglalkoztató agytröszt esetében. Kivéve persze, ha a Political Capital a közeljövőben a politikai elemzések publikálásáról áttér az összeesküvés-elméletek gyártására, mert ha így lesz, akkor az első, Foreign Affairs számára írt munkájuk meglepő igényességről árulkodik.

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr367160491

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: [Németh Áron Attila]: A Political Capital elemzői munkájáról 2015.02.12. 15:26:01

Arra, amit Krekó Péter és Juhász Attila, a Political Capital két belpolitikai elemzője a Foreign Affairs hasábjain megfogalmazott, nincsen semmilyen magyarázat.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.11. 09:52:36

Ballib cikk, ennyi, ott követelmény a hazudozás.

Alick 2015.02.11. 12:19:10

McCain szenátorra jobban ráillik a hitlerezés, sok országban szállt bele a fegyveres felforgatások támogatásába.

paráznabillegető 2015.02.11. 12:21:25

uramisten, revízió... megannyi békés, nógrád meg szabolcs megye... azok majd kihúzzák magyarországot a szarból.
meglehet az ukrajnaiak még örülnének is neki, hiszen azonnal mehetnének az únión belül nyugatra... :p

Ms Diane Choksondik 2015.02.11. 12:24:31

ez akkora hülyeség, h ezek a nyomik csaz az usában merték elsütni, hátha mi nem szerzünk róla tudomást

Erő e-meló 2015.02.11. 12:24:52

A Political Capital egyetlen előrejelzése nem jött még be, az MDF-et viszont sikeresen küldte sírba, miután Dávid Ibolya rábízta a kampány menedzselését. Épeszű ember nehezen hinne el bármit is nekik

Így most szerencsésen felfedezték azt a műfajt, amihez nem kell ép ész: a futballfanok gondolkodási szintjén mozgó fideszfikázást. Mivel nem amatőrökről, hanem profi pénzcsinálókról van szó (ami ugyanakkor jól megfér a szakmai inkompetenciával), aligha gondolnám hogy nem valami jól fizető megrendelés áll a hátterében

bozon 2015.02.11. 12:26:10

Ahelyett, hogy a XXI. század egyik legprogresszívabb alapjogi törekvésévé fajult volna a születés helye szerinti kormányzattól független kulturális identitás joga (azaz pl. ne legyen kötelezően részben vagy egészben román, aki az éppen aktuális romániában születik), ebbe az alantas vádaskodásba és konteógyártásba süllyedt a külhoniak ügye. A nemzet és az állam szétválasztása helyett arról beszél mindenki, hogy hogyan használja fel a kormány a céljaihoz a határon túli magyarokat, vagy hogyan ne.

Ez nagyrészt annak a cinikus, pusztán hatalomtechnikai, amúgy teljesen koncepciótlan jobboldali megközelítésnek köszönhető, amit a mai magyar kormány tol. Ez az igazi és maradandó hatású nemzetárulás. Szégyen!

♔bаtyu♔ 2015.02.11. 12:27:08

Érdekes "munkatársak" lehetnek ott. Szerintem az ilyenek miatt jutnak a ballibsi bloggerek naponta arra a következtetésre, hogy Orbánéknak a jövő héten vége.

Amúgy benne lehet az is a zsákban, hogy egy normális elemzést a FA eleve nem közölt volna le. Ilyet vártak, ilyet kaptak.

Azzal együtt most már valahol megértem, miért hitte azt a CIA-s Goodfriend, pár hónapja, hogy megjelenik a Kossuth téren és kitör a forradalom.

Bafana 2015.02.11. 12:38:00

A Political Capital munkássága egy piromániás tűzoltóéhoz hasonló. Nincs tűz? Majd csinálunk, és rohanunk oltani, megmentjük vele a világot.

Erő e-meló 2015.02.11. 12:39:14

@♔bаtyu♔:
Ezek után már csak abban reménykedhetünk, hogy Bukarestre lövik ki az atomot amit Orbánnak szántak

Tidal Wave 2015.02.11. 12:42:57

Legalább most végre jól lejáratta magát a PC, amit eddig mértékadó elemző műhelyként tüntettek fel, különösen a ballib oldalon és a nemzetközi médiában.

Az még hagyján, hogy néhány tájékozatlan külföldi újságíró ilyeneket szokott leírni (érdekes, a románokkal szemben, akiknek -különösen Basescu idején - a moldáviaiaknak megadott kettős állampolgársággal nyíltan Moldávia Romániához csatolása volt a célja, ez a kritika sohasem hangzik el), de hogy ezt az ocsmányságot két "magyar" kövesse el, azért az tényleg nem semmi.

Persze Bajnaiék rendezvényén is mondtak már olyat, hogy Trianon olyan volt, mint a Brit Birodalom szétesése, meg Fischer Iván és Schiff András is szoktak náciveszélyről hisztizni külföldi lapokban, nem lepődik meg semmin az ember...

Illetve egy valamin mégis: ezek nem ismerik a 2014-es választási eredményeket? Nem látják, hogy nem jön be ez a módszer, valami más kellene? Esetleg Krekóék kaptak egy vaskos borítékot az amerikaiaktól, hogy a nevükben megjelenhesssen ez a véleménycikk (módszer á la Udo Ulfkotte)?

♔bаtyu♔ 2015.02.11. 12:43:10

@Erő e-meló: Ja, simán el tudom képzelni. Az a gond, hogy Sorosék emberei pontos koordinátákat fognak megadni.

Erő e-meló 2015.02.11. 12:44:35

@bozon:
"a születés helye szerinti kormányzattól független kulturális identitás joga (azaz pl. ne legyen kötelezően részben vagy egészben román, aki az éppen aktuális romániában születik)"

Eddig jó

"Ez nagyrészt annak a cinikus, pusztán hatalomtechnikai, amúgy teljesen koncepciótlan jobboldali megközelítésnek köszönhető, amit a mai magyar kormány tol. "

Ez meg a kötelező fideszfika volt. Látom nem bíbelődtél azzal, hogy levezesd a kettő közötti összefüggést

Erő e-meló 2015.02.11. 12:46:49

@♔bаtyu♔:
Szóval akkor a felcsúti stadion lesz a célpont? Mert aligha gondolnám, hogy Budapest koordinátáit adnák meg, ahol Soros emberei koncentrálódnak

Traktoros lány 2015.02.11. 12:46:54

A cikknek minden szava igaz! Ez abból is látszik, hogy a takonygerincű náci fityeszes egybites orbánfanok idejöttek verni a büdös nyálukat!

(Most jól beelőztem a libsi kommentelőket, hehehe!)

♔bаtyu♔ 2015.02.11. 12:48:33

@Traktoros lány: Akkor nem is értem, miért a te büdös nyálad csorog gyurcsánycsicska?

♔bаtyu♔ 2015.02.11. 12:51:00

"Teljes csőd az ukrajnai sorozás: 20%-os az "eredmény", nyilvánosan égetik el a behívót"

Kezdik érezni az ukránok, hogy az USA behűzta őket a csődbe, most csak annyi, hogy USA által támogatott oligarchák zsákmányolják ki és küldik a halálba őket.

Mindfield 2015.02.11. 13:12:22

Na, akkor megyünk katonának? Hol vannak a fegyverek?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.02.11. 13:27:02

a belpolitikai elemzéseik se sokkal magasabb színvonalúak maradjunk annyiban...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.11. 13:28:00

@Tidal Wave:

Ezt pont Bajnaira nem igaz, ő igyekezett ekkora baromságokat nem mondani. A nevezetes brit birodalmas hülyeséget a millások agytrösztje eszelte ki.

Nevoeiro66 2015.02.11. 13:37:47

@♔bаtyu♔:

Hát őő, szerintem ő ezt nem úgy gondolta... :D

toportyánzsóti 2015.02.11. 13:42:45

@Traktoros lány: Gyenge sutka 1 illibsi g e c i től.Simicska lerendezte jó időre a pofátok,már 1 milka bircafan odavan,4 bukott választás volt sorozatban.Kicsit térdreesett élő istenetek az RTL előtt a végén még a bankoknak is orális kényeztetés lesz.

toportyánzsóti 2015.02.11. 13:44:25

@maxval bircaman szerkesztő: Benézted homofób illibsi kérődző,kidobott minden kopek amit rád költenek.

toportyánzsóti 2015.02.11. 13:48:12

@♔bаtyu♔: Ukrajnát a gazprom húzta csőbe csak nekik akarta 3-szoros áron adni a gázt,nem csoda hogy kivágták putinkát,ha fehérorosz áron adta volna nem volna gondja.Tájékozódj mielőtt szénné égeted a fajtád.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.02.11. 14:11:13

A political capitalt a soros pénzeli és gyurcsány kottájából játszik. :-)

Amúgy meg mindenképpen a szovjetek szoponcai leszünk újra. Viktor is erre tendál (onnan akar szabadon khm... felhasználható pénzt), a kgbélás csapat meg méginkább. 30 év alatt már népszerűbb a jobbik, mint a fidesz.

patkányarcúáginéni 2015.02.11. 14:16:35

Amit ez a két fickó elkövetett, bűntett, nem vélemény. Hazug állításokkal hazájuk elleni (akár) fegyveres támadást próbálnak provokálni, ill. alátámasztani.

Roland Oranky 2015.02.11. 14:33:02

Sajnos az elemzes nagyon jol fog jonni a romanoknak. Nemreg jelent meg az adevarul ujsagban egy videointerju es elemzes amit Gheorghe Talpes a SRI (roman titkoszolgalat) volt vezetojevel keszitettek es pont ezt vetitette elore. Sajnos Mo.-van egy 5.hadoszlop arulokbol ami Romaniaban nincsen. Mintha az orszag 10-20% gyulone mindent ami magyar.

♔bаtyu♔ 2015.02.11. 14:48:40

@toportyánzsóti: Legalább ne te beszélj szénné égetésről, az egyik legostobább nick vagy és ezt elég rendesen közkinccsé is teszed.

high up! 2015.02.11. 14:49:06

Moszkva által pénzelt EU bérbomlasztók:

Orbaneszku, Vona (és a teljes Fosabbik vezetőség), a teljes ciprusi politikai elit, a görög kormány (szélsőjobb és szélsőbal hogy összefeküdt már!), Marie Le Pen, az olasz kommunisták.

Hú micsoda egy intelligenciától duzzadó csapat!

FOLYTASSUK!

high up! 2015.02.11. 14:57:00

@♔bаtyu♔: "Kezdik érezni az ukránok, hogy az USA behűzta őket a csődbe"

jaj de egy sötét fidióta hülye vagy te a mindennapi libsizéseddel meg usázásoddal. Ennél több szókincs nem is szorult abba az aranyos kis fidióta fejdbe, de ez itt nagyon kevés.

Az USA-nak pont az az egyéni szocproblémája, hogy Ukrajna az EU-ba akar menni és éppen ezért Ukrajna érdemileg csak az EU-val tárgyal és vele határozza meg, hogy milyen lépésket tegyen.
Az USA fegyvert akar szállítani Ukrajnának, hogy minél hamarabb verjék ki a ruszki testvéreidet, de ez pont az EU ellenállásán bukik meg.

Tudom, a közismerten hülye agyad ezt most úgy fogja megmagyarázni, hogy az EU-t is az USA irányítja.

barom batyu!

FOLYTASSUK!

VérBulcsú 2015.02.11. 14:58:31

Kiváló írás, nincs is mit hozzátenni. Az utolsó mondat pedig felteszi a pontot az i-re...

Lord_M_ 2015.02.11. 14:59:58

Tulajdonkeppen illik a kepbe amit nem olyan regen hirdetett meg az MSZP
"Az MSZP európai diplomáciai offenzívát kezd jövőre annak érdekében, hogy Magyarországot visszavezesse az európai demokratikus értékekhez - jelentette be Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője és alelnöke vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón."

Ez csak azert zavar, mert a sajat erejebol nyerni keptelen part a kulfoldiek kabatjat rangatja "csunya viktor elvette a jatekomat, gyertek buntessetek meg"

Szo se rola, a jelenlegi kormany rengeteg olyan dolgot mond / tesz ami sok ember zsebeben kinyitja a bicskat - es idonkent minden racionalitast nelkuloz, de ez a kulfoldre szaladunk panaszkodni dolog ez zavar. Hiszen osszessegeben lejaratjatk a kormanyt, onmagukat es ezzel tulajdonkeppen az orszagot.

Ez a fuggetlen cikk is tokeletesen illik a kepbe, mintegy eltervezett es utemezett tamadas.

Anselmo 2015.02.11. 15:00:38

Mikor tegnap olvastam az index cikkét a foreign affairs írásáról, hogy lám, az amerikaiak mit írnak rólunk (megspékelve egy fotóval, amelyen nyilván amerikaiak tüntetnek Orbán és Putyin ellen), rögtön gondoltam, hogy ezek az "amerikaiak" valahol Pest belső kerületeiben laknak. Az indexes cikk mintha ezt nem említette volna...

Inkább az azérdekes, hogy néhány pesti ballibsi hogy jelentetheti meg az "elemzését" amerikában (melyet aztán itthon az "amerikaiak" véleményeként lehet eladni). Meg még azon is tűnődöm, hogy ha ezt megválaszolnám, az már antiszemitizmus lenne?

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.02.11. 15:13:14

@high up!: Ne röhögtess már. Hiába szállítanak oda fegyvereket, az még nem jelenti azt, hogy sikerül kiverni az oroszokat. Az amik által felfegyverzett iraki haderőt is igen hamar szétzavarta pár tízezer fanatikus iszlám harcos. De említheném a dél-vietnámi hedsereg csúfos szereplését is a 70-es években, pedig ők is amerikai fegyverekkel harcoltak..

Alick 2015.02.11. 15:20:43

@high up!: "Az USA fegyvert akar szállítani Ukrajnának, hogy minél hamarabb verjék ki a ruszki testvéreidet, de ez pont az EU ellenállásán bukik meg."

A helyi seftelős légkörben elképzelhető, hogy e fegyverek bizonyos részét jó áron eladják a ruszkiknak... bölcsebb lenne hagyni az oroszokat és az ukránokat, hogy oldják meg egymás között a problémáikat.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.11. 15:36:27

@high up!:

Ezek azok az erők, aki változást akarnak, s ráeszméltek a liberalizmus bukására.

bozon 2015.02.11. 15:56:48

@Erő e-meló: "Ez meg a kötelező fideszfika volt. Látom nem bíbelődtél azzal, hogy levezesd a kettő közötti összefüggést"

A levezetés nem egy komment terjedelmébe való, de azért pár dologra rámutatnék:
-- A kormány _tényleg_ csak hatalomtechnikai okokból foglalkozik a határon túliakkal. (Ebből mondjuk következik az összes lentebbi állítás, de azért érdemes azokat is kifejteni.)
-- A szomszéd államokkal, illetve azok domináns népeivel való barátkozásnak, egyezkedésnek nyoma sincs.
-- Még a határon túli magyarság saját maguk által választott szervezetivel sincs általános kapcsolatkeresés!
-- Az autonómiatörekvések európai beágyazottságával, a hasonló törekvések támogatásával szintén nem foglalkoznak.
-- A magyarok törekvéseit erősítő egyéb folyamatokat (független Ukrajna, de az oroszok kulturális jogainak rendezésével; szerbiai albánok; Románia és Moldávia kapcsolata; belföldi nemzetiségek; stb.) is magasról leszarják, vagy pont ellenük dolgoznak.
-- A kapcsolatos XXI. századi jogelvek kidolgozásának sincs semmi nyoma, sőt, megy a retardált illiberalizmus. Mit képzeljen erről mondjuk egy román, szlovák vagy akár egy random nyugat-európai újságolvasó 2015-ben?

high up! 2015.02.11. 16:18:11

@maxval bircaman szerkesztő:

te naponta hányszor rájszolsz a "liberalizmnus" szóra?

A liberalizmus az az, hogy Magyaro ma nem a Szovjetunió egyik gyarmati országa Putyinizmussal, hanem az EU egyik független tagállama (persze a Moszkvából pénzelt fidesz meg fosabbik tesznek ez ellen rendesen).

A liberalizmus nem a szadesz - az a banda egy deformált agyú ultralibsi banda volt

S a liberalizmus nem a FELÜGYELETI KONTROLL nélküli hagyott pénzpiacok - mert ez nem liberalizmus, hanem ugyanolyan szakmai mulasztás, mint amilyen szakmai mulasztás az, ahogy a fidesz banda beszüntette az AB KONTROLLT a törvényhozás felett, vagy ahogy a rendőrség, ügyészség KONTROLL gyakorlatát leépíette a kormánypolitkusok bünözése felett.

Na ez a meg így akkor a Magyar Liberalizmus ti idióták, legalább tudjátok már az alapfogalmakat, mielőtt holnap is naponta 50-szer csináltok magatokból közröhejt.

FOLYTASSUK!

joszip 2015.02.11. 16:44:19

Magyarország mást sem csinált az elmúlt 25 évben, mint hagyta végleg elveszni a határon túli területeken élők reményét. Ma már alig maradt olyan, aki ne törődött volna bele örökre, hogy soha nem lesz még autonómia se. Nem tud a román akkorát rúgni a székelybe, hogy Martonyinak lehervadjon a diplomáciai mosoly az arcáról.

Na most aki ezekkel a kutyalelkűekkel kapcsolatban komolyan revíziót emleget, az vagy tökéletesen alkalmatlan a szerepére, vagy valami megmagyarázhatatlannak látszó célja van ekkora baromságok terjesztésével.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.11. 16:51:18

@high up!:

"A liberalizmus az az, hogy Magyaro ma nem a Szovjetunió egyik gyarmati országa Putyinizmussal"

Nem az. Nézz utána.

DFK 2015.02.11. 17:02:21

@Anselmo: Nem, mert már a kérdés is az... :(

Szúnyog 2015.02.11. 17:24:22

@Roland Oranky: "Sajnos Mo.-van egy 5.hadoszlop arulokbol ami Romaniaban nincsen. Mintha az orszag 10-20% gyulone mindent ami magyar. "

Nincs az 10-20%. Csak a hangerejük nagyon nagy. S persze bírnak egy csomó szavazatot, ahol a szavazónak fogalma sincsen a háttérről.

Szúnyog 2015.02.11. 17:26:38

Korrekt cikk Németh áron Attiláé!
A Political Capital meg végképp beírta magát a komolytalanok közé.

gizmo26666 2015.02.11. 17:47:04

George W Bush volt az utolsó Hitlerhez mérhető, az egész emberiségre veszélyt jelentő diktátor, Putsin a nyomába nem ér.

toportyánzsóti 2015.02.11. 18:55:01

@♔bаtyu♔: Érdemi válasz volt te szellemi fekete lik,nézz utána az ukrán gázárnak,ne égessed tovább magad a homofób kérődző polgártársaddal párban.

toportyánzsóti 2015.02.11. 18:57:00

@maxvall bircaman szerkesztő: Ez a baj a homofóbokkal,nem szeretik fajtársaik.

toportyánzsóti 2015.02.11. 18:58:20

@Szúnyog: Ez most komoly?Szétröhögöm magam a fajtádon illibsi g e c i.

toportyánzsóti 2015.02.11. 19:00:23

@maxval bircaman szerkesztő: Fogalmad nincs a liberalizmusról,védjed inkább a moszkvai vodka árakat.

Erő e-meló 2015.02.11. 20:27:42

@bozon:

Ezzel azért vitába szállnék, leginkább elvi okból. Eddig ugyanis még senki se mutatott rá a helyes és követendő útra a magyar kisebbségekkel kapcsolatos politikában, és sztem neked se sikerült

"-- A szomszéd államokkal, illetve azok domináns népeivel való barátkozásnak, egyezkedésnek nyoma sincs. "

Egy kormányfő nem a népekkel barátkozik, hanem a diplomáciai szempontból partnernek számító politikusokkal. Orbán például Ficoval, jó volt a viszonya Basescuval, a héten megy Porosenkóhoz, hadd ne vegyem végig.

Szerinted néptáncestekre kéne járnia Ukrajnába vagy mi?

"-- Még a határon túli magyarság saját maguk által választott szervezetivel sincs általános kapcsolatkeresés!

Ennek az oka pont az, amit XXI századi politizálásnak is nevezhetsz, ha tetszik: nem csak az etnikum a meghatározó, hanem a pártcsaládhoz való tartozás az EU-n belül. Magyarán az EU-klán előrébb áll a rangsorban a nemzeti klánnál

"-- Az autonómiatörekvések európai beágyazottságával, a hasonló törekvések támogatásával szintén nem foglalkoznak. "

Az EU-nak nincs semmiféle politikája, még ötlete se hogyan kezelje a nemzeti kisebbségek kérdését. Kényes téma, ezért úgy tesz mintha a kérdés fel se merülhetne. Nincs EU értelemben vett beágyazottság, mivel nincs hova beágyazódni.

Vannak ehelyett hajuknál fogva előráncigált álproblémák, mint például a buziházasság kérdése, amiben tobzódhatnak az EU pótcselekvésekre szakosodott demagógjai.

"-- A magyarok törekvéseit erősítő egyéb folyamatokat (független Ukrajna, de az oroszok kulturális jogainak rendezésével; szerbiai albánok; Románia és Moldávia kapcsolata; belföldi nemzetiségek; stb.) is magasról leszarják, vagy pont ellenük dolgoznak. +

Ebből nehezen tudok bármi konkrétumot kihámozni, úgyhogy átugrom

"-- A kapcsolatos XXI. századi jogelvek kidolgozásának sincs semmi nyoma, sőt, megy a retardált illiberalizmus. Mit képzeljen erről mondjuk egy román, szlovák vagy akár egy random nyugat-európai újságolvasó 2015-ben?"

Az illiberalizmus a kormányzati gazdaságpolitika része. Illiberális lépés volt például a devizahitelek forintosításának kormányzati kikényszerítése, vagy most a bevásárlás az Erste bank részvényeiből.

Hogy jön ez a magyar kisebbségek ügyéhoez?

Alick 2015.02.11. 20:31:38

@gizmo26666: ja bizony, de az azért utód is próbál felnőni hozzá...

www.youtube.com/watch?v=zZeRwuN68VQ

maxvall bircaman szerkesztő (törölt) 2015.02.11. 21:21:19

@toportyánzsóti: hát ebben nagyon igazad van :))

de mit csináljunk ezzel a rohadék bírkával?

Krisz11 2015.02.11. 21:23:37

Jó, hogy lehet néha korrekt bejegyzéseket is olvasni.

Krisz11 2015.02.11. 21:33:25

@Roland Oranky:
Az a 10-20% inkább kb 5% + a csatlósaik, együtt max 10%, csak erős a sajtójuk. Igazából a radikális magyarellenesség mindenhol tetten érhető. Legutóbb pl: azon amikor az afrikai illegális bevándorlást akarta meggátolni a kormány, egyből hőbörgés, visítás, européerkedés volt. Amikor meg a kettős állampolgárság megadásáról volt szó, akkor persze elkezdtek 23 millió románozni, akik majd elveszik a magyaroktól a munkát.
Az persze már azokat a magyarokat minősíti, akik ennek bedőltek.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.02.12. 00:10:42

@toportyánzsóti: Világpiaci árat akart velük is fizettetni, mindössze ez volt a Gaszprom "bűne"..

toportyánzsóti 2015.02.12. 07:03:53

@A megvalósult amerikai ólom..: Fussál neki ujra mert ne így volt,ne a kgb-t majmold.

toportyánzsóti 2015.02.12. 07:06:39

@maxvall bircaman szerkesztő: Postán visszaküldjük Moszkvába csak ellenkező irányban,kínaiak hátha megeszik.

floborm 2015.02.12. 15:30:04

@Lord_M_: ó, hát ezt az európai értelemben vett offenzívát már elkezdét a 23 millió románozással.

tarnaveni 2015.02.13. 17:44:45

@bozon:
Kb ugyan azt érzik mind az ilyen „magyar” gondolkodásúak, mint te.
süti beállítások módosítása