Spanyolország: Nehéz idők jönnek

2015. december 22.

December 20-án döntöttek a spanyolok a következő parlament összetételéről, amely Franco halála és a parlamentáris demokrácia kezdete óta az első olyan törvényhozás lesz, ahol  a győztes párt koalíciós kormányzásra kényszerül. A „szomorú” győztes az eddig kormányzó Néppárt, de keserédes ez a győzelem, ugyanis az is elképzelhető lehet, hogy a vasárnapi siker semmit nem fog érni majd a végelszámolásnál. Egyelőre ugyanis nem nagyon látszik olyan politikai formáció, aki felvállalná a PP-t és az elmúlt négy évet. „Forró” tél várható tehát az ilyentájt amúgy sem hűvös Spanyolországban.

Annak ellenére, hogy a választások előtt mind a négy esélyes párt kijelentette, hogy nem szeretne koalícióra lépni senkivel, alighanem mégis csak ez lesz az egyetlen járható út. A mostani helyzet azonban annyira bonyolult, hogy még a koalícióra lépés sem olyan egyszerű, mint azt sokan elsőre gondolnák. Kétségkívül hatalmas sokk a két nagy párt számára, hogy kvázi a semmiből érkezett a Podemos (Képesek vagyunk rá) és a Ciudadanos (Polgárok). Egyébként is, 2015 a földrengések éve volt a spanyol pártrendszerben, és a mostani választásokkal teljes nyugodtsággal kijelenthetjük, hogy véget ért a kétpártrendszer Spanyolországban, és ez akkor is igaz, ha eddig is és most is a kisebb pártok pár mandátumot el tudtak hozni a nagyoktól. A másik fontos eleme a mostani választásoknak, hogy a két nagy párt, a már említett PP és a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) sokat veszített erejéből 2011 óta – a PP négy éve 186 mandátumot, most 123-at, míg a PSOE négy éve 110 mandátumot, most pedig 90-et szerzett a törvényhozásban – és mindkét párt megdöntötte saját negatív rekordját is: győztes párt ekkorát még sohasem bukott, mint most a PP, legalábbis a képviselők számát tekintve, még a José María Aznar vezette PP is 156 helyet szerzett 1996-ban, míg a másik oldalon a PSOE is történelmének leggyengébb szereplését hozta össze december 20-án. Kis elégtétel a párt számára, hogy második helyüket megtartották, és ők az ellenzéki oldalon a legerősebb párt, de ezek most azt gondolom nem igazán vigasztalják őket.

spanyolorszag_4_1.jpg

("Maradna" - Mariano Rajoy, f: libertaddigital.com)

Persze az újdonsült parlamenti pártok közül sem mindenkinek van oka a féktelen örömre, a Ciudadanos 40 mandátuma a várakozásokhoz képest  - és csakis azokhoz - egyértelmű kudarc, míg a Podemos 69 képviselői helye az elmúlt hónapok közvélemény-kutatásai alapján pedig vitathatatlanul siker a párt számára. A legendás Izquierda Unida (Egyesült Baloldal) bejutott ugyan a Kongresszusba, de a következő ciklusban csupán két képviselője lesz, az is Madridból, vidéken gyakorlatilag halott a párt. A Podemos-szal akartak szövetségre lépni a választások előtt, de a tárgyalások kudarcba fulladtak, így az Unidad Popular (Népi Egység) soraiban indultak.

spanyolorszag_2.jpg

("Királycsináló akart lenni" - Albert Rivera, f: libertaddigital.com)

Az első nyilatkozatok kormányoldalról indokolatlan optimizmust sejtetnek, Rajoy miniszterelnök ugyanis kijelentette, hogy egy stabil kormányt próbál megalakítani a választások után. Vizsgáljuk meg az alábbiakban milyen lehetőségek körvonalazódnak a koalícióra: annak ellenére, hogy a választások előtt mind a négy nagy párt vezetője tagadta, bizony örültek volna, ha a szavazás után sikerült volna a kétpárti koalíció valamelyik oldalon, akár a PP-Ciudadanos, akár a PSOE-Podemos oldalán. Azonban egyik párosnak sincsen meg a kormányzáshoz szükséges 176 helye, így a bejutott kis pártok szerepe meglehetősen túlértékelődik az új Kongresszusban. Vannak azonban olyan kérdések, amelyek még az azonos oldalon állókat is megosztják. Baloldalon ilyen Katalónia függetlenségének kérdésköre, a Podemos sem szeretné, ha nem lenne a jövőben része Spanyolországnak a régió, de mindenképpen támogatja a függetlenségről szóló népszavazást ellentétben a szocialistákkal. Egy esetleges PSOE-Podemos plusz kis pártok által létrehozott koalícióban a PSOE öngyilkosságával érne fel, ha támogatna egy népszavazást Katalónia függetlenségéről. Időközben persze Pablo Iglesias pártja is változtathat álláspontján, de ez a lépés legalább olyan káros volna számukra is, ugyanis Katalóniában éppen azért tudtak győzni és ezzel együtt megelőzni a függetlenség mellett kiálló pártokat, Artur Mas pártját és a Katalán Köztársasági Baloldalt (Esquerra Republicana de Catalunya), azaz Oriol Junqueras pártját, mert mindvégig támogatták a népszavazási kezdeményezést.

A másik oldalon ilyen téma az alkotmány módosításának kérdése, a PP szerint az 1978-as alkotmány kiválóan működik napjainkban is, semmi szükség annak még akárcsak minimális módosítására sem. Ezzel szemben a Ciudadanos (és a baloldal pártjai szerint is) égető szükség lenne egy alkotmánymódosításra ennyi idő távlatából. Ha visszatekintünk a kilencvenes évekre jól látható, hogy Aznar könnyen kormányozhatott, hiszen maga mögött tudhatta Jordi Pujolt Katalóniából és a nacionalista baszkokat is, ezt azonban Rajoy már nem mondhatja el magáról, hiszen a függetlenséget élből elutasította, spanyolként érthető módon, ezzel együtt azonban a katalán nacionalistákra egyáltalán nem számíthat az elkövetkezőkben. Eddig könnyű dolga volt, mert bőven megvolt a PP többsége egyedül is, azonban megváltozott Madridban a széljárás, sőt, a titkos koalíciós partner, a Ciudadanos – akit egyébként a PP magasról lenézett egész évben – nem váltotta be a hozzá fűződő reményeket, várakozáson alul teljesített még Katalóniában is, ahonnan egyébként indultak. De még ha esetleg jobban is szerepel a Ciudadanos, akkor sem biztos, hogy az első hívó szóra jöttek volna, elsősorban pontosan azért, mert a PP eléggé lekezelően bánt velük az elmúlt évben. Lenne még egy lehetőség: a nagykoalíció, de ezt a felek érthető módon kizárták már a kampány elején. Elviekben létezhetne egy PSOE-Podemos-Ciudadanos felállás is, de ez tényleg csak elvi síkon, ugyanis Albert Rivera kizárta, hogy egy olyan kormányt támogasson, amelynek Pablo Iglesias és pártja is része. Nagyon nehéz jósolni tehát, mert mindkét oldalon a közös pontok mellett komoly nézetkülönbségek is megtalálhatóak.

spanyolorszag_3_1.jpg

("Egyelőre megmenekültek"- Pedro Sánchez, f: bekia.es)

Egyelőre az a biztos, hogy január 13-án ül össze a Kongresszus és akkor tesznek esküt az újonnan megválasztott képviselők. A király által a spanyol politikatörténetben eddig felkért jelöltek és azok beiktatása között átlagosan 11 nap telt el, az eddigi legrövidebb beiktatás 1979-ben történt Adolfo Suárez miniszterelnöksége idején, itt csupán három napig kellett várni, míg a leghosszabb – húsz nap – 1996-ban Aznar idején, ugyanis biztosítani kellett a kormányzóképességet a már említett katalán és baszk segítséggel. Az ismert spanyol napilap, az „El Pais” mai egyik anyagának címe: „Isten hozott Olaszországban”, nyilvánvalóan arra utal  a cikkíró, hogy a közeli Olaszország politikailag aktív lakossága hozzá van szokva a gyakori kormányváltáshoz, koalíciókötéshez, állandó tárgyalásokhoz. Hasonló szituáció a politikai értelemben viszonylag csendes Spanyolországban eddig elképzelhetetlen volt, most azonban ideje felkészülni egy hasonló forgatókönyvre az Ibériai-félsziget legnagyobb államában, állítja a szerző. Ha nem is ennyire „olaszos” a helyzet, az teljesen egyértelmű, hogy a politikai kultúra és a közbeszéd megváltozik az országban december 20-a után, valamint elég kemény tárgyalások, viták várhatóak. Ezek egy esetleges megállapodás és koalíció létrejötte után sem ígérnek könnyű kormányzást és csendes közéletet a spanyoloknak, de talán itt az ideje, hogy a közvélemény is átérezze a demokrácia lényegét, a kompromisszumkészséget és annak képességét a spanyol politikai élet aktív szereplői részéről.

spanyolorszag_1_1.jpg

("Nagy győzelemre készült, kicsi lett belőle"- Pablo Iglesias, f: lostiempos.es)

Bármelyik politikai alakulat is lesz a nyerő, nagyon sok mindent meg kell oldania a szebb napokat is látott Spanyolországban. Az elvándorlás, a munkanélküliség olyan problémák, hogy csak a két legfontosabbat említsem, amelyek megoldása nélkül hosszú távon, de talán még középtávon sem fogja élvezni a spanyolok bizalmát az adott formáció. A türelem pedig egyre fogy Spanyolországban is.

Erőss Bulcsú

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr58191158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Afrika steht an der Elbe 2015.12.23. 00:37:42

Úgy sejtem, Magyarország és Lengyelország után most Spanyolországnak is fel kell készülnie arra, hogy rájuk ugrik a liberális gyűlöletkommandó.

Ébredezik Európa. Arra kíváncsi leszek, mit homorítanak majd a libsik, amikor kedvenc agymosott öngyűlölő Németországukban is kormányra kerülnek a "nácik".

Ez mindössze idő kérdése. Az itt és most mentalitású libsik ebből egyelőre persze egy árva szót sem értenek.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.23. 05:41:14

Bukik ott is lassan a liberalizmus, s ez jó hír.

Punxsutawney Mormota 2015.12.23. 07:04:55

@Afrika steht an der Elbe: Látom, hogy Karácsony közeledtével szeretet költözött a szívedbe, horogkeresztény barátom.

Viszonylag könnyű lehet neked, néha irigylem az életeted. Reggel bekészítesz, egy-két órai munkával összegyűrsz egy, lózungktól hemzsegő mondatot és azzal teleszarsz minden elérhető fórumot. Nyílván boldog vagy ezzel, ráadadásul még valami pénzt is kapsz érte.
Gondoltál már arra, hogy elmész és vállalsz rendes munkát is? A Habony-műveknél nincs karrierlehetőség.

satie · http://321.hu/sas 2015.12.23. 07:27:08

Először is éljen a köztársaság! :) Másodszor is a fenti kommentek kapcsán mindig mosolygok, hogy vajon egy olyan országra, mely a szabadságharcaiban megfogalmazott polgári szabadságjogokra épülő jogállamiságára a legbüszkébb, Kossuth és Deák országában miért gyűlölik ennyire a szólásszabadságot és más jogállami alapokat.

E.Katolnai 2015.12.23. 07:34:09

Szerintem nagyon messze vagyunk még a "türelem elfogyásától" Spanyolországban, ahol még mindig nagyon jól élnek az emberek éttermek, kávéházak, kifózdék és nem csak a belvárosokban zsúfolásig tele, bevásárlóközpontokban alig lehet parkolni, még az utolsó roma putrin is ott a szatelit: tényleg szegénynek csak az számit, akinek csak egy lapostévéje van.
A spanyolok - mivel évszázadokon keresztül keveredtek a szaracénokkal - az afrikai bevándorlást sem bánják, sőt a többség még több afrikait szeretne betelepiteni, ebben látják a munaknélküliség csökkenését, országuk modernizálását, az antifasiszta, demokratikus eszmék teljes sikerét.

FF 2015.12.23. 08:28:20

@E.Katolnai: több afrikait akarnak betelepíteni? Láttad már a ceutai kerítést? Az EU legerősebb határzára (bár ezzel nem mondtunk sokat).

high up! 2015.12.23. 09:20:02

Olaszo és Spanyolo megmutatta, hogy a semmiből alakult, az emberek mindennapi igényit képvieslő mozgalmak és pártok a hagyományos rablópártokat seperc alatt ki tudják vágni a hatalomból.

Rossz hír ez Orbaneszkunak és a rablóbandájának, egyre közelebb vannak ahhoz a naphoz, amikor ők kerülnek sorra, és ez nagyon jó hír.

FOLYTASSUK!

Laci A Lakli 2015.12.23. 09:49:42

@high up!:
Folytathatjuk, csak ne olyanokkal akik képesek kompromisszumokat kötni a bukott baloldallal...
Az LMP akár jó is lenne, csak ők nem képesek felfogni a rideg vidéki vslósságot, így beszorulnak a körúton belülre... A Jobbik, meg hirtelen nőtt túl nagyra így most korrekciós pàlyán kéne mozognia (párton belüli nagytakítás, amit nem fognak felvàllalni ). Így maradni fog Orbàn. Ez a valóság.

midnight coder 2015.12.23. 10:23:57

@E.Katolnai: Ja. Semmi nem tud annyit javítani egy ország munkanélküliségén mint néhány millió írástudatlan afrikai. :-)

satie · http://321.hu/sas 2015.12.23. 10:24:19

annyira gáz, hogy emberek még mindig ilyenben gondolkodnak, hogy "baloldal", meg "jobboldal", mintha tudnák, hogy egyáltalán mik ezek, persze értem én, hogy a legtöbb ember egy egybites rendszerben szeretnék látni a társadalmi értékeket, de azért - szerencsére - ennél színesebb a világ. Én az egyik legfontosabb értéknek azt tartom, hogy a szorgalom alapján az embereknek legyen esélye előrelépni, egy olyan országot szeretnék, ahol ez mindenkinek megvan. Szerintem ez nem ilyen "baloldaljobboldalzöld" mit tudom én milyen dolog, hanem kb. az egyik közös nemzeti alap kéne, hogy legyen

midnight coder 2015.12.23. 10:25:34

@Laci A Lakli: Az a baj, hogy egyik csapatot sem az eszéért szeretjük. Még mindig jobb Piszkos Fred a kapitányi székben mint Fülig Jimmy.

Alajka Bal 2015.12.23. 10:47:57

@bircaman szerkesztő maxval: Dögölj már meg végre fostalicska rohadék bolgár hazaáruló állat

Alajka Bal 2015.12.23. 10:48:55

@Afrika steht an der Elbe: Baszd szájba a kurva anyádat rohadt troll geci.

high up! 2015.12.23. 11:08:12

@midnight coder:

az ám te féleszű, még nyíltan ünnepled is, hogy egy Piszkos kezű, Piszkos jellemű gengszter van a hatalmon.
Ezért szeretett titeket gyúrtcsány, meg ezért szeret titeket Orbaneszku, mert amelyik nép fejében ekkora határtalan ostobaság lakozik, azzal azt csinál meg amit akar.

FOLYTASSUK!

kovacsugynok 2015.12.23. 12:31:42

@Afrika steht an der Elbe: mi a f@szrol habratyolsz össze vissza, mar megbocsass?
1. már a cikk is úgy van megírva, mintha húde rossz lenne ha több pártnak kéne egyezkedni a parlamentben... Hát pedig a rossz, az amikor egy pártocska valahogy megszerzi a tejhatalmat és szétszivat egy teljes országot. Most hálistennek tárgyalások lesznek.
2. Ez a fasisztoid duma baromi uncsi. A spanyoloktól tanulhatna magyarország és még sokan, ahogy a bevándorlókkal bánnak. Nem megy a gyűlöletkeltés a tévében és ezért az emberek se agymosott idegengyűlölő zombihadseregként állnak be a kormány mögé.
Kis hazánk igen csúnya múltra tekinthet vissza a kisebbségek ellen elkövetett bűnöket tekintve. Jó lenne már felnőni. De igazából, ha nektek ez jó, élvezzétek. Csak azt kívánom minden xenophóbnak, ha véletlenül külföldre megy, vele is úgy bánjanak....

midnight coder 2015.12.23. 12:57:19

@high up!: Mert amikor a (legalábbis a többihez képest) jószándékú, becsületes Megyó volt az ország élén milyen jól is alakultak a dolgok... Ja bocs, nem is.

midnight coder 2015.12.23. 12:59:11

@kovacsugynok: 1. Az, hogy milyen remek is az amikor félévenként választások vannak, az olaszok voltak a legjobb példa.
2. Milyen jó is lesz a spanyoloknak amikor majd halomra irtják őket az iszlamisták...

Afrika steht an der Elbe 2015.12.23. 13:06:47

@kovacsugynok:
A spanyolok ütik-vágják a (figyelj!) kerítésüknél a népvándorlókat, de ne foglalkozz a valóságra, hiszen agymosott zombi libsi vagy.

Afrika steht an der Elbe 2015.12.23. 13:07:24

@Afrika steht an der Elbe:
...ne foglalkozz a valósággal, elnézést az elírásért

high up! 2015.12.23. 13:43:05

szegénykém, hát legyen örömöd, megírom még bövebben:

Ezért szeretett titeket megyó, gyúrtcsány, meg ezért szeret titeket Orbaneszku, mert amelyik nép fejében ekkora határtalan ostobaság lakozik, azzal azt csinál meg amit akar.

E.Katolnai 2015.12.23. 14:27:13

@FF: Egyrészt ott a kerítés, másrészt ezres nagyságrendben hordják be őket …
A 80-as évek elején jártam először Sp-országban és akkor még csak elvétve lehetett látni fekete vagy fél-fekete (arab) alakokat, Ali Baba-szerűen öltözött trógereket, ma nem tudsz úgy öt megállót menni a metrón, hogy ne látnál néhányat. Leples, álarcos szukákat abszolút nem lehetett látni 35 évvel ezelőtt, látványuk mára megszokott látványosság lett a legtöbb sp. nagyvárosban. A tört. mecseteket leszámítva szinte más mecset nem volt, azóta több mint 1000 mecset/kultúrközpont épült …
1990 körül kétszázezer mohamedán élt Sp-országban ma ez minimum 2 millió

E.Katolnai 2015.12.23. 14:40:42

@midnight coder: pedig ennél egészségesebb megoldás és magyarázat nem létezik: számuk csak egyre nő, egyre többen lesznek és legtöbbjük nem belóg, hanem valamilyen program keretében kerül spanyol földre. Nos, mi másért, ha nem dolgozni?

felirat 2015.12.23. 15:13:21

@bircaman szerkesztő maxval: A szabadság bukása sosem jó hír, de szerencsére itt nem is arról van szó.

kuki123 2015.12.23. 15:57:43

@kovacsugynok: Téynleg lenen tőlük mit tanulni...
Ha jól tudom tőlük jött a nató drót is..

jah meg van egy 6 méter magas 2-3 réteges kerítésük...
Ha sikerül is bemenni valamelyik migráncsnak, elkapják és úgy segberúgják, hogy a gibraltári szorost átrepülve a taknyán köt ki valahol algériában.

Ez már a nyárai magyar libsi síráskor kiderült, hogy ha a spanyolok a sok negatív tapasztalat után ezt megcsinálhatták akkor mi miért nem...

kuki123 2015.12.23. 16:02:26

@Afrika steht an der Elbe:
Én viszont attól tartok hogy egyrészt már késő,
Másrészt meg nem ébredt fel. ez pont a francia választásból látszik igazán..és a Spanyoloknál se sikerült a hőn áhított teljes váltás.
A német felmérések szerint se sokat csökkent merkel népszerűsége. (tegyük fel hogy nicns megbundázva) De pl a CDU se váltotta le, pedig volt rá alkalom és lehetőség.
Szóval reménytelen ez.
Esetleg UK kilép és kipaterolja a sleppet....akik hova mennek? be a többi EU országba.

Afrika steht an der Elbe 2015.12.23. 19:04:05

@kuki123:
Van alapja annak, amit mondasz, lássuk be. Ez esetben Európa nyugati fele menthetetlen. Most hálát adok az Úristennek, hogy egyrészt nem Nyugat-Európában élek, másrészt pedig, hogy a jelek szerint Közép-Európa országai az eszüknél vannak.

VérBulcsú 2015.12.23. 23:00:21

@E.Katolnai: Valamit nagyon félreértett, a költő nem azt akarta mondani ;-)

kovacsugynok 2015.12.24. 10:17:56

@Afrika steht an der Elbe: Nyugat Európa is hálát ad érte, hogy te nem élsz ott.

Afrika steht an der Elbe 2015.12.24. 12:33:54

@kovacsugynok:
Nem hiszem, hogy ilyen jelentős személyiség lennék.
süti beállítások módosítása