Felkészülhetünk az Európai Unió 2.0-ra?

2015. június 05.

Tegnap jelent meg a The Guardian brit napilap hasábjain a német Sigmar Gabriel és a francia Emmanuel Macron gazdasági miniszterek közös cikke, amelyben alapvetően egy teljesen új, az EU-n belüli mélyebb integráció tervét vázolták fel. A kezdeményezés bár pont az egység megőrzését szeretné elérni, könnyen válhat egy újabb szöggé is annak koporsójában.

A francia-német tandem vezetői pozíciója az Európai Unión belül eddig sem volt kifejezett titok vagy újdonság azoknak, akik követik a kontinensen zajló politikai folyamatokat. Az Angela Merkel és Francois Hollande alkotta páros azonban idén kifejezetten erős lendülettel megy szembe a régió problémáival – legyen szó akár a menekültkérdésről, az orosz-ukrán konfliktusról vagy az eurózóna válságáról. Európai szempontból a Berlin-Párizs tengely egyre inkább felveszi azt a szerepkört, amit az Egyesült Államok tud a magáénak világviszonylatban – retorikailag legalábbis mindenképp. A mindenkori amerikai kormányzati kommunikációban – legyen az akár egy egyszerű évértékelés vagy a legújabb nemzetbiztonsági stratégia – nagyon gyakran találkozhatunk a szófordulattal: „Amerikának vezetnie kell”. A több éve tartó gazdasági és politikai széthúzás nyomán oda jutottunk, hogy ezt már Németország és Franciaország is hasonlóan gondolja.

merkel-hollande.jpg

("Számítanak egymásra" - Angela Merkel és Francois Hollande; f.: nbcnews.com)

Az új elképzelés sarokköveit a következőképpen lehetne összefoglalni: az eurózóna országai közötti gazdasági különbségeket csakis úgy lehet feloldani, ha az együttműködést még jobban elmélyítjük, és létrehozunk egy olyan új politikailag és gazdaságilag is önálló kompetenciával és felelősségkörrel rendelkező szövetséget, ami új motorja lesz a kontinens integrációjának. Ezt külön parlamenttel, önálló költségvetéssel, adókkal és európai pénzügyi alappal (kvázi EU-s IMF-el) együtt képzelik el, ahol összehangolt szociális és gazdasági döntések születnének (pl.: a minimálbér sávokon belüli egységesítése). Jól látható, hogy ez a kezdeményezés a nem eurót használó tagországok számára ilyen formában nem tartogat túl nagy szerepet, ám az is igaz, hogy amennyiben ez megvalósul, a „kimaradó” országok számára bizonyos eddig központosított monetáris elvárások és gazdasági kvóták szabadabban kezelhetőek lennének.

Összességében tehát a terv egy teljesen új hatást hoz be az Európai Unió mai felállásába: míg a fejlettebb államok erősebb, föderatívabb együttműködés felé indulnának el/indítanák el társaikat (pozitív centrifugális erő), addig a gazdaságilag kevésbé integrálódott tagok számára egyfajta lazább elvárás-rendszerrel találkozhatnak (negatív centrifugális erő). Nem szabad ennek ellenére túldimenzionálni a sematikusan ellentétesnek is tűnő hatásokat, hiszen korántsem arról van szó, hogy Berlin vagy Párizs lemondana az eurózónában nem jelenlévő tagokról. A tény viszont adott, miszerint a kontinens valósi kilábalását a válságból – legyen az politikai vagy gazdasági – már nem nagy közös úton képzelik el, hanem egy többszintes újraszerveződés keretén belül.

cameron_tsipras.jpg

("Erősödő ellenvélemény" - David Cameron és Alexis Ciprasz; f.: Reuters)

Ellentétes energiák azonban nem csupán az elméleti felvetés eurózóna-nem eurózóna elválasztása kapcsán merülnek fel, hanem alapvetően a vezetési porondra felhívott országok között is. Tudvalévő, hogy legaktuálisabb kérdésként jelenleg többször felmerül Görögország (ahol az adósságrendezés eddig kifejezett kudarc) vagy az Egyesült Királyság (ahol hamarosan népszavazást tartanak az uniós tagságról) kilépési szándéka az EU-ból. David Cameron választási győzelme után valóságos politikai „road show-ra” indult, hogy meggyőzze az európai vezetőket, teljes reformra van szükség ahhoz, hogy országa továbbra is úgy érezze, szeretne részese lenni a kontinens ilyen irányú együttműködésének. Gondolatai eddig úgy tűnt, hogy hallgató fülekre leltek, mivel legutóbb épp Angela Merkel jelentette ki, hogy akár még az uniós alapszerződést is hajlandó módosítani, hogy benntartsa a briteket.

A most megjelent cikk ennek nem feltétlenül mond ellent – hiszen az Londonnak nem kell ebben az új struktúrában éllovasként szerepelni – azonban egyértelműen mutatja, hogy az EU két legerősebb állama kész megtenni a szervezet evolúciójában a következő lépést, ami leginkább az Európai Egyesült Államok sokszor felmerülő mintáját követné. Kérdéses, hogy lesz-e kellő támogatottsága az új ötletnek, valamint az is, hogy elegendő lenne-e az új motor beindításához egy eleinte csupán német-francia tandemből álló mélyebb integrációs törekvés. Ami biztos, hogy nagyon úgy tűnik, hogy Berlin és Párizs kész a „szent tehenek”, az eddigi tabuk ledöntésére, vagy legalábbis megkérdőjelezésére, ami így vagy úgy, de mindenképp előnyére válhat az Uniónak.

Mészáros Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr497519824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovi1970 2015.06.05. 12:52:10

Van pár apróság a cikkben ami azut sugallja hogy a szerző pár alapgondolatot kihagyott az elemzésből.

A közös pénz nem jog vagy kiváltság hanem kötelezettség. Középtávon a vámúnió nem tartható fenn olyan országokkal amelyek komptetív leértékelési stratégiát folytattak. Az E. Kir. vagy Svédország ill Dánia azért maradhatott ki, mert sejthető volt, hogy nem kezdenek kompetitív leértékelésbe. Olaszország vagy Görögország pedig épp ezért nem szállhat ki. (Amellett hogy egy erős infláción kívül nem is sokat nyerhetnek középtávon).

Az hogy az EU működő intézméynrendszere mellé kreálnának egy másodikat, meg egyenesen égbekiáltó ökörség. A linkelt cikk arról szól, hogy felerősítik az integrációt, és a nevetséges 1%-os (ugyebár ez az az 1% aminek töredékéből épül most minden kishazánkban) uniós költsgvetést megnövelik a felzárkóztatás elősegítésére. És az Eurozónát erősítik a meglévő intézményekben.

Személyes véleményem, hogy ezek az elképzelések az európéer erők tárgyalási poziciót kívánják erősíteni, Caneront igyekeznek visszavenni, mert tényleg nagyon destruktív. Saját poltikai túlélése érdekében kész bekavarni a szövetségeienek.

Az egészben az a szép, hogy a tekintélyes hátország fényében (pénzügyi világfőváros, szoros kapcsolatok Ázsiában és Aftrikában) ez E.Kir az egyik legpuhább talajra eső tag lenne, de így is felfoghatatlan károkat szenvedne az országa.

ombie 2015.06.05. 13:02:43

Vajon az EU demokráciahiányával terveznek valamit? Mert az úgy nem mehet tovább, hogy egy senki által meg nem választott és nem akart kormány (Bizottság) irányítja Európát. Így nem csoda hogy népszerűtlen.
Ezenkívül akkor a közös pénzügy után jönne a közös hadügy és külügy is, mint a Monarchiában?

ohmyFgod 2015.06.05. 21:47:16

@ombie: miért, hosszútávon mi esélyed van anélkül?

vezér01 2015.06.06. 10:44:35

" Amerikának vezetnie kell ! " És őket vajh ki vezeti ?

vezér01 2015.06.06. 10:49:21

@ohmyFgod: Hosszútávon jön a Weisshaupt, Montefiori és Pike által kitervelt Világkormány. Nincs sok esélyünk tenni ellene,de legalább dédunokáink nem mondhatják,hogy feltartott kezekkel asszisztáltunk kivégzésünkhöz.

gmihaly 2015.06.06. 11:09:08

A GBP és a DKR hagyni fogja ? Persze, a németeknek is kényelmesebb a franciás dagonyázás. Mert, természetesen, az ő "keményen dolgozó" - mítoszuk is csak részigazság. Önerő nem lett volna elég, az USA és a NATO körültekintő, komplex támogatása is kellett a "kirakatpolitikához". Akárcsak Ausztria esetében 1955 után, amikor egyebek közt a szovjetek is elhúztak onnan. Ez az EU így egy nem mondom meg mi, mi "keletiek" nagyon elégedetlenek vagyunk, és az eurokomprádor média "bezzegezései" - lásd: "Divide et impera"("oszd meg és uralkodj") aljas taktika. Csak remélni merem, hogy jön a felismerés: "Az vert vasra minket, aki titeket,/Együtt verjük szét a közös bilincset"(Petőfi: A székelyekhez). Mert ez ugyan túlzó hasonlat, de a jelenlegi EU sem a "világok elképzelhető legjobbika"(Voltaire:Candide), sőt...

Arthur Bloch 2015.06.06. 11:11:28

Az EU alapvető problémája: meddig terjedjen az ún. nemzethy hatáskör, meddig van totál önállóság ? - Aki a legszorosabb együttműködést akarja,annak vállalnia kell annak kötelezettségeit is - nem csak a gazdagabb tagok pénzbeni támogatását. - a "Róbert bácsi" az EU-ban sem megy!!! - Kívül mindíg tágasabb, a "görög stílust" nem szabad pártfogolni, - aki ennél tud jobbat: az csinálja meg !!! Tetszik vagy sem , ez lesz előbb utóbb, - a németek és a franciák lassan ebbe az irányba viszik a dolgokat.

MEDVE1978 2015.06.06. 11:36:28

Valahol középúton van a totális illúzió és a kényszerszerűség mögött. Az EU története azt mutatja, hogy a fejlődés nem volt töretlen, viszont néhányszor az integrációnak a válságok adtak lendületet és utána tényleg jobb lett. Valószínűleg ebben bíznak a németek-franciák. Az viszont erősen kérdéses, hogy az erős szélsőjobb mellett Franciaországban és több más fejlett uniós országban, hogy kívánják a nemzeti szuverenitás ilyen szintű feladását megvalósítani.

Emellett ugye az EU jelenlegi egyik problémája a demokratikus deficit, ami ettől nem változik, sőt nő. A lényeg, hogy a német-francia tengely igazából egy olyan hatást reagál le ezzel, ami a tagállamok túlhatalma és a demokratikus kontroll relevanciája. Ugye most az történik, hogy a britek (lakossági nyomásra) felül akarják vizsgálni az EU-s szerződést. Másik oldalt az történik, hogy a görögök, spanyolok, olaszok, kelet-európai csatlakozottak erősen önérdekkövetők - saját lakosságuk egyértelmű nyomására, és próbálják megfúrni az érdekeiket kvázi sértő nyugati-északi próbálkozásokat. Ezek rájöttek, hogy összefogva van akkora súlyuk, hogy ténylegesen ellensúlyt tudjanak néhány kérdésben képezni a német-francia tengellyel szemben. Ez pedig nem tetszik nyilván a nyugatiaknak. Viszont ha a teljes közösséget tekintjük, ez egy totálisan antidemokratikus folyamat, hiszen pont a déli-keleti államok beleszólását, ha úgy tetszik egyenjogúságát, képviseletét igyekszik visszavenni.

A véleményem az, hogy a javaslat jól néz ki papíron, de talán még Merkelnek se lenne annyi ereje hozzá, hogy a saját országában elfogadtasson egy ilyet. Valószínűleg ez most egy darabig terv marad és lebegtetik majd, két okból:
1. A briteknek valamit felmutatnak, hogy látjátok, mi változtatni akarunk. Holott valószínűleg Cameron, aki föderalista EU-t képzel el, saját fonttal, irtózni fog egy ilyen javaslattól.
2. A másik, hogy bezsarolják a déli és keleti államokat. Ha ti tovább nyavajogtok, akkor kevesebb lét kaptok, maradtok örökre periféria. Ez utóbbi része még akár néhány egyeztetésnél sikeres is lehet.

kuki123 2015.06.06. 12:44:40

Ha az UK kilép akkor le is húzhatják a rolót. Az angol befizetés nélkül azonnal megnő a deficit.

1. megbukott a liberalizmus, és be van bizonyítva.
2. ezt látva a többi tagálam is menekülőre fogja (főleg a gazdagabb országok). Mert így nem kell finanszírozni a görögöket olaszokat spanyokat portugálokat.
(abban a pillanatban csődbe is mennek mellesleg..jöhetnek az afrikai menekültek..)
3. már csak azért is kilépnek mert az addig angliába menkülteknek másik országot kell választani.-> Francia olasz német ...és azt már ott se fogják tűrni.
4. olaszok nem fogják bírni egészen biztos, túl sok a menekült.

A legviccesebb az egészben az hogy 2006-07-ben már mondta a jobbik hogy nem fog menni hogy az EU elnyomja a nemzeti érdekeket és elképzeléseket és helyi megoldásokat(törvényeket).
Hát nekik lett igazuk.
Legjobb példa Német autópálya ingyenesség-fizetés.

Az EU-nak tényleg vége van. max 1-2 éve van hátra ha így folytatja Brüsszel
és nagyon hirtelen vége lesz mint a Szovjetúniónak (hihetetlen hogy lassan teljesen úgy működik)

Egyébként lehet hogy csinálnak ők(gazdag tagországok) így páran EU2.0-át
De ott nem sok libsi lesz az kurva isten, csak gazdasági únió...mint ahogy az eredetileg is volt.
0 támogatás, csak vámszabályok könnyítése kereskedelem
(nem is kellett volna több egyébként se)
ÉS közös pénz se lesz.

Alick 2015.06.06. 15:26:13

A kezdetektől fogva kétsebességes EU-t kellett volna csinálni, mert "Európa lágy alteste" több szempontból sincs pariban a német-francia-benelux tengellyel.
jó reggelt! hogy erre pár évtized alatt jöttek rá...

midnight coder 2015.06.06. 15:56:19

Igazából a baj a malackákal van (PIGS). Amikor őket bevették az eurozónába, még volt egy elképzelés, hogy ezeket majd integrálják. Ehhez viszont nemigen van erőforrás, és haszna sem igen lenne a fejlettek számára. Mára az ipar Kínában, a szolgáltatások Indiában, az egész EU lebeg a levegőben mint a Mohamed koporsója, ki tudja még meddig. Ebben a helyzetben a legjobb az lenne, ha a malackákat ki lehetne rúgni a várból, de ez nem lenne politikailag korrekt. Inkább építenek még egy várat a váron belül. Ami nagyon dekoratív, de nem túl effektív.

Tudományos libsizmus 2015.06.06. 16:04:10

Az EU-t fel kell oszlatni. Ez már egy vicc. Az alkoholbeteg idióta, senki által meg nem választott főkomiszárjával (találó titulus, az egyszer biztos), meg a kádertemető parlamentjével együtt.

Annak idején az EU (annak elődje) a németek féken tartására lett kitalálva. Az euró pedig a franciáknak a német egység fejében kiállított számlája. Ilyan alapokon képtelenség egy államszövetséget működtetni.

Tudományos libsizmus 2015.06.06. 16:14:20

@kuki123:
Az EU valószínűleg szó nélkül fog kimúlni, mint a SZU annak idején. Az USA összeomlása ezzel szemben zűrös ügy lesz, azt hiszem.

paráznabillegető 2015.06.06. 16:51:07

kit temetnek még eltiben, hosszúéltű lész az.
fentebb jó sok porhintés meg vágyálom olvasható.
a realitás ellenben az, hogy az emberek inkább nyugira vágynak. lásd a nagy skót kérdést. minden angol annak szurkolt, hogy csak kilépjenek az északi tahók. azok ellenben az utolsó pillanatban elkezdtek számolni, és inkább maradtak az egyesült királyságban. picsába?
persze ezt ott ma már le sem szarják, az élet megy tovább. tán szavaznak az únióról is, de nem hülyék, ez tiszta pénzkérdés lesz, minden szinten. a pénz meg olyan, hogy van az a szint, ahol már nem számít a mennyi... nyomják, adják...
szóval forog tovább a ringlispíl, szédüljetek, parasztok!

Erő e-meló 2015.06.06. 17:13:59

Szvsz ez a terv az eu-káosz 2.0

Mi különbözteti meg az eurót használó országokat a nem eurót használóktól? A fejlettség és a gazdaság állapota biztos nem. Szlovákia mitől jobb mint pl. Csehország? Vagy Görögország mennyivel van jobb helyzetben mint Magyarország?

A mostani állapotokhoz gombot varrni, ez nem lesz egy maradandó alkotás. Az EU továbbra is egy összefércelt rongyszőnyeg marad

zobod 2015.06.06. 18:58:59

@Erő e-meló: az különbözteti meg, hogy a közös pénz és monetáris politika mellé szemmel láthatóan nem férnek be a szuverén költségvetési politikák. Lásd euro válsága.

Nekünk az jó, hogy a gazdasági integrációt, az egységes piacot végre elválasztják a politikai integrációtól. Magunk mögött hagyhatjuk a politikai konfliktusokat, és leértékelve a forintot versenyelőnyre tehetünk szert, ráadásul annyira kicsik vagyunk hogy senkit nem fog zavarni, főleg ha az ebből származó haszon egy fair részét a gazdasági integráció miatt core eu országok cégei teszik zsebre.

Furusina 2015.06.07. 07:46:54

Álláspontom szerint, az EU értelme,és törvényszerűsége az, hogy az egyes európai országok nem képesek versenyben maradni az olyan gazdasági-politika tömbösödésekkel szemben, mint ami az amerikai kontinensen, illetve Ázsiában zajlik. ( Még az EU sem állja a sarat) .A "vár a váron belül" megoldás a lehető legracionálisabb megoldás. Ez, gyakorlatilag a sikeres 'Közös Piac' sáncai mögé való visszahúzódást jelentené, ahová újból lehetne felvételiznie azoknak az országoknak, akik tényleg komolyan gondolják az ebben ( Európai Unióban) való részvételt, vagy inkább a fegyelmezetlen költségvetést, az önálló, hőzöngő politikát akarják,a többi büszke, független nemzetállammal együtt. A kint maradók pedig igazán gyarmatok, ill. szabad prédái lesznek a nagyok versenyének, marakodásának. Lehet intrikus, kamarillapolitikát folytatni a kicsiknek, lehet szétzilálni, a fiatal, fejlődő konstrukciót, de a pénzzel együtt elveszítjük a Unió megtartó erejét, és egyedül maradunk a hozzánk hasonló sok kis dőzsölni vágyó független hülyével.

jog-ász 2015.06.07. 08:14:39

az eu gazdagabb országaiban is tele a hócipője az adózóknak, hogy ők tartják el dél europát meg a balkánt(bennünket is) ott is radikalizálódik a politika, úgyhogy szépen lassan leválasztanak bennünket az eu-ról, ki sem kell majd lépnünk..na akkor még lenne egy nagyobb népvándorlás, csak addigra a német-francia-brit polgárok is túllesznek a saját kis konzultációjukon.

Tyreo 2015.06.07. 09:46:22

Ez a legjobb dolog ami történhet az EU-val.
@ombie: A senki által meg nem választott Bizottság a nemzeti kormányok által küldött emberekből áll...
A közös hadügy és külügy pedig a következő logikus lépés, igen.

Helmut von Offenburg 2015.06.09. 16:08:10

Nem lesz itt semmiféle mélyebb integráció. Se közös hadügy, külügy és társai. Az még be is b---na. Már ez is sok ami van. Ilyen mentálisan impotens és inkompetens eu-vezetőktől mentsen meg minket az ég.
süti beállítások módosítása