A héten történt.. Visegrádi Négyek

2010. december 05.

Orbán Viktor és Donald Tusk megbeszélést tartott: a két miniszterelnök december 1-én találkozott Varsóban, hogy átbeszéljék a jövőre esedékes magyar majd lengyel Európai Uniós elnökség legfontosabb pontjait. A lengyel fél elmondta, az EU számára kifejezetten pozitív eredménnyel járhat az, hogy a két soros elnöki állam hasonló álláspontot képvisel több európai ügyben is, mint például a költségvetés, a keleti együttműködés és a kohéziós politika. Orbán Viktor kifejtette, hogy a következő év rendkívül nehéz lesz az Unió számára, ezért is jó, hogy két optimista és energikus állam veszi át az elnöki posztot. A miniszterelnök már most jelezte, hogy a lengyelek fontos szerepet kapnak a keleti partnerség fejlesztésében, valamint hogy az energiabiztonsági csúcson a kelet-európai érdekek megjelenítése a célja.

 
Közös kiképzési program terve a magyar és a szlovák légierő között: katonai együttműködésről tárgyalt Lubomír Galko, szlovák védelmi miniszterrel és Ondrejcsák Róberttel, a tárca államtitkárával november 30-án Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára. A kooperáció keretében a Mi 17-es harci helikopterek szlovák pilótái a Magyar Légierő szolnoki bázisát, a magyar pilóták pedig a Szlovák Légierő eperjesi speciális kiképző központját használhatnák gyakorlatozás céljából. Ezen együttműködésen túl a két állam tűzszerészeit érintő összefogás is szerepel a tervek között.
 
Vlagyimir Putyinnal tárgyalt a magyar miniszterelnök: az orosz-magyar kapcsolatokról és persze az elkövetkező soros EU-s elnökség okán az Unió és Oroszország közti kapcsolatokról beszélt a két kormányfő. Üdvözölték az egyre fejlődő gazdasági együttműködést országaik között, valamint reményeiket fejezték ki az ügyben, hogy a találkozó segítségével megalapozhatják a jövőre vonatkozó új, szorosabb kooperációt. A közös érdekek között többek közt felmerült az energetika (atomenergia), a közlekedés és a fejlett technológiák (nanotechnológia) területe. Előkerült természetesen a MOL-ban és a Malév-ban jelen lévő orosz tulajdonosi arány is, melyet nagy valószínűséggel a magyar állam bizonyos hozzáadott kedvezmények mellett megvásárolna az orosz felektől.
 
Pártszimpátia alapján támogatják a határon túli magyar szervezeteket? Az Új Szó című szlovákiai magyar napilap véleménye szerint a Szülőföld Alap pályázatait kizárólag a Fideszhez közel álló médiák és társulások nyerték meg. A cikket író Veres István szerint mind Szlovákiában, mind Romániában könnyedén visszavezethetőek a magyar kormánypárthoz fűződő kapcsolatok az 1,3 milliárd forint egy részét elnyerő szervezeteknél. Ulicsák Szilárd miniszteri biztos kifejtette, hogy az elbírálásnál a nemzettudatot erősítő pályázatok kerültek nyertes pozícióba. A vesztesek egyöntetű véleménye azonban az, hogy nem a pályázat minősége, hanem a kapcsolatok számítottak.

 

Mészáros Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr22494776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása