Erősödő törésvonalak a Balkánon

2015. június 10.

Európa puskaporos hordója, a hagyományosan fragmentált Balkán időről időre újabb kihívásokkal szembesül. Miközben egyes államok (pl. Bulgária) képes volt a részleges kiemelkedésre (ld. EU-tagság), mások az országhatárokon átnyúló kisebbségi és vallási konfliktusokból fakadó bizonytalanságban élik meg mindennapjaikat, miközben a gazdasági kilátások is elég sötét képet festenek. 

A Boszniai Szerb Köztársaságban található Zvornik város rendőrőrsére idén tavasszal támadt egy 24 éves férfi, aki a délszláv háború idején elüldözött muszlimok (köztük saját édesapja) által elszenvedett sérelmekért akart fegyveres bosszút állni. A támadás utáni napokban tovább mélyült a szerb-bosnyák törésvonal:  Milorad Dodik, a szerb köztársaság elnöke úgy fogalmazott, hogy az ott élő szerbeknek joguk van megvédeni magukat, és saját fegyveres erővel kellene rendelkezniük. Ezzel egyidejűleg Szarajevó próbálta elszigetelt esetként, a vallási radikalizmus ritka példájaként beállítani a történteket. Erre minden oka meg is van a boszniai vezetésnek, hiszen semmi sem hiányzik kevésbé, mint a törékeny etnikai és vallási status quo felrúgása, ami hosszú távon jelentősen gyengíthetné Bosznia-Hercegovina integrációs esélyeit.

Márpedig Bosznia-Hercegovinának a béke megőrzése a legfőbb prioritás. Tavaly írtunk már a tuzlai zavargásokról; akkor azt a végkövetkeztetést tettük, hogy "Bosznia jelenlegi állapotában sehova sem kötődik: nem lett tagja a nyugati integrációs folyamatoknak, nem lett olyan sikeres, mint a szintén háború sújtotta Horvátország, és úgy tűnik, hogy az újra és újra padlóra került Szerbia gazdasága is végleg maga mögött tudja majd hagyni Boszniát."

balkan1.jpg

("Keserű emlék tavalyról" - Egy tuzlai zavargó, f: reuters.com)

Ami a gazdasági helyzetet illeti, Bosznia-Hercegovina továbbra is versenyzik a leggyengébben teljesítő volt jugoszláv tagállam címéért, Macedóniával és Koszovóval vállvetve (link). A fragmentált közigazgatási rendszer önmagában kódolja a korrupció lehetőségét, amit csak súlyosbít a tény, hogy a Jugoszlávia felbomlását követő zavaros időszakban tönkrement ipari kapacitások, azóta sem épültek újra, emiatt az elhelyezkedési lehetőségek száma évről évre stagnál, miközben a gazdaság alacsony hozzáadott értékű tevékenységek révén próbál felszínen maradni.

És, ha már a rossz gazdasági teljesítmény és vallási fragmentáció, nem mehetünk el szó nélkül a közelmúlt eseményei mellett Macedónia vonatkozásában sem. Május elején az albán kisebbség került összetűzésbe a macedón fegyveres erőkkel Kumanovo városában. A konfliktus legalább 18 halálos áldozatot követelt. Amíg tehát Bosznia-Hercegovinában a vallási feszültség robbant, addig Macedóniában a kisebbségi konfliktus fajult el. Ami a lakosság összetételét illeti, Macedóniában a lakosság fele ortodox keresztény (akiket Moszkva jelentős erővel támogat), másik fele szunnita muszlim, miközben etnikailag 55 százalék a macedónok, 30 százalék az albánok, és 5 százalék körüli a törökök aránya. A különböző kisebbségek halmazai nem csak az ország egyes régióban fedik egymást, de országhatárokon átnyúló közösségek is léteznek, akiknek a közös - történelmi - életterét háborúk sora tette tönkre.

Nem csoda, hogy a szkopjei vezetés a sikertelen külpolitikai konszolidációt egy még sikertelenebb belpolitikára próbálja fogni. Macedónia integrációs esélyei az elmúlt években érdemben nem javultak, és az uniós csatlakozásnál sokkal könnyebbnek ígérkező NATO-csatlakozást sem sikerült még megvalósítani (nem kis részben a görögök ellenkezése miatt). Macedónia az eddig elért eredményei alapján az EU mindenkori leggyengébb aspiránsa gazdasági szempontból, és 2007-hez képest még a sajtószabadság terén is sikerült lejjebb küzdeniük magukat (36. helyről a 123. helyre). 

balkan2.jpg

("Nem a nyugodt macedón jövőkép lenyomata", f: bbc.com)

A boszniai és macedón példák tipikus illusztrációi annak a jelenségnek, hogy mi történik a mesterségesen összefércelt államalakulatok (Szovjetunió, Jugoszlávia) felbomlását követően: mivel a korábban elnyomott etnikai és vallási különbözőségek nem követik az országhatárokon alapuló nemzetállami logikát, konfliktusgócok jönnek létre, amiket a központi kormányzat erővel próbál elfojtani, ahelyett, hogy a plurális demokrácia jegyében kiterjesztené ezen csoporton jogait.

Ebben a csapdában vergődik régóta ez a két ország is. A fő gond az, hogy nem létezik univerzális megoldás ennek a helyzetnek a feloldására. Bosznia esetében a még nagyobb szerb önállóság a területi elszakadás veszélyét veti fel, míg Macedónia a kisebbségek jogainak kiterjesztésével az éppenhogy többségi macedón nemzetiség önálló államiságát sodorná veszélybe. Mindenesetre, amíg a balkáni országok nem rendezik megnyugtató módon ezeket a belső konfliktusokat, addig hiába várják külső megítélésük jelentős javulását. Más kérdés, hogy az évszázados ellentétek rendezése nem várható el pár év leforgása alatt, de legalább az akaratot látnunk kéne – és nem csak a szavak szintjén.

Hámori Viktor

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr187531030

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hámori Viktor: Erősődő törésvonalak a Balkánon 2015.06.10. 10:00:02

Európa puskaporos hordója, a hagyományosan fragmentált Balkán időről időre újabb kihívásokkal szembesül.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balt 2015.06.11. 11:26:01

(Tech. komment: a linkelt tuzlai poszthoz nekem, mezei olvasónak nincs jogosultságom hozzáférni.)

Balt 2015.06.11. 11:27:33

(A linket javítva megoldódi.)

DiploMaci · http://diplomaci.blog.hu/ 2015.06.11. 11:32:48

@Balt: Javítva, köszönjük, hogy szóltál!

GERI87 2015.06.11. 20:44:20

"a plurális demokrácia jegyében kiterjesztené ezen csoporton jogait."

Erre meg az a válasz a többség és a központi hatalom részéről hogy ezzel meg csak megkönnyítenék az elszakadásukat:
Egy területi autonómia, etnikai alapú közigazgatási egységek és hivatalos nyelvhasználat csak szeparál, erősíti konzerválja a lokális-etnikai identitást, nem jön létre közös vallási, nemzeti tekintet nélküli és minden polgárra kiterjedő "mi" tudat.
Meg ott van precedensnek Koszovó...

"A fő gond az, hogy nem létezik univerzális megoldás ennek a helyzetnek a feloldására. "

Mindenki "menjen amerre lát".
Felesleges egy államba tömöríteni azokat akik nem akarnak egy államban, közösségben élni..

"Bosznia esetében a még nagyobb szerb önállóság a területi elszakadás veszélyét veti fel,"

Nem baj.
A bosnyákok fogadják el hogy csak az etnikailag bosnyák területek a "haza".

"míg Macedónia a kisebbségek jogainak kiterjesztésével az éppenhogy többségi macedón nemzetiség önálló államiságát sodorná veszélybe."

Miért is?
Az albán rész elszakad, a homogén macedón rész meg megmarad Macedóniának.

innovation 2015.06.22. 06:42:00

Az a baj, hogy a jog a hatarokat, teruletet ved es nem az etnikai hatarokat veszi figyelembe. Pedig ugy sokkal tobb problematol szabaditana meg magat az emberiseg: Bosznia, Macedonia, Kurdisztan, ukrajna, Irak, de mondhatnam Magyarorszagot is, ami onmagaval hataros.
süti beállítások módosítása