Joe Biden boríthatja fel a demokrata elnökjelölti kampányt

2015. augusztus 24.

Bár a Demokrata Párt alapvetően reménykedett, hogy az ő szavazói bázisuknak nem kell végigmennie azon a rögös úton, amin a republikánusokénak, úgy tűnik, nem kerülhetik el ezt a végzetet: Hillary Clinton mondhatni szóló-szereplése az elnökválasztáson komolyan megkérdőjeleződött, miután hétvégén Joe Biden, a jelenlegi alelnök neve is felmerült az indulók között.

Míg a Republikánus Párt eddigi elnökjelölti felhozatala egyre színesebb és különbözőbb egyéniségekkel bővült az elmúlt hónapok során, a Demokrata Párt igazi sztárja eddig közel egy személyben Hillary Clinton volt. A volt first lady és külügyminiszter szereplése eddig kifejezetten sikeresnek mondható, azonban kampánya során kibontakozó email-botrány (a külügyminiszteri ténykedése során kormányzati levelezését is magántelefonjáról és fiókjairól végezte – erről bővebben itt írtunk) egyre több híve körében kérdőjelezi meg, hogy ő lenne a megfelelő jelölt a 2016-os amerikai elnökválasztáson.

clintonaugfavorables.jpg

("Kellemetlen eredmények" - Hillary Clinton eredményei a 3 kulcs-államban; americarising.com)

Ez a fenti számokból is látható, a Quinnipac Állami Egyetem felmérése alapján a legfontosabb három kulcs-nagyállamból (ún.: swing state; Florida, Ohio és Pennsylvania – amelyből az 1960-tól nézve a számokat kettőben nyerni kell, különben nem esélyes az elnöki szék) augusztusra Clinton elégedetlenségi számai először elérték és meghaladták az 50 százalékot is. Ami azonban még érdekesebb, hogy összepárosítva a volt first lady-t a főbb republikánus jelöltekkel (Jeb Bush, Marco Rubio, Donald Trump) az eredmények kevésbé meggyőzőek, mint ha Joe Biden-t tennék a „ringbe” ugyanezen politikusokkal. A százalékok bár csak pár ponttal térnek el, azt érdemes hozzátenni, hogy Biden eddig még nem indított semmilyen kampányt ezért az végkifejletért.

Több fórumon ezért felmerült a kérdés, vajon tényleg Hillary Clinton lenne a legmegfelelőbb illető az Obama-kurzus továbbvitelére az Egyesült Államokban, vagy van erre megfelelőbb jelölt is, például Biden személyében? A hangosodó pletykákat, miszerint a jelenlegi alelnök is beszállhat a versenybe csak tovább szítja, hogy a hétvégén találkozott Elisabeth Warren-el, a Demokrata Párt liberális szárnyának egyik vezető egyéniségével is – felmerülhet tehát a kérdés, nem pont az indulással kapcsolatos esélylatolgatás volt-e a téma kettejük között. Warren (akivel kapcsolatban szintén felmerült az elnökjelölti versenyben való részvétel, azonban ő ezt határozottan tagadta) támogatása kulcsfontosságú lenne a fent említett államokban, és mindeddig Clinton számára nem tett semmiféle pozitív gesztust vagy ajánlási lépést. Feltehető tehát, hogy számára a volt külügyminiszter nem a megfelelő jelölt a demokraták színeiben.

barack_obama_joe_biden_ap_1160_1160x629.jpg

(Joe Biden és Barack Obama; f.: politico.com)

Biden viszont az lehet, még ha ez óriási felfordulást is okozna a kampányban. Kezdetnek érdemes megemlíteni, hogy az alelnök indulásával két front közé kerülhet Barack Obama is, hiszen eddig nem kellett egy prominens demokrata (Clinton) és egy jelenlegi kormánytag (Biden) között választania, amikor ajánlásokat tesz a választópolgárok számára. Ez egy csapásra megváltozhat, ha Biden végül úgy dönt, meggyőzőek számára a jelenlegi kutatások eredményei, és lát perspektívát egy erős kampánnyal megtámogatott indulásban.

Akárhogy is, Joe Biden-nek érdemes lehet a hivatalos belépését október előtt, a demokrata párti nyilvános viták előtt bejelentenie, hiszen az ezeken való részvétel szintén kulcsfontosságú mérföldkő lenne a győzelem eléréséhez vezetető úton. Nehéz azonban felmérni, hogy Biden milyen szerepet játszana a versengésben: majdhogynem természetes, hogy a most megkérdezett demokrata politikusok egytől-egyig mély szimpátiát és tiszteletet tanúsítanak személye felé – révén ő az ország alelnöke. Pont ezen pozíciója miatt azonban az elmúlt 6 évben inkább a háttérben kellett politizálnia, valódi reflektorfényt nem igazán kaphatott Obama mellett. Ezt alátámasztja az is, hogy az erős vezetési képességek terén mind Clinton, mind a republikánus jelöltek erősebb pontszámokat értek el a már említett felmérésben. Ezt azonban egy aktív kampányidőszakkal még könnyedén helyre lehet hozni – a kérdés már csak az, belép-e Biden az elnökválasztási versengésbe, avagy sem? A mai napon tartják a heti rendszerességű Obama-Biden ebédet, amin minden bizonnyal felszínre fog kerülni a téma. Kíváncsian várjuk az eredményt.

Mészáros Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr137730216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása