Európa beszél a menekültekről, de nem cselekszik

2015. április 21.

Sötét napokat él meg a Földközi-tenger és a rajta áthajózni vágyó menekültek hada: a hétvégén az olasz partoktól 210 kilométerre süllyedt el egy hajó, fedélzetén 827 utassal, hétfőn pedig újabb három útja során bajba került hajóról érkeztek hírek. Bár az Európai Unió vezetősége azonnali intézkedésekről beszél, valószínű, hogy most sem fognak túljutni a protokolláris lépések szintjén.

Sok helyzetben általános alapvetés, hogy nagy katasztrófák tudják csak valóban katalizálni a szükséges változásokat. Nagyon úgy tűnik, hogy ez alól az európai kontinens sem kivétel: államainak közössége sokszor csak szörnyű események árnyékában tud valós válaszokat adni. A hétvégi események pedig újra rávilágítottak egy régóta húzódó és megoldatlan kérdésre, a menekültügyi helyzet reformjának szükségességére. A több száz halálos áldozattal járó balesetek egyértelműen mutatják, hogy a jelenlegi rendszer – már ha lehet ezt annak nevezni – korántsem működőképes.

menekult.jpg

("Utólagos kontroll" - Katonák hozzák partra a megfulladt menekültek holttesteit az olasz partiőrség hajójáról; f.: theguardian.com)

Milyen téglákból is építkezik jelenleg az EU migrációs stratégiája? A szervezet migrációs alapszabályait a Közös Európai Menekültügyi Rendszer foglalja össze. Ezek segítenék elő többek között a menekültügyi eljárások gyors és jó minőségű meghozatalát, a menekültek befogadásának anyagi minimum feltételeit és a beérkezők nemzetközi védelem alá esésének felülvizsgálati kritériumait. Azonban, mint ahogy az sok EU-s szabályzattal lenni szokott, gyakorlati életbeléptetésük a tagállamokban kifejezetten nehézkes. Főleg, mivel a migrációs hullámok sokkal erőteljesebben befolyásolják a görögök és az olaszok életét, mint például a csehekét vagy a románokét. Egy másik fontos alapköve az EU-nak a Dublini Rendelet, amely célja, hogy elősegítse a menedékjog iránti kérelem megvizsgálásáért felelős tagállam lehető legrövidebb időn belül történő meghatározását, és megelőzze a menekültügyi eljárásokkal való visszaélést. Gyakorlatilag a kérelem megvizsgálását legtöbbször az első ország végzi, ahol a menekült eléri az EU határát – a rendelet kritikusai szerint pedig pont emiatt túl nagy nyomást helyez az ilyen szempontból elérhetőbb országokra.

("Tengernyi felelősség" - az olasz partiőrség egyik központja; f.: nbcnews.com)

Ám hiába vannak kialakítva a legszélesebb körben szabályok, ha a gyakorlatban az Unió egyre kevesebbet tud vagy akar tenni a migrációs katasztrófák kezeléséért. Természetesen itt nem a segélyezésről és annak különböző fajtáiról van szó – mert a kontinens abban még mindig élen jár – hanem a valós lépések meghozatalán. Ezekkel pedig pont szembe megy például az olasz haditengerészet tengeri kutató- és mentőmissziója, a Mare Nostrum tavaly novemberi megszüntetése, amely helyett jelenleg harmad akkora költségvetéssel rendelkező, limitált program van csak életben. A jelenlegi uniós program, a Triton már nem végez széleskörű átfésüléseket a Földközi-tengeren, csupán az olasz partok 30 tengeri mérföldnyi területét ellenőrzi csupán – kevés esélyt adva a valódi mentőakciókra. Brüsszel nem különösebben fordít figyelmet az olasz és görög szigeteken kényszeresen létrejövő menekülttáborokra sem: egyre több beszámoló érkezik az ott tapasztalható szörnyű körülményekről és bánásmódról. Így ami a szavak szintjén jól működik, az a valóságban meglehetősen kiforratlannak tűnik.

(DiploMaci szavazás: Mondd el a véleményedet, mit tegyen az EU?)

Változásra tehát szükség van, ez egyértelmű. A hétvégi katasztrófák árnyékában hirtelen természetesen minden európai politikus próbálja menteni a becsületét, és bebizonyítani, hogy ő már hetek, hónapok vagy évek óta hangoztatja, sürgősen cselekedni kell az európai közösségnek. Láthatóan a kezdeményezés motorja a mediterrán országok vezetői: Matteo Renzi olasz miniszterelnök már vasárnap az EU hathatósabb tevékenységét kérte számon, Federica Mogherini, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője pedig szintén azt hangoztatta, hogy csak közös fellépéssel lehet az embercsempészek által okozott katasztrófákat megelőzni a jövőben. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke is felvetette, hogy hány embernek kell még meghalnia, hogy Európa cselekedjen? Szavaik sikerrel jártak, mivel Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke rendkívüli uniós csúcsot hívott össze csütörtökre, hogy megvitassák a helyzetet a tagállamok állam- és kormányfőivel.

Bár a líbiai polgárháború egyértelműen erőteljes faktor a jelenlegi migrációs hullámban, sajnos nem mondhatjuk, hogy az idei menekültügyileg vészesebb év lenne a tavalyinál: míg idén eddig körülbelül 1800 ember lelte halálát a Földközi-tengeren és 21000 fő ért sikeresen partot, addig tavaly ez a szám 100 és 26000. Nem érzékelhető tehát kimagasló migrációs hullám az előző évhez képest (az viszont tény, hogy 2014-ban kimagaslóan sokan érkeztek a kontinensre). Szomorú látni, hogy a tényleges reformokhoz valóban katasztrófák szükségesek – reméljük, hogy Európa számára ez a hétvége elegendő katalizátorként szolgál egy átgondolt, a hétköznapokban is működőképes rendszer kialakításához.

Mészáros Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr857385502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhes ló 2015.04.21. 20:03:52

Nem nem egyértelmű, amint a szavgazás is mutatja.
A schengeni zónába utazásnak meg vannak a szabályai.
Nem évletlenül olyanok, amilyenek.
Aki ezeket leszarja, annak börtönben a helye, majd otthon, ahonnan jött.

Ha pedig olyan hülye, hogy az úton megfullasztja magát, akkor a tenger alatt, darwin dolgozzon bátran.

Krisz11 2015.04.21. 23:23:07

Igazából lőni is kellene rájuk. Humanitárius okokból, mert akkor kevesebben indulnának neki és vesznének a tengerbe.
Akik meg átjutottak, azokra Izrael a példa, ki kell bérelni egy afrikai országrészt és oda lerakni őket. Szudán közepén jól ellennének.

Brix 2015.04.22. 00:39:55

Bármilyen szörnyű is az a humanitárius katasztrófa, de végső soron az EU-a hibás , hogy a korlátlan befogadással bátorítja az illegális bevándorlást, így egyre többen vágnak neki a veszélyes útnak. Valójában Európa nem kér ezekből az emberekből, és ehhez kellene az EU bevándorlási politikáját is igazítani. Tényleg nagyon sajnálatos ami Eritreában, Szudánban , Szomáliában, Szíriában, Irakban, Afganisztánban történik, de Európa egyszerűen nem fogadhat be egy szinten túl több menekültet, ha nem akarja feladni saját magát. Van itt is 40-50 millió munkanéküli őslakos, akik így is elég terhet jelentenek Európának és akkor még éves szinten milliós létszámú afrikai , ázsiai nyomorultat fogadjon be...
Most vagyunk a 24-ik órában, hogy ezt megakadályozzák a politikusok! Ha ez nem fog bekövetkezni, ne csodálkozzanak , hogy mindenhol a "szélsőséges" politikai pártok nyernek teret , ezután!

midnight coder 2015.04.22. 06:59:50

Én is úgy látom, hogy a megoldás a haditengerészet lenne. Minden ilyen hajót ami megközelíti a európai partokat, szét kellene lőni. Szerintem a tizedik ilyen után nem jönne több. Így meg jönnek, látnak, elsüllyednek. Tulajdonképpen ez a kisebbik gond, a nagyobbik az, hogy a legtöbb nem.

Gonda István 2015.04.22. 09:32:57

Mo.-on is vissza kellene állítani a határőrséget és lezárni a határt, mint ahogy a szintén uniós bolgárok is teszik: kerítést építenek a teljes bolgár-török határ hosszában. Ha nem jut be menekült, nincs probléma.
A napokban fogtak el az egyik éjszaka 6, a másik éjszaka 26 menekültet itt Szegeden, a házunktól pár száz méterre. Másnap a mezőn megtaláltam az átöltöző helyüket. A "leletek" alapján előtte szállodában laktak, majd busszal utaztak a határ közelébe. Utána átsétáltak, átöltöztek (a melltartók és a kisméretű ruhák alapján volt köztük nő és gyerek is) és irány Európa. Nem normális, hogy nyitva a határ. Ilyet a világ még nem látott.
Amíg Afrikából idáig eljönnek, az fejenként kb. 1,5-2 millió Ft-ba került nekik. Tehát nem szegények. Ha egy embercsempész azt mondaná nekem, hogy 2 milláért becsempészi a gyerekemet az USA-ba, nem tudnék neki fizetni, mert egyszerűen nincs annyi pénzem.

Mr. Hyde 2015.04.22. 17:04:51

Szögesdrótot, betonfalat, őrtornyokat, gépkarabélyos katonákkal Európa déli partvidékére. Hadihajókat a Földközi-tengerre. A nyomorultak millióinak népvándorlását nem fogják tudni megállítani.

Újjá kell építeni a globális gazdasági rendszert.

na4 2015.04.22. 17:20:07

Miért az EU-nak kellene megoldani ezt? Ha a szomszéd házban családi botrány van, azt nekem kell megoldani? Nem hinném. A feka áradatot meg kell állítani senki nem hívta őket. Milliárdokért tartják fent a haditengerészetet. Akkor most itt az alkalom, hogy megvédjék az EU-t. És igenis nagy a baj, pl. Olaszországban. Ottani családi ismerős meséli, hogy amióta befogadták a fekákat rendszeresek a betörések, a lopások, az erőszak, esete már nem mernek az utcára menni. Ezt akarjuk? A politikusoknak meg a humanitáriusoknak nagy a pofája, de egyikük sem költözne egy ilyen környékre a fekák mellé.
Ott az ausztrál példa. Aki illegálisan jön, sosem lesz ausztrál állampolgár. Ezt fehéren feketén deklarálták Összefogdossák őket - láger. Se ki, se be. Néhány év múlva önként távoznak.

Ludovikás Levente 2015.04.22. 23:12:40

Sajna az EU fejbólintó Jánosok gyülekezete, akik minden feltételezett elvárásnak meg akarnak feleni. Brüsszelben ötlet semmi, ha mégis akkor gondosan elhallgatják

Pedig most nagyon át kéne gondolni a menekültkérdést. És utána határozott lépésekkel megálljt parancsolni az áradatnak, bármi áron

tarara 2015.04.25. 13:20:10

Nem Európa területén kell kezelni a menekültek problémáját.
Emberileg érthető, hogy sok százmillió szerencsétlen sorsú ázsiai, afrikai,... ember jobban szeretne élni, és azt hallja, Európában jobban élnek. Hát persze, hogy ide akarnak tömörülni, ha erre bátorítást kapnak.

De ha Európát ellepi ez a sok száz millió mélyszegénységben élő menekült, akkor az európai mélyszegénységben élők problémáját ki fogja kezelni ???

tarara 2015.04.25. 13:21:46

@Gonda István: ha eladnád a lakásodat, akkor lenne, nem ?

tarara 2015.04.25. 13:25:51

a butapesti hajléktalanoknak is azért nem adok pénzt, és nem bátorítok erre senkit, mert semmit nem oldanánk meg vele. A helyzetüket csak konzerválnám, és máshol élő haléktalanokat arra ösztönözném, jöjjenek még többen Butapestre, mert itt alamizsnára számíthatnak, és a köztereinken még több és egyre több, majd annál is több hajléktalan állandó jelenléte lenne az "eredmény".

Gonda István 2015.04.25. 15:37:14

tarara: "ha eladnád a lakásodat, akkor lenne, nem ?"
Ma valakinek Maliban 2 millát érő lakása van, akkor az ott főleg nem szegény, hanem kőgazdag. Ha lehet ne kopogtasson az EU ajtaján, itt a kerítésem mellett.
Most jövök a napi futásomból. Már megint menekültekre utaló nyomokat találtam (szerb feliratú ásványvizes és energiaitalos flakonok szerb zacskóban, és eldobált ruhák). Ezek ma éjjel járhattak itt nálunk.

les miserables 2015.04.26. 11:44:42

www.barenakedislam.com/2014/09/10/isis-in-action-photos-of-islamic-state-savagery-the-media-will-not-show-you-warning-very-graphic/ Nos sok muszlim alvó terrorista is van köztük.Akinek kellenek ezek az ember alatti lények ,költözzön hozzájuk a feje ott díszelegjen a kerítésen

Reszelő Aladár 2015.04.27. 20:35:05

Szerintem vannak olyan hajók, amik nem is terveznek megérkezni, inkább csak egy kört mennek, épp a horizonton túlra, majd a "rakományt a vízbe dobják, és már mehetnek is az újabb körre. Olcsóbb gyorsabb.
Amúgy a kifizetett összeget sok esetben a csempészek hitelezik meg, a későbbi munkabér/áthozott drog/prostitúció/fegyvercsempészet fejében.
A PC világ befogad midnenkit, csak idő kérdése, hogy kitaláljuk, hogy minden jelkép sért valakit, az utolsó rákos betegnek is megpróbáljuk a szenvedését kitolni pár nappal, az eutanázián pedig még 30-40 évet vitatkozunk, hogy a kioldó gyártója akkor felelős-e gyilkosságban vagy nem.

Valahogy mindig a Brian élete jut eszembe.
süti beállítások módosítása